frankrijk.nl

Parijs: de belangrijkste corona-regels

De derde face van versoepeling is ingegaan in Frankrijk en dus ook in Parijs! Dit zijn een paar dingen om te weten als je een bezoek wilt gaan brengen aan de Franse hoofdstad.

Laatste update 13 juli

Update Vanaf 21 juli kunnen evenementen, musea, bioscopen in Parijs alleen bezocht worden op vertoon van een Pass sanitaire (coronapas met vaccinatiebewijs, bewijs van negatieve PCR-test of immuniteit). Vanaf 1 augustus geldt dit ook voor de horeca voor iedereen vanaf 18 jaar (per 30 september ook vanaf 12 jaar).

1. (Waar) is een mondkapje verplicht in Parijs?

– Mondkapjes zijn in Frankrijk verplicht in alle publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer (bus, metro, tram én taxi). Dit geldt voor volwassenen én voor kinderen vanaf 11 jaar. De boete voor het niet dragen van een mondkapje op een plek waar dat wel moet is €135.

– Buiten op straat zijn mondkapjes niet meer verplicht in Parijs, met uitzondering van grote evenementen, wachtrijen en drukke markten.

– Als een mondkapje (‘masque‘) ergens verplicht is dan mag dat in principe een niet-medisch masker zijn, dus ook (zelfgemaakte) maskers van textiel. Op sommige plekken zijn chirurgisch wegwerpmaskers (Type II) verplicht, maar dan is dat expliciet gemeld.

mondkapjes Parijs mode

2. Rijdt de metro weer gewoon?

Alle metrolijnen in Parijs rijden maar vanwege na het ingaan van de avondklok (om 23.00) is de frequentie veel lager dan gewoonlijk.

Reizigers in het openbaar vervoer zijn zoals hierboven genoemd verplicht om een mondkapje te dragen en zoveel mogelijk afstand te houden van andere (wachtende) reizigers: minstens 1 meter is in Frankrijk de richtlijn.

Vooraf weten of een metro vol is? Download de app van de RATP, die biedt realtime informatie over drukte van de metrolijnen.

Er staan ook 200 palen met gratis handgel op straat in Parijs, de meeste naast bushaltes.

bushaltes Parijs pomp met handgel

3. Fietsen in Parijs is relaxter dan ooit

Er zijn minder auto’s dan gewoonlijk in Parijs (want nog steeds veel telewerkers) bovendien heeft de gemeente in recordtijd 50 kilometer aan extra fietspaden aangelegd in het centrum. De lange en brede Rue de Rivoli is zelfs helemaal autovrij gemaakt: fietsers hebben daar nu vrij baan! Fietsers hoeven geen mondkapje te dragen.

Rue de Rivoli zonder auto's Parijs post-corona

4. Welke musea en bezienswaardigheden in Parijs zijn open?

Musea en monumenten in Parijs zijn weer open sinds half mei. De pretparken en speeltuinen draaien weer sinds begin juni. Ook Disneyland Parijs is weer open (mondkapjes verplicht vanaf 6 jaar). Update: voor al deze plekken heb je sinds 21/7 een ‘coronapas’ nodig, meer informatie daarover in onze Corona-update.

Voor veel bezienswaardigheden is vooraf kaartjes reserveren nu verplicht of strek aan te raden (maximumcapaciteit). Bedenk dus zoveel mogelijk van tevoren wat je wilt gaan zien en koop vooraf online tickets (bijvoorbeeld hier).

Louvre weinig mensen Parijs

5. Zijn de restaurants en cafés open in Parijs?

De horeca is weer helemaal open in Parijs, zowel de terrassen als de binnenruimtes van cafés en restaurants. Vanaf 1 augustus moet je een volledig vaccinatiebewijs of een negatieve test kunnen laten zien voor toegang in de Franse horeca (ook op het terras). Meer details in onze Corona-update.

Veel terrassen zijn overigens afgelopen zomer vergroot in Parijs: tafels en stoelen mochten zelfs tot op de weg staan in Parijs. Halve straten zijn daardoor soms gevuld met tijdelijke terrassen afgeschermd door houten pallets. Vaak versierd met bloemen, palmbomen, parasols: heel feestelijk! Deze ‘terrases éphémères’ mogen de hele zomer van 2021 blijven staan.

geimproviseerde terrassen in Parijs van pallets

6. Wat is er anders in de hotels in Parijs?

Bij de recepties zijn standaardmaatregelen getroffen (extra hygiëne, mondkapje verplicht) en de horeca van hotels is weer in werking.

Ook de camping van Parijs, in het Bois de Boulogne is weer geopend.

7. Uitgaan in Parijs: wat is er op het moment mogelijk?

Theaters, bioscopen en nachtclubs zijn weer open. Wel met een maximumaantal bezoekers en je hebt sinds 21/7 een ‘coronapas’ (vaccinatiebewijs of negatieve test) nodig voor toegang. Meer informatie daarover in onze Corona-update.

Parijs Seine na de lockdown

Lees ook ons artikel over de laatste landelijke corona-regels in Frankrijk.

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!


LEES OOK:
Corona-regels in heel Frankrijk & algemeen nieuws – LAATSTE UPDATE!
Praktisch: op vakantie in Frankrijk post-corona, wat moet je absoluut weten?
Corona-woordenlijst Frans: begrijp alle instructies

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: Nicky Bouwmeester, Thijs Heslenfeld (straatborrel en Seine-kade, ondergaande zon/Grand-Palais), Silvia Trigo/Pexels (Louvre).

Algemeen 728x90

2 reacties op “Parijs: de belangrijkste corona-regels”

  1. KDB schreef:

    Wat apart dat het masker in buitenruimtes verplicht is. Enig idee wanneer die regel vervalt? Zo vervelend als het warm is.

  2. N.J.Vrijens schreef:

    Ik hoop echt dat er een tijd komt dat ik weer normaal naar Parijs kan en dat de coronavirus zal verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *