frankrijk.nl

Voilà… Barbara Pravi!

Zangeres Barbara Pravi vertegenwoordigt Frankrijk op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Haar liedje dat doet sterk denken aan een chanson van Edith Piaf of Jacques Brel. Een grote kanshebber!

Bijna elk jaar is er in Frankrijk een relletje na de onthulling van de inzending voor het Eurovisiesongfestival. Engelse teksten, midden in een Frans liedje? Schande, zeggen taalpuristen steeds weer. Een land met een gouden chanson-traditie zou niet moeten buigen voor de Engelse popcultuur. Dit jaar kunnen die critici hun hart ophalen. De Franse inzending voor 2021 is volledig Frans gezongen én heel klassiek.

Ode aan Piaf en Brel

Zangeres Barbara Pravi, 27 jaar oud, schreef het nummer zelf, samen met Igit, een andere jonge tekstschrijver.Pravi noemt ‘Voilà’ een bewust eerbetoon aan de chansonniers van het eerste uur. Ze wilde een lied zingen in de traditie van Barbara, Brel, Piaf. De jonge zangeres brengt het nummer dan ook met theatrale gestes, zoals deze beroemde voorgangers ook deden. Zelfs haar kapsel doet denken aan die beroemde Môme uit Montmartre (Edith Piaf)…

Kanshebster

In de tekst lijkt Barbara Pravi verder ook te flirten met de homoscene, een belangrijke songfestival-doelgroep. ‘Voilà’ is een liedje over durf en helemaal jezelf zijn, met een tekst die aan I am, who I am van Shirley Bassey doet denken. “Voilà, voilà, voilà, voilà qui je suis” enC’est ma gueule c’est mon cri, me voilà tant pis (dit is m’n kop, dit is mijn kreet, en jammer dan, zo ben ik gewoon). In Frankrijk zijn de eerste reacties positief en optimistisch. Zou deze charismatische jonge vrouw Frankrijk eindelijk weer aan een eerste plaats helpen? De vorig keer is alweer 44 jaar geleden, toen Marie Myriam in 1977 won met l’Enfant et l’Oiseau.

LEES OOK:
Jong Franse muziekartiesten om te kennen

Beeld: Eurovisiesongfestival/Andres Putting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *