frankrijk.nl

Milieuvignet in Frankrijk: wanneer heb je dat nodig?

Wat moet je weten over het Franse milieuvignet? Waar heb je het nodig en hoe kun je het tijdig kopen voor je vakantie in Frankrijk? 7 handige dingen om te weten!

1. Is de milieusticker verplicht op de Franse autoroutes?

Strikt gezien is het antwoord op deze vraag: nee. Op de autoroutes is het Franse milieuvignet nog steeds niet vast verplicht, de sticker is vooral van toepassing op Franse binnensteden.

Echter, naast veel Franse steden zijn er nu ook steeds meer Franse departementen die ‘tijdelijke milieuzones’ hanteren. Zoals de Côte d’Or (Bourgogne), Drôme, Loiret (Orléans), Haute-Savoie, Creuse, Puy de Dôme (Auvergne), Isère, Haute-Garonne, Gers en de Hérault.

Dit betekent dat de milieusticker daar in periodes van extreme luchtvervuiling tijdelijk verplicht kan zijn en de sterkst vervuilende voertuigen dan geweerd worden (op basis van de kleur van het vignet, dat bestaat in 6 categorieën bepaald door o.a. de hoogte van CO2-uitstoot).

In theorie kan die tijdelijke vignet-verplichting dus ook gelden op de autoroutes die door die departementen lopen. In praktijk is dat nog niet voorgekomen, maar elk jaar worden de regels rond de milieusticker iets strenger in Frankrijk.

Dus als je geen verrassingen wilt tijdens de vakantie, dan is het slim om de sticker van €4,51 maar gewoon te kopen. Ook alvast voor de komende jaren, want hij blijft oneindig geldig.

Lees ook: Hotels, B&B’s en campings direct langs de Franse snelweg

2. In welke Franse steden heb je het milieuvignet nodig?

Als je via Parijs rijdt of een van deze Franse steden wilt bezoeken tijdens je vakantie, dan heb je sowieso een milieuvignet nodig.

Dat is het geval in Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse, Rennes en Bordeaux, in deze steden is de sticker inmiddels continu verplicht op weekdagen tussen 8.00 en 20.00 uur. In andere steden is de sticker alleen verplicht tijdens smog-periodes, zoals in Annecy, Dijon, Grenoble, Clermont-Ferrand, Montpellier, Marseille, Orléans, Toulouse, Pau en Valence.

LET OP, in Parijs zijn oude diesels en benzineauto’s helemaal niet meer welkom! Voertuigen met een sticker uit de categorie 5 of 4 (diesels ouder dan 2006 en benzineauto’s van voor 1997) worden volledig geweerd uit de binnenstad van Parijs. Dat verbod is permanent en zelfs voor de ringweg (en tot de buitenring A86) van toepassing.

Oldtimers (ouder dan 30 jaar) hebben vrijstelling van deze regels, mits ze een Frans kenteken hebben.

3. Is het vignet ook verplicht voor de ringwegen rond steden als Parijs?

Groot-Parijs is tegenwoordig een permanente milieuzone. Dat betekent dat je tot aan de ‘buitenring’ van Parijs, de A86, een vignet nodig hebt, zodat de politie kan zien hoe vervuilend je auto is. In het centrum van de stad mogen zoals hierboven genoemd alleen nog auto’s met een vignet van 0 t/m 3 rijden (dus niet 4 en 5), in de zone eromheen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 4 (dus niet 5). De zones worden met borden aangegeven. Meer over het Milieuvignet in Parijs

Ook voor andere grote steden geldt dat de Crit’Air-sticker steeds vaker gebruikt wordt om ook op de ringwegen het verkeer te beperken tijdens pieken van luchtvervuiling. Dan kan het zijn dat lagere categorieën die dagen niet mogen circuleren.

Ecovignet Critair

4. Welk risico loop je als je geen Franse milieusticker hebt?

Je riskeert een boete van €68 als je een verplichte milieuzone in Frankrijk zonder vignet binnenrijdt of er parkeert. Op dagen van extreme vervuiling zijn er ook blokkades rond de grote steden, waarbij alleen de schoonste auto’s (categorie 0 t/m 3) mogen doorrijden. Als je op die dagen rondrijdt met een te laag vignet-nummer, kun je eveneens €68 boete krijgen.

5. Hoe kom je aan het Franse milieuvignet?

Het Franse milieuvignet, Crit’Air genaamd, kost €4,51 (inclusief verzendkosten). De sticker heeft een onbepaalde geldigheidsduur (zolang de tekst maar leesbaar is) en hij is in heel Frankrijk geldig.

Voor iedereen die nu denkt ‘oké, dan ik loop wel een keer langs de ANWB’: helaas, die mogen het Franse milieuvignet niet verkopen. De Crit’Air-sticker is alleen te bestellen op de Crit’Air website van de Franse overheid. Hier vind je een handige Nederlandse handleiding bij het (vrij onduidelijke) Franse Crit’Air-bestelformulier. Of je gaat naar de Engelstalige versie.

Vignet bestellen via een servicebureau: duurder maar wel gemakkelijker

Als je het invullen van een anderstalig formulier op Crit’Air maar gedoe vindt en bereid bent om te betalen voor het gemak van een Nederlandse servicebedrijf, dan kan dat. Vignet-bestellen.nl bemiddelt voor Nederlandse voertuigbezitters bij het verkrijgen een milieusticker voor Frankrijk. Zij vragen €15,44 voor het order- en verwerkingsproces. Plus de kosten van het vignet natuurlijk! En je kunt hier ook terecht voor een Zwitsers vignet of een Duitse milieusticker.

6. Hoe lang van te voren bestellen?

Houd rekening met een levertijd van 10 dagen. Als je rechtstreeks bij Critair bestelt, dan ontvang je eerst een bevestiging en binnen 24 uur een factuur. Aan die laatste zit een coupon met een afbeelding van de sticker die je gaat ontvangen. Die coupon kun je afknippen en rechts op je dashboard leggen bij wijze van bewijs als de sticker nog niet binnen is bij vertrek. Neem ook de rest van de factuur mee. Zodra je het vignet in huis hebt kun je de sticker op je voorruit plakken. Bestel je via VignetBestellen dan krijg je binnen 48 uur een leverbewijs dat je als tijdelijke milieusticker kunt gebruiken.

7. Weten in welke Crit’Air-categorie jouw auto valt?

De Franse milieusticker bestaat zoals gezegd in 6 categorieën, onderverdeeld naar het vervuilingsniveau van de auto. De website van de Crit’Air heeft een Engelstalige simulator die je kun invullen om te zien in welke categorie jouw auto valt.

Lees ook: Hoe zit het met milieusticker en tolbadge voor een camper?

Meer handige Frankrijk-tips lezen? Kijk op frankrijk.nl en meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

periferie Parijs

BELANGRIJK De Franse regelgeving met betrekking tot de milieusticker verandert voortdurend, dus houdt onze website in de gaten en volg ons op Facebook voor de meest recente informatie. Kijk voor verdere vragen over het vignet ook op de FAQ-pagina van Crit’Air (in het Engels) en deze pagina van de ANWB.

Laatste update van bovenstaand artikel: 1/6/2021. Bronnen: Crit’air overheidswebsite, l’Humanité ) en Autogids België (over het verschil tussen de permanente (ZCR) en en tijdelijke grotere (ZPA) milieuzones van Parijs), ANWB,  Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Matthieu Milliot (periferie).

LEES OOK:
7 handige tips voor de périphérique van Parijs
Gezellige campings en mooie glamping  in diverse Franse vakantiestreken
Sneller over de autoroute met een tolbadge
Leuke B&B’s langs de A20 en A71 op weg naar het Zuiden
Opfriscursus Frans: 55 handige woorden voor je vakantie

Reacties zijn gesloten.