frankrijk.nl

13 fijne ervaringen in de Bourgogne

Niet al te ver, prachtig groen en zo veelzijdig… De Bourgogne blijft een van onze favoriete vakantiestreken en veel lezers delen die mening! Kun je deze Bourgondische ervaringen al afstrepen?

Toeren door de landelijke Nièvre

Zo’n mooi rustig departement, met gemoedelijke dorpen, glooiende landschappen en stille landwegen waarop de overhellende boomtoppen soms groene tunnels vormen. Ook vind je hier een intrigerende plek: Guédelon, een middeleeuws kasteel dat (al jaren!) zonder enig modern gereedschap gebouwd wordt.

Nièvre Bourgogne

Ook erg charmant en heel onbekend: het landgoed van Boutissaint, vol dieren.

Nièvre Bourgogne

Pain d’épices en nonettes kopen in Dijon

Zo lekker: Bourgondische kruidkoek. Al sinds de 18e eeuw wordt die gebakken in de omgeving van Dijon en Beaune. Naast de kathedraal van Dijon zit Mulot & Petitjean, hier kun je terecht voor de beroemde pain d’épices en nonettes (gevulde kruidkoek). Loop daarna ook zeker even binnenlopen in het mooie Musée des Beaux-Arts van Dijon.

Nonette Dijon Mulot et Petit Jean

Rondslenteren in het dorp Flavigny-sur-Ozerain

Een van de allermooiste dorpen van de Bourgogne is het plaatsje Flavigny, waar de bekende anijssnoepjes vandaan komen. Prachtig verstild dorp, met nostalgische straatjes, oude huizen en veel bloemen.

flavigny

Boottocht maken op een Bourgondisch kanaal

Historische trajecten, midden in de natuur! Bijzonder om een dagje te varen op een van de vele waterwegen in de streek. Fietsen kan natuurlijk ook: de jaagpaden langs onder meer het Canal du Nivernais en het Canal de Bourgogne, bieden supermooie fietsroutes.

Boottoacht Bourgone

De basiliek van Vézelay bewonderen

Een flinke omweg waard: de unieke abdijkerk van Vézelay, boven op een heuvel in het gelijknamige dorp, gelegen in het landelijke departement Yonne. Een beeldschoon gebouw met een bijzondere sfeer en en het middeleeuwse dorp Vézelay is ook al zo mooi.

Vezelay Bourgogne

Lees ook: De mooiste dorpen van de Bourgogne

Lange wandelingen maken in de Morvan

‘Klein Canada’, zo noemen de liefhebbers het heuvelachtige Parc Naturel Régional du Morvan wel, vanwege de uitgestrekte bossen en meren. Een ideaal wandelgebied: twee bekende routes door het natuurgebied zijn de GR13 en de GR Pays Tour du Morvan.

Morvan Bourgogne uitzicht

 Kir drinken op een terras in Semur-en-Auxois

Kir of blanc-cassis (bourgogne aligoté met cassislikeur) drinken op een terrasje met uitzicht, op het middeleeuwse stadje Semur. Dit beroemde Franse aperitief ontstond in het naburige Dijon, waar al eeuwenlang crème de cassis gemaakt wordt.

semur Bourgogne

Het Hospices van Beaune bewonderen

Heel bijzonder om dit middeleeuwse ziekenhuis te bezoeken, inclusief de mooie oude apotheek en het bijbehorende kunstmuseum. En daarna een glas wijn proeven in een van de vele wijnbars van Beaune!

Hospices de Beaune Bourgogne

Fietsen door beroemde wijngaarden

Je kunt de fameuze Routes des Grandes Crues (tussen Dijon en Beaune) natuurlijk met de auto doen, maar fietsen tussen de wijnranken is nog veel leuker. Er zijn diverse Voies des Vignes en Voies Vertes.

fietsen wijngaarden

Naar de markt in Autun

Behalve de kathedraal zijn er geen grote bezienswaardigheden in Autun, maar de sfeer van dit provinciestadje aan de rand van de Morvan is zo ontzettend authentiek en gemoedelijk! Op vrijdagochtend vindt een fijne streekmarkt plaats voor het stadhuis, een uitje op zich!

Marché d'Autun Bourgogne

Picknicken op La Roche du Solutré

De beroemde rots in het zuiden van de Bourgogne is van veraf te herkennen. Aan de voet ligt een klein prehistorisch museum en een wandeling van drie kwartier brengt je naar de top van de Solutré. Een mooie plek voor een panoramische picknick, dus neem stokbrood, wijn en een stuk époisses, de bekende Bourgondische stinkkaas mee in je rugzak.

Roche de Solutré Bourgogne

De Gallische stad Bribracte ontdekken

Op Mont Beuvray, met 821 meter het hoogste punt van de Morvan, worden al sinds de 19e eeuw opgravingen gedaan om de Gallische stad Bribracte bloot te leggen. Een uniek museum, adembenemend uitzicht en in het bos naast de vindplaats verwacht je elk moment een druïde tegen te komen tussen de vervormde, bemoste boomstammen.

Wandelen door de Charolais-Brionnais

Wat is het mooi wandelen door het coulisselandschap van de Charolais-Brionnais! Langs velden met vredig grazende witte koeien, oude stenen muurtjes en romaanse kerkjes.

charolais Bourgogne

Slakken eten in een ferme-auberge

Naast époisses, boeuf bourguigon en jambon persillé is een vakantie in de Bourgogne niet compleet zonder een bordje escargots, druipend van de knoflookboter. De stad Auxerre is zo’n beetje de bakermat van dit gerecht, maar je kunt ze in bijna elk streekrestaurantje of ferme auberge (boerenherberg) krijgen.

escargots Bourgogne

Beeld: Bourgogne-Franche-Comté Tourisme (Alain Doire, Véronique Beigenger, Maud Humbert, Corinne Vasselet, Daiel Salem, Viriginie Breton, Dominika Michot)

Algemeen 728x90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *