frankrijk.nl

TV5MONDE viert het Cannes filmfestival in mei!

Het Cannes filmfestival verschuift dit jaar naar juli, maar toch heeft TV5MONDE nú al een hele mooie Cannes-programmering. Recente topfilms die eens bekroond zijn op La Croisette. Noteer in je agenda! 

Dit was het jaar van het grote geduld… Ook op de mythische beklimming van de trappen in Cannes moeten we langer wachten dan gewoonlijk. Niet in mei zoals gebruikelijk, maar pas van 6 juli tot 21 juli 2021. En dat terwijl ‘onze’ Paul Verhoeven een grote kanshebber is op een Gouden Palm, met zijn film Benedetta (met Virginie Elfira)!

16-30 mei 2021: voorproefje Cannes op TV5MONDE

TV5MONDE heeft een mooie traditie: elk voorjaar eert de Franstalige televisiezender het beroemde filmevenement met een speciale programmering. En daarop hoef je gelukkig NIET langer te wachten dan gewoonlijk. Zie hier!

// Plaire, aimer et courir vite (2018)

donderdag 20 mei om 21.00 uur – Nederlands ondertiteld (herhaling 23 mei, 23.00 uur)

In de jaren ‘90 ontmoet de student Arthur (Vincent Lacoste) in Parijs een dandy-schrijver, genaamd Jacques. Het is het begin van een gepassioneerde relatie. Maar de tijd dringt, want Jacques heeft aids. Deze mooie rauwe en emotionele film van Christophe Honoré behoorde tot de officiële selectie van Cannes in 2018. ★ Sélection officielle (Cannes, 2018)

// Les amours imaginaires (2010)

zondag 23 mei om 21.00 uur – Nederlands ondertiteld (herhaling 28 mei, 18.40 uur)

Nog een film van regisseur Xavier Dolan en eentje waarin hij zelf meespeelt. Francis (Dolan) en Marie zijn twee vrienden die op dezelfde persoon verliefd worden: blonde adonis Nicolas (Niels Schneider), vers van het platteland. Hun wederzijdse pogingen om hem te veroveren ontaarden in een meedogenloos duel, met als inzet de liefde van de zo onschuldig ogende Nicolas. ★ Un certain regard (Cannes, 2010)  Trailer

TV5 les amours imaginaires

/// La loi du marché (2015)

donderdag 27 mei om 21.00 uur – Nederlands ondertiteld (herhaling 30 mei, 23.00 uur)

Deze film kreeg in 2010 een minutenlange staande ovatie in Cannes en hoofdrolspeler Vincent Lindon nam zichtbaar geëmotioneerd de prijs voor beste mannelijk acteur in ontvangst. Vlijmscherpe en sociaal relevante film over een werkloze 50-jarige man die een nieuwe baan vindt als beveiliger in een supermarkt. Daardoor komt hij al snel voor een moreel dilemma te staan. Moet hij alles accepteren voor het behoud van zijn baan? ★ Beste Acteur (Cannes, 2015) Trailer

Le Loi du Marché

// Sofia (2018)

zondag 30 mei om 21.00 uur – Nederlands ondertiteld (herhalingen 4 juni, 18.40 uur & 7 juni, 23.00 uur )

Sofia, 20 jaar, woont bij haar ouders in Casablanca, in Marokko. Nadat ze heeft ontkend zwanger te zijn, bevalt ze buiten het huwelijk van een kind en dat is illegaal. Ze heeft 24 uur om een oplossing te vinden voordat het ziekenhuis de autoriteiten waarschuwt… ★Beste Scenario (Un certain regard, Cannes 2018)

sofia franse film cannes festival

// J’ai tué ma mère (2009)

vrijdag 21 mei om 18.40 uur & 23 mei om 23.00 uur (Nederlands ondertiteld) 

In zijn debuutfilm dook de inmiddels gevierde Canadese filmregisseur Xavier Dolan in de moeizame verhouding tussen een tiener en zijn moeder. Hubert, 17 jaar oud, ergert zich aan alles: haar kitsche smaak, het geluid dat ze maakt als ze eet… Mooie teksten en subtiliteiten in een hormonale haat-liefde-verhouding. ★ Quinzaine des Réalisateurs (Cannes, 2009)

TV5 J ai tue ma mere

Over TV5MONDE

TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse Franse cinema, goede documentaires, series en lifestyle-programma’s. Bijna alle prime-time uitzendingen zijn ondertiteld in het Nederlands. Hier meer over de Cannes-films op TV5MONDE en hier de algemene programmering: europe.tv5monde.com

TV5MONDE vind je op deze kanalen: Ziggo 71 • Caiway 41 • Delta 500 • T-Mobile 421

TV5 Cannes Festival

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *