frankrijk.nl

7 mooie stille vakantiestreken in Frankrijk

Op zoek naar een vakantiebestemming waar afstand houden geen enkele moeite kost? Dit zijn 7 authentieke en heerlijk rustige gebieden in Frankrijk met veel natuur. Voor wie graag wegblijft bij de massa en liever kiest voor groen en gemoedelijk.

1. Corrèze en de Creuse (Limousin/Nouvelle Aquitaine)

Helemaal tot rust komen is makkelijk in de Corrèze, een gebied met de sfeer van het Franse platteland van 30 of 40 jaar geleden. In het noordoosten van dit departement in de Limousin liggen de bossen van het hoge Plateau de Millevaches. In het westen voeren slingerende landwegen door een kalm en heuvelachtig platteland, met mooie dorpjes zoals Collonges-la-Rouge en Turenne.

Correze: Collognes en panorama

De Corrèze behoorde tot de regio Limousin (tegenwoordig deel van ‘Nouvelle-Aquitaine), net als buurdepartement de Creuse. Ook dat departement is een mooi groen en authentiek ruraal gebied. De Creuse heeft een coulisselandschap met heggen en eiken tussen kleine percelen waarop Limousin- en Charolais-runderen grazen. Prachtig landschap en schone lucht, want de Creuse heeft geen fabrieken.

Niet missen: de mooie natuur, pittoreske dorpen als Collonges-la-Rouge, Turrenne en Beaulieu-sur-Dordogne, het kasteel van Madame de Pompadour, de zondagmarkt van Objat, de zaterdagmarkt van Brive-la-Gaillarde, het curieuze Musée de Jacques Chirac en clafoutis, hét nagerecht in de Limousin.

Slaaptips: In het charmante Beaulieu-sur-Dordogne ligt de natuurcamping Huttopia Beaulieu-sur-Dordogne, op een prachtlocatie naast de Dordogne. In dat plaatsje vind je ook Le Grand Hotel Turenne, een authentiek hotel met zachte prijzen. In de Creuse vind je een oergezellig vakantiedomein van Nederlanders (B&B, gîtes en safaritenten, zwembad): Le Mas d’en Haut, en de geweldig mooie vakantiehuizen van Lys d’Avril, in een oude boerderij niet ver van Limoges. Terwijl in het departement de Creuse het vakantiedomein Les Renardières (met gîtes en circuslessen!) een aanrader is.

2. Aude (Languedoc-Roussillon/Occitanië)

Katharenkastelen, ruige natuur, uitgestrekte wijngaarden en de Middellandse zee. Ondanks bekende plekken als Carcassonne en het Canal du Midi is de Aude het rustigste deel van de vroegere regio Languedoc-Roussillon. Dat geldt niet alleen voor het stille achterland van de Aude, maar zelfs voor het strookje kust van dit departement, omdat dat voor een groot deel uit beschermd natuurgebied bestaat (La Clape).

Aude: onbekende vakantiestreek in Frankrijk
Niet missen: de katharenkastelen (o.a. Peyrepertuse en Puilaurens), Abbaye de Fontfroide, wandelen in het gebergte van La Clape (bij Narbonne), het Canal du Midi, Carcassonne, boekendorp Montolieu, havenplaatsje Gruissan, cassoulet. Meer info: audetourisme.com

Slaaptips: Domaine des Agnelles, hippe appartementen en B&B-kamers in een mooi herenhuis met zwembad van Nederlandse eigenaren, Domaine en Birbès, een Nederlands vakantiedomein met mooie gîtes,  hotel-ecolodge Riberach, waar je tussen de wijngaarden logeert en hier nog 5 mooie slaapadressen in de wijngaarden van de Aude.

Lees ook: De Aude: 10x zien & doen in de natuur

Aude mooie rustige streek

3. Lot (Midi-Pyrénées/Occitanië)

De Lot heeft indrukwekkende sterrenhemels omdat deze streek nog écht donker wordt ’s nachts, dankzij het gebrek aan grote autowegen en steden (behalve provincieplaatsje Cahors dan). Ook vind je hier prachtig platteland en de romantische rotsen van de Causses du Quercy, waarin de rivier de Lot een diepe kloof heeft gesleten. Op de hoge kliffen boven het water pronken kastelen en dorpen, zoals het adembenemende Saint-Cirq-Lapopie. Het gebied heeft bovendien veel prehistorische grotten en dolmen. En de streekmarkten zijn er heel sfeervol, zoals bijvoorbeeld die in Figeac.

Lot Saint Cirq Gourdon
Niet missen: Saint-Cirq-Lapopie, Puy-l’Eveque, Figeac, grotten Pech-Merle en Gouffre de Padirac, bedevaartsoord Rocamadour, de stad Cahors, Musée Zadkine in Les Arques, confit de canard. Meer info: tourisme-lot.com

Slaaptips: prachtige boomhut in de tuin van kasteel-hotel Cantecor (foto hieronder) of via Airbnb: modern houten huis met zwembad midden in de bossen. Met jonge kinderen is het Nederlandse vakantiedomein Les Escaliers de la Combe een aanrader. Ook origineel: een vaarvakantie op de Lot (geen vaarbewijs nodig/slapen aan boord).

Lees ook: kleinschalige vakantiedomeinen voor gezinnen

4. Queyras (Hautes-Alpes/Provence)

Queyras is een nog zo’n dunbevolkte en authentieke streek, dit keer aan de oostkant van Frankrijk, tussen Briançon en de Italiaanse grens. De Queyras is een beschermd berggebied met aardige bergdorpen zoals Saint-Véran en Montbardon, die in een vallei met weilanden, bossen en velden vol alpenbloemen liggen. Geweldig gebied voor een wandelvakantie, want de Tour de Queyras (GR58) is een van de allermooiste langeafstandspaden van Frankrijk. Mooi wandelen kun je ook in het nabijgelegen Parc national des Ecrins (20 km vanaf de Queyras, op de grens Hautes-Alpes/Isère). Dit wat ruigere berglandschap heeft veel gletsjers en grotten, wat het een ideaal gebied maakt voor diverse buitensporten. Via het bedrijfje van de Engelse Sally, kun je meerdere sportieve activiteiten combineren in één vakantie in de fotogenieke vallei van Champsauer.

Queyras vakantiestreek Frankrijk - Saint Veran Ezel
Niet missen: Saint-Véran, Montbardon, wandel- en ezeltochten door de Queyras, Col d’Izoard (bergpas van 2360 meter, panorama over de toppen van de Queyras), Château-Queyras en een bezoek aan het versterkte Briançon, de hoogste stad van Europa, Parc national des Ecrins, beschermd berggebied. Meer info: queyras-montagne.com

Slaaptips: Huttopia Vallouise, een camping met een prachtig uitzicht op de bergen in het Parc naturel des Ecrins, Alta Peyra Hotel, viersterren-luxe midden in de natuur in de Queyras.

Lees ook: leuke vakantiehuizen in Frankrijk

5. Charente (Poitou-Charentes/Nouvelle Aquitaine)

Terwijl de kust van buurdepartment Charente-Maritime ‘s zomers heel veel strandliefhebbers trekt, ligt het binnenland van de Charente er zelfs in het hoogseizoen verrukkelijk rustig bij. Door het gebrek aan grote toeristische trekpleisters is deze heuvelachtige streek nog onbedorven en landelijk, vol weilanden met roodbruine koeien, enkel onderbroken door boerderijen, bossen, oude wasplaatsen, meren en stroompjes. En er zijn ook culturele verrassingen, want zelfs enkele van de kleinste dorpen van de Charente hebben nog een mooi romaans kerkje. Aan de westkant van het departement is het land wat vlakker, met wijnstokken op de krijtgrond rond Cognac.

Charente vakantiestreken

Niet missen: romaanse kerken, streekmarkten, Château de La Rochefoucauld, Cognac, de stad Angoulême, het mooie dorpje Aubeterre-sur-Dronne (met een ondergrondse kerk), kanoën op de Tardoire of de Dronne, pineau des Charentes (versterkte aperitiefwijn). Lees ook: 9 dingen die je vooral moet doen in de Charente. Meer info: tourisme.charente-limousine.fr  en sudcharentetourisme.fr

Slaaptips: Domaine de Longeveau, een landgoed met authentieke natuurstenen vakantiehuizen, zwembaden, tennisbanen en een golfbaan, Domaine des Etangs, top-chique landgoed bij Massignac met hotelkamers in mooi oud kasteel en vakantiehuisjes langs een meer, of La Calèche & La Belle Cour vakantiehuizen bij het dorpje Roussines.

Lees ook: rustige familiecampings in Frankrijk

6. Sarthe (Pays-de-la-Loire)

Le Mans, dat zegt de meeste mensen wel wat, vanwege die bekende 24-uurs race. Maar waar de stad precies ligt is een tweede. Het antwoord: in de Sarthe, een charmante landelijke streek net ten zuiden van Normandië. Op 3 uur rijden van Parijs. Je vindt er behalve de mooie oude binnenstad van Le Mans, ook veel fietspaden in de natuur, bossen, kastelen en prachtige dorpjes, zoals Fresnay-sur-Sarthe (foto) en La Ferte-Bernard, ookwel Klein-Venetië genoemd. Ten noorden van het departement Sarthe ligt het bosrijke Parc national régional du Perche 

Sarthe dropje water

Niet missen: Le Mans (mooie oude binnenstad met kathedraal), Parc national de la Perche, natuurgebied ten noorden van de Sarthe, château du Lude, een Loirekasteel met mooie tuinen, abdij van Solesmes, een benedictijns klooster aan de oever van de Sarthe.

Slaaptips: deze mooie natuurcamping aan het meer van Rillé en deze charmante B&B achter de kathedraal van Le Mans.

7. Ariège (Midi-Pyrénées/Occitanie)

Mooi stil gebied aan de voet van de Pyreneeën, met veel bossen, varens, bergbeekjes, grazende schapen. Van oorsprong is dit een arme agrarische streek dus de Ariège is heel authentiek gebleven. Plaatsjes als Mirepoix, Saint-Lizier en Foix voelen nog echt ouderwets Frans, met romaanse pareltjes, vakwerkhuizen en gemoedelijke markten. Echt een gebied voor wandelaars bovendien, waar je geniet van groene valleien en natuurlijk de Pyreneeën.

Ariege onbekende streken

Niet missen: ruïne van katharenkasteel Montségur, de plaatsjes Mirpoix (vakwerkhuizen) en Saint-Lizier, de grot van Niaux, provinciestad Foix met zijn kasteel, markt en gezellige terrassen, en de ongerepte vallei van Bethmale.

Slaaptips: Het mooie vakantieadres Domaine du Cammazet (NLse eigenaren) met gîtes en lodgetenten, in de buurt van Mirepoix. Ook kun je in de Ariège een woonwagentocht maken met France Eotours (en onderweg in de wagen overnachten!), Belrepayre is een camping met vintage Airstream campers, en in de buurt van Foix ligt Flower Camping l’Arize, over het groene kampeerterrein stroomt een ondiep riviertje.

cammazet-uitzicht-ligging-lodges-2022

Domaine Cammazet

LEES OOK: 
10x zien & doen in de Aude
De 10 dunbevolkste departementen van Frankrijk
Regionamen in Frankrijk: wat is er veranderd?

Tekst: Nicky Bouwmeester Beelden: Corrèze Collonges-la-Rouge (CC/Laurent), bloemen (CC/Gilles Péris y Saborit), uitzicht (CC/Ogust1), Aude dorpje Montlaur (CC/Sam Mooney), kasteel Rennes-le-Château (CC/Luis Nicolas), abdij Fontfroide (CC/Aurélien), uitzicht Lot Saint-Cirq-Lapopie (CC/Marcel Musil), Pays de Gourdon (ODT Pays de Gourdon), Figeac (CC/Geoterranaute), Queyras Saint-Véran (Cc/LenazPic), vallei (CC/Rapahel Vandon), ezel & koe (CC/Lionel Le Guen), rivier (CC/Alain), Charente Aubeterre-sur-Dronne (CC/Patrick Janicek), wijngaarden bij Cognac (CC/fra298), Montbron (CC/Patrick Janicek). Arièege  CC/Pierre G09 (vallei Betmale), CC/JP Tonn (geitje), CC/Pittou2 (Foix), CC/Stephen Colebourne (Mirepoix). Sarthe:/cc Christian Grélard Hoofdfoto: Aude/CC-BY Pom’,

4 reacties op “7 mooie stille vakantiestreken in Frankrijk”

 1. Marc van Bijsterveldt schreef:

  Helemaal eens met mijn naamgenoot. De Cevennen, het grootste Parc National van Frankrijk, ideaal voor liefhebbers van een echte sterrenhemel. De Mont Aigoual en de Mont Lozère, de weidse casussen, de magistrale dalen van de Tarn en de Jonte. Veel te doen in de natuur, op eigen houtje of georganiseerd. Relaxte bevolking en gezellig (Frans) toerisme van het rustige soort. Echt een aanrader!

 2. Marc (toevallig...) schreef:

  Helemaal eens! De Cevennen (Mont Aigoual en Mont Lozère), de weidse Causses, de magistrale dalen van de Tarn en de Jonte. Uiterst charmante streek, veel te doen in de natuur (op eigen houtje of georganiseerd), heel relaxte bevolking. Aanrader!

 3. Arthur Nootens schreef:

  Ook Haute Saône vlak bij de vogezen prachtig en zeer rustig heel dun bevolkt en toch veel mogelijkheden , prachtig beboste heuvels mooie valleien ,lieflijke dorpjes kortom een aanrader voor wie rust zoekt en slechts 4u30 van Brussel ideaal voor korte of langere periode ,wandel en fiets mogelijkheden ten over
  Mvg
  Arthur

 4. Marc Sourbron schreef:

  Beste,

  en the Cévennes, staan die niet op nummer 1, het dunst bevolkte gebied van Frankrijk. Het heeft alle faciiliteieten voor een zorgeloze actieve vakantie in rustige omgeving.
  Lozere heeft zoveel te bieden en is zo ongekend.

  Mvg,
  Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.