frankrijk.nl

Gave openingen in Parijs in 2021

De meeste van deze openingen waren gepland voor 2020, totdat corona ertussen kwam… Een jaartje later alsnog op het programma: nieuwe musea en nieuwe attracties in Parijs.

Fondation Pinault: groot nieuw museum moderne kunst in Parijs

Parijs krijgt er een spectaculair museum voor moderne kunst bij: de Bourse de Commerce Pinault Collection. Miljardair François Pinault verbouwde de koepelvormige Bourse du Commerce (vlak bij De Hallen) om er een groot deel van zijn privécollectie met hedendaagse kunst onder te brengen. De opening zou in juni vorig jaar plaatsvinden, maar is nu gepland voor 23 januari.

Pinault museum Parijs

Bourse Pinault

Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, agence Pierre-Antoine Gatier

Warenhuis La Samaritaine heropent na 15 jaar 

La Samaritaine, een warenhuis in art nouveau-stijl, was sinds 1870 een begrip in Parijs. Maar 15 jaar geleden sloot het plots voor een grote renovatie, in opdracht van modeconcern LVMH. Op 23 juni heropent La Samaritaine als extreem luxe winkelcomplex. Met de exclusiefste mode- en parfummerken, een grote spa en chique hotel.

Samaritaine Parijs

Hôtel de la Marine: nieuw monument in Parijs 

Het monumentale Hôtel de la Marine, aan het einde van Rue de Rivoli op Place de la Concorde, wordt in april 2021geopend voor het publiek. Lang was dit 19e-eeuwse monument een overheidsgebouw, maar binnenkort kun je de somptueuze binnenplaatsen en zalen bezoeken. Ook komen er winkels, een café en een restaurant.

Hotel de la Marine in Parijs

Musée Carnavalet in de Marais weer open

In het voorjaar 2021 heropent ook het historische museum van Parijs, dat vier jaar gesloten was voor renovatie. De collectie van Musée Carnavalet blijft ongeveer gelijk, maar de looprichtingen zijn verbeterd en het 17e-eeuwse hôtel particulier is helemaal opgeknapt. Het museum viert de heropening komend najaar met een grote foto-expositie van Henri Cartier-Bresson.

Musée Carnavalet Parijs

Christo verpakt de Arc de Triomphe

In september vorig jaar zou kunstenaar Christo de volledige Arc de Triomphe inpakken, zoals hij dat in de jaren ’80 al deed met de Pont-Neuf in Parijs. Een klusje waarvoor 25.000 m2 stof nodig is! Christo overleed vorig jaar lente en het project zal in september dit jaar alsnog worden uitgevoerd door medewerkers van de kunstenaar (18 september tot 3 oktober 2021).

arc de triomphe Christo

La Caserne in Parijs

De oudste brandweerkazerne in de buurt van het Gare du Nord wordt verbouwd tot een verzamelgebouw voor start-ups op het gebied van duurzame mode. De 17.000 m2 van La Caserne worden gebruikt voor atelier- en bedrijfsruimtes, coworking en ook boetieks en expositieruimtes. De binnenplaats van de kazerne wordt een ‘levende plek’, een beetje zoals het culturele centrum Le 104, ook in Parijs.

La Cserne Parijs brandweerkazerne wordt duurzaam modecentrum

Christo, L’Arc de Triomphe, Empaqueté (Project for Paris) Place de l’Etoile – Charles de Gaulle, Dessin 2019, diverses techniques © André Grossmann, La Caserne CC/Chaix et Morel)

LEES OOK:
10 musea in Parijs die je gezien moet hebben
5 kleine musea in Parijs in de wijk Marais

Beeld: CC-BY Mark Hintsa (Carnavalet), CC Groupe Caroli (museumMonaco), CC Les Ateliers Gaité (Food Society Montparnasse), WC Ange-Jacques Gabriel (Hôtel de la Marine).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *