Soufflé van citroen – table d’hôtes recept #3
Sidney en Karin hebben een B&B in het achterland van Nice. Niet ver van Menton, waar heerlijke citroenen groeien. Vandaar dat een van de favoriete desserts van hun gasten deze frisse citroen-soufflé is.
Ze wonen prachtig in het rustige achterland van Nice, in een verbouwde schaapsboerderij: B&B La Parare. Sidney en Karin genieten daar van het beste van twee werelden. Wonen in een verstilde omgeving, tussen kalme natuur en kleine dorpen. Maar ze kunnen ook in een half uurtje rijden aan de bruisende Côte d’Azur staan.
Glaasje limoncello erbij
Genoeg inspiratie voor lekkere gerechten in deze omgeving. Sidney laat zich bij zijn kookkunsten graag beïnvloeden door bekende koks uit de omgeving. Zoals Christian Plumail een sterrenchef in Nice. Van hem keek Sidney dit fijne recept af voor citroen-soufflé dat hij zijn B&B-gasten serveert met zelfgemaakte limoncello van Karin!
Soufflé au citron de Menton à la B&B La Parare
Ingrediënten voor 4 personen:
4 mooie en grote citroenen uit Menton, biologisch omdat je de schil benut.
160 gr suiker
4 eieren
6 gr zout
poedersuiker
Beetje suiker en gesmolten boter voor de kommetjes
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet de vormpjes (ramequins) in de vrieskast.
– Bestrijk de kommetjes goed met gesmolten boter en bestuif ze met kristalsuiker. Goed afschudden en een uurtje in de diepvries leggen. Dit is belangrijk om straks je beslag goed te laten rijzen.
– Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit. Bewaar rasp en sap.
– Splits de eieren en meng de dooiers met suiker met behulp van een mixer tot ze wit zijn geworden.
– Voeg de citroenschil toe.
– Klop de eiwitten met de mixer tot vrij harde ‘sneeuw’ en mix daarna het citroensap erdoor.
-Meng daarna beide soorten beslag en giet het geheel in de kommetjes.
– Strooi er wat poedersuiker over en karamelliseer met een brander.
– Zet 7 à 8 minuten in de oven: het is belangrijk om je oven te kennen en nooit de oven te openen voor het gaar is. Et voilà...!
LEES OOK :
La Parare, heerlijke B&B bij Nice
B&B-recept uit de Aude: artisjokken met wijn
Bietencarpaccio met geitenkaas, fijn zomerrecept
Recept: Sidney van Volen Foto’s: lemon/CC-BY Ghislaine Guerin
