frankrijk.nl

Bar Piquette: Franse sjeu aan het IJ

Amsterdam-Noord staat bekend om de originele pop-up bars met inspirerende concepten. Zo kwam Merel terecht bij Bar Piquette. Een tijdelijke bar aan het IJ, schuin tegenover Amsterdam-Centraal, in het teken van een bijzondere zomerdrank: ‘Piquette d’Amsterdam’.

Voordat ik naar Bar Piquette ging was ik wel benieuwd waar het woord piquette voor stond en zo las ik op hun site het leuke verhaal over verwijzing naar een ‘verboden’ drank. Piquette is namelijk gemaakt van druivenschillen die overblijven na de wijnproductie. Maar volgens Europese wetten mag je die niet upcyclen en absoluut niet als ‘wijn’ verkopen*. Dat vonden de makers van Piquette niet meer van deze tijd en begonnen Piquette d’Amsterdam – de verboden zomerdrank.

Franse apéro aan het water

Dit inspirerende verhaal gaf al veel voorpret en samen met een vriendin besloot ik een mooie zomerdag uit te kiezen om te gaan. Je moet eerst met de pont vanaf Amsterdam-Centraal naar Buiksloterweg, daarna is het 5 minuten fietsen. De fietstocht ernaartoe is al leuk, zo moet je over heel smal bruggetje en voel je je al snel niet meer in het drukke Amsterdam. En dan kom je aan de rand van het IJ aan bij het terras van Piguette. Er zijn zo’n 8 picknicktafels en wat enkele tafeltjes met daarnaast een bar die aan een foodtruck doet denken.

Franse bar Piquette aan het IJ

Fles piquette

We hadden geluk want het was heerlijk weer, dus ideaal voor een vrijmibo met een fles piquette. De kleur van de wijn lijkt op een donkere rosé en de geur deed mij denken aan een Apérol Spritz. De smaak is in het begin eenvoudig en niet heel vol, met een klein bubbeltje. Maar naarmate je meer slokjes neemt ‘groeit’ de wijn. Wij vonden het een heerlijke drank voor een warme zomerdag en je hoeft niet bang te zijn dat de wijn te snel naar je hoofd stijgt want er zit maar 5% alcohol in.

Franse bar Piquette aan het IJ

Château Amsterdam

Naast deze Piquette-wijn heeft de pop-upbar ook andere wijnen van Château Amsterdam, een Amsterdamse ‘urban winery’. En er is een lekkere borrelkaart met kleine lokale borrelhapjes, zoals kazen van Kef en worst van Brandt & Levie. Zo kozen wij voor een lekkere baguette met drie soorten boter (als je nog boter overhebt, krijg je gratis nog een extra half stokbrood). Met een Franse snack en een glaasje wijn was het heerlijk toeven aan het IJ, waar bootjes langsvaren en je de skyline van Amsterdam kan bewonderen. Ideale plek als je je even buiten de stad wil wanen en in Franse sferen wilt verkeren deze zomer. Bar Piquette is er nog tot eind augustus, dus wacht niet te lang met uitproberen!

Franse bar Piquette aan het IJ

Bar Piquette, Gedempt Hamerkanaal 201, pop-upterras tot eind augustus 2021, piquette.amsterdam. Piquette is ook te koop bij Château Amsterdam.

*’Piquette’ is een soort restproduct dat wijnboeren alleen zelf mogen drinken en in principe niet mogen verkopen. Fransen gebruiken het woord ‘piquette’ daarom ook in algemene zin voor matige en zure tafelwijn. Maar Bar Piquette laat zien dat dat helemaal niet waar hoeft te zijn…!

TIP! Je kunt bij Bar Piquette niet dineren (er is alleen een borrelkaart), maar als je zin hebt om nog meer van Noord te zien, dan raad ik Café de Ceuvel aan. Ook een heerlijke plek in Amsterdam-Noord met een volledig vegetarische kaart.

LEES OOK:
Franse culinaire adressen in Amsterdam
Nederlandse wijnboeren in Frankrijk

Tekst en beeld: Merel de Vries

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.