frankrijk.nl

Alain Delon in 7 verleidelijke weetjes

Zijn grote tegenhanger Jean-Paul Belmondo is niet meer, Alain Delon is nu een van de laatste Mohikanen uit een gouden tijd van de Franse cinema. 7 redenen waarom deze beroemde Franse ‘beau gosse’ ons blijft fascineren.

1. Self-made man

Ondanks een moeilijke jeugd (ouders gescheiden, van diverse internaten getrapt) lukte het Alain Delon als arme slagersjongen uit Parijs carrière te maken in de Franse filmindustrie. Hij had nog geen acteerles gevolgd toen hij in 1960 gecast werd voor Plein Soleil, dat een gigantisch succes werd. Maar zoals een in die tijd bevriende actrice zei: “Zijn gebrek aan ervaring was niet zo belangrijk: je moest gewoon naar Delon kijken, zijn gezicht is gemaakt voor het grote scherm.”

2. Samenwerkingen met topregisseurs

Niet lang daarna zag ook de Italiaanse regisseur Luchino Visconti de potentie van Delon en maakte met hem het meesterwerk Le Guépard (1963), met ook Claudia Cardinale en Burt Lancaster. Daarna was de filmcarrière van Alain Delon niet meer te stoppen: hij maakte bijna 90 speelfilms. Samen met grote acteurs als Jean Gabin, Lino Ventura, Simone Signoret en filmregisseurs als Jean-Luc Godard en Jean-Pierre Melville.

3. Te knap voor eigen bestwil

In zijn succesjaren werd Delon hét symbool van de knappe Franse man. Beau comme un diable, zo knap als een duivel. Als kind was Delon al zo mooi om te zien dat zijn moeder briefjes op de kinderwagen hing, met de tekst: “Kijken, maar niet aankomen!”

4. Enkele van de mooiste rollen uit de Franse cinema

Als slechterik Tom Ripley in Plein Soleil (1960) is Delon adembenemend. Le Guépard (1963) noemden we al. In Le Samouraï (1967) is Delon een intrigerende huurmoordenaar van weinig woorden. Hij is onvergetelijk met Romy Schneider in het broeierige La Piscine (1969). Fabuleus is ook Le Clan des Siciliens (1969), met Delon als juwelendief naast Gabin en Ventura, met muziek van Ennio Morricone. En Delon was misschien wel de allerbeste Zorro (1975) ooit!

5. Mythisch koppel met Romy Schneider

Er waren veel vrouwen in zijn leven, maar zelf legt de acteur nog altijd graag de nadruk op Romy Schneider, zijn eerste grote liefde. De twee ontmoeten elkaar in 1958 toen ze nog maar 20 en 23 jaar waren. Hun relatie duurde slechts 5 jaar en Delon liet Romy zitten voor een ander, maar hun vriendschap duurde een leven lang. Alain Delon was zelfs een van de eersten ter plaatse toen Romy zelfmoord pleegde op 43-jarige leeftijd.

6. Zijn twee jongste kinderen spreken Nederlands

De laatste vrouw van Alain Delon was het Nederlandse model Rosalie van Breemen, van wie hij in 2002 scheidde. Met haar heeft Delon een dochter (Anouschka) en zoon (Alain-Fabien). Beiden spreken Nederlands. Alain Delon spreekt zelf overigens vloeiend Italiaans en Engels, maar een carrière in Hollywood kwam nooit echt van de grond.

7. Sprankelend duo met Jean-Paul Belmondo

De Franse pers deed in de jaren ’60 alsof de twee rivalen waren, maar naar eigen zeggen hebben Alain Delon en Jean-Paul Belmondo het altijd uitstekend met elkaar kunnen vinden. Dat is ook eigenlijk wel te zien in de gangsterfilm Borsalino (1970): allebei een andere stijl, maar precies dezelfde branie! Ze maakten 8 films samen en ook de allerlaatste echte hoofdrol van Delon was met Belmondo, in Une chance sur deux, met een jonge Vanessa Paradis.

Over TV5MONDE

TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse Franse cinema, goede documentaires, series en lifestyle-programma’s. Bijna alle prime-time uitzendingen zijn ondertiteld in het Nederlands.

LEES OOK:
Jean-Paul Belmondo in 7 bijzondere weetjes

Openingsbeeld: affiche Cannes 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *