frankrijk.nl

Dit voorjaar in Parijs!

Oef, Parijs lokt… zodra het kan, springen wij graag weer in de Thalys! Musea en winkels heropenen vanaf 19 mei en er zijn diverse leuke nieuwe culturele adressen.

1. Groot nieuw museum bij de Hallen

Op 22 mei Parijs krijg een gloednieuw museum voor contemporaine kunst: de Bourse de Commerce Pinault Collection. Miljardair François Pinault verbouwde de koepelvormige Bourse du Commerce (vlak bij Châtelet en De Hallen) om er een groot deel van zijn privécollectie met hedendaagse kunst onder te brengen. Dat belooft een spectaculaire plek te worden, alleen al vanwege de architectuur (zie filmpje hieronder)!

2. Feestelijke terrassen in heel Parijs

Afgelopen zomer verschenen er in Parijs veel tijdelijke terrassen die soms de halve straat in beslag namen. Dat mocht van burgemeester Hidalgo, om de geteisterde horeca een extra kans te geven. Vlonders van houten kratten, palmbomen in potten, slingers en kunstbloemen: veel horecaondernemers gingen creatief te werk! Onlangs werd bekend dat deze grappige terrassen komende zomer mogen blijven staan en dat er zelfs extra straten in de binnenstad worden afgesloten voor verkeer. Vanaf 19 mei

geimproviseerde terrassen in Parijs van pallets

3. Grote Chanel-expositie in Palais Galliera blijft tot de zomer

Hoera! We dachten hem gemist te hebben, maar de grote expositie ‘Gabrielle Chanel. Manifeste de Mode’ is verlengd tot half juli. Meteen ook een mooie gelegenheid om te zien hoe het Palais Galliera er nu uit ziet, want dit modemuseum vlak bij de Eiffeltoren is compleet gerenoveerd. Meer info

Chanel expositie in Parijs Avedon
Gabrielle Chanel en Suzy Parker – Richard Avedon (1959)

4. Musée Carnavalet in de Marais na jaren weer open

Jaa, eindelijk is het zo ver! Het al prachtige historische museum van Parijs heropent eind mei zijn deuren. Vier jaar was Musée Carnavalet gesloten voor renovatie en nu zijn de collectie en het 17e-eeuwse herenhuis in de Marais helemaal opgeknapt. Vanaf 15 juni is er bovendien een grote foto-expositie van Henri Cartier-Bresson, die wij niet willen missen!

Musée Carnavalet Parijs

5. Atelier des Lumières: Dali en Gaudi

We tipten deze geweldige plek in Parijs al vaker: sinds een jaar of twee zit in een vroegere fabriek in het oosten van de stad het Atelier des Lumières, een museum met bewegende kunst. Grote projecties van de werken van een bekende kunstenaars zorgen ervoor dat je letterlijk door  hun creatieve universum kunt lopen. Erg mooi! Dit voorjaar staan Dali en Gaudi in de schijnwerpers.

carriere-de-lumieres-dali-expo

Ook weer open, net buiten Parijs: De tuinen van Giverny

LEES OOK:
Coronaregels in Parijs

Beeld: CC-BY Mark Hintsa (Carnavalet. Openingsbeeld: Siebe Warmoeskerken

Algemeen 728x90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *