frankrijk.nl

Top 7 mooiste dorpen van de Drôme

Lavendel, pittoreske dorpen, uitgestrekte natuur… De Drôme heeft dezelfde charme als de Provence maar is een stuk minder toeristisch. Gastblogger Sabine Dekker, die er al jaren woont, bezocht de mooiste dorpen van de streek.

1. Montbrun-les-Bains

Het zicht op dit dorpje is adembenemend en levert prachtige foto’s op. Montbrun-les-Bains ligt aan de voet van de Mont Ventoux en is bekend om zijn thermale baden. Het is heerlijk vertoeven in de heilzame warme baden, waarin je door de stoom heen prachtig uitzicht hebt op dit pittoreske plaatsje. Boven het dorp ligt een ruïne van een renaissance-kasteel. Je kunt mooi wandelen door het oude gedeelte, onder de klokkentoren door en slenterend door de smalle straatjes.
Tip! Maak ook een wandeling langs én door de rivier de Toulourenc, erg leuk in de zomer ook met kinderen.

Montbrun pittoresk dorp Drôme


2. Saillans

Dit dorp ligt letterlijk langs de rivier de Drôme, met overhangende huizen boven het water. De dorpsstraatjes hebben opvallend veel mooie details en er is een sympathieke markt op zondagochtend.

Saillans prachtig dorp Drôme

In augustus is er bovendien een bekende brocantemarkt. Vergeet niet de Clairette de Die te proeven, de lokale aperitiefwijn: heerlijk zoet en tintelend van smaak! Ook kun je een aantal mooie wandelingen maken de berg op en tijdens een hete dag een warme duik nemen of kanoën op de Drôme. Tip! biologisch Clairette de Die bij de familie Claude Raspail.

Saillans Drome


3. Bourdeaux

Als je richting Bourdeaux komt aanrijden, zie je al van ver de ruïnes van twee kastelen uit de 12e en 13e eeuw. In het centrum vergeet je bijna dat er in dit loom ingedutte dorpje ook een mooi middeleeuws gedeelte is. Tegenover het Office de Tourisme begint een kleine rondwandeling, met borden met uitleg (Engels). Je hebt vanaf de ruïnes weids uitzicht over de omgeving en ‘Les Trois Becs’, drie bergen waarvan de hoogste 1589 meter is. Tip! Pottenbakster Amandine (bij de brug)

Bourdeaux middeleeuw dorp Drôme


4. Le Poët-Laval

Het bijzondere van Le Poët-Laval is dat het eind 12e eeuw het hoofdkwartier was van de ridders van Malta. Tegenwoordig is het hoofdkwartier van de hospitaalridders een hotel-restaurant met een goede tafel. Het is een prachtig dorpje met stegen, trappetjes en mooi tuinen.

Le Poët Laval Drome

In de kerk is nu het protestants museum gevestigd, dat herinnert aan de zware tijden van het dorp tijdens de godsdienstoorlog in de 16e eeuw. Aan de andere kant van de weg langs de rivier Jabron ligt de wijk Poët-Gougne waar Gerard Reve heeft gewoond. Tip! Restaurant Les Hospitaliers

Poët Laval Drome


5. Grignan

Grignan staat bekend om zijn mooie renaissance-kasteel en ook door de brieven van de markiezin van Sévigné. Zij onderhield in de 17e eeuw een intense briefwisseling met haar dochter die later van grote literaire waarde bleek te zijn. De Marquise heeft dan ook een standbeeld gekregen in het dorp. In het kasteel zijn er rondleidingen met uitleg over hoe men hier vroeger leefde en woonde. Heel bijzonder! Je waant je echt in die tijd waarin mensen rechtop in bed sliepen en gasten ontvingen in statige vertrekken. Een aantal leuke winkeltjes en restaurantjes maken het dorp compleet. Tip! Wijndomein La Passion d’une femme, gerund door een vrouw.

Grignan kasteeldorp Drôme


6. La Garde Adhémar

La Garde Adhémar ligt boven op een rots en is gebouwd rond een kasteel en een imposante kerk. Je ziet het plaatsje al liggen vanaf de Route du Soleil. Het dorp was vroeger bedoeld als verdedigingswerk (‘Garde‘) en het is dan ook versterkt met stadsmuren.

La Garde Adhémar

Er zijn mooie botanische tuinen, met planten en kruiden. De omgeving is verder bekend om de zwarte truffel, een lekkernij die al gauw 1000 euro per kilo kost. Met recht een delicatesse dus. Tip! Heerlijke koffie op het pleintje midden in het dorp bij Café de l’Absinthe.

Garde Adhemar


7. Mirmande

Het middeleeuwse Mirmande lijkt tegen een heuvel aangeplakt. Het is leuk om door de kleine straten te lopen langs ateliers en winkeltjes. Eind 19e eeuw dreigde met name het hoger gelegen gedeelte van het dorp in verval te raken. In 1926 viel de kubistische schilder André Lhote voor de charme van het dorp en richtte er een schilderacademie op. Daarmee redde hij Mirmande.

Mirmande Drome

De dorpsbewoners besteden veel zorg aan hun tuinen en de beplanting in de straatjes. In de 12e-eeuwse kerk Sainte-Foy vinden veel exposities en concerten plaats.
Tip! Restaurant Margot en het naast gelegen Café Bert (’t’ niet uitspreken).

Lees ook: 7 fijne restaurants in de Drôme

Café Mirmande

kaart mooiste dorpen Drôme

LEES OOK:
7 geweldige restaurants in de Drôme
Fietsen in de Drôme

Tekst: Sabine Dekker Beeld: Sabine Dekker (Montbrun, Bourdeaux), CDT Drôme/Lionel Pascale (Poët-Laval, Grignan, Saillans, La Garde Adhémar, Drôme, Mirmande), copyright Google Maps: klik hier om de kaart groter te zien. Beeld linksbove,: Grignan (CDT Drôme/Lionel Pascale)

Sabine Dekker Gastblogger

Reacties zijn gesloten.