frankrijk.nl

Parijs: de belangrijkste corona-regels

Deze zomer heb je een coronapas nodig in de horeca en musea in Parijs. Deze en andere dingen om te weten als je deze zomer een bezoek brengt aan de Franse hoofdstad.

Laatste update 1 augustus

Franse coronapas of Pass sanitaire

De horeca, musea, bioscopen en plekken waar meer dan 50 mensen bijeenkomen in Parijs kun je alleen alleen bezoeken op vertoon van een Pass sanitaire (=internationale QR-code of papieren bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve PCR/antigeentest max. 24 uur oud (per 29/11). Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Ook in grote winkelcentra en de warenhuizen in Parijs is een coronapas nodig voor toegang.

1. Waar is een mondkapje verplicht in Parijs?

– Mondkapjes zijn in Frankrijk verplicht in alle publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer (bus, metro, tram én taxi). Dit geldt voor volwassenen én voor kinderen vanaf 11 jaar. De boete voor het niet dragen van een mondkapje op een plek waar dat wel moet is €135.

– Buiten op straat zijn mondkapjes niet meer verplicht in Parijs, met uitzondering van grote evenementen, wachtrijen en drukke markten. Maar deze regel zou binnenkort aangescherpt kunnen worden, nu Frankrijk te maken heeft met een 5e golf.

– Als een mondkapje (‘masque‘) ergens verplicht is dan mag dat in principe een niet-medisch masker zijn, dus ook (zelfgemaakte) maskers van textiel. Op sommige plekken zijn chirurgisch wegwerpmaskers (Type II) verplicht, maar dan is dat expliciet gemeld.

mondkapjes Parijs mode

2. Rijdt de metro gewoon?

Ja, de metro heeft weer een gewone dienstregeling. Reizigers in het openbaar vervoer zijn zoals hierboven genoemd verplicht om een mondkapje te dragen en zoveel mogelijk afstand te houden van andere (wachtende) reizigers: minstens 1 meter is in Frankrijk de richtlijn.

Vooraf weten of een metro vol is? Download de app van de RATP, die biedt realtime informatie over drukte van de metrolijnen.

Er staan ook 200 palen met gratis handgel op straat in Parijs, de meeste naast bushaltes.

bushaltes Parijs pomp met handgel

3. Fietsen in Parijs is relaxter dan ooit

Er zijn minder auto’s dan gewoonlijk in Parijs (want nog steeds veel telewerkers) bovendien heeft de gemeente in recordtijd 50 kilometer aan extra fietspaden aangelegd in het centrum. De lange en brede Rue de Rivoli is zelfs helemaal autovrij gemaakt: fietsers hebben daar nu vrij baan!

Rue de Rivoli zonder auto's Parijs post-corona

4. Welke musea en bezienswaardigheden in Parijs zijn open?

Musea, monumenten en pretparken zijn weer open, maar voor al deze plekken heb je een coronapas nodig (zie boven en meer informatie in onze Corona-update).

Voor veel bezienswaardigheden is vooraf kaartjes reserveren nu verplicht of strek aan te raden (maximumcapaciteit). Bedenk dus zoveel mogelijk van tevoren wat je wilt gaan zien en koop vooraf online tickets (bijvoorbeeld hier).

Louvre weinig mensen Parijs

5. Welke regels gelden er in de restaurants en cafés in Parijs?

Tot in elk geval zomer 2022 is een coronapas verplicht voor alle gasten vanaf 12 jaar (ook op het terras). Wie zich zonder ‘coronapas’ in een café of restaurant bevindt (omdat de eigenaar niet goed controleert), riskeert een boete van €135. In binnenruimtes geldt verder geen staande consumpties aan de bar, verplichte mondbedekking voor de bediening en ook gasten moeten weer een mondkapje op als ze zich verplaatsen in het café of restaurant.

6. Wat is er anders in de hotels in Parijs?

Bij de recepties gelden de standaardmaatregelen getroffen (extra hygiëne, mondkapje verplicht) en in de horeca van hotels gelden de hierboven genoemde regels (coronapas verplicht).

Ook de camping van Parijs, in het Bois de Boulogne is weer geopend.

7. Uitgaan in Parijs: wat is er op het moment mogelijk?

Theaters, bioscopen en nachtclubs zijn open. Wel met een maximumaantal bezoekers en je hebt een ‘coronapas’ (vaccinatiebewijs of negatieve test) nodig voor toegang. Mondkapjes zijn niet meer verplicht op deze plekken, maar sommige instanties (bioscopen, theaters) vragen het toch.

Parijs Seine na de lockdown

Lees ook ons artikel over de laatste landelijke corona-regels in Frankrijk.

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!


LEES OOK:
Corona-regels in heel Frankrijk & algemeen nieuws – LAATSTE UPDATE!
Praktisch: op vakantie in Frankrijk post-corona, wat moet je absoluut weten?
Corona-woordenlijst Frans: begrijp alle instructies

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: Nicky Bouwmeester, Thijs Heslenfeld (straatborrel en Seine-kade, ondergaande zon/Grand-Palais), Silvia Trigo/Pexels (Louvre).

2 reacties op “Parijs: de belangrijkste corona-regels”

  1. KDB schreef:

    Wat apart dat het masker in buitenruimtes verplicht is. Enig idee wanneer die regel vervalt? Zo vervelend als het warm is.

  2. N.J.Vrijens schreef:

    Ik hoop echt dat er een tijd komt dat ik weer normaal naar Parijs kan en dat de coronavirus zal verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *