frankrijk.nl

15x waarom de Isère een heerlijke bestemming is

De Isère is een spectaculair berggebied in de Franse Alpen. Rondom de cultuursteden Grenoble en Vienne vind je niets dan natuur! Beschérmde natuur bovendien, want deze streek telt maar liefst drie natuurparken: de Écrins, de Vercors en de Chartreuse. Een walhalla voor wandelaars en fietsers!

Al die bergmassieven in het zuidoosten van Frankrijk scheren we het liefst onder een kam: de Franse Alpen. Maar dan doen we eigenlijk alle departementen erin tekort. Zoals bijvoorbeeld de Isère, het gebied dat zich uitstrekt ten oosten van Lyon naar beneden tot onder Grenoble. Hier overheerst de natuur en ski- en wielerliefhebbers zullen het zeker kennen. Maar er zijn nog zoveel meer redenen waarom wij dit gebied even goed op de kaart willen zetten:

1. De meren van de Isère zijn heel, heel erg zomervakantie-proof. Je hebt ze in verschillende maten: van kleine bergmeren die je alleen kunt bereiken na een pittige wandeling tot de grote lagergelegen meren waar je prachtig omheen kunt fietsen  en kunt watersporten; zoals Lac de Paladru, Lac de Laffrey (foto onder) en Lac de Monteynard.

Lac de Laffrey Isère

2. De Isère telt wel vier bergmassieven: de Belledone, Oisans, Vercors en de Chartreuse (foto rechtsonder). Geen van deze gebergtes is hetzelfde. Wandelend, fietsend, hikend, paraglidend en op nog veel meer manieren zijn deze fascinerende landschappen te ontdekken.

isere natuur aktiv wandelen fietsen

3. En om in bergsfeer te blijven… de bekendste haarspeldbocht in de Isère is bocht zeven, ofwel de Nederlandse bocht, op de weg omhoog naar Alpe d’Huez! Tijdens de Tour de France (als ie langskomt) worden hier de renners massaal aangemoedigd door Hollanders. Ja, de bergen van de Oisans hebben tal van routes voor de wielrenners, als trainingsrondje voor het grote werk of puur als vakantieroute. Kijk maar eens!

Alpes d'Huez Tour de France Isère

4. Ook mountainbikers kunnen losgaan in de Isère, vooral in de buurt van de wintersportdorpen als Les Deux Alpes, Villard-de-Lans en Chamrousse. Met een lift kun je omhoog om vervolgens af te dalen van de hellingen. Een overzicht

Isère VTT Mountain bike

5. Een tandwieltje minder kan ook, in de valleien van de Dauphinois en langs de oevers van de rivieren en meren zijn er bewegwijzerde fietsroutes die je prima met de fiets of de e-bike kunt doen. Een overzicht van de mooiste vind je hier.

6. Wandelaars kunnen in zo’n omgeving van bergen en dalen natuurlijk ook prachtige trektochten maken. Voor de echte die-hards zijn er diverse GR’s, Grandes Randonnées, die de Isère doorkruisen. Dit zijn bewegwijzerde langeafstandswandelpaden, te herkennen aan de roodwitte markeringspaaltjes. Mythische routes zijn bijvoorbeeld de GR 54 door de Oisans, de GR 9 door Chartreuse en de GR 738 in het hart van de Belledonne.

Randonnée Wandelen Isère

7. Er zijn ook tal van mooie wandeltochten voor 1 dag (of 2, met overnachting in een berghut). Zoals Le Sénépy, een lus rond de grootste alpenweide van Frankrijk met duizenden runderen. Of de Mont-Aiguille, de moeder aller bergtoppen in de Isère, geliefd bij echte bergwandelaars. Of een wandeling over de twee hangbruggen boven het meer van Monteynard, de passerelles himalayennes. De ene is 180 en de ander 220 meter lang en ze hangen tot 85 m boven het water! Een sensationele ervaring, wie durft? Bekijk hier het overzicht van bijzondere wandelingen in de Isère.

passerelles Montheynard Isère

8. Fietsend, wandelend of met de auto, de natuurparken mag je natuurlijk niet missen… Met maar liefst 3 natuurparken, de Écrins, Vercors en Chartreuse (foto onder) is de Isère een groen paradijs!

isere Chartreuse

9. Voor een bruisend stadsleven kun je ook naar Grenoble. De hoofdstad van het departement ligt aan de voet van de Chartreuse, omringd door bergen, en heeft een middeleeuws centrum. Heerlijk om door de gezellige straatjes te slenteren, te winkelen of een terrasje te pakken. En oh ja, heel gaaf is om de gondellift te pakken naar La Bastille, het fort boven op de heuvel, vanwaar je een waanzinnig uitzicht op de stad hebt!

Grenoble collage Isère

10. Een andere stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken is Vienne, gelegen op de heuvels langs de Rhône, op zo’n 33 km onder Lyon. Je vindt hier midden in de oude stad tal van overblijfselen van de Romeinse nederzetting die het ooit was: een Romeinse tempel (en gewoon terrasjes eromheen!) en het indrukwekkende amfitheater. In het Musée des Beaux Arts op Place de Miremont krijg je een fraai overzicht van alle Romeinse overblijfselen.

11. Dat amfitheater in Vienne is trouwens nog steeds in gebruik als theater. Elk jaar vindt hier het Jazz Festival van Vienne plaats, deze zomer gepland van 23 juni tot 10 juli 2021.

Vienne Isere

12. Behalve de bruisende steden Grenoble en Vienne heeft de Isère diverse charmante dorpen en provinciestadjes met historische bezienswaardigheden. Zoals het middeleeuwse Crémieu en het prachtige dorp Pont-en-Royans (zie foto) bekend om zijn pastelkleurige huizen die boven de rivier de Bourne gebouwd zijn.

Pont en Royans Isère

13. Niet missen: Le Petit Train de La Mure. Na jaren van herstelwerkzaamheden heropent in juni een van Europa’s meest spectaculaire spoorlijntrajecten door de bergen! Dit treintje neemt je mee op een 40 minuten durende tocht van 15 km lang door het Plateau van de Matheysin. Reken onderweg op adembenemende uitzichten op de natuurlijke boog Pierre Percée, de tafelberg Mont Aiguille, het Vercors-massief en Trièves-middelgebergte. Na aankomst kun je wandelen rond de stuwdam van meer Lac de Monteynard. Indrukwekkend! Meer info.

Petit train de la Mure Isère

14. En met ons hoofd in de zomer(vakantie) vergeten we bijna dat de Isère ‘s winters een megagrote wintersportbestemming is. Het is het decor van maar liefst 22 wintersportplaatsen, waaronder de bekende skigebieden van Alpe d’Huez en Les Deux Alpes in Oisans. Chamrousse in het massief van Belledonne en de bij langlaufers geliefde bestemmingen in de Vercors, zoals Villard-de-Lans en Corrençon.

Ski Alpes d'Huez wintersport Isère

15. En tot slot, de lekkerste rijkdommen van de Isère moet je over je tong laten gaan! Absoluut proeven: saint marcellin-kaas, de gratin Dauphinois, de ravioli van Royans en Chartreuse-likeur! De echte fijnproevers hebben bovendien keuze uit maar liefst 7 Michelin-sterrenrestaurants in de Isère! Meer info.

Weten wat de Isère je nog meer te bieden heeft? Ga naar www.alpes-isere.com

isere cheese food

Tekst: Josee Schouten Beeld: Lac de Laffrey CC-by/F Pattou; Oisans, Tarte noix CC-by/Images Rêves; Veloroute CC-by/A Gelin; Tour de France CC-by/Laurent Salino; Mountain bike, Isère Cheese CC-by/ Urope (?); randonnée Isère CC-by/ D Boudin; Passerelles himalayennes lac de Monteynard CC-by/Patrick Blanc; Isère été CC-by/Alexandre Gelin; Vienne, Petit train de la Mure: @chemin de fer de La Mure, Pont Royans, Grenoble CC-by/P Jayet; Alpes Huez winter CC-by/L Salino. Foto opening: Chartreuse door P. Jayet Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Isere Attractivité. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.