frankrijk.nl

Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE

De eerste versoepelingen gaan in vanaf begin mei en de terrassen mogen binnenkort weer open. Lees de laatste berichten over de corona-situatie in Frankrijk.

Laatste update van dit artikel: 15 mei

Update 15/5  Per vandaag geldt weer een reisadvies per land op basis van kleurcode, te zien via de overheidswebsite Wijsopreis.nl. Frankrijk blijft net als de meeste landen in Europa vooralsnog oranje. 

15/5 noot redactie: in tegenstelling tot wat vandaag wordt beweerd in een artikel van de Volkskrant gelden er GEEN boetes of quarantaine-verplichtingen voor Nederlanders die naar Frankrijk reizen. Dit is alléén van toepassing voor reizigers uit 5 hoog-risicolanden: Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika en India. Zie bij punt IV in dit artikel meer info over reizen naar Frankrijk.

Update 29/4  Zo wordt het Franse 3-stappenplan voor verdere versoepeling uitgevoerd*:

Fase 1 – Per 3 mei

– Het verplaatsingsverbod (10+ km) vervalt en de uitgaansverklaring is overdag niet meer nodig.

– Reizen tussen de Franse departementen is weer toegestaan. 

– Avondklok van 19.00 uur blijft geldig.

Fase 2 – Vanaf 19 mei

– Avondklok verschuift naar 21.00 uur.

– Heropening van alle winkels (max. capaciteit)

– Heropening van de terrassen (max. 50% bezetting en max. 6 mensen aan tafel)

– Heropening van musea en culturele instellingen (max. 800 personen binnen, max 1.000 buiten).

– Maximaal 10 volwassen personen bijeen in privé-situaties (ipv 6).

– Buitensport in groepsverband weer toegestaan.

Fase 3 – Vanaf 9 juni

– Buitenlandse toeristen zijn welkom met een ‘pass sanitaire Covid(=corona-paspoort met een van deze 3 vrijwaringen: ofwel bewijs van vaccinatie, ofwel bewijs van immuniteit of een recente negatieve test). Meer details over deze regel zijn nog niet bekend.

– Avondklok verschoven naar 23.00 uur.

– Cafés en restaurants weer open (max. 6 mensen tegelijk aan tafel).

– Culturele, sportieve evenementen en beurzen weer toegestaan (tot 5.000 toeschouwers, met corona-paspoort of negatieve test)

– Sportscholen mogen weer open (volgens protocol).

– Themaparken en attractieparken mogen weer open (volgens protocol).

– Thuiswerken wordt facultatief.

Fase 4 – Vanaf 30 juni

– Avondklok vervalt.

– Bijeenkomsten van meer dan 1.000 personen weer toegestaan (binnen & buiten, met corona-paspoort).

– Maximumaantal bezoekers in publieke gelegenheden stapsgewijs losgelaten.

– Handhaving social distancing en mondkapjes waar nodig.

* dit stappenplan wordt gerealiseerd met een voorbehoud van aanpassing indien de coronacijfers dit vereisen


1/5 Noot redactie: Buitenlandse reizigers

Volgens onze informatie mogen reizigers uit Schengenlanden al vanaf 3 mei (fase 1) van de Franse overheid weer zonder ‘dringende reden’ naar/door de verschillende Franse regio’s reizen, net zoals voor de laatste lockdown het geval was. Mits ze bij binnenkomst in het land een negatieve PCR-test van max. 72 uur oud kunnen tonen.

Het bewijs hiervoor staat op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken staat deze vermelding (punt 2.1).

‘L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.’

Ofwel:

Alle categorieën reizigers afkomstig uit EU-landen hebben toestemming om het Franse grondgebied te betreden. De regelgeving omtrent de ‘dwingende reden’ is niet van toepassing binnen de EU.

Wel wijzen we erop dat er vanuit Nederland tot zeker half mei een oranje reisadvies geldt voor Frankrijk, waarmee alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

NB! Zie meer informatie over verdere inreisbeperkingen en benodigde documenten verderop in dit artikel: hoofdstuk IV. Reisadvies voor Frankrijk


 I. Franse lockdownregels (per 3/5)

– Er geldt een avondklok (couvre-feu) vanaf 19.00 uur tot 6.00 uur in heel Frankrijk. Je mag dan alleen de deur uit met een ingevuld uitgaansformulier (attestation de déplacement ‘couvre-feu’). Geldige redenen om ’s avonds en ’s nachts het huis te verlaten zijn: vanwege werk, voor een dringende familiereden (motif familial impérieux), het uitlaten van de hond.

Mondkapjes bijna overal verplicht in (alle publieke binnenruimtes, openbaar vervoer en in drukke stadscentra op straat).

Niet-essentiële winkels zijn gesloten tot 19 mei. Er geldt dit keer een uitzondering voor kappers, muziek- en boekwinkels, bloemenwinkels en chocoladewinkels: die mogen openblijven, net als alle eetwinkels, kluswinkels en apotheken.

Benzinestations, garages, autoverhuurbedrijven zijn open.

Thuiswerken is verplicht in Frankrijk, indien mogelijk.

– De Franse crèches en scholen zijn weer open. Scholieren vanaf 6 jaar moeten op school de hele dag mondkapjes dragen. Er komen speekseltesten voor leerlingen van het basisonderwijs en zelftesten voor het middelbaar/hoger onderwijs en het onderwijzend personeel.

– Privé-bijeenkomsten moeten beperkt blijven tot maximaal 6 volwassenen.

Hotels, campings en B&B’s mogen open zijn, mits ze voldoen aan de corona-regels en nog geen horeca. Vanaf 19 mei terrassen weer open. Overdekte zwembaden mogen weer open vanaf 9 juni.

– Restaurants, café’s, musea, bioscopen, sportscholen gaan vanaf 9 juni weer open.

 II. Actuele situatie in Frankrijk

Het gaat steeds beter met de coronacijfers in Frankrijk, het totale aantal patiënten in de IC’s is nu weer onder 5.000 (voor heel Frankrijk).

Het aantal nieuwe coronabesmettingen (=positieve tests) ligt op het moment rond de 25.000 per dag. Het R-cijfer in Frankrijk is nu 0,76.

In enkele departementen is het aantal nieuwe corona-gevallen nog steeds hoger dan 300 / 100.000 inwoners. Het gaat onder meer om om Parijs en Ile-de-France, Nord (Lille), Sarthe, Haute-Marne, Rhône (Lyon), Loire en Haute-Loire (Zuid-Auvergne),  Bouches-du-Rhône (Aix-en-Provence en Marseille).

Franse departementen waar sinds het begin van de epidemie juist weinig besmettingen geteld zijn zijn: Finistère, Creuse, Les Landes, Pyrénées-Atlantiques en ook: Morbihan, Côtes d’Armor (Bretagne); Manche (Normandië), Gironde (Bordeaux), Charente-Maritime, Vendée, Loire-Atlantique (Nantes), Hautes-Pyrénées.

Op deze website van de Franse overheid zijn recente cijfers te zien uit de departementen(kijk onder tabje Taux d’incidence) maar dit overzicht van France 3 is duidelijker.

status corona kaart: Francetvinfo

III. Grote lijnen van het Franse coronabeleid 

De gezondheidsnoodstand (état d’urgence sanitaire) is opnieuw uitgeroepen in Frankrijk en duurt tot minstens 1 juni 2021. Deze puur politieke maatregel betekent dat de Franse regering versneld wetten en corona-regels mag doorvoeren als de situatie daarom vraagt.

De Franse aanpak van de corona-epidemie berust op drie uitgangspunten.

1. Beschermen

Er zijn in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar, zowel bij de apotheek als in de supermarkten. Op steeds meer plekken is het dragen daarvan verplicht (zie boven). De Franse overheid raadt sinds januari 2021 aan om vooral chirurgische maskers te gebruiken, omdat die beter beschermen dan stoffen mondbedekking. Op sommige plekken zijn dat soort mondkapjes (Type 2) nu verplicht, onder andere op de scholen.

2. Testen

Er wordt enorm veel getest in Frankrijk: meer dan 2 miljoen testen per week. Daarvan zijn er steeds meer sneltesten (antigeen), waarvan de uitslag binnen 30 minuten bekend is. Van de PCR-testen is de uitslag voor 75% binnen 24 uur bekend. Beide typen test zijn gratis voor de Fransen (ook zonder verwijsbrief van een arts, op vertoon van een Franse ziekenfondskaart.)

Vanaf 12 april zullen er massaal zelftesten beschikbaar zijn bij de Franse apotheken (als extra controlemiddel, maar niet ter vervanging van de PCR-test).

3. Isoleren

Mensen die in Frankrijk positief getest worden, moeten 10 dagen in zelfquarantaine. Sinds juni bestaat er een nationale corona-app beschikbaar: Tous AntiCovid. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied en handig: de app toont de laatste officiële coronacijfers uit Frankrijk. Update 28/4 In deze app kan nu ook een vaccinatiebewijs worden opgeslagen. Air France gebruikt die optie op dit moment al bij wijze van test op sommige (binnenlandse en overzeese) vluchten als geldig coronapaspoort.

Vaccineren

Frankrijk is eind december gestart met vaccineren (met name Pfizer, maar ook AstraZeneca en Moderna) en na een traaf begin wordt het tempo nu steeds hoger (2,5 miljoen vaccinaties per week). Inmiddels zijn 17 miljoen Fransen gevaccineerd met een eerste dosis (ruim 25% van de volwassen Fransen). Met behulp van het Franse leger en de brandweer zijn 35 grote vaccinatie-stadions geopend, de zogenaamde vaccinodromes. Ook in Disneyland Paris is een vaccinatiecentrum geopend. Huisartsen en apothekers in Frankrijk mogen nu ook zelf  vaccineren. Vaccinatie is vrijwillig en gratis op vertoon van een ziektekostenkaart (carte vitale) in Frankrijk. 

Huidige vaccinatieplanning

Vanaf 10 mei zijn de Fransen vanaf 50 jaar aan de beurt. Vanaf 13 mei mogen ook Fransen onder de 50 jaar zich inschrijven voor ‘overgebleven’ vaccinaties (max. 24 uur van te voren). Vanaf uiterlijk 15 juni is vaccineren op afspraak mogelijk voor alle leeftijden.

Volgens premier Castex zullen einde van de zomer in ieder geval 50 miljoen Fransen (ofwel tweederde van de Fransen) gevaccineerd zijn. 

social distance

Lees ook: Corona-vocabulaire, Franse woordenlijst voor de epidemie

Lees hier meer over alle praktische coronaregels in Frankrijk

IV. Reisadvies voor Frankrijk 

Frankrijk raadt niet-noodzakelijke reizen naar het Franse grondgebied af.

Franse inreisbeperkingen voor reizigers uit Schengenlanden

Reden van reis

Reizigers afkomstig uit een land in de Europese Unie mogen zonder verklaring van de reden van hun reis naar Frankrijk binnenreizen. Dat staat op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken staat deze vermelding (punt 2.1):

‘L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.’

Ofwel: De regelgeving omtrent de ‘dwingende reden’ is niet van toepassing op reizigers binnen de EU.

Verplichte PCR-test & ereverklaring

Wel moeten alle reizigers uit Schengenlanden vanaf 11 jaar die naar Frankrijk reizen een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) kunnen laten zien. Volgens de website van de Franse ambassade geldt dit voor reizigers per vliegtuig, boot, bus, trein én autoFrankrijk maak nu nog géén uitzondering op deze regel voor mensen die gevaccineerd zijn, dat is waarschijnlijk aan de orde vanaf 9 juni (met corona-pas).

Naast een negatieve PCR-test moeten reizigers vanaf 11 jaar ook een getekende ereverklaring bij zich hebben, waarop ze aangeven dat ze géén Covid-symptomen hebben en de afgelopen 14 dagen niet in contact geweest zijn met Covid-patiënten. Zie hier het printbare formulier (>’engagement sur l’honneur‘).  

Avondklok

Er geldt in Frankrijk een avondklok waar ook buitenlanders zich aan dienen te houden. Dit betekent dat je  ’s avonds en ’s nachts alleen met een uitgaansformulier (en een geldige reden) buiten mag zijn. Tot 19 mei begint de avondklok om 19.00 uur (tot 6.00 uur ’s ochtends). Van 19 mei tot 9 juni begint de avondklok om 21.00 uur. Vanaf 9 juni: avondklok vanaf 23.00 uur. Op 30 juni vervalt de Franse avondklok.

Franse inreisbeperkingen voor reizigers van buiten Europa

Reizigers van buiten Europa hebben tot 9 juni een ‘dringende reden’ (noodgeval familie/werk) nodig om naar Frankrijk te mogen reizen. Ook geldt voor hen de verplichte PCR-test en een quarantaine van 7 dagen.

Per 1/5 geldt voor reizigers uit de risicolanden Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika en India een verplichte quarantaine van 10 dagen (met politiecontrole en tot 1500 euro boete bij het niet respecteren van deze quarantaine).

Mogen Nederlanders en Belgen naar Frankrijk reizen?

Nederlandse reizigers

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert sinds 13/10 een oranje reisadvies voor Frankrijk. Dit reisadvies duurt in elk geval tot half mei. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk sterk afgeraden worden. Dit geldt ook voor reizen naar een tweede (vakantie)huis. 

Ook heeft een oranje reisadvies mogelijk gevolgen voor de dekking van je reis- en ziektekostenverzekering. Dit is bij elke verzekeraar weer anders, dus mocht je toch willen afreizen, check dan vooraf de voorwaarden van je verzekeringen.

Als je toch een ‘essentiële’ reis moet maken naar Frankrijk neem dan ook een Europese ziekteverzekeringskaart mee, voor een coronatest ter plaatse (verplicht voor terugkeer naar Nederland, behalve voor automobilisten).

Regels voor de terugreis vanuit FR naar NL:

Alle reizigers moeten bij terugkomst in Nederland 10 dagen in zelfquarantaine (of na 5 dagen een test). Update 4/5 Dit is nu een dringend advies maar oer is een Nederlands wetsvoorstel om deze quarantaine verplicht en beboetbaar te maken. Deze wet wordt 25/5 behandeld in de Eerste Kamer.

– Reizigers per vliegtuig, boot, trein of bus moeten een negatieve PCR-test (max 72 uur oud) kunnen laten zien bij terugkeer naar Nederland.

– Reizigers per vliegtuig en boot moeten daarnaast ook een negatieve sneltest (max 4 uur oud) kunnen laten zien.

Hier een link naar alle informatie over het reisadvies: www.nederlandwereldwijd.nl en hier een link naar testlocaties in Frankrijk.

Vragen over een specifieke reissituatie? Je kunt het contactcenter van Buitenlandse Zaken een app sturen met je vraag op dit nummer: +31 6 8238 7796 (alleen per Whatsapp). Je krijgt vaak al binnen 1 uur een reactie.

Belgische reizigers

Sinds 19/4 zijn niet-essentiële reizen vanaf en naar Belgisch grondgebied weer toegestaan. Meer info

De Belgische overheid heeft Frankrijk nog bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden en een 10-daagse quarantaine is verplicht na terugkeer. Daarbij kan na 7 dagen een Covid-test gedaan worden en bij negatief resultaat mag de quarantaine worden gestopt. 

Het complete reisadvies voor Belgische reizigers staat hier

Met de auto naar Frankrijk: wat zijn de regels?

Bovenstaande alinea’s samenvattend heb je dus de volgende papieren nodig bij een autoreis van Nederland naar Frankrijk en weer terug:

Er zijn in Frankrijk geen regels over een maximumaantal huishoudens per auto en mondkapjes zijn ook niet verplicht. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open. Ook de wc’s. Wel moet je binnen verplicht een mondmasker dragen en bij de ingang handgel gebruiken. Lees ook: 10x corona-regels op de Franse autosnelwegen

Trein-, vlieg- en busverkeer tijdens de Franse lockdown

Thalys gaat het aantal treinen tussen Parijs en Nederland en België weer opvoeren vanaf 17 mei (3 treinen per dag van/naar Amsterdam, 6 treinen per dag/ van/naar Brussel. In de Thalys zijn mondkapjes verplicht gedurende de hele reis. Het openbaar vervoer in Frankrijk blijft gewoon functioneren tijdens de lockdown, maar veelal geldt een aangepaste dienstregeling (veel minder metro’s, trams, bussen en regionale treinen dan gewoonlijk). FlixBus, het lowcost busbedrijf, heeft busreizen naar en binnen Frankrijk hervat in december.

KLM en Air France blijven vliegen op Frankrijk maar het aantal vluchten op veel bestemmingen is flink teruggebracht. Kijk voor de laatste informatie op de websites van de betreffende luchtvaartmaatschappijen.

Let op, sinds januari 2021 moet je – zoals hierboven vermeld – een negatieve coronatest (PCR/max. 72 uur oud) laten zien bij het inchecken voor een vliegreis, treinreis of bootreis naar Frankrijk. Vooralsnog is een vaccinatiebewijs nog géén alternatief hiervoor.

V. Waar vind je meer actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de nieuwste maatregelen uitgelegd (in het Frans), de Franse ambassade in Nederland houdt de informatie ook bij. Een andere goede nieuwssite is France 24.

The Local, een Engelstalige krant over het leven in Frankrijk, heeft ook veel actuele artikelen over de situatie.

Voor het officiële reisadvies en de actuele kleurencodes per land kun je ook kijken op deze pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Stuur voor persoonlijk reisadvies een berichtje naar de Whatsapp-advieslijn van BZ: op +31 6 8238 7796 (meestal binnen 1 uur antwoord). Of vul het contactformulier van BZ in (antwoord binnen 5 dagen.)

kopje koffie

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je hier een donatie doen. Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

reisgids Parijs met kinderen
Op een tablet of een computer (niet op telefoon) zijn recente reiservaringen en reacties op dit artikel van lezers te zien. Zelf ook een reactie achterlaten onder dit artikel? Hou het kort en relevant! En vergeet niet eerst de eerdere reacties te lezen, veel vragen zijn al eerder aan bod gekomen!

LEES OOK:
Corona-regels op de autoroutes in Frankrijk
15 Franse uitdrukkingen bij corona-stress

Algemeen 728x90

350 reacties op “Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE”

 1. Fleur schreef:

  Wij hebben reacties van campings (2) gehad dat we welkom zijn. Dit zijn wat grotere campings.

 2. John schreef:

  Marianne, dank voor de info!

 3. Jurgen en Sjantine schreef:

  Dank jullie wel voor jullie informatie. Ik kijk er elke dag op.

 4. marianne pruijsen schreef:

  Beste John B.
  Wij hebben vorige week op terugweg naar Nederland met caravan gekampeerd in Neuvic (Le Soustran) waar we de eerste warm verwelkomde gasten waren, en daarna ook in Bourg-Fidele in Noord Frankrijk. Daar ook als de enige kampeerders, wel waren er andere gasten van vaste jaarplaatsen. De Franse campings die al open zijn, kijken uit naar gasten, is mijn indruk.

 5. John B. schreef:

  Hallo allemaal, wat ik nog niet ben tegen gekomen: zijn er al mensen die in Frankrijk op de camping staan? Ik heb diverse campings aangeschreven met de vraag of zij al mensen uit Nederland op het terrein toelaten, maar van niemand nog een antwoord. Ben van plan om op 23 mei te vertrekken.

 6. Charl schreef:

  Henk Verweij
  Wij reizen dan ook weer naar de Haute-Vienne en voor zover de informatie hierboven niet gaat veranderen, moet je tot 9 juni gewoon een PCR-test bij je hebben. Wij zijn inmiddels 3x weer naar Frankrijk gereden en hebben altijd de testen gedaan voordat wij vertrokken maar nooit nodig gehad. Overtreding kost € 135, 2 testen € 220, maar wij kiezen ondanks vaccinatie toch voor de tests.

 7. Henk Verweij schreef:

  Beste allemaal,

  Allereerst dank voor alle nuttige info. Wij willen op 21 mei naar ons huis in de Lot reizen en hebben dan twee vaccinaties. Gebruiken o.a. het gele boekje als bewijsstuk.
  Is het dan nog nodig om ook een PCR test te doen ? Heeft iemand ervaring hiermee.

  met groet
  Henk Verweij

 8. Roel schreef:

  Vandaag 11 mei via Luxemburg naar de Vogezen gereden. Uit voorzorg negatieve GGD-PCR-testuitslag van 2 dagen oud en ereverklaring meegenomen. Nergens controle gehad of gezien. Mijn zoon met zijn gezin is drie dagen eerder hiernaartoe gereden. En ook geen controle gezien. Het is dus niet nodig je voor veel geld te laten testen.

 9. marianne pruijsen schreef:

  Wij zijn zowel in maart als begin mei naar Frankrijk heen en weer gereisd per auto. Gewapend met negatieve GGD-testuitslag (in de hoop en verwachting dat deze geaccepteerd zou worden) en alle benodigde papieren. Zelfs met een convocation van de notaris in verband met (helaas) de verkoop van ons huis. Geen enkele keer controle gehad, niet aan de grens bij Hazeldonk, noch bij Bruly (A304). Ook op de route nationale niet, ondanks op een dag wel 9 politievoertuigen, die geen interesse hadden voor een auto met duidelijk Nederlands kenteken.

 10. Udo schreef:

  Zijn gisteren vertrokken vanuit NL naar spanje met auto/caravan. Hebben een PCR test gehad, 2x 139 euro en geen een controle gehad. nog bij de grens, nog bij tolpoorten. Veel politie tegengekomen, maar die bleken niet geïnteresseerd. Op de snelweg en op de campings heel veel NL, D, BEL en UK en zelfs DK gezien. Allemaal op vakantie gezien de volgeladen auto’s. Morgen arriveren we in Spanje en hebben dus voor niets euro 280 uitgegeven. Geldklopperij!!!
  > hebben met sommige reizigers gesproken en die zijn ook niet gecontroleerd en sommige hadden niet eens een PCR-test. zZo worden mensen bang gemaakt en de kas van de laboratoria gespekt.

 11. C.J. schreef:

  Beste WK, wij zijn op 3 mei naar midden-Frankrijk gereden en zondag 9 mei teruggekomen. Geen controle gehad en geen douane of politie gezien, bij geen enkele grens.

 12. Anna schreef:

  Hallo,
  Allereerst bedankt voor de actuele informatie; we kijken dagelijks! Ik heb nog een vraag: ik las in de franse krant vandaag dat vaccineren zonder afspraak mogelijk gaat worden. Kun je je als Nederlander (ingeschreven in Nederland) in Frankrijk laten vaccineren? Wat betekent dat voor het coronapaspoort? Weet iemand dit? Merci alvast!

 13. WK schreef:

  Iemad ervaring met controles op de terugweg van Frankrijk naar Belgie en Nederland? Controles tegengekomen aan de grens met België bv?

 14. Roel schreef:

  Ik kom nog even terug van mijn ervaringen van mijn Frankrijk reis vorige week. Op de heenreis kwam ik net over de grens in Frankrijk op een kleine weg enkele politieauto’s tegen. Ze toonden in mij geen interesse ondanks mijn gele nummerbord. Op een grotere route bij de grens scheen wel douane te staan, hoorde ik later. In de dorpjes rond mijn huis bleken toch diverse Nederlanders aanwezig te zijn. Eentje was er vanwege de meivakantie ook met de kinderen gekomen. Twee andere Nederlanders met een huis vlakbij mij zijn dit jaar nog niet geweest wegens de beperkingen. Een wisselend beeld dus. Onderweg en bij een kleine supermarkt zag ik een Nederlandse auto. Al met al lijkt het erop dat nu toch best veel landgenoten naar Frankrijk afreizen. Dat had ik niet gedacht. Hopelijk kan iedereen binnenkort weer veilig op reis, met minder beperkingen!

 15. Steven schreef:

  Is een zelftest ook goed om het land binnen te komen? Ik krijg de test via de school waar ik werk.

 16. Reinder van Zwol schreef:

  Weet iemand of er al iets meer bekend hoe het gaat met België. Mogen Belgen ook op vakantie naar Frankrijk. Volgens mij wordt het nu nog afgeraden, maar mogen zij ook naar Frankrijk reizen per 9 juni.
  Wie kan mij hier meer op vertellen.
  Alvast bedankt

 17. Jean Paul van Dijk schreef:

  Goedemiddag, Is bij iemand bekend of een (dubbele) vaccinatie vanaf 3 mei ook al wordt geaccepteerd?

 18. Wim schreef:

  Dit is de bevestiging dat we weer zonder dwingende reden naar Franrkijk mogen:

  Bron (3 mei 2021): https://mobile.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

  “L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.”

 19. Peter Eshuis schreef:

  Hoi, niet nieuw op deze site, maar voor het eerst dat ik reageer.
  Als eerste dank voor alle informatie. Om de paar dagen kijk ik en ben perfect op de hoogte.

  Echter over de aankomende coronapaspoort toch een vraag: Wil Macron dit gebruiken om toegang dan wel of niet te geven aan buitenlanders die het land in willen?

  Ik heb namelijk gelezen dat dit niet mag!
  Bron:
  https://www.parool.nl/nederland/hoe-kom-ik-aan-een-coronapaspoort-en-nog-zes-vragen~bebb6c7a/?fbclid=IwAR1bnNGx7aow4O07rUkMuiHa8ctIanchL-uIyCGbWabAYpBS-sPgxva0hsg

  • Nicky schreef:

   Zoals in het artikel staat in de link die u meestuurt is de coronapas straks juist een juist een verbreding van de mogelijkheid om Frankrijk in te komen. want naast de optie van een negatieve PCR-test zijn straks ook vaccinatie en immuniteit vrijwaringen voor vrij rondreizen in Frankrijk (en de rest van Europa).

 20. Joy schreef:

  Hier staat volgens mij dat het mogelijk is

  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

  L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.

  Entry into metropolitan France is permitted for all categories of travellers from these countries. The compelling reasons system does not apply within the European Area.

 21. West schreef:

  Gisteren met de auto naar Les Landes gereden. Fietsen achterop en surfplanken op het dak. Documentatie mee. Gewoon over de peage via Parijs en Bordeaux. Geen controle gezien.
  Ook geen files, dat is ook wel eens lekker.

  Getankt bij eerste benzinestation over de Franse grens. Stonden meerdere auto’s van de douane en gendarmerie. Geen enkele interesse in ons gezin.

  Hier in het dorp in ieder geval heerlijk rustig, behalve bij de ijssalons die vandaag wel open waren.

  De avondklok vanaf 1900 is wel vervelend. Met daglicht verplicht thuis blijven is toch onprettig. Gelukkig een grote tuin hier.

 22. Sabine schreef:

  Merci les filles ! Super dat jullie zo bovenop het nieuws zitten. Jullie N.B. bij de laatste update van deze pagina onderschrijf ik helemaal. Ook ik vind het onduidelijk en het feit dat je met een zogenaamd gezondheidspaspoort vanaf 9 juni naar Frankrijk reist zegt inderdaad niets over het feit of je nu al wel of niet naar Frankrijk mag per 3 mei. Zoek me ook suf op de pagina’s van de Franse overheid en laat het weten als ik iets vind. Hopelijk wat meer duidelijkheid na het weekend als de gouv.sites zijn geupdate.

 23. H.B.Kramer schreef:

  Dank, het is hier goed toeven. In deze regio waar we zitten hebben maar weinig mensen internet en velen zelfs geen radio of TV. Daarom is er ook weinig kennis van de corona-maatregelen. (Het is een paar jaar geleden voorgekomen dat zelfs niemand enige interesse had in het bestuur: er werden geen stemmen uitgebracht bij de burgemeestersverkiezingen (!). De oude burgemeester is toen maar van hogerhand opnieuw geïnstalleerd.)
  Degenen die de regels hier wel goed kennen komen uit Lyon en hebben hier een vakantiehuis: die zijn hier voor 1 mei neergestreken. Buren verderop, ook uit Lyon, rijden vaak op en neer: ze kruisen aan op hun verplichte papier: ‘verhuizing’ en rijden ongehinderd overal naar toe met hun busje permanent gevuld met oude stoelen (!)
  Verzin het maar..

 24. Bono schreef:

  Ik ga op 21 mei naar Frankrijk. Heb Corona gehad maar daar is geen bewijs van, maar ik haal wel een PCR test met reiscertificaat.

 25. Henk schreef:

  Bij het lezen van veel reacties sta ik iedere keer weer versteld vanwege vragen die al vele malen tot in den treure behandeld zijn.
  Wordt er nog wel gelezen of is men daar te lui voor?
  Zonde van dit medium, het is verzand in herhalingen.
  Ook is er een dame die regelmatig het wijsvingertje opsteekt en daarmee het typisch Nederlandse politieagentje speelt. Niet doen!
  Kom op mensen, lees eerste alle voorgaande reacties voordat je ergens op of over reageert.

 26. Ineke Gerritsen schreef:

  Wij willen graag op 9 juni naar Frznkrijk. Zijn dan gevaccineerd 2x en hebben bewijs van de ggd. Wat nu wanneer het zgn paspoort dan nog niet beschikbasr is. Komen we dan met de bewijzen van de ggd frankrijk wel in ? Weet iemand dit ?

 27. Christiaan schreef:

  Vanaf 10 mei as beschikken mijn vrouw en ik over elk 2 vaccinatiebewijzen en vermelding daarvan in het zgn. gele boekje. Graag reacties op ons voornemen om op zondag 30 mei met auto en caravan Frankrijk binnen te rijden. Is het bekend of er boetes kunnen worden uitgedeeld? Ik weet niet of de redactie van deze site dan kan nagaan?

 28. Peter schreef:

  Nicky en Josee, wat ontzettend fijn dat jullie het nieuws rondom covid-19 zo snel samenvatten en publiceren. Ik heb zojuist 2 koppen koffie gedoneerd. Ga vooral zo door!

 29. Lia schreef:

  @Ridwan

  Mischien omdat er een negatief reisadvies is in Nederland?
  En om dit…

  ÉÉN UUR GELEDEN
  Buitenlandse toeristen vanaf 9 juni welkom in Frankrijk
  Nederlanders die komende zomer voor vakantie naar Frankrijk willen, kunnen daar als het goed is vanaf 9 juni terecht. De Franse overheid wil dan weer buitenlandse toeristen binnenlaten, mits ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring.

 30. Ineke Gerritsen schreef:

  Hoera ! Op 9 juni mogen we weer ! A bientot !

 31. Ridwan A20 schreef:

  Ik snap niet waarom een reageerder vindt dat we maar braaf thuis moeten blijven, en ook nog wijst op de nadere quarantaineplicht. Leven en laten leven. Met de vereiste tests en papieren kun je naar Frankrijk afreizen, vanaf 3 mei alleen nog een test nodig.

  @Kramer: Het verbaast me eigenlijk dat sommigen in Frankrijk niet op de hoogte zijn van de avondklok. Hebben ze daar het voordeel dat de regel (19.00 uur avondklok) op het platteland slecht wordt gehandhaafd? Veel plezier in La Douce France!

 32. H.B.Kramer schreef:

  Op 26 april naar Frankrijk vertrokken. Voorzien van PCR test en reisverklaring van de huisarts en verder elk denkbaar formulier.

  Goed aangekomen zonder enige controle. In Noord Frankrijk was het zeer druk op de wegen. Dat verbaasde ons wel. Ook Nederlanders met fietsen op het dak en de trekhaak. Ook buitenlandse maar oom Franse campers en caravans zagen we. Weet niet of dat nu zo verstandig was maar het stelde ons wel gerust dat de soep kennelijk niet zo heet wordt gegeten. Verder veel Luxemburgres en Spanjaardaan gezien. Eenmaal op de peage (die die dag gratis was) was het een stuk rustiger. Redelijk wat gendarmerie gezien maar die waren vooral met snelheidscontroles bezig. Zodra we weer van de peage af waren was het gewoon weer behoorlijk druk.

  Hier a la campagne is met niet echt met Corona bezig: sommige buren wisten niet dat er een avondklok was of wisten niet wanneer die in ging en de reden dat veel winkels dicht waren begrepen sommigen niet. Dat er formulieren nodig zijn voor reizen buiten de 10 kmn zone was anderen weer onbekend. We kregen zelfs een uitnodiging om ‘s avonds om 19.00 u. mee te doen aan een spel petanque. Dat vonden we heel apart hebben we niet geaccpteerd en dat hebben we dan ook maar netjes uitgelegd.

  In de grote steden zal de situatie en het bewustzijn ongetwijfeld heel anders zijn maar daar hebben we verder geen waarnemingen van.

 33. Christian schreef:

  Ik ging afgelopen weekend naar Frankrijk. Alles is prima verlopen. Geen controle gehad.

  Gezien een paar reacties hier, wil ik wel even duiden dat een ‘tweede woning’ niet altijd synoniem staat met ‘vakantiewoning’. Ik wil meer dan 50% van mijn tijd in Frankrijk wonen en werken. Alleen heb ik een Belgische onderneming met vrijwel uitsluitend Belgische klanten. En dat laat me voorlopig niet toe om permanent naar Frankrijk te verkassen met mijn officiële adres. Fysiek gezien kan ik ook niet permanent in Frankrijk vertoeven omdat mijn moeder van 87 nog zelfstandig woont en op mij rekent qua boodschappen, beetje hulp met praktische dingen.
  Voor mij is een een ‘tweede woning’ dus geen kwestie van een primaire en een secundaire woning. Ik wil gewoon mijn leven verdelen tussen België en Frankrijk, met het ook op definitief verblijf in Frankrijk in de toekomst. En wat het morele luik betreft: ik zie minder mensen in Frankrijk dan in België. Tijdens de reis stop ik enkel een kwartiertje voor een tankbeurt en een sanitaire stop. De kans op besmetting is vrijwel nihil wanneer ik in Frankrijk ben. In België heb ik er telkens het raden naar, hoewel ik super voorzichtig ben …

 34. Baukje schreef:

  Hallo allen, Franse platteland liefhebbers, huizenbezitters, levensgenieters en meer…

  Ik denk dat het begrip Solidariteit hier leidend is.
  Ben je solidair aan de mensen dicht om je heen, aan de mensen die zich kapot werken in de zorg, aan de Franse dorpelingen die zich 10km kunnen verplaatsen met toestemmingspapieren, aan de Franse stedelingen die al 2 maanden volledig op slot zitten.
  Ben je solidair aan elkaar en zorgzaam voor elkaar?

  Het zijn morele vragen. Het dilemma waar we mee te maken hebben gaat niet over of iets wel of niet verboden is. Niet alles wat kan moet ook kunnen.

  Frankrijk met onze huizen, blijft een prachtig land en dat zal altijd zo blijven.

 35. H.B.Kramer schreef:

  Ha mooi, ik wens u een goede reis! Ik hoop wel dat u meteen na aankomst (of oeps terugkeer op dezelfde dag) uw ervaringen snel wilt delen. Wij denken er net zo over als u en vertrekken aanstaande maandag met elk denkbaar document dat u ook noemde op zak!

  Het verhaal van Gerrie is natuurlijk onheilspellend. Maar gelet op de vaagheid van de antwoorden die ik kreeg van een ambtenaar op de werkvloer van het ministerie van gezondeheid in Frankrijk, doen toch sterk vermoeden dat de visie dat reizen naar Frankrijk verboden is toch een meer politieke weergave is van een wens van de Franse overheid, dan dat dit juridisch klopt.

 36. Roel schreef:

  Dit weekend reizen we weer naar ons huis in Frankrijk (laatste keer vijf weken geleden). We zijn er van overtuigd dat we bij een eventuele staande houding sterk staan en nemen de regels op papier mee. We nemen ook papieren mee dat we een huis in Frankrijk bezitten. Onder andere de EDF papieren zijn in Frankrijk hiervoor een geldig bewijs. Er is na de eerste lockdown in Europa afgesproken dat de grenzen niet meer gesloten zouden worden. Dit inderdaad vanwege het Schengen-verdrag. Een doorreis naar je eigen huis is dan geen probleem.

 37. Thomas schreef:

  Hoi, op de volgende site: (
  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel#from2
  lees ik onderstaande. Ik maak hieruit op dat ik als burger vanuit Nederland (EU) gewoon Frankrijk in kan rijden als ik aan de health control measures voldoe. Zijn er anderen die dit ook zo lezen?

  2.1. Mobility rules and regulations
  Entry into metropolitan France is permitted for all categories of travellers from these countries. The compelling reasons system does not apply within the European Area.

 38. gerrie schreef:

  Heb vandaag iemand van het consulaat generaal van de Franse ambassade gesproken. Uitgebreid besproken of je wel of niet naar Frankrijk kunt naar je 2e huis. Simpel antwoordt NEE het mag niet tenzij iemand in je huis is die hulp nodig heeft en familie is.
  15 mei neemt de Franse regering een besluit of mensen die volledig gevaccineerd zijn vrij naar hun 2e huis kunnen mits men zich daar ter plekke weer aan de maatregelen zal houden. Maar als je toch gaat kun je bij controle het land uitgezet worden en of een flinke boete opgelegd krijgen die variabel van bedrag is.

 39. Lia schreef:

  Als je een beetje respect hebt voor jezelf en je medemens blijf je gewoon thuis. Ik erger me kapot aan de toeristen die ik hier zie. Blijf in je eigen land. Als iedereen dat nu eens respecteert, kunnen we misschien over een tijdje gewoon weer op vakantie. Voor degenen die toch gewoon gaan…. hoop niet dat je pech onderweg krijgt of ziek wordt. Want dan word je hopelijk niet geholpen!

 40. H.B.Kramer schreef:

  Arjen, echt helemaal mee eens. Dank ook voor de aanvullende analyse.
  Ik belde vandaag ook nog even met de ANWB die aangaf dat het toch vooral ook aankwam op persoonlijke keuzes binnen een onduidelijke wirwar van regels.
  Advies is en blijft (van mij): blijf thuis als je nog niet gevaccineerd bent en geen Corona hebt gehad en bezoek niemand in het buitenland.

  Ik kreeg vorig jaar in maart Corona en werd daar een week lang doodziek van en was nog drie weken lang totaal verzwakt. Nu heb ik al antistoffen en ben ik inmiddels gevaccineerd en dat geeft een goed gevoel. Het is daarom voor mij een verantwoorde afweging die ik maak om wel een paar dagen te gaan.
  Ik woon rond Amsterdam en ben in Frankrijk op mijn eigen terreinen met de dichtstbijzijnde buren op 200 meter afstand (die waarschijnlijk niet eens aanwezig zijn). Dat is heel wat veiliger dan hier. Ik ben verder ook niet van plan ergens ook maar naar toe te gaan. Zelfs tanken is niet nodig in Frankrijk: ik neem voldoende brandstof in, in het (open) Luxemburg, bij de zelftank, om ook de terugreis te kunnen maken.

  Ik blijf niettemin geïnteresseerd in eenieders ervaringen en interpretaties van de regelgeving. Ik heb de ANWB nog gewezen op het feit dat wij Nederlanders ook verwachten van de ANWB dat we hierover duidelijkheid krijgen. Ze gaan frankrijk.nl goed bestuderen ; )

 41. Arjen schreef:

  Aanvullend op dhr Kramer. Ik vermoed dat een hard verbod op inreizen in strijd is met het Schengenverdrag. Daarnaast is het omslachtig omdat het lastig handhaafbaar is en omdat je het economisch verkeer niet wil hinderen.

  Echter zodra je op plaats van bestemming bent behoor je je aan de regels te houden en kun je worden gecontroleerd op de geldende regels en dus ook die uitzonderingen op het formulier.

  Naar je vakantiehuis reizen past daar inderdaad niet in en het lijkt mij dan ook dat je ten minste een boete riskeert. Ik heb geen idee of verder reizen je verhinderd kan en mag worden.

  Maar los van de regels is de boodschap: mensen blijf thuis. Net zoals er in mijn NL regio verbaasd wordt gekeken naar de Duitse toeristen die weer volop rondrijden kan ik me voorstellen dat de Fransen eenzelfde reactie zullen hebben als wij Nederlanders dat doen in Frankrijk.

 42. H.B.Kramer schreef:

  Zoals toegezegd vanmorgen gebeld met 0033 800 130 000 en kreeg meteen iemand in Frankrijk aan de lijn die thuiswerkend tussen de kinderen zat (gelet op het lawaai).
  Eerst gewoon gevraagd of ik naar Frankrijk kon reizen. Daarop volgde direct de vraag waarom. Antwoord van mij: om mijn huis uit de winterslaap te halen, klaar te maken voor de huurders (ook al zijn dat mijn kinderen die niks betalen) en het zwembad op te starten. Wedervraag: kan dit werk niet uitgesteld worden? Mijn antwoord nee.
  Antwoord: dan moet u dat maar aan een douanier bij de grens uitleggen en die zal daarover beslissen. Toen ik daarop zei dat ik natuurlijk geen zin had 450 km terug te rijden werd het even stil.

  Daarop de bewuste passage die Roel had gevonden voorgelezen en gevraagd wat die betekende.
  Als antwoord kreeg ik te horen wat imperieux betekende. Pas na drie keer herhalen van mijn kant dat er toch echt ‘ne pas’ dus: ‘niet van toepassing’ stond werd het weer even stil.
  Het werd niet begrepen en de betekenis kon niet uitgelegd worden.
  Vervolgens kreeg ik een hele riedel over PCR-tests en attestations te horen en wat ik moest doen als ik uit het vliegtuig kwam etc. etc. en dat terwijl ik net had uitgelegd dat ik met de auto naar Frankrijk wilde. Allemaal curieuze vliegtuig-antwoorden op vragen die ik niet stelde.
  Moedeloos opgehangen.

  Maar er is hoop: ik heb nog een collega jurist opgebeld en de betreffende passage voorgelegd. Daar kreeg ik het antwoord dat kennelijk bedoeld wordt dat je wel naar je plek in Frankrijk mag reizen bij aankomst maar dat daarna het lokale regime van toepassing is. Met de kanttekening dat dat wel behoorlijk beroerd geformuleerd was. Dezelfde conclusie dus zelfde dus die Roel ook meende te lezen!

  Ik denk dat ik misschien de knoop maar doorhak en maandag naar Frankrijk ga. Voorzien van PCR-test, een vaccinatiebewijs en een verse sneltest op zak en verder het attestation. Verder kruis ik aan op het andere document dat ik voor werk naar Frankrijk moet. Voor wie of wat hoef je daarop niet aan te geven.
  Bij moeilijkheden zal ik de passage tonen en zeggen dat ik daarover tekst en uitleg heb gevraagd aan een Franse ministerie.

 43. H.B.Kramer schreef:

  Ik moet toegeven: ik heb dit geschreven in de hoop dat erop gereageerd zou worden.
  Ik heb opgeschreven wat ik vond en hoe ik het analyseer.
  Ik ben echt heel blij dat er nu op gereageerd wordt. Dank daarvoor! Bellen met Buitenlandse Zaken levert niks op, mailen naar de Franse ambassade ook niet…
  Ik kom zelf niet verder dan wat ik hieronder vind op de website van de Franse ambassade:
  https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk#Kan-ik-naar-Frankrijk-reizen

  Daar staat:
  Lockdown

  Vanaf 3 april en ten minste tot 2 mei geldt voor het gehele Franse grondgebied, in aanvulling op de avondklok, een lockdown die loopt van 06.00 tot 19.00 uur.
  (…)
  Bij wijze van uitzondering zijn reizen van de ene regio naar de andere toegestaan van 3 tot en met 5 april. Vanaf 6 april zijn die reizen opnieuw verboden, tenzij een professioneel of zwaarwegend motief kan worden aangetoond.

  Buitenactiviteiten zijn toegestaan, mits men voorzien is van een bewijsstuk waarop het woonadres staat en men binnen een straal van 10 kilometer rond de woning blijft. Er geldt geen beperking voor de duur van die buitenactiviteiten.

  U vindt verklaringen waarmee u kunt aantonen dat u aan een uitzonderingsvoorwaarde voldoet, vinden op https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement.

  Ik zie daar geen enkele uitzondering voor buitenlanders.
  Daaruit concludeer ik dat ik zonder geldige reden Frankrijk gewoon niet in mag. Als ik eenzaam op de Peage rijd en ik word aangehouden dan zou ik niet weten waarom ik als Nederlander opeens buiten deze vereisten zou vallen.

  De informatie die Roel geeft (met vindplaats) is voor mij nieuw, maar behoorlijk verwarrend en eigenlijk tegenstrijdig. Dat zou betekenen dat elke reis door Frankrijk als Europeaan geoorloofd is (!).

  De tekst waar u naar verwijst luidt in het Nederlands:
  ‘2) U wilt het Franse nationale grondgebied binnenkomen
  2.1. Verkeersregime
  Alle categorieën reizigers uit landen in de Europese ruimte hebben toestemming om het grootstedelijk grondgebied te betreden. Het regime van dwingende redenen is niet van toepassing binnen de Europese ruimte.’
  Maar ja, als dat zo is zijn deze regels ook niet van toepassing op de Fransen zelf (!)
  Deze formulering is echt onbegrijpelijk en ik vraag me af of je er blind op kunt varen of rijden in dit geval.

  Ik ga morgen maar eens bellen naar dat nieuwe nummer 00 33 800 130 000 voor alle vragen over reizen naar Frankrijk.
  Het resultaat zal ik hier terugkoppelen maar ik ben bang dat het ons weer niet verder helpt.

 44. Roel schreef:

  Volgens https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage
  gelden er voor reizende inwoners van de EU andere regels:
  Régime de circulation
  L’ensemble des catégories de voyageurs en provenance des pays de l’espace européen sont autorisées à entrer sur le territoire métropolitain. Le régime des motifs impérieux ne s’applique pas à l’intérieur de l’espace européen.
  Oftewel reizigers uit de EU mogen Frankrijk betreden en voor heen zijn de dwingende redenen niet van toepassing. Met deze “Attestation de déplacement et de voyage” mogen EU reizigers zich naar hun bestemming veplaatsen. Voor internationale reizen is de 30 km regel niet van toepassing. Eenmaal ter plaatse gelden uiteraard wel alle lockdown en couvre-feu regels.

  • Nicky schreef:

   Beste Roel, Die uitzondering van Imperatieve reden slaat volgens ons op het wel of niet Frankrijk binnen mogen reizen. Niet-Europeanen hebben op het moment zo’n dringende reden nodig, reizigers uit Schengen-landen niet. Maar wij hebben nergens op de Franse overheids-sites een bericht gevonden dat buitenlandse reizigers zich niet aan de lockdown-regel van max 30 km reizen tenzij dringende reden hoeven houden? Wat is uw bron daarvoor? In de genoemde link staat dit niet..

   Dit zegt de Franse ambassade: https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk#Kan-ik-naar-Frankrijk-reizen

 45. Roel schreef:

  Heer Kramer, hoe komt u erbij dat reizen naar Frankrijk nu niet toegestaan is?
  In de regels staat: reizen naar Frankrijk van buiten de Europese ruimte is alleen toegestaan zijn als de reiziger een dringende reden heeft.
  Voor reizen vanuit een binnen de Europese Ruimte gelegen land (Nederland dus) is het verstrekken van een negatief resultaat van een PCR-test verplicht alsmede een verklaring op erewoord. Verder wordt met klem aangeraden om, na aankomst in Frankrijk, 7 dagen in quarantaine te gaan.

  • Nicky schreef:

   Beste Roel, de heer Kramer verwijst naar de LOCKDOWN die op dit moment nog tot in elk geval 2 mei van toepassing is in Frankrijk! De Fransen zelf mogen zich niet verplaatsen over meer dan 30 km zonder geldige reden en dat geldt ook voor buitenlanders…

 46. H.B.Kramer schreef:

  Kennelijk is de redactie mijn bericht ontgaan; het werd niet geplaatst een week geleden, daarom nogmaals: in plaats van een dure PCR-verklaring van een commercieel bureau mag uw eigen huisarts een PCR-verklaring afgeven in de vorm van een reisverklaring. Die kan dienen als geldig bewijsstuk. Hieraan zijn geen kosten verbonden: zowel de PCR-test als de opgesteld verklaring zijn volledig gratis (!). U kunt dat navragen bij uw zorgverzekering.

  En verder: ik zie dat velen de reis naar Frankrijk wagen en zich alleen afvragen of ze wel of niet een negatieve PCR-test nodig hebben.
  Als jurist heb ik me toch echt serieus verdiept in de regelgeving en ik kom tot de conclusie dat zonder geldige reden een reis naar of door Frankrijk heen gewoon niet geoorloofd op dit moment.
  Alleen de redenen die limitatief opgesomd zijn gelden (werk, zorg familie etc.).
  Een lekkend dak van een tweede huis of het feit dat ik mijn zwembad nu echt moet opstarten zijn geen geldige reden.
  Dat de controle laag is, is wat anders. Het feit is gewoon: u loopt een groot risico als u nu naar Frankrijk gaat. Niet alleen op een boete maar ook op een aanwijzing om onmiddellijk het land te verlaten. En wie wil dat nu meemaken?
  Geloof me zodra er juridisch ook maar één gaatje is, zit ik in de auto naar Frankrijk, maar dan is het wel legaal. Nogmaals: neem de gok niet!!

 47. Reeuwert Tromp schreef:

  Laten we nog even afwachten, hoe het precies wordt. De quarantaine-verplichting zal er wellicht komen, als je Nederland binnenkomt vanuit Frankrijk, maar of je een PCR-verklaring moet overleggen, als je per auto weer naar Nederland reist is voor mij nog maar de vraag.

 48. Roel schreef:

  Slecht nieuws voor Frankrijk reizigers. Het eerder besproken wetsvoorstel lijkt in mei waarheid te worden.

  Er komt per 15 mei een quarantaineplicht van 10 dagen voor mensen die vanuit Frankrijk naar Nederland reizen. De quarantaine kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen die negatief blijkt. Er komen belteams waar mensen verklikt kunnen worden die zich hier niet aan houden.
  Ook dient een negatieve PCR test aan de grens te worden overlegd. De boete bij overtreding zal waarschijnlijk 95 euro bedragen.

  https://nos.nl/artikel/2376832-vanaf-15-mei-quarantaineplicht-bij-aankomst-uit-risicogebied.html

 49. Erica schreef:

  Bij deze een treinreiservaring: ik ben zaterdag 10 april met de Thalys van Parijs naar NL gereisd. Er was controle op het in bezit zijn van een negatieve PCR-test op Gare du Nord (op het perron vóór het instappen, tegelijkertijd met de controle van het treinticket) door een medewerker van de Thalys. Franstalige test was geen probleem en testuitslag mocht zowel digitaal als uitgeprint getoond worden. Tijdens de reis werd omgeroepen dat er controles in de trein zouden plaatsvinden maar die zijn er niet geweest. Ook bij aankomst op het station in NL geen verdere controles.
  Lang wachten op Gare du Nord is echter wel een uitdaging: er zijn te weinig beschikbare zitplaatsen voor de vele wachtenden – mede omdat de horecagelegenheden alleen voor afhalen geopend zijn en geen zitplaatsen bieden – dus veel passagiers moeten de tijd zittend op de grond in de vertrekhal doorbrengen.

 50. Henk schreef:

  Wij zijn zondag 11 april via Antwerpen, Lille, Parijs, Orleans, Poitier op de Tolwegen met een personen auto naar Bordeaux gereden.
  Nergens controle gehad of gezien. De Tolwegen waren heerlijk rustig met uitzondering bij de grote steden waar het behoorlijk druk was op zondag.
  De volgende dag maandag de 12e zijn we zonder enige controle van Bordeaux via de Pyreneeën naar Spanje gereden.
  Bij de Spaanse grens werden we wel opgevangen door de Policía. Je mag de betreffende provincie in als je in de provincie blijft maar mag niet doorrijden naar een andere provincie omdat daar ook dezelfde restricties gelden.

 51. dimitri schreef:

  bonjour ,ik ben 6 maand per jaar in het buitenland voor mijn werk , en de andere 6 maand (5 week werk 5 week vakantie) en ben uitgeschreven in Nederland , heb geen card de vitale ,maar zou toch graag een vaccin willen in Frankrijk ,zou dat het zelfde gaan als bij een pcr test ,paspoort laten zien en mijn brief van de burgermeester met mijn adres dat ik daar woon ?

 52. Edwin schreef:

  Wij reizen als gezin (m + v + 2kinderen van 16 en 17 jaar) in de voorjaarsvakantie met de auto naar Alicante. We rijden via Luxemburg in 1 dag naar Spanje. Planning: ’s ochtends om 08.00 rijden we Frankrijk in en ’s middags om ongeveer 15.00 uur verlaten we Frankrijk. Is een test dan noodzakelijk of niet?

  • Nicky schreef:

   Wij hebben niet gehoord dat er uitzonderingen zijn op de PCR-test-regel voor reizigers op doorreis, dus in principe: ja, nodig. Of je gecontroleerd wordt is een tweede. Zie ervaringen van lezers onder dit artikel.

 53. Marcel schreef:

  Bedankt voor alle informatie. Ik kan nergens meer terug vinden dat je nog ten allertijden vanuit Frankrijk naar Nederland terug kan reizen (per auto)? Is dit onlangs veranderd?

  • Nicky schreef:

   Hai Marcel, Nee, dit blijft geldig. Frankrijk verbiedt buitenlandse reizigers niet om terug te reizen naar hun thuisland.

 54. Charl schreef:

  Emma van Vleuten, wij zitten ook in Frankrijk omdat er van alles moest gebeuren en wij hebben de knoop doorgehakt om toch te gaan. Wij hebben nergens controle gehad. Als jullie lekkage hebben dan zou ik zeker niet twijfelen want dat kan aardig in de papieren lopen. Wel zou het goed zijn enig bewijs te hebben van de lekkage en hoe jullie er achter zijn gekomen dat jullie lekkage hebben vanuit Nederland. Nou, heel veel succes met je besluit en de lekkage.

 55. Hetty schreef:

  Vandaag, vrijdag 9 april, naar de Haut-Marne gereden (auto met boedelbak). We hadden alle vereiste documenten bij ons, evenals een pcr-reisdocument. We hadden verwacht dat er in Frankrijk weinig verkeer op de weg zou zijn, vanwege de harde lockdown, maar het was druk! Heel druk! tolwegen uitgezonderd. We zijn zonder controles op onze bestemming aangekomen.

 56. emma vd vleuten schreef:

  We hebben een vakantiehuisje in het zuiden van Frankrijk waar afgelopen zomer lekkages zijn geweest. We weten niet zo goed hoe erg de situatie is ter plekke en of dit een reden is om Frankrijk in te mogen in de meivakantie.

  We kunnen verder geen vrij krijgen en in de zomer wordt het huisje weer verhuurd. Is het mogelijk om die reden naar Frankrijk af te reizen? Dat zou zijn van 23 april tot 7 mei. In principe duurt het confinement tot 2 mei, maar we komen alleen maar in het huisje en evt. in de bouwmarkt als dat idd nodig is.

 57. Jelly schreef:

  Hallo Matt,
  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring in april. Ik wil graag op 1 mei naar mijn partner in Frankrijk reizen. Essentieel of niet-essentieel, voor mij belangrijk genoeg.
  In het algemeen vind ik dat iedereen erg snel oordeelt in deze, zonder goed op de hoogte te zijn van wat een ander beweegt.

 58. H.B.Kramer schreef:

  Ik wil de pret van het reizen naar Frankrijk niet drukken (ik ga zelf bijna elke maand naar Frankrijk) maar ik kan helaas niets anders vinden dan parafrases van deze zin: ‘Bij wijze van uitzondering zijn reizen van de ene regio naar de andere toegestaan van 3 tot en met 5 april. Vanaf 6 april zijn die reizen opnieuw verboden, tenzij een professioneel of zwaarwegend motief kan worden aangetoond.’ (website Franse ambassade).
  Dit is een algemeen geldende regel wat betekent dat je als Nederland zonder een van de limatatief opgesomde redenen: werk of een verhuizing etc. Frankrijk gewoon niet in mag. De grens is dus voor een Nederlander die met de auto of wat dan ook naar Frankrijk wil naar zijn vakantiewoning gewoon dicht als hij niet een van die redenen heeft.
  Dat hij feitelijk niet dicht is en je zo Frankrijk in kan rijden is wat anders. De controle is kennelijk laag, maar je moet er toch niet aan denken dat je 400 km diep in Frankrijk staande wordt gehouden en geen dringende reden kunt bewijzen (iets lukraak aankruisen is niet voldoende). Je krijgt een boete en erger: waarschijnlijk een sommatie het land per direct te verlaten.
  Kortom reizen naar de vakantiewoning nu mag niet helaas. Doet u het toch: dan heeft u kans dat u gewoon aankomt zonder enige controle.

 59. Matt schreef:

  Hi, ik ben de laatste maanden 3 keer naar Frankrijk geweest ( naar mijn verloofde ). Nu wil ik in april weer gaan. Is dat nog mogelijk met de nieuwe lockdown. ?
  Bij de vorige lockdown wordt er echt gesproken over dichte grenzen, dat lees ik nu niet.
  Graag jullie advies

  • Josee schreef:

   Beste Matt, de grenzen sluiten niet, maar we willen je er op wijzen dat de algemene richtlijnen nog altijd niet-essentiële reizen naar Frankrijk ten strengste afraden…

 60. Toon de Haas schreef:

  Afgelopen weekend op bezoek geweest bij familie in Frankrijk, in Bretagne. Ieder zal zijn eigen afwegingen hebben, maar voor mij is het ook een belangrijke overweging dat zo’n bezoek bijdraagt aan de mentale gezondheid, terwijl het besmettingsniveau in mijn woonplaats hoger ligt dan in Bretagne. Enige contacten onderweg zijn de onbemande pompstations. Bij Lille twee maal de grens overgegaan, geen controle. Ben later bij de tolpoortjes bij Caen aangehouden met de vraag of ik drugs bij me had, hoogst opmerkelijk, en of ze in mijn kofferbak mochten kijken. Geen probleem, succes ermee. Er werd vervolgens niet gevraagd naar de negatieve COVID test uitslag. Omdat ik benieuwd was of ze dit waren “ vergeten” vroeg ik nog expliciet of ze die wilden zien. Antwoord was nee. Kortom; wat mij betreft een rimpelloze en ontspannen reis en ben persoonlijk van mening dat je onder de huidige omstandigheden prima naar Frankrijk kunt rijden mocht je dit willen.

 61. Lia schreef:

  Het verbaast mij hoeveel mensen nog naar Frankrijk reizen.
  Respect voor de regels van de buurlanden?
  De Fransen mogen zelf niet reizen,maar de buren reizen lekker het land door.
  Ik ben zelf ook niet echt blij als ik en Duitser hier zie….blijf.gewoon thuis.
  Het reisadvies is er niet voor niets,en Frankrijk zit niet voor niets weer in een lockdown.

 62. Susan schreef:

  Dag allen, wij zijn vrijdag 1/4 om 05.00 bij Liege de grens overgegaan richting Le Var. Wij hebben geen enkele controle gehad of gezien. Welgeteld 5 Nederlandse auto’s gezien. Lyon peage centre was erg druk (en dat voor een afgesloten department…). Alle benodigde papieren en negatieve test uitslagen bij ons. Voelde niet als overbodig omdat we niet zijn gecontroleerd maar het respecteren van de huidige regels bij onze buurlanden.

 63. Charl schreef:

  Beste mensen, gisteren 02 april zijn wij vanuit Eindhoven naar Limoges gereden met aanhanger met motor er op. Lijkt dus nog meer op vakantieganger maar wilde die gok maken. Nergens controle gehad en niemand gezien die dat zou moeten doen. Alleen in Parijs reden we met politie op maar die hadden meer interesse in de motor dan in ons. File op de A3 ivm werkzaamheden maar verder rustig op de weg. We hebben 14 Nederlandse auto’s geteld en er reden denk ik net zoveel Belgen. Vandaag kunnen ze iets strenger worden maar ik denk dat de boodschap duidelijk is. Wij (de Fransen) hebben liever dat je wegblijft maar als je er rijdt dan zal er wel een reden zijn. Overigens reden er ook wel veel Franse wagens die flink vol zaten en waarschijnlijk toch nog weggingen voordat het confinement vandaag startte.

 64. Maarten schreef:

  Ik zie nog geen antwoord op de vraag of een negatieve PCR-test ook noodzakelijk is wanneer je al gevaccineerd bent, en dat natuurlijk kunt aantonen.

  • Nicky schreef:

   Al diverse malen beantwoord in de reacties en nu ook in het artikel gezet: nee, Frankrijk heeft naar ons weten geen uitzondering genoemd op de PCR-regel voor reizigers die gevaccineerd zijn. Er is wel gesproken over een vaccinatiepaspoort, in Europees verband, maar dat wordt op zn vroegst in de zomer

 65. Bertien schreef:

  Dag,
  Mijn man en ik willen dit weekend rijden naar mijn Franse schoonouders (herstellend van ziekte en hulpbehoevend), woonachtig in de Jura. Weet iemand of en zo ja welke officiële documenten je moet kunnen laten zien om te bewijzen dat het om een essentiële reis gaat? Hoor graag over ervaringen aan de grens.

  • Nicky schreef:

   In het artikel staat welk formulier de Fransen (en ook buitelanders) vanaf morgen bij zich moeten hebben. U neemt de Attestation voor overdag of ’s avonds (afhankelijk van uw reistijd) en uw vinkt de reden Motif familial impérieux (dringende familiereden) aan. Ook heeft u dus een PCR-test en een ereverklaring nodig (zie artikel).

 66. ton de Groot schreef:

  Op 21 maart met een pcr test de grens over gegaan bij Eijsden, geen enkele controle, toen via Sedan naar Frankrijk via veilig gebied, ook daar geen controlevbij de grens en onderweg ook niet . Terug op 29 maart via Parijs en Lille en ook daar konden we doorrijden, geen enkele controle, het was ons al door Parijzenaars gemeld, onderweg in Parijs zag ik een Nederlander met een caravan (!) richting Ned rijden….

 67. Mario van Gend schreef:

  Ik heb dit gevonden op https://www.gouvernement.fr/

  J’habite un département non soumis aux mesures renforcées. Est-il possible de rejoindre un autre département non soumis aux mesures renforcées, tout en passant par l’Ile-de-France et en m’y arrêtant pour la nuit ?
  Dans ce cas, seuls les transits par les départements placés sous mesures renforcées sont autorisés. Il n’est donc pas possible de s’y arrêter et d’y passer la nuit.

  Houdt dit niet in dat je gewoon door Parijs kan rijden?

 68. Marja Harms schreef:

  Wij zijn zondagmorgen vroeg vanuit de Auvergne naar Nederland gereden.
  We waren bang dat we niet over Parijs terug zouden kunnen rijden ivm met de confinement van de departementen Ile de France en Hauts de France.
  We hebben de avond voor vertrek alle formulieren weer ingevuld voor een déplacement de transit et longue distantie. Onderweg geen contrôle gezien. Het was heel stil op de weg. Zonder problemen door Parijs gereden. We mochten alleen bij België niet bij Lille de grens over en zijn via Gent de grens gepasseerd.

 69. Patrick schreef:

  Mijn vervaring is dat de Europese verzekeringskaart niet wordt geaccepteerd voor een corona-(pcr)-test.

 70. Marja Harms schreef:

  Wij zijn vanmorgen vroeg vertrokken uit de Auvergne. Alle papieren gisterenavond weer ingevuld.
  Het is heel stil op de weg, geen contrôles. Snel door Parijs gereden en we rijden nu op het laatste stukje naar Lille.
  Wij waren bang vanwege de confinement van Ilse de France en Hauts de France, ver om te moeten rijden in oostelijke richting,maar deze angst bleek ongegrond.

 71. Mario van Gend schreef:

  Iemand ervaring of je nu wel of niet door Parijs mag rijden?
  Ik hoor het graag!

 72. Charl schreef:

  Dankjewel Nicky.
  Overigens zie ik dat jij wel onder mijn bericht kunt antwoorden. Als ik dat probeer dan gebeurd er niets dus moet naar beneden scrollen om een reactie te plaatsen. Wat doe ik verkeerd?

 73. Hans Putters schreef:

  de variant van de Corona app, #Tous antiCovid, is een betere en meer informatieve app dan de Nederlandse en gratis te downloaden bij app store. Het heeft een duidelijk dashboard geeft de dagelijkse cijfers door van besmettingen, IC bezetting (thans landelijk op >94% !!, er moet daar echt geen ramp gebeuren) dagelijkse nieuwe opnamen en het aantal vaccinaties, wat echt in een rap tempo daar gaat i.t.t. in Nederland. Ook kan de met de postal code de cijfers van je eigen regio zien. Ik kijk er bijna dagelijks naar. Succes allen en blijf gezond. Hans Putters

 74. rob schreef:

  hoi wil met motor naar Frankrijk alleen .ik heb eer verklaring van België voor een door reis en ook van Frankrijk.rijd alleen snel weg richting Luxemburg en daar tanken ⛽️ en dan weer door richting Frankrijk dus geen contact met mensen.kan ik dan mijn doorreis doen hoort graag een reactie Gr rob

 75. Charl schreef:

  Overigens de tekst wel maar niet dat je kunt invullen dat het om een grote afstand gaat. Ik vulde dan wel het formulier voor uitgaan in.

  • Nicky schreef:

   hai Charl, in het formulier staat de optie ‘verplaatsingen voor het maken van een langeafstandsreis’. Uit andere teksten weet ik dat die bedoeld is voor Franse inwoners van de gebieden in lockdown als ze op weg naar het vliegveld of het treinstation moeten om een verre reis te maken (om een geldige reden). Dat is de beste opties om aan te vinken voor buitenlandse automobilisten. Maar weet dat het officieel niet daarvoor bedoeld is.

 76. Charl schreef:

  @Terburg |Het zal ongetwijfeld aan mij liggen maar kan het niet vinden. Reizigers uit Nederland wel maar de rest helaas niet.

 77. Terburg, M.J. schreef:

  Belangrijk voor Nederlandse reizigers naar Frankrijk. Kijk hierboven naar Auto naar Frankrijk, dan naar Transit pour deplacement de longue distance. Nicky heeft dat goed verwoord voor ons.

 78. Pieter schreef:

  De keuze lijkt wat makkelijker te worden, nu er nieuwe gebieden zijn aangekondigd welke in lockdown gaan..

 79. Pieter schreef:

  Dank voor dit fijne overzicht!

  @Charl: hier zijn wij ook naar benieuwd. De verhalen die ik online kan vinden lopen een helaas een beetje uiteen – zo staat hierboven dat het niet mag: “Rijden door de 16 departementen die opnieuw in lockdown zijn (waaronder Parijs, zie boven) is niet toegestaan zonder geldige reden en getekend uitgaansformulier.
  Geldige redenen zijn onder meer: professionele reizen en een noodgeval in de familie (bewijsdocumenten nodig).”

  Dan is er weer een andere site, waar op staat dat het wel mag (https://www.thelocal.fr/20210318/explained-these-are-the-rules-in-the-areas-of-france-back-in-lockdown/): “Travelling through a lockdown zone on a journey between two non-lockdown zones is allowed, but stopping off on the way is not.”

  Als ik heel strikt de regels lees op https://www.gouvernement.fr/en/coronavirus-covid-19, dan valt doorreizen met de auto er buiten, enkel: “Air or rail transit related to long distance journeys;”

  Enfin, wij twijfelen nog. Het scheelt voor ons ~2u, toch aardig wat. Ervaringen hierover zijn welkom!

 80. Charl schreef:

  Dhr Kramer heeft het goed verwoord en ik denk er ook zo over. Gebruik je verstand als je weg wilt. Wel vroeg ik me af of ik gewoon gebruik mag maken van de snelwegen in de rode gebieden zoals Nord, Pas de Calais, rondwegen Parijs? Als ik om moet rijden dan ga ik de avondklok niet redden. Dat kan ik nergens vinden dus als iemand dat weet dan zou dat fijn zijn.

 81. Charl schreef:

  Jullie site maak ik veel gebruik van om te kijken hoe de situatie bij ons in Frankrijk is betreffende het Corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Verder ook leuke artikelen. Hoe ik wat koppen koffie naar jullie kan overmaken? Lukt me niet.

 82. Lia schreef:

  Als je pech krijgt in een land waar een negatief reisadvies geld,krijg je geen hulp van bijv.ANWB.

 83. Baukje Reynders schreef:

  Hulde aan meneer Kramer, u heeft een prachtig helder overzicht gemaakt! Een mooie opsomming van alle ervaringen en weetjes tot nu toe. Dit zijn inderdaad precies de afwegingen die een ieder voor zich kan en zal moeten maken. Voor mij geldt als afweging; beschadig ik iemand door naar ons huis op het rustige platteland te gaan of niet. Afgezet tegen het drukke NL zitten we hier een stuk veiliger, zowel voor onszelf als voor de ander.

 84. Marcel Spoler schreef:

  Beste heer Kramer, helemaal eens met uw uitleg en dank voor het heldere stappenplan. Nog 1 vraag: is bekend of, als je gevaccineerd bent en in het bezit bent van een vaccinatiebewijs, de negatieve PCR-test in Fr dan nog noodzakelijk is?

 85. H.B.Kramer schreef:

  Ik merk dat eerdere berichten niet zo goed gelezen worden, want veel vragen die nu opduiken zijn al eerder beantwoord. Het loont echt de moeite om even terug te scrollen.

  Verder lees ik ook dat recht en moraal zoals dat vaak gebeurt, tegenover elkaar staan in plaats van dat ze elkaar aanvullen of in elk geval elkaar respecteren ; ).

  Daarom kort een stappenplan als u overweegt naar Frankrijk te gaan:

  *Juridisch:
  Er is geen belemmering u dient wel de papieren zoals hierboven meermalen aangegeven bij zich te hebben. Dus voor België een formulier met de reden: ‘doorreis’ aangekruist en voor Frankrijk het attestation en een negatieve PCR-testuitslag van minder dan 72 uur oud.
  De eisen aan deze PCR-verklaring zijn onbekend: het RIVM kan ze me niet geven, de Franse ambassade kan de eisen niet geven en het ministerie van Buitenlandse zaken weet het ook niet. Ik heb dat zwart op wit.
  Er is geen quarantaineplicht in Nederland bij terugkeer

  *Ervaringen met de PCR-test en de grenscontrole
  Vernomen van reizigers die ik ken en van mijzelf (ik ga hoegenaamd nu elke maand naar Frankrijk)
  Aan de grens:
  – geen enkele test bij je hebben: bij controle kans op een boete maar soms volgt slechts een waarschuwing en mag u wel doorrijden;
  – een commerciële test wordt geaccepteerd;
  – test van een alternatieve genezer (NB niet erkend in NL) wordt geaccepteerd;
  – een GGD testuitslag voldoet zeer waarschijnlijk om die reden ook: alles wat er goed uitziet wordt geaccepteerd lijkt het wel;
  – wilt op safe spelen en geen hoge kosten maken? Laat uw huisarts de PCR test afnemen, hij mag ook een officiële verklaring opstellen (en dan gaan de kosten ook nog eens naar uw ziektekostenverzekering).
  De feitelijke kant:
  er is vrijwel geen grenscontrole.

  *Nu de lastige de morele kant:
  De overheid geeft een negatief reisadvies. Hoe hiermee om te gaan is aan u, en niemand anders.
  Overwegingen kunnen zijn, en die zijn toch echt heel legitiem:
  – u bent al gevaccineerd
  – u hebt al corona gehad
  – u gaat naar een zeer dunbevolkt gebied en loopt daar duidelijk minder risico dan in Nederland.
  En dan is er nog het advies om in quarantaine te gaan bij terugkeer. Dan gelden vergelijkbare overwegingen.

  Ik hoop dat dit de commentaren wat opharkt.

 86. Lia schreef:

  Volgens mij ben je totaal niet verzekerd als je op vakantie of naar je vakantiehuis gaat.
  Persoonlijk vind ik het een beetje jammer als mensen toch onnodig gaan reizen.
  Zo blijven wij langer in de lockdown.
  En kunnen we nu al niet reizen tot half mei.
  En ik weet ook wel dat je in Frankrijk waarschijnlijk minder mensen ziet dan hier in de supermarkt.
  Maar het advies is er ook weer niet voor niets.
  Ook wij willen dolgraag weer eens naar Frankrijk.
  Maar heb vorige week maar eens weer de vakantie geannuleerd,voor de 2 keer.

 87. michel van simaeys schreef:

  zie hierboven: “Ook geldt er binnen Frankrijk een reisverbod vanuit of naar deze rode regio’s, met uitzondering van reizen om professionele of ‘urgente’ redenen. Dit lijkt te betekenen dat ook buitenlandse automobilisten op doorreis naar andere Franse regio’s de komende 4 weken niet door Hauts-de-France en Ile-de-France mogen rijden.”
  …lijkt te betekenen… Is hier al duidelijkheid over?
  mvg.

 88. KVH schreef:

  Volgens deze site moet je de volgende documenten meenemen:

  Met de auto naar Frankrijk: wat zijn de regels?
  Bovenstaande alinea’s samenvattend heb je dus de volgende papieren nodig bij een autoreis van Nederland naar Frankrijk en weer terug:
  Doorreisverklaring voor België
  Negatieve PCR-test max. 72 uur oud
  Franse ereverklaring dat je symptoomvrij bent (onderweg in Frankrijk)

 89. Rudi G schreef:

  Ter info : Belgisch verbod op niet-essentiële reizen vervalt vanaf 19 april.
  Zie https://www.standaard.be/cnt/dmf20210321_94293942

 90. Jelly schreef:

  Dag!
  Ik lees en schrijf graag mee. Om te beginnen zou ik willen zeggen laten we ophouden steeds met het vingertje te wijzen. Het is niet verboden naar Frankrijk te gaan. Zoals Henk zegt: het gaat erom hoe we de regels moeten interpreteren.
  Voor KVH: een testuitslag van de GGD volstaat niet. Je zult echt een commercieel bedrijf moeten inschakelen.
  Voor wat betreft je andere vraag: de formulieren waarmee door de betreffende getroffen regio’s gereisd mag worden zijn bedoeld voor bewoners. Er is niets te vinden over buitenlanders die over de weg willen reizen.
  Voor mij een goede reden om mee te lezen. Mijn partner woont sinds februari 2020 in Frankrijk….. we zien elkaar bijna niet omdat het praktisch onmogelijk wordt gemaakt.

 91. Henk schreef:

  Inderdaad, de geplaatste reacties zijn ervaringen van reizigers naar en door Frankrijk. Dat heeft niets te maken met het omzeilen van regels en verordeningen.
  Het geeft alleen maar aan dat de soep blijkbaar niet zo heet gegeten wordt als dat het opgediend wordt.
  Uiteindelijk is het maar een advies om niet te reizen en geen verbod.
  Als een ieder dat toch doet met inachtneming van de preventieve Corona voorschriften, is daar volgens mij niets mis mee.

 92. KVH schreef:

  Dit gaat toch niet om het omzeilen van de regels?
  We proberen elkaar te helpen met het volgen van de regels en wat dan nog wel mogelijk is.
  Daarvoor heb ik 2 vragen:
  – kan er voor doorreizen gebruik gemaakt worden van de route via Parijs (Périphérique)?
  – is een standaard test van de GGD voldoende voor de Franse autoriteiten?
  Ik hoor graag als iemand daar ervaringen mee heeft.

 93. Jacques Vandamme schreef:

  Hoewel verleidelijk is het inderdaad niet goed om elkaar tips te geven om controles te omzeilen. 90% van de reacties gaan de laatste tijd enkel nog maar over dit soort zaken en daar zou best wat in mogen gesnoeid worden door de beheerders van de website.

 94. Ineke Gerritsen schreef:

  Antwoord op Joost.

  Ik vind dat je dit goed verwoord hebt ! Ik ben het helemaal met je eens. Elkaar wijzen op het feit hoe je regels kunt omzeilen en ontduiken voelt voor mij niet goed.

 95. Joost schreef:

  Laten we voorzichtig zijn met de conclusie dat de grenscontroles nogal meevallen. Maak geen slapende honden wakker, zou ik zo zeggen. Er zullen lezers zijn die dit minder waarderen en geen huis in Frankrijk hebben. Laat staan dat we elkaar adviseren over doorreizen. De officiéle websites geven voldoende informatie. En het is gewoon heel duidelijk dat reizen absoluut liever niet wordt gezien, afgeraden dus. Wat een ieder individueel toch doet is op eigen risico. Mocht ik net mis hebben, dan sorry hiervoor.

 96. Susan schreef:

  Afgelopen woensdag naar de regio Somme toe gereden en donderdag teruggekomen. Via de grensovergang bij kortrijk. Op de heenweg wel 2 politieagenten zien staan maar ik ben niet aangehouden. Ook onderweg in Frankrijk niet aangehouden ook al was ik (bijna?) de enige buitenlander die daar reed.
  Naar nu blijkt net op tijd heen en weer geweest, nu de maatregelen weer worden aangescherpt weet ik niet of de controle ook strenger wordt.

 97. Ineke Gerritsen schreef:

  Wat jammer toch dat het allemaal weer zo spannend is ivm corona. We zijn de regels een beetje moe en snakken ernaar om weer erop uit te gaan Maar gezondheid en veiligheid staan voorop. Wij hadden eigenlijk gepland om 20 maart weer voor lange tijd naar de Provence te gaan. Helaas…manlief e. Ik zijn 71 en.69, dus we wachten nu op de vaccinatie. Met smart …dat wel. Ons bloed kriebelt echt alweer. We hopen dat het toch niet al te lang meer gaat duren. Prikken erin en dan gaan ! Nu maar hopen dat ze Frankrijk niet verlegd hebben…je weet het nooit met de fransen .
  Alle mensen die nu , nog, niet kunnen gaan ivm corona wens ik sterkte en geduld toe !
  Laten we samen hopen dat we over een poosje weer naar ons geliefde Frankrijk kunnen gaan.
  Tevens een groot compliment aan de mensen die zoveel tijd en moeite stoppen in deze site. Altijd up to date.
  Ik beledf er veel plezier aan !

 98. Dennis schreef:

  Ik ben zondag 14 maart van Nederland naar de Limousin gereden, met PCR testresultaat. Er was geen enkele controle in België of Frankrijk. Alleen bij de péage ten noorden van Parijs stond 1 team gendarmes. Ik had niet de indruk dat die er voor controle op coronamaatregelen stonden. Het was lekker rustig onderweg.
  Over 1 week moet ik terug. Wellicht omrijden om Ile-de-France en Hauts-de-France te vermijden. Informatie over transit verkeer is lastig te vinden.

 99. M.J. Terburg schreef:

  Wij zijn gisteren, 17 maart, van ons huis in Frankrijk teruggereden naar NL. Franse-Belgische grens niks gezien. Geen bewaking of i.d. Behalve een gigantische file voor de Kennedy-tunnel niks gezien wat controle betreft. Via de Liefkenshoek tunnel NL ingereden, geen politie, douane, marechaussee of zo. Heb me dus zorgen gemaakt voor niks.

 100. Reeuwert Tromp schreef:

  Wij zijn vandaag, 17 maart, teruggereden naar Nederland, via de grensovergang richting Mons in België. En voor Nederland vanaf Antwerpen via Meer.
  Geen enkele controle gehad.
  Wel bij de laatste Franse tolpoort gezien dat de douane daar controleert. maar waarop weten we dus niet. Wat wel opviel is: zeer weinig personenvervoer in eigen auto de laatste 10 km naar de grens en over de grens. Hetzelfde gold voor de NL-grens.

 101. john schreef:

  Wij gaan aanstaande zaterdag terug van spanje naar frankrijk met een test op zak. Op de verklaring van eer staat ook dat je een test zult doen als je arriveert.

  maar als ik transit ben en nog een paar dagen er over doe om de Frans-Belgische grens te bereiken, moet ik dan nog een antigeen test doen in Frankrijk.

  binnen de 72 uur gaan we niet transit er door rijden en ik lees dat men ook af en toe midden in het land nog vraagt naar een test, terwijl het alleen voor binnenkomen frankrijk vereist is.

 102. Ria schreef:

  Wij zijn van plan volgende week naar Spanje te reizen met de camper. Is er iemand die weet of je het pcr reisdocument uitgeprint bij je moet hebben of mag je het digitaal op je telefoon laten zien.

  • Nicky schreef:

   Op de luchthaven van Bordeaux heb ik gezien dat Franse douanebeambtes PCR-uitslagen bekeken op telefoons en laptops. Maar weet niet of dat overal geldt..
   Er is in elk geval geen officiële regel bekend dat het op papier moet zijn. Wel keken ze goed naar de datum (max 72 uur oud) en of de naam correspondeerde met de ID

 103. M.J. Terburg schreef:

  Dit onderwerp is in de persconferentie deze week aan de orde geweest. Er is toen gezegd dat het in consultatie is, daarna naar de Raad van State gaat, dan 1e en 2e kamer dus: “Dat kan nog wel een maandje duren” . Dan hebben we allemaal de tijd om dit eventueel in te passen in ons reisschema.
  Blijft een feit, dat die testen e.d. wel nodig zullen zijn.

 104. Reeuwert Tromp schreef:

  Hoi Marcel.
  Is heel gemakkelijk. Je gaat naar het begin van deze site en daar kun je de internet-consultatiesite aanklikken. Voor de rest wijst het zichzelf wel. Wel precies de procedure volgen.
  Heb het zelf ook al gedaan onder de titel: De Nederlandse regering wil burgers tot ongewenst persoon verklaren” Het regent klachten. Dus hoe meer hoe beter. Veel plezier in de Provence!

 105. Marcel Spoler schreef:

  Iedereen dank, en m.n. Nicky, voor de vele en nuttige reacties en suggesties. Ik kijk nagenoeg elke dag op deze site. Wij willen rond 20 april a.s. weer naar ons stekje in de Provence reizen. Hopelijk zijn er dan ruimere mogelijkheden dan nu. Wij willen ook wel reageren op het onzinnige wetsvoorstel m.b.t. geldige PCR-test bij terugreis naar Ne. Is het mogelijk dat er een uitleg op deze website komt over hoe je aan de internetconsultatie van het ministerie kunt deelnemen??

 106. Reeuwert Tromp schreef:

  Ja, Roel je hebt helemaal gelijk. Het is te gek voor woorden als Nederland ons gaat bestempelen als “ongewenst persoon” als we geen test kunnen overleggen.
  We zitten zelf in de Auvergne, waar we eigenlijk ook in quarantaine zitten al bijna 2 weken. Ook eigen terrein midden in de natuur van de Auvergne, Dus niet in een stadje of dorpje.
  Er hebben inmiddels meer dan 300 mensen gereageerd op een website van de overheid: “internetconsultatie” . De meesten zijn absoluut niet te spreken over het voornemen. Ik zal Nicky vragen om de website te plaatsen, dan kunnen mensen ook reageren.
  Groet, Reeuwert Tromp

 107. Roel schreef:

  Ook wij volgen de informatie hier en het forum al geruime tijd, waarvoor dank!
  We hebben een tweede huis in de Franse Ardennen en zijn geschrokken van de nieuwe wetsvoorstellen die het (weer) een stuk moeilijker (en duurder) maken om de grens over te gaan. Daarom hebben we besloten om deze week nog naar Frankrijk af te reizen. We nemen het advies van Wil Thissen ter harte wat betreft de kleine grensovergangen. We nemen al onze levensmiddelen mee en gaan dus niet naar een winkel. We blijven alleen in ons eigen huis en terrein en komen niet in aanraking met anderen. Superveilig dus ! Daar kan niemand bezwaar tegen hebben.
  Hopelijk komen er voor de zomer nog versoepelingen, maar ik vrees van niet. De verplichting van een PCR test (of
  een vaccinatiebewijs) zal nog wel even blijven. We worden voorlopig gedwongen tot PCR-test + reiscertificaat voor Frankrijk, PCR-test voor de Nederlandse grens en test na 5 dagen in Nederland. Reken maar mee: 3x 125,- + 25,- certificaat = 400 euro per persoon. Voor een gezin van vier personen zijn dan de kosten 1600 euro (!!). En die kosten zijn in ons geval dan helemaal voor niets gemaakt als we toch ons eigen terrein niet verlaten en dus niemand ontmoeten!

 108. Erik schreef:

  Hallo,

  Dank voor zeer informatieve site. Ik ga komende dinsdag kort heen-en-weer naar Frankrijk (Lille, vlak over de grens dus) om de verhuiswagen van mijn vader weg te brengen. We rijden met verhuiswagen en een personenauto achter elkaar aan en rijden samen met de personenauto terug. Als ik het goed begrijp is een test hierbij ook al noodzakelijk, hoewel we (behalve voor inleveren auto bij verhuurbedrijf) eigenlijk de auto niet uitkomen.

  ALS ik risico neem dat ik geen test op zak heb (maar wel de ‘eerformulieren’ voor FR en BE), wat zou logischerwijs de consequentie dan zijn? Enig idee?

  Dank voor een reactie,
  Erik

 109. Billy Buis schreef:

  Beste,
  Heeft iemand ervaring met doorreizen na de avondklok? Is het te doen om na 18uur nog op de snelweg te rijden? Wij moeten naar Spanje, maar zou het liefst in 1x door rijden en niet hoeven te stoppen/overnachten in Frankrijk.

 110. Mark schreef:

  Beste redactie,

  Ik vind dit een fijne website, informatief, maar ik mis bronvermelding. Ik wil graag de info nog eens nalezen op een franse overheidswebsite.
  Met name het deel voer Frankrijk inreizen met de auto.

 111. M.J. Terburg schreef:

  Zag vanochtend dat er een wetswijziging komt voor het binnengaan naar Nederland met de auto. Er zal dan een 72 uur test gedaan moeten worden en een quarantaine-verklaring.
  Heeft iemand dit al gezien en wat houdt zo’n wetswijziging in v.w.b. het ingaan.

 112. Anna schreef:

  Jullie stoppen er toch niet mee, hoop ik???

 113. Fredy Wamelink schreef:

  Dank jullie voor alle handige en overzichtelijke info over Corona het afgelopen jaar. Ik kan me zo voorstellen dat het nu wel genoeg is geweest maar ik ga het wel missen. Ik keek altijd even op jullie site als ik info zocht hierover en verwees ook mijn gasten naar jullie site.
  Nogmaals DANK!!!

 114. M.J. Terburg schreef:

  Eric,

  Dank voor het antwoord. België zal geen probleem zijn voor ons. Met een eer-verklaring ga je er in ongeveer 2 uur doorheen. Je mag 48 uur , maar wij gaan er in 2 uur doorheen. Probleem zou Nederland kunnen zijn, maar er schijnt geen controle te zijn volgens het Ministerie van Btl Zaken.
  Wij hebben alle antwoorden gelezen op deze site en ik begrijp dat het geen probleem is om Frankrijk in te komen, vandaar mijn laatste alinea. Overigens ga ik er ook vanuit dat eind april langzamerhand gemakkelijker wordt om Frankrijk in te komen, zeker met een Frans kenteken. Macron wil ook graag het toerisme aanwakkeren. De campings zijn open.
  Succes met de CBR test. Wij zijn over 2 weken aan de beurt. Fingercross.

 115. Wil Thissen schreef:

  Ik volg de berichten/reacties op deze site al een hele tijd (heb 2e huis in de Franse Ardennen), en voeg graag mijn eigen waarnemingen van afgelopen week toe. Voorzien van een Belgische doorreis verklaring, en een Franse declaration d’honneur (maar zonder PCR test) ging ik zondagmiddag naar Frankrijk, heen via een rustige binnenweg over de Franse grens (bij Regiowez), en donderdag terug via de A304 (tussen Charleville en Charleroi), en geen van beide keren een spoor van controle gezien, en ook niet bij de Belgisch-Nederlandse grens (A4 Bergen op Zoom – Antwerpen).

 116. Eric schreef:

  Geachte MJ Terburg,

  IK moet op termijn ook terug vanuit Portugal ivm een CBR keuring 75 jaar. Ik denk dat het voor u geen probleem zal opleveren. Het lijkt me een essentiele doorreis door Belgie , die binnen 48uur voltooid kan worden.

  Waar zag u trouwens dat er eind april geen problemen meer zouden zijn ??

  Vriendelijke groet.

 117. M.J. Terburg schreef:

  Wij gaan 17 maart vanuit Noord Frankrijk naar NL. Hebben een verklaring voor “doorreizen” België, maar hoe is het om NL in te komen (Frans kenteken met caravan). Volgens Ministerie was het geen probleem en quarantaine is een advies. We moeten wel naar NL i.v.m. CBR keuring 75 jaar.
  Heeft iemand hier ervaring mee. Zag dat de terugweg eind a;pril geen probleem zal opleveren.

 118. H.B.Kramer schreef:

  geachte hr/mw Hekker.
  Dat weet ik niet precies maar kan dan tzt navragen. Het is niet zo dat ik met betrokkenen die dit lieten doen namelijk zo’n regulier contact heb.
  (Er zijn heel veel verschillende alternatieve methodes om je op corona te laten testen heb ik inmiddels wel gezien en ik weet gewoon niet of die betrouwbaar zijn).

  Ik bedoelde alleen maar aan te geven dat de Franse douane niet moeilijk doet over het type test dat je ondergaan hebt. Als je ook maar iets kunt laten zien is het goed.

  NB Ik vernam van degenen die deze Argentijnse test ondergingen dat deze wel heel lang duurt: ca een uur lang zit je stil met een band om je hoofd met een draadje aan de PC.
  Betrokkenen doen dat nu niet meer want er is nu een snellere oplossing: een nieuwe (alternatieve) test die op basis van stemgeluid bepaalt of je corona hebt. Je moet dan door de telefoon een tekst inspreken en krijgt vervolgens een uitslag of je wel of niet positief bent (!)
  Dit is ook alleen wat ik van hen vernam.
  Ik uit hier ook geen enkel oordeel over de betrouwbaarheid van deze manier van testen. Betrokkenen nemen nu deze uitslag van hun test mee naar Frankrijk.

 119. Baukje schreef:

  Nou Nicky, je bent echt ongelooflijk snel!! Zelfs nu tijdens de persconferentie, ben je de updates razendsnel aan het optypen! Echt super hoe je ons helpt om alle ontwikkelingen en regels te begrijpen. Zonder deze site zou ik er geen touw aan vast kunnen knopen.
  Dus: dank je wel Nicky merci beaucoup 🙂

 120. Rene schreef:

  bedankt voor uw reacties
  Reeuwert en de heer kramer !

 121. Eric schreef:

  Hartelijk dank heer Kramer voor de info.

  vriendelijke groet.

 122. H.B.Kramer schreef:

  In antwoord op de vraag van Eric. Ik bedoel de grensovergang Kortrijk -Tourcoing. Daar wordt vrijwel elke Nederlander gecontroleerd.

  Op de reis terug gisteren overigens geen enkele controle gehad bij België.

  De volgende keer dat we afreizen naar Frankrijk zal april zijn. Dan nemen we gewoon een mooie print van een GGD-testuitslag mee gelet op het feit dat de Franse douane absoluut niet moeilijk doet over wat voor verklaring je bij je hebt, het hoeft zoals mijn kennissen meemaakten niet eens een PCR-testuitslag te zijn, als het maar iets medisch is.

  NB Ik heb nu zelfs van iemand gehoord dat hij geen test bij zich had maar wel werd aangehouden. Hij kreeg een waarschuwing van de Franse douane maar mocht wel doorrijden (!)

  En nogmaals reizen via Luxemburg betekent vrijwel zeker geen enkele controle, het forensenverkeer is daar zo druk dat er geen controle mogelijk lijkt.

 123. Reeuwert Tromp schreef:

  Hoi René.
  Het is een wazige boel. Bij onze grensovergang richting A2 stonden een paar van die bouwketen. Het zou kunnen dat je je daar kunt laten testen, maar dat is een aanname van mij. Wij werden dus niet gecontroleerd, maar ze waren net bezig met anderen.
  Of er een sanctie op staat, als je geen verklaring bij je hebt, weet ik dus ook niet. Of ze je echt terugsturen vraag ik me ook af.
  Bij die zgn “fuik” , zoals ik schreef , zou je dan via een omweggetje weer terug moeten naar België. Ik kan mij niet voorstellen dat dit onder politie-begeleiding gebeurt.
  Je kunt dus een zeker risico nemen of je laat je gewoon testen.

 124. H. Hekker schreef:

  Beste H. B. Kramer, In het artikel van 26 februari schreef je:NB deze kennissen laten een alternatieve genezer een test uitvoeren door middel van een bandje om je hoofd dat meet of je corona hebt. Dat is een Argentijnse test volgens een alternatieve geneeswijze. Die testuitslag die waarschijnlijk niet erkend wordt door de medische wetenschap wordt gewoon akkoord bevonden door de Franse douaniers.
  Ik ben zeer geinteresseerd in deze testmethode, want ik moet naar Nice en wil mijn hersens niet laten schrapen. Ik hoor graag.

 125. Rene schreef:

  weet u wat de santies zijn als je wordt aangehouden en je hebt geen pcr test bij je ?
  krijg je dan een boete ? Of wordt je direct terug gestuurd bij de grens ?
  ik ben hier heel benieuwd naar en kan hier nergens iets van vinden.

 126. Reeuwert Tromp schreef:

  Hallo allemaal.
  Zoals beloofd zou ik iets weergeven over onze ervaringen aan de Franse grens..
  Wij zijn vanochtend, 1 maart vertrokken uit NL, compleet met formulieren en PCR-certificaat. ( Zie deze site). Bij binnenkomst in België vanaf Breda naar Antwerpen: Geen enkele controle.Er was helemaal niets te zien.
  Vervolgens snel door België heengereden via Antwerpen en Brussel en toen op weg naar Mons.
  Bij de grens met Frankrijk zelf niets te zien. Echter een paar km, na de grens werden we van de weg afgeleid door afzettingen. En daar was een controle. Echter wij zijn niet gecontroleerd en konden gewoon rustig doorrijden. Via borden werden we omgeleid en kwamen dus weer op de snelweg, de A2.
  Het viel dus allemaal heel erg mee. De testen schijnen nog wel belangrijk te zijn, want er kan bij een politiecontrole om gevraagd worden. Althans dat heb ik gehoord. Of het waar is weet ik niet.
  Maar in ieder geval: “de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend” .
  Niet te bang zijn dus!
  We gaan nu overnachten in een motel in Mesves aan de A77, ons stamhotel. Morgen rijden we naar ons huis in de Auvergne. We zaten dus vandaag in quarantaine in onze auto , morgen nog een keer en dan grotendeels in quarantaine in ons huis. Mooier kun je het niet hebben.
  Groetjes aan iedereen en met dank aan Nicky. Dat mag ook wel eens gezegd worden

 127. Lia schreef:

  Hoe staat het dan met je reisverzekering als je toch op vakantie gaat ondanks een negatief reisadvies?

 128. Eric schreef:

  Beste heer Kramer,

  Welke westkant bedoel je ??

  Heb dat niet meegekregen helaas .

  Hoor wel, groet.

 129. Eric schreef:

  Bedankt Tom.
  Nee , ik ben nog niet vertrokken, nog geen datum geprikt.
  Hoor graag je verhaal, groet.

 130. Tom schreef:

  Eric,

  Wij hebben exact de zelfde route voor ogen. De route is inmiddels uitgestippeld inclusief alternatieven. Ben je al vertrokken? Zodra ik iets weet uit eigen ervaring post ik het direct hier (alsin al rijdende denk ik middels een kort bericht). Dank ook aan Kramer voor de aanvullende toelichting. Ook dat helpt weer.

 131. agnes sloop schreef:

  hallo, ik wil begin maart richting frankrijk, de alpen. is er al meer over reizen over de grens van frankrijk? Hoe groot is de kans dat je word aangehouden, of is het standaard. Heb alle formulieren en informatie opgevraagd. helaas vind ik de testen wel duur…

 132. H.B.Kramer schreef:

  Dank voor de aardige reacties. Een interessante update toch nog: we troffen Nederlandse kennissen aan in het dorp verderop die ook de reis hadden gewaagd. Alhoewel gewaagd: het bleek dat ze hier nog vaker zaten dan wij. Ze hebben inmiddels tweemaal de reis met PCR verklaring ondernomen maar ze nemen niet de overgang bij Dudelange (in het Oosten) uit Luxembourg maar bij Kortrijk.
  Ze werden daar steevast uit de rij auto’s gepikt door de douane bij de grens vanwege het Nederlandse kenteken. Er werd even gekeken of ze iets bij zich hadden dat op een PCR-negatief uitslag leek. Dan is het meteen goed en mag je door. NB deze kennissen laten een alternatieve genezer een test uitvoeren door middel van een bandje om je hoofd dat meet of je corona hebt. Dat is een Argentijnse test volgens een alternatieve geneeswijze. Die testuitslag die waarschijnlijk niet erkend wordt door de medische wetenschap wordt gewoon accoord bevonden door de Franse douaniers.
  Kortom het lijkt erop dat de Franse douane niet moeilijk doet, mits je iets kunt laten zien. En weer: via de westkant reizen betekent een grote kans op controle.

 133. Eric schreef:

  Hallo,

  In Maart rij ik met de auto terug vanuit Spanje naar NL. Ik maak gebruik van de grensovergang Irun richting Bordeaux. Heeft iemand ervaring met de controle’s bij deze poort ?? Eind 2020 geen enkele controle , geen gendarmerie. Op de gehele route door B, Lux, Fr. niets gezien.

 134. Nel Schonenberg schreef:

  Zijn er al mensen die met de auto van Spanje naar Nederland zijn gereden door Frankrijk en waren er controles bij de grens Spanje naar Frankrijk via la Jonquera?

 135. Henk schreef:

  Wij zijn heel benieuwd naar recente ervaringen van automobilisten op doorreis België en Frankrijk naar Comunidad Valencia in Spanje.

  In december vorig jaar zijn wij ongehinderd zonder enige controle in twee dagen incl. overnachting met een Spaanse auto naar Nederland gereden.

  Nu met alle Covid restricties is het bijna onmogelijk geworden om weer naar ons tweede huis terug te rijden naar Spanje omdat wij de Nederlandse nationaliteit hebben.

  Enerzijds vanwege de doorreis door Belgie en Frankrijk en anderzijds vanwege het verbod om in Spanje de diverse provincies binnen te rijden of te verlaten.

  In december was dat geen probleem omdat je als Nederlander altijd naar huis mag rijden maar nu op dit moment is andersom naar Spanje rijden in principe verboden.

 136. Ridwan A20 schreef:

  In reactie op Kramer: dank dat je je positieve ervaringen deelt en goed om te weten dat het er in Frankrijk relaxter aan toe gaat. Die visie deel ik en mensen kunnen er hun voordeel mee doen. Het verbaast me niet dat er losser met de avondklok wordt omgegaan. Dat drukte vermijden er geen basisregel is, ondervond ik in Parijs in september 2020. Volle terrassen en in de straten passeerde men elkaar vaak rakelings. De boot over de Seine was zeer druk bezet (introductiemiddag van studenten, wel mondkapjes), ben speciaal nog op een rustiger gedeelte gaan zitten om niet thuis te hoeven komen met klachten.

  Ik hoop weer snel naar Frankrijk te kunnen reizen, weg van dat starre en zeer belerende gedoe in Nederland, waar bijna elke overtreding wordt bestraft (met name avondklok).

 137. Reeuwert Tromp schreef:

  Nou, leuk de reacties op het bericht van dhr Kramer.
  Wij hebben besloten om 1maart te gaan, maar wel met de “pesttest-verklaringen”. Jammer dat het moet, maar het is even niet anders. Mijn aanname is dat het tegen de zomer voorbij is, omdat Frankrijk natuurlijk ook nog wel iets wil verdienen aan het tourisme.
  Dat wij gaan, levert wel het nodige commentaar op, maar wij gaan eerst 11 uur in quarantaine in onze auto en daarna grotendeels ( boodschappen uitgezonderd) in quarantaine in ons huis in de Auvergne. We hebben het gevoel dat we daar veiliger zitten dan hier in NL, waar we in een drukke plaats wonen.

 138. Frits Geel schreef:

  Vanmorgen (20 feb) om 6:20 de grens bij Lille A22 gepasseerd. Er stond een auto van de gendarmerie bij het controlepunt maar verder geen activiteit, we konden via de parallelbaan van afrit 17 gewoon doorrijden. Met alle benodigde covid papieren bij de hand voelde dit toch een beetje als deceptie. Verder op de route richting Limoges slechts 2 andere Nederlanders gezien.

 139. Tom schreef:

  Dank H.B.Kramer voor uw uitgebreide toelichting. Fijn dat u zonder problematiek in de Dordogne bent aangekomen.

  Is er echter iemand dit recentelijk vanuit Spanje bij Irun de grens over is gestoken richting Biaritz / Bayonne / Bordeaux?

  Verder lijkt het uit het artikel en de updates dat er ‘voor bij de grens’ een test en verklaring wordt gevraagd. Nu is dat natuurlijk al apart. Zeker na Rutte’s opmerking ‘ik ben nog nooit getest, dat heeft ook geen zin, want ik heb geen symptomen’. (Handig zo’n diplomatiek paspoort).

  Op de heenreis in oktober kan ik enkele reactie beamen. De enige Nederlandse auto op de weg. Bij Parijs kilometers een auto achter mij gehad die vergeten was dat er op de zonneklep buitenzijde POLICE stond denk ik. Niet anagehouden. Toen was het mij wel duidelijk; maatregelen zitten weer tussen de oren.

  Ook bij de tolwegpoort net voor de brug bij Irun naar Spanje; geen enkele problemen. Maar mij viel wel op dat de controles meestal staan bij de tolpoorten waar (ook) cash betaald kan worden. Ik heb deze route dit jaar twee keer heen en één keer terug gereden. Enkele jaren geleden op de terugweg richting Frankrijk bij deze grensovergang anagehouden en gehele auto leeg gehaald. Achter een lijntje blijven staan, flessen wijn op het asfalt, tassen er uit, alles binnenstebuiten gedraaid. Zelf tot het motor compartement aan toe. Niks gevonden en u kunt gaan. Om ‘ja en nu? pak je alles ook weer even in?’ Een voorzichtig lachje kon er nog net van af.

  Ik heb dus wat voorzichtigheid met deze overgang. Er staan strebers soms. Ik ben met name benieuwd wat er gebeurt als je de verklaring netjes bij je hebt en het er op waagt. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Rechtsomkeer maken richting Spanje en het via de bergweg opnieuw proberen?

  Mocht iemand deze rit gereden hebben recentelijk dan hoor ik het graag in een bericht. Zo niet dan houd ik jullie net als H.B.Kramer op de hoogte.

 140. Baukje schreef:

  Hallo meneer Kramer, ik word hartstikke blij van je verhaal! Heel erg bedankt voor het fantastische reisverslag en de feitelijke situatie aan de grenzen. Dit geeft hoop!
  Ja het afschrikbeleid is verschrikkelijk, evenals de pesttest.
  De lente is begonnen, de Zin naar France wordt alleen maar groter bij ons 🙂
  Ik wens jullie heel veel plezier in de Bourgogne. Na de dappere tocht! Geniet er van et a bientot.

 141. Hemelse schreef:

  @H.B. Kramer
  Bedankt voor de terugkoppeling. Dan zal het in de meivakantie ook wel loslopen.

 142. H.B.Kramer schreef:

  De beloofde terugkoppeling:
  Gisteren naar Frankrijk gereisd met de auto en geen enkele controle gehad bij inreis Frankrijk. Niet in Belgie (grensovergang Maastricht), niet in Frankrijk (grensovergang Dudelange/Thionville). Zelfs geen kantoortje of niks. Luxemburgers zie je en masse de grens met Frankrijk oversteken en je beweegt als Nederlander gewoon met die golf auto’s mee. Controle is feitelijk daar bijna niet te doen. Veel Luxemburgers wonen in Frankrijk dus controleren is voor de Fransen nauwelijks te doen. Na Ongeveer 50 km in Frankrijk te hebben geregden hangt er een bord boven de weg met de mededeling dat je als je Frankrijk in wilt reizen je een PCR test moet tonen. Tsja, dat bord zou je in Belgie verwachten. Als ik eenmaal in Frankrijk ben ligt de bewijslast van inreis toch echt bij de Fransen en niet bij mij.
  Verder geen gendarmerie gezien, en ook geen enkele Nederlandse personenauto. Het afschrikbeleid van Nederland werkt dus.

  In Nederland houdt men zich in de supermarkten helaas niet goed aan de 1,5 meter, maar hier schrik je echt hoor: de 1 meter hier wordt niet gehanteerd in de winkels, mensen dringen zich gewoon aan je voorbij en staan dicht op elkaar bij de kassa. Dat is niet netjes en we gaan nu alleen nog winkelen als het rustig is.

  Om de avondklok lacht men hier gewoon. Er is geen enkele controle op het platteland. Ik zie gewoon auto’s rijden en mensen wandelen ‘s avonds al is het wel aanmerkelijk rustiger.

  Samenvattend: de PCR test doe ik de volgende keer niet meer, of misschien zo’n gratis GGD test. De controledruk ik te laag, heb het idee dat ik 200 euro nu heb weggegooid (2 personen). Zeker wanneer ik een prik heb gehad (ik ben 64) dan doe ik dat al helemaal niet meer. Komt bij: ik heb al eerder Corona gehad en ben al immuun. Maar dit is geen oproep tot ongehoorzaamheid hoor het is slechts mijn persoonlijke inschatting.

  Frankrijk is het land van de vele regels volgens een ancienne regime royale, dat nog nooit van bestuurlijke vernieuwing heeft gehoord. Gevolg: strenge regels waar niemand zich aan houdt.

  Voor nu prachtig weer en genieten in de Bourgogne, we zitten alweer buiten.

 143. H.B.Kramer schreef:

  Dankuwel meneer Tromp, ik heb even naar de Franse tekst van dat formulier gekeken; daar staat bij `éventuelle` dus het is gelukkig niet zo dat je meteen weer naar zo´n teststation moet.
  Je moet alleen bereid zijn om je te laten testen, maar wanneer staat er niet bij.
  Morgen 18-2 naar Frankrijk met de auto met alle papieren voor doorreis Belgie en Frankiijk op zak. Met een PCR/Reisverklaring van de huisarts opgesteld met sofi nr. paspoortnummer, extra stempel en handtekening. Ziet er indrukwekkend genoeg uit.
  We gaan het zien ..

 144. Baukje schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik heb de GGD gebeld om te vragen of zij op verzoek een schriftelijke verklaring van de test met: datum, naam, testuitslag en laboratorium kunnen opstellen. Zij hebben al deze gegevens. En wij hebben recht om deze persoonlijke gegevens van ze te krijgen. Er is ook niets geheims aan. Op verzoek kun je dit opvragen bij het Team Uitslagen (zij hebben inzage in al deze gegevens). Na de testuitslag moet je hiervoor de GGD bellen en hierom vragen; ze kunnen een mail sturen met deze gegevens erop vermeld. Meer doen ze niet. Waarom niet? Geen idee. Krijg steeds meer het gevoel dat het een ‘pesttest’ is geworden.

 145. Reeuwert Tromp schreef:

  Heer Kramer.
  Ik heb inmiddels een test verklaring van mijn zoon ingezien. Die kun je inzien via DigiD. Dan krijg je een soort algemene verklaring te zien, met verder nog een heel verhaal, waarop staat of je positief of negatief bent. Geen naam dus!! Deze voldoet dus niet aan de 5 punten, die u op opnoemt. Het is dus jammer.
  Verder staat op de site van de Franse ambassade in NL een aanvulling ( 15/2), dat je naast je PCR-verklaring aan de grens, je ook een verklaring moet invullen, dat je bereid bent in Frankrijk, na aankomst op de plaats van bestemming, alsnog een nieuwe test moet ondergaan. Ik hoop dat ik het juist heb geïnterpreteerd.

 146. Menno schreef:

  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus
  Le 14 janvier 2021, le Premier ministre a annoncé l’avancée du couvre-feu de 20h00 à 18h00 sur l’ensemble du territoire métropolitain à partir du samedi 16 janvier 2021 pour une durée minimum de 15 jours.
  Dan zou het nu na de 2 februari afgelopen zijn?

 147. H.B.Kramer schreef:

  Na een beleefd maar toch verbaasd mailtje van mij op de eerste reactie van BUZA, reageerde BUZA op zaterdagmorgen met een antwoord van een hogere ambtenaar.
  Deze verwees me voor de Nederlandse eisen naar:
  https:/www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen

  Alwaar te lezen valt:
  De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

  Vereisten PCR-test:
  ‘*Type test: dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig.
  *Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn.
  *Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
  *Datum en tijd van afname van de test: De test is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  *Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.’

  Welbeschouwd zijn dat geen onredelijke eisen en dit zou ook voor Frankrijk waarschijnlijk hetzelfde zijn. Nergens staat dat alleen bepaalde commerciële instanties dit mogen opstellen. Voor Nederland is het zo dat als je deze 5 vragen kunt beantwoorden op 1 document het klaar is. Dit is vormvrij.
  Maar … ik weet nog steeds niet of een GGD-testuitslag ook dat lab vermeldt.

  Heb BUZA netjes bedankt voor deze info maar er wel op geattendeerd dat het vreemd is dat het ministerie van Buitenlandse zaken op dit punt niets weet van het buitenland, maar wel kennis heeft van het binnenland. Misschien weet het ministerie van Binnenlandse zaken wel iets van het buitenland dan? Het zijn toch vreemde tijden.

 148. Vingerhoeds schreef:

  Evenals H.B. kramer ben ik ook benieuwd welke eisen de Franse overheid stelt aan een reiscertificaat.
  Maar weet ondertussen iemand tot hoe lang deze maatregel zou moeten gelden (i.i.g. voorlopig)?
  En is de sanctie inderdaad dat je aan de grens wordt teruggestuurd? (Dus niet alleen een boete krijgt).
  En: zou het zo zijn dat een bewijs van vaccinatie t.z.t. kan gelden als geldig reiscertificaat?

 149. Reeuwert Tromp schreef:

  Ja, heer Kramer. Je hebt helemaal gelijk. Het is om het eens plat te zeggen: een zootje. En dat leidt af en toe tot flinke verwarring. En dat zal de komende tijd nog wel blijven, denk ik. De commerciële bureaux spelen er aardig op in . Een week geleden deed een bureau in Lelystad het nog voor € 79,—. Inmiddels hebben ze het maar even aangepast naar € 99,— Misschien heb je gelijk dat het met een GGD-test en verklaring ook gewoon de grens over komt, maar voor een GGG-test kom je alleen maar in aanmerking als je klachten hebt. 😉. Ik hoor het graag.

 150. H.B.Kramer schreef:

  Inmiddels heb ik aan de Rijksoverheid /ministerie van Buitenlandse zaken gevraagd of zij weten welke eisen de Franse overheid stelt aan een reiscertificaat.
  Antwoord: (natuurlijk) dat moet u aan de Franse overheid vragen. De Franse ambassade gebeld, maar dat kan niet (alleen voor bepaalde zaken mag dat), verbinding wordt verbroken. Gemaild dan maar: geen reactie.

  Vervolgens dan maar eens Buitenlandse Zaken in Den Haag gevraagd naar de eisen die Nederland zelf stelt aan het reiscertificaat voor inreis in NL. Ik mag namelijk toch aannemen dat die eisen gelijk zijn aan de Franse, we zijn hier in Europa.
  Vervolgens krijg ik een link naar instanties waar ik me kan laten testen in Frankrijk en die een reiscertificaat afgeven!!
  Oftewel :vragen over Frans recht daar krijg je geen antwoord op, maar vragen over Nederlands recht worden beantwoord met verwijzing naar organisaties die onder Frans recht vallen!
  Zwart op wit krijg je deze onkunde of het onvermogen gemaild.

  Dit is echt absurd: de Nederlandse overheid heeft dus geen idee welke eisen worden gesteld aan het reiscertificaat voor Frankrijk en neemt dus een risico, namelijk dat Nederlanders stranden voor de Franse grens.
  Maar, onze overheid heeft ook geen idee welke eisen er gesteld worden aan het reiscertificaat voor Nederland zelf…! Zijn die er dan wel? Ook het RIVM een dienst van de overheid geeft geen uitsluitsel.

  Het is me inmiddels wel duidelijk dat al die commerciële bureaus op basis van pure bangmakerij de reiziger een duur reiscertificaat van 125 euro pp proberen te verkopen.

  Elk bewijs voldoet nu kennelijk omdat er geen eisen te vinden zijn voor de burger. Een met Digid verkregen printje van een uitslag met datum van de afname en gratis test door de GGD volstaat waarschijnlijk net zo goed.
  Als iemand stelt: dat dat niet geldig is: op basis van welke geldende regelgeving zou dat dan niet kunnen? Ik hoor het heel graag!

 151. Sjon schreef:

  Ik ben vanochtend (8/2) met een bestelbus op hoop van zegen naar Frankrijk gereden om onze openstaande bestellingen aan klanten te kunnen leveren in Normandie en de Morvan. Ik heb geen testuitslag bij me omdat goederenvervoer en transport uitgesloten zouden zijn van deze maatregel. Echter is daar ook lang niet alles duidelijk over, dus toch spannend.

  Omdat er steeds gewaarschuwd wordt voor drukte bij Lille wegens de controles ben ik richting Duinkerken gereden en op de A16 de grens over gegaan. Je wordt daar de snelweg af geleid en rijdt langs een douanekantoortje, maar geen mens te zien en geen enkele controle. Ik kon zo de snelweg weer op. Echter val je nu met Nederlandse kentekenplaten wel op. Op wat vrachtwagens na vrijwel alleen maar franse kentekenplaten gezien.

 152. H.B.Kramer schreef:

  Dank voor het antwoord.
  Inmiddels wat verder gepuzzeld en gewoon de huisarts gebeld. Die neemt nu de test af en stuurt hem op. Van de uitslag stelt hij een reiscertificaat op en de declaratie gaat naar mijn zorgverzekeraar. Kijk, dat levert in elk geval het voordeel op dat het ten laste komt van mijn eigen risico en dat dit geen kosten zijn buiten de zorgverzekering om!
  Over een dag of tien gaan we. Daarna zal ik een update geven van deze procedure. Vooralsnog is het heel vreemd dat je dit nergens op internet kunt vinden. Maar hopelijk wordt dit een gouden tip.
  Alhoewel .. voor een paar mensen: ik was 10 dagen geleden nog in Frankrijk en zag ditmaal maar 1 Nederlandse auto op 2000 kilometer..

 153. Reeuwert Tromp schreef:

  Het klopt zo goed als zeker; dat je met een printje van de GGD niet de Franse grens over komt. Je moet dus bij een commercieel bureau zijn om een test + document. te krijgen. En ja, het is een commercieel bureau en die willen er wel iets aan verdienen, Maar ik ben het met je eens dat het een dure grap is. En onzs regweing vindt het natuurlijk prima, want veel mensen hebben er geen zin in zo’n duur grapje. Probeer maar even wat te googlen om de juiste website te vinden. Ik kan hem zo gauw niet vinden, maar het klopt wel!!

 154. H.B.Kramer schreef:

  Tsja, een negatieve PCR-verklaring is nu verplicht als je met de auto naar Frankrijk gaat. Wordt daarmee een reiscertificaat bedoeld? Dat wordt dan een heel dure grap en ben je zo tussen de 100 a 125 euro per persoon kwijt. Een GGD-testuitslag is gratis maar je komt met een printje van de uitslag dus de grens niet over? Ik kan het nergens vinden.
  Wie weet het antwoord?

 155. Peter Riebeek schreef:

  De verplichte negatieve PCR-test geldt ook voor autoverkeer.
  Op de website van de Franse ambassade staat:
  “Vanaf 24 januari 2021 geldt dat alle reizigers die aankomen in Frankrijk, ongeacht het land waaruit ze zijn vertrokken en ongeacht het door hen gebruikte vervoermiddel, het negatieve resultaat moeten overleggen die minder dan 72 uren voor hun reis is afgenomen. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en voor vervoer over land. Deze testverplichting geldt ook voor reizigers die vanuit een Europees land naar Frankrijk reizen. ”
  https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk

 156. Reeuwert Tromp schreef:

  T.a.v. de verplichte negatieve PCR-test.
  Klopt het zeker dat het niet geldt voor autoverkeer?
  Op de NOS-app krijgt je de indruk dat het voor iedereen geldt, behalve voor pendelaars, die in Frankrijk/Belgie werken en voor het vrachtverkeer.
  Wij willen eigenlijk naar ons huis in Frankrijk rijden, maar niet teruggestuurd worden bij de grens

  • Nicky schreef:

   Hai Reeuwert, ja het klopt echt. Wij schreven al vanaf vrijdag dat deze verplichting NIET geldt voor automobilisten, de Franse ambassade in Nederland heeft dat vandaag bevestigd. Zie ook de link naar hun website in ons artikel.

 157. Anna schreef:

  Hallo,
  Bedankt voor de actuele info. Wat betreft reizen binnen EU, begreep ik dat een neg test ook voor de auto geldt vanaf zondag. Het gaat in vanaf middernacht toch? Dus maandag?

 158. C. Koetsier schreef:

  Mag je wel zonder maatregelen door Belgie rijden als je naar Frankrijk wilt?

 159. Chantal schreef:

  In de update van 14/1 staat dat er uniforme regels komen voor inwoners uit schengen landen. Wat betekent dit? Ik wil namelijk 30 januari een week verblijven in een appartement in de natuur in frankrijk en reis daar dan naartoe met de auto.
  Ik weet dat het dringende advies geldt om dit niet te doen maar het is geen verbod dus ik wil gewoon gaan. Het enige waar ik nu op hoef te letten is dat het reizen tussen regio’s geoorloofd is toch in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Voor zover wij nu weten kàn het zijn dat er straks voor Schengenlanden waar de situatie slechter is dan Frankrijk (de Franse premier noemde o.a. Denemarken) ook een negatieve test gevraagd wordt, maar er is nog niets gezegd over wélke landen precies. De Franse premier zei dat Frankrijk dat op Europees niveau wil afstemmen.

 160. filipa schreef:

  hoi, wanneer is het zeker dat de musea en bioscopen weer open gaan op 07/01? of staat dat al vast? dank u wel in ieder geval.

 161. H.B.Kramer schreef:

  Beste Nicky,
  Dat van de kappers daar kan u gelijk in hebben, niettemin werd me verzekerd dat het eigenlijk niet mocht door de kapperszaken zelf. Dus dat was heel verwarrend.
  Wat de verplichte PCR-test betreft: minister van Nieuwenhuizen gaf op TV schoorvoetend toe dat Nederlanders die zonder PCR-test Nederland inreizen niet geweigerd kunnen worden, wat correct is.
  Wat mijn persoonlijke situatie betreft: nog voor de lockdown in maart (of wat daar voor door moest gaan) kreeg ik zelf Corona. Een week hoge koorts en daarna een maand voelde ik me zeer vermoeid. Verder goed doorheen gekomen. Kortom ik ben niet besmettelijk meer (of er moet al iets aan m’n kleren meezweven) en
  ben zelf immuun. Als ik niet in die situatie zou zijn zou ik inderdaad waarschijnlijk niet afgereisd zijn naar Frankrijk en heeft u groot gelijk.
  Het was niet mijn bedoeling tot onverantwoordelijk gedrag aan te zetten. Wat me alleen stoort is de onjuiste formuleringen waarbij er net gedaan wordt of er een juridische grondslag voor is. De overheid is in haar taalgebruik niet eerlijk.
  Maar anderzijds: gelet op de super lage bevolkingsdichtheid van mijn regio is het besmettingsrisico daar lager dan waar ook in Nederland. Ik werk dus liever thuis in Frankrijk dan in Nederland.
  En wat de wel of niet slordigheid betreft, ik begrijp uw opmerking. Maar ik kan alleen maar meedelen wat ik zelf zag. Dat zal per regio verschillen. Ik was m.n. in Cluny waar veel studenten wonen waar toch een behoorlijk aantal zich maar weinig aantrokken van de regels. En ook dat begrijp ik als je met grote groepen samenwoont in de studentenhuizen daar, maar is niet zoals het moet.

 162. H.B.Kramer schreef:

  Nederlanders kan juridisch geen enkele verplichting worden opgelegd tot het voorhanden hebben van een negatieve covid-verklaring bij inreizen in Nederland. Nederlanders kunnen namelijk niet geweigerd worden bij de Nederlandse grens. Dat zou ook wat moois zijn! Ook de minister gaf dit schoorvoetend toe op de TV.
  Ik vind het ronduit storend dat steeds allerlei verplichtingen worden genoemd die geen verplichtingen zijn. Er is echt geen quarantaine-plicht bijvoorbeeld bij terugkeer in Nederland. Het is slechts een dringend advies; ook dat wordt toegegeven als je de overheid belt of mailt.

  Wanneer je naar Frankrijk wilt afreizen ben je afhankelijk van de Franse overheid. Niet van de Nederlandse overheid. Dat het bezoeken van een tweede huis een niet noodzakelijke reis is dat bepalen de Nederlanders zelf wel, daar gaat de Nederlandse overheid helemaal niet over. Niemand hoeft ooit het motief van zijn reis aan te geven als hij reist binnen Europa.
  Juridisch houdt de taal die de overheid hanteert echt geen steek. (NB ben zelf jurist.)

  En dan een kort reisverslag:
  Waarschuwing: Ik ben net geweest in Frankrijk (Zuid Bourgogne, stil gebied met 19 inwoners per vierkante kilometer). In de steden en op de markten zijn de Fransen echt zeer onzorgvuldig met afstand houden of mondkapjes. Handen geven gebeurd overal (!) Op een NB overdekte kerstmarkt voor 40 bezoekers max. telde ik meer dan 80 personen. Geen controle.
  Winkelwagentjes zijn niet verplicht, er zijn geen max bezoekersaantallen bij (kleine) winkels. Dus dat is echt oppassen geblazen.
  De kappers waren vorige week gewoon open ook al was dat officieel verboden. Als je dan vraagt hoe het komt krijg je te horen: ach ja kerst komt eraan. En dan niet een enkel kappertje, nee twee grote kapperszaken in de mall voor de Auchan. Politie liep langs maar greep niet in.
  Het enige waar de Fransen zich aan houden is de avondklok.

  • Nicky schreef:

   Beste heer Kramer, uw laatste alinea is niet juist: kappers in Frankrijk mochten weer open vanaf 28 november dus logisch dat de politie niet ingreep. Ik woon in Bordeaux en uw constatering is niet de mijne: de Fransen houden zich op markten en winkels opvallend netjes aan de voorschriften. Ieder heeft hier een mondkapje op op straat, op vrijwel elke winkeldeur hangt een affiche met het max. aantal klanten dat tegelijk binnen mag. Dus er zijn in elk geval duidelijke regionale verschillen…

   Ik ben het eens met uw redenering dat de Nlse overheid naar de letter geen reisverbod kan opleggen. Maar voorwaarden op terugkeer lijken me wel degelijk mogelijk, getuige ook de nu verplichte PCR-test?
   Verder snap ik niet dat als u de coronamaatregelen in Frankrijk zo onverantwoord en slecht gecontroleerd vindt, u het dan toch als een individueel recht beschouwt erheen te mogen reizen en dat risico weer mee terug te nemen naar NL. Dat klinkt tegenstrijdig.. Persoonlijke vrijheid houdt toch op waar deze die van anderen inperkt?

 163. Reeuwert Tromp schreef:

  Peter, ik denk dat je gelijk hebt. Wij gaan wel naar ons huis in Fr. , maar het zou zo maar eens kunnen, dat het over een paar weken als wij terug gaan wel verplicht wordt. Hou daarom de berichtgeving goed in de gaten. Doen wij ook.

 164. Peter schreef:

  De update van 24/12 stelt dat “Bij terugkeer uit het buitenland moeten reizigers een negatieve conronatest (PCR/ max. 72 uur oud) kunnen laten zien.”.
  Volgens Rijksoverheid.nl geldt dit niet als men met de auto inreist

 165. Reeuwert Tromp schreef:

  Groen Links heeft terecht opgemerkt in de kamer dat ze het vreemd vinden dat er wel vliegtuigen vertrekken met vakantiebestemmingen.
  Maar ik vind het ook vreemd, dat wij niet naar ons tweede huis in Frankrijk zouden mogen, terwijl Frankrijk met ingang van vandaag grotendeels uit de “confinement”gaat. In Frankrijk kunnen we ons helemaal isoleren en lopen minder gevaar dan hier in NL. En wij vinden het wel degelijk noodzakelijk om te gaan vóór de winter te gaan , of je moet eventuele schade kunnen verhalen op NL.

 166. jacky schreef:

  BELGEN // op deze site staat ( op 13dec): Belgische reizigers: Per 21/10 heeft de Belgische overheid heel Frankrijk bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden, maar een COVID-test en quarantaine zijn niet verplicht bij terugkeer in België.
  Dat klopt niet. zie; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/07/reizen-quarantaine/
  Quarantaine = VERPLICHT bij terugkeer uit rode zone // zie nodige links in het artikel…

 167. Reeuwert Tromp schreef:

  De berichtgeving over de mogelijkheden om weer naar Frankrijk te reizen zijn een beetje verwarrend.
  Deze site geeft aan, vanaf 15 december weer meer
  mogelijk is, waaronder het reizen van de Fransen tussen de regio’s.
  Ik begrijp dan ook voor buitenlanders? Andere sites spreken over een “verzwaring” van de maatregelen, waaronder het vervroegen van de avondklok. Misschien dat er vandaag nog wat meer duidelijkheid komt.

  • Nicky schreef:

   Beste Reewert, je hebt gelijk, die alinea hadden we nog niet aangepast gisteravond. Nu wel. Zie hieronder de actuele info. Verder: de eerder aangekondigde Franse versoepeling is iets teruggedraaid. De avondklok was twee weken geleden aangekondigd als durend van 21.00 uur tot 7.00 uur. Maar hij gaat nu toch gelden van 20.00 tot 6.00 uur. En de heropening van musea, theaters en bioscopen is uitgesteld (niet 15/12 maar pas 7/12) Dat kun je evt een ‘verzwaring’ noemen of rem op de versoepeling. Komt op hetzelfde neer.

   Franse grensrestricties

   Er zijn geen reisbeperkingen voor reizigers uit EU-landen. Er is dus geen verplichte coronatest of quarantaine voor reizigers uit Schengen-landen. Wel geldt vanaf 15 december een avondklok (20.00-6.00 uur) en ook buitenlandse reizigers moeten zich daaraan houden. Dat betekent dat je vanaf die datum en tot nader order niet ‘buitenshuis’ mag zijn zonder geldige reden. Dus dat geldt in principe ook voor rijden op de autoroutes.

   Nederlandse reizigers:

   Vanaf 15 december mag iedereen weer vrij reizen tussen de Franse departementen, met in acht name van de avondklok (20.00-6.00 uur, alle dagen behalve 24 december). Vanuit Frankrijk gezien zijn er vanaf die datum dus ook voor buitenlanders geen beperkingen meer om door het land te reizen. Wil je echter naar Frankrijk reizen: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken hanteert nog steeds een oranje reisadvies voor heel Frankrijk. Daarmee worden alle ‘niet-noodzakelijke’ reizen afgeraden. Het winterklaar maken van een tweede huis in Frankrijk geldt volgens Nederland niet als noodzakelijke reden.

 168. Ridwan A20 schreef:

  Dank voor de snelle update. Petje af, voor jullie ook best wel wat werk.

  Mooi, de Nederlandse overheid kan van alles vertellen maar we mogen dus blijkbaar naar Frankrijk vanaf 15 december. Ik overweeg rond de kerst naar Parijs te gaan, maar vraag me wel af of de Franse douane controles uitvoert.

  Mijn ouders werden in oktober (nog geen confinement) bij Lyon aan de kant gezet door de politie om te vragen naar de reden van hun reis. En ook in de Thalys werden mensen naar het doel van hun reis gevraagd (18 september). Al sloegen ze mij over (Nederlands paspoort?).

  • Nicky schreef:

   Vragen naar doel van de reis in de Thalys komt al langer voor:dat zijn ‘steekproeven’ van de Franse douane op zoek naar drugskoeriers.. Dus denk niet dat dat met corona te maken heeft. Of werd daar in dit geval specifiek aan gerefereerd?

 169. caroline schreef:

  We reizen van Rhodos ,Griekenland naar Nederland waar we woonachtig zijn . We hebben beide de Nederlandse nationaliteit . Kunnen we één nacht overnachten in Frankrijk ?

 170. Alexander schreef:

  Ik ben een tijdje op zoek geweest naar wie nu wat verbied. De laatste stand van zaken is dat Buitenlandse Zaken uiteindelijk klip en klaar heeft gesteld dat “De regels betreffende het naar of door Frankrijk reizen zijn bepaald door de Franse autoriteiten”. Er is dus geen sprake van een verbod vanuit Nederland. Wel van een negatief reisadvies.

 171. Ridwan schreef:

  Het is onwaar dat volgens Buitenlandse Zaken ‘niet-noodzakelijke’ reizen naar Frankrijk niet zijn toegestaan. Het wordt sterk afgeraden, maar juridisch kunnen ze je niets maken.

  Zodra de horeca daar weer opengaan, sla ik mijn slag. In Frankrijk lijken ze minder bang te zijn voor het virus, is mijn indruk.

 172. Helga Michiels schreef:

  Heel mooie en goede informatie.

 173. Christian Pické schreef:

  Ik ben reeds meer dan een week in Frankrijk om vanuit mijn woning aldaar te (tele)werken aan een project.

  1) Ik veronderstel dat ik hier mag blijven (mijn officiële domicilie staat in België)? Ik ben zelfstandig ondernemer.

  2) Mijn vriendin (we wonen samen) zou vanavond naar Frankrijk komen om me te vervoegen en ook volgende week van hieruit te telewerken. Het materiaal dat zij nodig heeft voor haar werk ligt grotendeels hier in Frankrijk. Is ‘werk’ een geldige reden om de verplaatsing naar hier te maken, gezien zij haar materiaal nodig heeft om dat werk te doen en anders niet in staat is om dit werk vanuit België te doen?

  • Nicky schreef:

   Vooral alle persoonlijk vragen over reizen van en naar Frankrijk verwijzen we u naar het Nederlandse of Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. contactgegevens staan in het artikel!

 174. Arnold schreef:

  Gedachten, heb ik het goed begrepen dat we dit WE nog naar ons verblijf in Frankrijk kunnen gaan zonder problemen?

 175. Wouter schreef:

  Hallo,

  Ik vlieg op 10 november naar mijn vriendin toe in Toulouse. Mag ik hier nog steeds naartoe vliegen? Moet ik dan een negatieve COVID-19 test hebben of iets dergelijks?

  • Nicky schreef:

   Afreizen wordt sterk afgeraden door BZ en bij terugkeer moet je in quarantaine. Maar nee, de Franse overheid eist geen negatieve COVID-test voor reizigers uit Schengenlanden

 176. Koen schreef:

  Momenteel verblijven wij nog in ons tweede huis in Frankrijk. Wij zijn van plan volgend weekend (7 of 8 november) terug naar Nederland te rijden. Is dit mogelijk met bijvoorbeeld een
  attestation de déplacement?

 177. Arjen schreef:

  Wij zitten met een omgekeerd probleem, wij zijn nu in Frankrijk en de vraag is of we hier mogen blijven of moeten we juist blijven omdat je niet tussen de regios mag reizen.
  Stel dat we naar NL terug willen/moeten; zijn daar regels voor en weet iemand waar ik die kan vinden?

  Tot slot, ik schrik wel een beetje van de onbegrip in de reacties, wees ajb een beetje solidair met dit mooie land dat gewoon in de problemen zit momenteel. Hoe zuur dat ook is voor iedereen.

 178. R. Sliepenbeek schreef:

  Mag ik gezien de nieuwe maatregelen door Frankrijk reizen naar ons huis in de Dordogne om dit klaar te maken voor de winter. Reis door veschillende regio’s maar hoef niet te stoppen voor te tanken.

 179. Reeuwert Tromp schreef:

  Weet iemand of er al iets bekend is, hoe Frankrijk om gaat met tweede huisbezitters in het land als er weer een lockdown komt?
  Je kunt je n.l afvragen of je op vakantie gaat naar Frankrijk of dat je je woonomgeving gewoon van het ene huis naar het andere huis verplaatst.
  Bovendien zal ik er heen moeten voor onderhoud en afsluiten water .e.d. Er wordt nu gezegd dat jongeren veelal het virus hebben meegenomen naar NL. Nou ik vind dat je dus niet iedereen over 1 kam kunt scheren.
  Meestal zijn ouderen zeer voorzichtig. Bovendien betaal ik wel belasting aan de Franse staat en dan zou ik er niet heen mogen/kunnen. Dat wringt.

 180. Janneke schreef:

  Voor ons geldt hetzelfde. Zouden ook gaan klussen, en zoveel mogelijk boodschappen mee. Ons huis staat in een departement dat door Frankrijk niet is gekleurd als een risico zone. Nederland heeft in 1 keer heel Frankrijk als risicovol om te reizen aangemerkt. Wij wonen in Amsterdam, ben hier veel meer blootgesteld aan het virus dan op het Franse platteland.
  Heel frustrerend

 181. Kaat schreef:

  We hebben een 2e woning in Frankijk…. wel belasting betalen en er niet heen mogen!!!
  NL overheid zegt ‘niet op vakantie’, echter wij gaan naar onze eigen woning (voor onderhoud, niet wegens vakantie!!), die niet wordt verhuurd en we nemen eten mee om een bezoek aan de supermarkt te voorkomen….
  Wat is hierop tegen??? Waarom zou ik in quarantaine moeten? Ik zit alleen in de auto en in mijn eigen huis!!
  Ik loop hier in NL minstens zoveel risico in de supermarkt!

 182. Ridwan A20 schreef:

  Voor alle duidelijkheid: ze kunnen echt niet controleren waar je hebt getankt of bent gestopt. Ik denk dat het een ontmoedigingsmaatregel is. Ik ben vorige maand nog naar Parijs geweest, en quarantaine is een papieren verplichting (oké, ik werk vanuit huis). Je reis wordt niet geregistreerd.

  Misschien in de herfstvakantie nog ergens in Frankrijk een terrasje pakken, want hier mag het niet meer. Bon voyage!

 183. Dirk Ranzijn schreef:

  Ik ga eind oktober naar mijn (klein)kinderen in Nederland. In Frankrijk rijk ik alleen op de peage. In Parijs (A86 CARREFOUR POMPADOUR
  94000 CRETEIL) ga ik pal naast de snelweg (Pompadour) tanken. Heeft dat gevolgen voor een verplichte quarantaine

  • Nicky schreef:

   Volgens de richtlijnen van de Nederlandse overheid ag je wél dor oranje gebieden rijden maar er niet stoppen, ook niet om te tanken..

 184. Ridwan schreef:

  Dank dat we weer helemaal op de hoogte zijn. Jammer dat zoveel gebieden op code oranje staan. De Fransen mogen gewoon vrij reizen door de hele EU, zonder beperkingen.

  De thuisquarantaine is formeel niet verplicht, iets waar vooral mensen die thuiswerken van kunnen profiteren. Neem thuis wel je verantwoordelijkheid en houd in ieder geval voldoende afstand, zou ik zeggen. Je kunt los daarvan gewoon tanken onderweg. Er is geen haan die er naar kraait. Ik heb nog een aantal prachtige dagen in Parijs gehad.

  Bon voyage !

 185. Ineke Gerritsen schreef:

  Zo jammer dat dit allemaal gebeurd en nodig is. Voor veel mensen zo verwarrend ook. We zitten nog steeds heerlijk op,een camping in de Vaucluse. Op de dag dat kode oranje door Nederland werd afgegeven voor dit gebiedc raakten veel Nederlanders in paniek. Velen gingen inpakken en naar huis. De nodige spookverhalen gingen de camping rond. Zo triest dat mensen mekaar gek maakten.. iedereen verzint maar wat en iedereen overtuigd van zijn/haar gelijk. Wij deden aan deze paniekzaaierij niet mee. Ee volgen ons eigen verstand en gevoel. We kregen juiste info van onze zorgverzekeraar.. die ons liet weten dat wij gewoon en aanvullend verzekerd bleven,zelfs in een kode oranje of rood gebied! Dat was voor ons zeer belangrijk. Voor evt repatriëring is voor ons geen sprake, we hebben immers eigen vervoer en hutje op wielen bij. Dat is natuurlijk ook een punt. We voelen ons hier veilig ! Ruimte en afstand genoeg op de camping ! Ook hier houden we ons aan de regels.. net als we dat thuis ook doen en deden. Geen verschil dus. We zoeken geen markten op en gaan zeker niet overbodig shoppen. Wel zijn we elke dag heerlijk buiten en genieten! Een anders dan anders vakantie? In bepaalde zin wel…m aar evengoed is het fijn om hier te zijn

 186. paul albers schreef:

  Is er een reden waarom Bas-Rhin als enige departement wel een code rood in Frankrijk heeft maar geen code oranje krijgt van Nederland? Bas Rhin kreeg zondag een code rood met 5 anderen. Die anderen hebben sinds gistren code oranje. Bas Rhin niet…. Misschien omdat het EU parlement in Straatsburg moet vergaderen? Iets anders kan ik me niet bedenken.

 187. Fenja Sepers schreef:

  Weet iemand of je nog steeds op Bordeaux kunt vliegen en vanaf daar een auto huren en meteen naar het zuiden (en code geel) kunt rijden?

 188. N. Bernard schreef:

  Hallo, wij hebben op 12-9 een burgerlijk huwelijk in Versailles van de zus van mijn man. Hij is getuige van de bruid. Nu is dat departement sinds vannacht ineens oranje gebied geworden en ik vraag me af of we wel moeten gaan. Is het zijn van getuige een noodzakelijkheid? Het is voor ons geen vakantie maar zouden misschien wel in quarantaine moeten? En is dat het waard?

 189. Nicky schreef:

  Hoi Monique, Reims ligt in departement de Marne, dat staat vooralsnog niet op de lijst met rode gebieden van de Franse overheid. Het Nederlandse reisadvies voor dit gebied is geel. Dus in principe kan/mag het…

 190. Caroline schreef:

  Ik ben teruggekomen van een vakantie in de Alpes-Maritimes afgelopen maandag. Op dinsdagavond werd dit gedeelte van Frankrijk ineens oranje. Moet ik nu wel of niet in quarantaine voor 10 dagen?

  • Nicky schreef:

   Hai Caroline, het officiële reisadvies ‘oranje’ voor Soanje en delen van Frankrijk ging pas maandag 24/8 om middernacht in. Naar de letter hoef jij dus niet in quarantaine, maar je kunt zelf het beste inschatten of je risico op besmetting hebt gelopen..

 191. Béatrice van Langenhove schreef:

  AUB KAN ME IEMAND ZEGGEN WELKE KLEUR DE REGIO NICE HEEFT….. AUB…. VOLGENS MIJ GEEL….. NIEMAND WIL ME IETS ZEGGEN….. KAN IK GEWOON EEN B & B BOEKEN EN MET MASKER HET OPENBAAR VERVOER GEBRUIKEN?????

 192. Ronald van den Berg schreef:

  Weet iemand of eigenaren hun B&B mogen aanbieden aan toeristen in een gebied gemarkeerd als code rood (Bouches-du-Rhône)?
  Bouches-du-Rhône is rood gemarkeerd door de Franse overheid en code oranje door Buza.

  Het gaat mij om de Franse regels voor code rood.

 193. Tim schreef:

  Zo blij met deze site!
  Zaterdag gaan we weer naar Frankrijk. We rijden altijd door België. Kan dat nog steeds, ook over de E19 dwars door Antwerpen?

 194. Op dit moment zijn er in Frankrijk, 172,377 inwoners positief getest op corona. 492 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 30,029 overleden in Frankrijk aan corona. Gelukkig zijn er ook al 78,597 corona patiënten hersteld van corona (covid-19).

 195. G.H.Ooms schreef:

  Is er geen up-date?
  2e ronde is nu toch voorbij ( was tot 22e)?

  • Nicky schreef:

   Sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open, staat in bovenstaand artikel. Verder gene verdere versoepeling bekend, maar bijna alles is weer zoals hiervoor in Frankrijk en/of de voorzorgsmaatregelen zijn nagenoeg gelijk als in Nederland. behalve dat de Franse vaker mondmaskers (moeten) dragen. Dat zal voorlopig nog zo blijven.

 196. Lia schreef:

  Ridwan..ook in Frankrijk geld nog steeds de 1 meter samenleving.
  Die is niet opgeheven hoor!

  De virus is er nog steeds,net zo erg als in maart.
  Alleen door de hygiëne en afstand houden is hij onder controle.
  Fijne vakantie iedereen!
  Wij kunnen niet wachten tot september.

 197. Ron schreef:

  Hallo, wij vertrekken woensdag 19 juni naar ons huis in Frankrijk. Ik weet eigenlijk niet wat ik aan de grens zal tegenkomen. Als iemand maandag de grens passeert, hoor ik graag wat de situatie is. Alvast gedankt.

 198. Sef schreef:

  Dit pokerspel is werkelijk niet te volgen en tenenkrommend. Wij vertrekken 15 juni naar Frankrijk, naar ons eigen huis. Ik heb een Franse minister één en andermaal horen verklaren dat we welkom zijn. Ik hoor berichten van mensen die twee weken geleden al met de auto naar Frankrijk zijn vertrokken. Ze zijn geen enkele grenscontrole tegen gekomen.

 199. Ridwan schreef:

  Volgens mij gunt de Nederlandse overheid het gewoon niet dat we naar het buitenland gaan. Op de website van de Rijksoverheid staat: “Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis”. De default lijkt te zijn: niet op vakantie.

  Het gaat in Frankrijk beter dan verwacht met het indammen van het coronavirus. Misschien gaat Macron zondag wel vertellen dat de regering de versoepelingen wil versnellen.

  13 juli voor mij een vakantie in Parijs. Vrijheid, blijheid en even weg van de 1.5 meter-‘samenleving’!

  Waar in Frankrijk je ook heengaat, veel plezier allemaal met de voorbereiding 🙂

 200. Lia schreef:

  Volgens mij gaat Nederland hier niet over.
  Maar moet Frankrijk beslissen of ze Nederlanders willen toelaten.
  En ze zijn niet zo vlot in Frankrijk.
  Je zou nu toch wel eens willen weten of je maandag de grens over kan.

 201. Marina schreef:

  Ik kon kennelijk niet antwoorden op iemands bericht, daarom even zo:
  Volgens mij kan je 15 juni prima de grens met Frankrijk over, dat heeft de Franse overheid inmiddels meermaals gezegd.
  Het probleem is dat er vanuit Nederland nog geen duidelijkheid is of het reisadvies van oranje naar geel gezet gaat worden vanaf die datum. Dus dit is verzekering technisch gezien het eigen risico als u toch besluit om de 15e naar Frankrijk af te reizen.

 202. Bernard schreef:

  Hoe moeilijk kan het kennelijk zijn om het vertrouwen in Europese overheden te bewaren.
  Waarom al die bureaucratie? Gaat de grens nu open voor Nederlanders op 15 juni of niet…….??

 203. Rick Reiding schreef:

  Misschien vragen naar de bekende weg (ijdele hoop), maar geven de uitlatingen van de staatssecretaris van Frankrijk in de AD ons de ruimte om op 15-6 als toerist Franse de grens over te steken en Frankrijk te betreden (dus ook wanneer het niet gaat om het bereiken van een primaire woning of het uitoefenen van een internationaal beroep en zonder formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’)? Kunnen wij er vanuit gaan dat we op 15-6 het land in mogen?

 204. Marja Harms schreef:

  Wij willen de 15e ook dolgraag naar ons huis in de Auvergne afreizen om de nieuwe vloer in onze cuisine te bekijken. Waar wachten we toch op? Nederland zegt dat Frankrijk eerst de grenzen open moet stellen. Dit gaat de 15e gebeuren voor Schengenlanden, maar Nederland geeft nog steeds geen positief reisadvies.
  Hoe lang wordt ons geduld nog op de proef gesteld.

 205. Luuk schreef:

  Wanneer komt er witte rook vwb de 15e? Krijg een beetje kip ei gevoel van het feit dat Nederland wacht op Frankrijk en Frankrijk op Nederland, zijn er al bilaterale afspraken in de maak? Of worden deze nu op EU (schengen) niveau genomen? Wij willen de de 15/16e richting de provence dus de grens MOET open 😉 zsm code geel graag 🙂

 206. Leonard schreef:

  Ik hoop niet dat Rutte c.q. Nederland het reisadvies baseert op fase 2 déconfinement in Frankrijk, die tot 21 juni loopt. Maar het blijft een reisadvies.
  Wij willen graag 15 juni naar onze fermette in Hauts-de-France, waar medio april werd ingebroken.
  De Belgische grens vanuit Nederland is dan opengesteld. Frankrijk laat Belgen vanaf 15 juni ook toe.
  Zouden de Fransen dan Nederlanders aan de grens tegenhouden?

  • Nicky schreef:

   Hai Leonard, we verwachten dat er volgende week nu echt duidelijkheid komt.; De Europese ministers hebben vrijdag samen overlegd, Fr schijnt nog steeds 15 juni als streefdatum genoemd te hebben voor Schengenlanden..

 207. Nina schreef:

  Wanneer is de volgende persconferentie? Dan zal er toch wel duidelijkheid komen?
  Mag je via Duitsland wel Frankrijk binnen de 15e juni?
  Bedankt voor je reactie.

 208. Reeuwert Tromp schreef:

  Ik begin het gevoel te krijgen, dat er door Rutte een spelletje wordt gespeeld. Ben bang dat hij een verborgen agenda heeft om te proberen te voorkomen dat mensen naar Frankrijk gaan. Wat zou het geweldig zijn, als het hem lukt om de mensen hier te houden. Dan spekt dat in ieder geval de kas van de Nederlandse toeristenindustrie. Dat kun je natuurlijk niet hardop zeggen, dus laat je nog steeds in het midden of we nu wel of niet naar Frankrijk kunnen. Laten we dus op onze hoede zijn, want ik wil wel naar Frankrijk, al moet ik er voor om rijden.

 209. Rick Reiding schreef:

  Frankrijk opent de grenzen vanaf 15-6 o.a. mits het ander land dit vice versa ook doet (zo staat het hierboven vrij vertaald). Nu hoor ik net Rutte vanavond op 3-6 zeggen dat (ingaande 15-6) alle Europeanen welkom zijn in Nederland uitgezonderd Zweden en van VK. Waarom noemt Rutte Frankrijk dan niet onder de landen waar vanaf 15-6 gereisd kan worden, maar ergens tussen 15-6 en 1-7? Ik vraag dit omdat ik een AirBnB heb geboekt in Frankrijk vanaf 16-6.

  • Nicky schreef:

   Zeer verwarrend, we zijn het met je eens Rick. we hebben geprobeerd een en ander uit te leggen, zie bovenaan het artikel. Het terughoudende bericht van Rutte van gister betekent helaas dat er nog steeds geen zekerheid is voor 15 juni… Maar beide landen hebben ‘hoop’ en ‘intentie’ uitgesproken, dus we blijven duimen dat er voor die datum volledige helderheid komt.

 210. Bob schreef:

  Goedemiddag,

  Weet iemand of je vanaf 15 juni een vakantiehuisje met 8 vrienden kan huren? Die vrienden vormen natuurlijk geen huishouden en 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk als je een week met z’n allen op vakantie gaat. Ik ben benieuwd!

 211. Lia schreef:

  Sorry,maar weer typische Nederlands om te zeuren over een paar €
  Dit is pure overmacht,niemand zit hierop te wachten.
  Het is niet zo dat Frankrijk gewoon maar de grens dicht houd.
  Ook wij zouden nu lekker in Frankrijk moeten zitten.
  Maar helaas.
  Wij moeten nu wachten tot we in september weer op vakantie kunnen.
  Wees blij dat je nog gezond bent.
  En weinig last hebt gehad van onze lockdown.
  We zijn zo vrij geweest,vergeleken bij de Fransen.

 212. Richard schreef:

  Weet iemand wat de regels/richtlijnen zijn voor het reizen met de auto in Frankrijk? Ik bedoel dan o.a., met hoeveel personen mag je in de auto zitten?; mag je personen meenemen die niet tot je huishouden behoren?; Zo ja, zijn dan mondkapjes verplicht omdat de 1m regel niet kan worden aangehouden? Ik ben benieuwd, ik kan er namelijk nog niets over vinden.

 213. Emerald schreef:

  Waar de 1 meter afstand niet gehouden kan worden zijn mondkapjes verlicht. Maar ik zag zojuist een filmpje van een bedrijf waar je kano’s kan huren in zuid frankrijk en ik zag iedereen daar met een mondkapje op. Ook is het mij niet duidelijk of je mondkapjes moet dragen op een terras of op campings. Ik wil dit wel graag weten want als de beperkingen meer zijn dan in Nederland dan is mijn vakantiegevoel weg en beter om daar niet naartoe te gaan.

  • Nicky schreef:

   Hai Emerald, het aantal plekken waar een mondkapje verplicht zal zijn in Frankrijk is zeer beperkt en het geldt bijna alleen voor binnenruimtes. In de OV is zeker, in sommige winkels ook. Over campings zijn de details nog niet bekend, maar wij proberen voor a.s. zondag zo veel mogelijk op een rijtje te krijgen > dat zetten we in een nieuw/apart artikel, dus kijk die dag op onze homepage.

 214. m. martina schreef:

  Weet iemand of het nu dus ook mogelijk is naar het eiland Lá Réunion af te reizen? Aangezien het deel uitmaakt van Frankrijk lijkt het mij van wel, maar ik zou het graag meer zekerheid hebben.
  Dankjewel!

 215. Ad schreef:

  Dag S. Visser
  Je schreef: “Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.”
  Ik sluit me daar graag bij aan.
  Vandaag heb ik wel een briefje naar de ambassade gestuurd dat ik teleurgesteld ben. De grenzen gaan op zijn vroegst op 15 juni open, terwijl ik hoopte – omdat er al wat geruchten gingen- dat we op 8 juni naar Zuid Frankrijk konden. Ik schreef dat ik het niet erg vind om een zomervakantie over te slaan vanwege de Corona risico’s , maar wel jammer dat het noodzakelijke onderhoud er nu niet van komt. Ik denk dat dit ook is wat bij veel mensen speelt.. reparaties, grasland, tuinonderhoud, mogelijke lekkage, sceptic tank plaatsen, …
  .. en volgens mij is het momenteel ook een beetje de bureaucratie waardoor het vertraagt, want om een regeling te maken die hier aan tegemoet komt ( ‘er noodzakelijke reis van kunnen maken als er onderhoud gepleegd moet worden’) lijkt me niet zo lastig.. ook niet als de Europese landen dat samen willen of moeten afspreken..

 216. Ad schreef:

  Dag Marja
  Ik ben op zoek gegaan naar deze petitie.
  Waar staat ie?
  “Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.”

 217. Will schreef:

  Ik ben 74 jaar en wij moeten als ouderen in Nederland thuisblijven en mogen alleen voor noodzakelijke dingen de deur uit.
  Kan ik straks , als de grenzen voor Nederlanders open zijn, ook vrij op vakantie in Frankrijk.

  • Nicky schreef:

   Beste Wil, Er zijn in Frankrijk na 2 juni geen andere regels voor ouderen dan voor de rest van de bevolking. Dus het antwoord is ‘ja’.

 218. Ines schreef:

  Behalve de regio rond Parijs (Ile-de-France) zijn ook de twee overzeese departementen Mayotte en Frans Guyana oranje.

 219. olav schreef:

  Hallo

  Ik woon in Spanje en moet voor een begrafenis naar Nederland (volgende week)
  Kan ik zonder problem Frankrijk door. Ik zie familie omstandigheden niet op het formulier staan

  alvast bedankt

  • Josee schreef:

   Beste Mario, ook dit is aan de hand van een uitspraak gedaan door Staatsecretaris Lemoyne en ook hiervoor geldt: wij wachten nog op een officiële bevestiging hiervan door de regering.

 220. Marja Harms schreef:

  Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.

 221. Jan Jouko Mulder schreef:

  Dag, ik heb een huis in Normandië én zit voor een klein deel in een BV van mijn in Fr. woonachtige broer. Ik wil naar mijn huis en wil zakelijk overleg met mijn broer.
  Ik denk dat ik aan een dag of 10 genoeg heb. Weet iemand of dat kan, maar vooral hoe dat te regelen valt.

 222. Ingrid tromp schreef:

  Goedemorgen

  Ik heb kleding laten maken voor mijn bedrijf zou dit 17 maart ophalen maar ivm corona is dit uitgesteld
  Mag ik inmiddels voor zaken/ handel naar parijs en welke papier3n heb ik nodig

 223. Reeuwert Tromp schreef:

  Vandaag hoorde ik op het NOS-nieuws, dat de Franse regering zinspeelt met de gedachte om buitenlandse toeristen in de zomer niet toe te laten. Als tweede huis-bezitter vind ik dat niet zo’n leuk bericht. Bovendien zie ik mezelf niet als een toerist, maar ik woon gewoon 2 maanden in Frankrijk in mijn eigen huis.
  Is er iemand, die er meer van weet? Heb nu wel de neiging, als de plannen door gaan, om inderdaad de Franse belastingdienst een verzoek te doen toekomen om een deel van de onroerend goed belasting terug te storten, cq te verrekenen. Ook geprobeerd om de Nederlandse ambassade in Parijs te bellen, maar die nemen niet op.

 224. JHE Stoffels schreef:

  Mijn broer woont permanent in Frankrijk en is zeer ernstig ziek. Mag ik voor enkele weken naar Frankrijk om hem bij te staan en te helpen? En zo ja, welk formulier heb ik dan nodig?

  • Josee schreef:

   Het zou moeten vallen onder de uitzonderingsvoorwaarden om naar Frankrijk te reizen en daar dient u het ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘ voor in te vullen. Wij raden u echter aan ook te verifiëren bij de Ambassade voor evt aanvullende bewijsdocumenten (Zie telefoonnummer in het artikel)

 225. Van hamme jeanine schreef:

  Ik heb een vriendin die vastzit aan de cote yvoir nml Abidjan maar woonachtig is in Frankrijk,wat kan zij doen om terug naar haar land te gaan….

 226. Agaath schreef:

  Hallo
  Wij wonen permanent in Frankrijk.
  Onze dochter trouwt op 6 juni.
  Ik neem aan dat dit geen urgente reden is om te mogen reizen?

  • Nicky schreef:

   In Frankrijk moeten bruiloften voorlopig nog uitgesteld worden, maar wij durven niet te zeggen, of je om die reden Frankrijk mag verlaten om naar NL te gaan.

 227. Reeuwert schreef:

  Ja, wij hebben ook een huis in Frankrijk en balen er van dat we er nu niet heen kunnen. Hoewel goede hoop hebben we dat de situatie zal veranderen, afgaande op de discussies over “open grenzen”, zowel in Frankrijk en Duitsland.
  Wat betreft de taxe d’habitation” zou je kunnen proberen om contact met de belastingdienst op te nemen . Wij hebben daar al eens succes mee gehad in een ander verband, maar wellicht doen we het ook nu weer.
  Overigens dit zal nu ook gelden voor de Fransen zelf met een tweede huis. Voor het eerste huis wordt de taxe d’habitation afgebouwd, maar dit geldt niet voor een tweede huis.

 228. Ton schreef:

  kan ik ergens een lijst vinden van hotels die open zijn langs de snel weg richting nederland van uit spanje

 229. Nicolas schreef:

  Wij wonen permanent in Frankrijk en hebben vorig jaar een “voorlopige koopakte”getekend voor een woning in Nederland voor. permanente bewoning. Het transport moest op 1 mei plaatsvinden maar toen konden wij niet reizen.De druk van verkopers wordt hoog en dus willen we, per auto, rechtstreeks naar Nederland om de akte te tekenen. Mi.i. is dit een “convocation administrative” Klopt dit?

 230. ed peeren schreef:

  Toch nog een reactie op enkele reacties met betrekking tot een mogelijk reisverbod als je oa een huis in frankrijk hebt, Ik vind vooral dat we Europeanen zijn en het is weer treurig dat ieder land nu op nationalisme terug valt. Ik voel mij geen gast in frankrijk, en vind dat je je overal goed moet gedragen. Toevallig draag je met belasting bij aan het systeem en vind ik een reisverbod alleen acceptabel als dat ook na 15 juni voor de fransen geld. Anders ga je wel heel makkelijk aan een gelijkheidsbeginsel [dus discriminatie] voorbij. Deze crisis maakt helaas weer heel duidelijk hoever we nog van een Europa af zijn . Hiernaast super bedankt voor het heldere artikel omtrent de mogelijkheden ..Lof voor de samenstellers omtrent de snelle en goede informatie

 231. J.Fortuijn schreef:

  Onze dochter in zuid Frankrijk (Perpignan) gaat verhuizen ze blijft in Perpignan wonen.
  Mijn vraag is zou ik vanuit Nederland daar spulletjes heen mogen brengen? Ik blijf in haar huis slapen dus alleen brengen en 1 of 2 dagen klussen en dan weer direct terug zonder onderweg
  te stoppen hooguit sanitaire stop.
  Zou dat mogen en zo ja wat heb ik nodig aan formulieren.

 232. Maria Ebben schreef:

  Dank je wel voor de heldere samenvatting van het ‘plan de déconfinement’. Ik heb premier Edouard Philippe en zijn collega’s zelf gevolgd, maar het is wel heel veel informatie! Heel fijn om het nu op het gemak in het Nederlands na te kunnen lezen.

 233. Sjoerd schreef:

  Als ik het goed begrijp blijven de grenzen dus dicht tot 15 juni voor niet noodzakelijke reizen?

 234. Mario van Gend schreef:

  Leuk zo’n reactie, maar wij hebben er een flink bedrag voor betaald, het is onze eigendom en wij betalen jaarlijks ook flinke bedragen om er te mogen “ gasten”

  Het is toch een beetje vreemd dat je NIET naar je eigen woning mag!

  Dat u het niet erg vindt, prima, maar svp niet in mijn portemonnee kijken!

 235. s. visser schreef:

  Ik lees een aantal vragen en kan het niet laten hier een reactie op te geven.
  Plaatsvervangende schaamte komt bij mij naar boven tijdens het lezen hiervan.

  Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.
  Dat Frankrijk het mogelijk maakt om een deel van het jaar in hun prachtige land te mogen verblijven is een groot goed. Wij zijn er te gast!

  We verkeren in een bizarre tijd waarin heel veel mensen in een verschrikkelijke situatie verkeren.

  En u vraagt of u geld terug kunt krijgen, wel kunt vissen , etc.

  Misschien even nadenken hierover ….

 236. Mario van Gend schreef:

  Wij zitten met hetzelfde probleem als Marja Harms.
  Wij hebben ook een tweede woning in Frankrijk en een losstaande Gite die wij willen klaar maken voor de verhuur, plus al het tuinonderhoud natuurlijk, ruim één hectare!
  Het zwembad kan gaan overlopen met dramatische gevolgen!!
  Kunnen wij geen belasting terug vragen omdat wij geen gebruik kunnen maken van de woningen?

  Dit begint echt wel dramatisch te worden!!

 237. ed peeren schreef:

  Ook wij hebben een huis in soulac sur mer [alantique bij Bordeaux] geen vakantiepark of zo.. Ik betaal € 2000 aan tax hiervoor . Zouden er mogelijkheden zijn om een deel terug te krijgen aangezien de overheid mij verbied er heen te gaan, terwijl ik weet dat div. fransen wel naar hun 2. huis gaan of al zijn.. Ik hoop wel dat het na 2 juni mogelijk zal zijn..

 238. natasja schreef:

  wij willen vanaf 25 juli naar frankrijk voor onze vakantie maar ik ben bang of is der nog een super klein beetje hoop we hebben namelijk voor dat heel dit begon al nederlandse camping besproken in frankrijk

  • Josee schreef:

   Beste Natasja, daar is nu nog niets over te zeggen, want de regering heeft nog geen uitspraken gedaan over reizen in/naar Frankrijk. Als dat er komt, zullen wij het in dit artikel opnemen. Let op: verwar de noodtoestand tot 24 juli niet met een reisverbod, dat zijn 2 verschillende zaken!

 239. Marja Harms schreef:

  Wij hebben een 2e huis in de Auvergne. Deze week wordt onze vloer in de keuken geegaliseerd en pvc laminaat gelegd. Wij kunnen het resultaat niet zien voordat wij de rekening betalen en krijgen dus foto’s toegestuurd.
  Ik hoop echt dat na volgende week de grenzen voor mensen met een 2e huis opengaan. Wij zijn geen gewone recreanten/vakantiegangers.
  Wij betalen belasting en willen onze tuinen en huizen onderhouden. Is het niet mogelijk om als groep hierin iets te doen om een vrijbrief te krijgen om in Frankrijk te reizen en te verblijven?

 240. Frans. Stok schreef:

  Onze wagen moet naar de keuring mogen wij deze gaan halen in ons tweede verblijf in frankrijk

 241. Josee schreef:

  Beste Sandra, als dit puur voor recreatieve doeleinden is dan raden we aan de informatie even af te wachten over versoepeling reisbeleid.

 242. Freddy Verleye schreef:

  Hallo

  Nu pas de website: Frankrijk.nl gevonden… tof

  Als Belg val ik dus niet onder de regel die misschien op 4 mei zal bekendgemaakt worden… Belgen moeten langer in hun “kot” blijven dan de Nederlanders. Benelux en Europa?

  Afwachten voor ons?

 243. Monika Klinge schreef:

  Beste Jose,

  waar kan ik informatie vinden over de gang van zaken in de Franse jachthavens? En of er uit gevaren mag worden. Wij hebben namelijk een catamaran besteld in La Rochelle die 11 mei kan wordt opgeleverd en naar Nederland moet worden gezeild. kun jij mij helpen aan informatie of zoiets al mogelijk is? Het gaat om een zakelijke reis aangezien wij de Catamaran gekocht hebben voor verhuur in Nederland. Hoor graag van je

 244. Erik Verveld schreef:

  Ook na de rede van de premier eerder vandaag blijft er onduidelijkheid over de periode na 11 mei. Veel van de vragen van Nederlanders en bezoekers van deze site gaan over de mogelijkheid om zich binnen Frankrijk te begeven en daar te verplaatsen.
  De premier zei vandaag over dit specifieke onderwerp (beperking van vrijheid van verplaatsing) dat er nog deze week een wetsvoorstel zal komen waarin een wettelijke basis wordt gelegd voor het beperken van verplaatsingen over grotere afstanden binnen Frankrijk. Hij zei daarover: Tijdens de opsluitingsperiode was het mogelijk om deze bewegingen te beperken binnen het algemene kader van de wet van 23 maart. Dit is niet meer mogelijk zodra de confinement is opgeheven. Willen we voorkomen dat de viruscirculatie in voorheen beschermde gebieden versnelt, dan zullen we deze mogelijkheid tot verplaatsing in ieder geval in eerste instantie moeten beperken. Over deze twee onderwerpen, en over enkele andere, zal er dus wetgeving moeten komen. Ik zal het Parlement binnenkort voorstellen een wet goed te keuren die, naast de verlenging van de noodtoestand tot 23 mei, misschien tot 23 juli, de uitvoering van de maatregelen ter ondersteuning van van deconfinement toestaat.
  Het ontwerp wordt zaterdag ter behandeling voorgelegd aan de Ministerraad en volgende week aan de Senaat en de Nationale Assemblee.
  Zodra de tekst van die wet bekend is, weten we meer over de mogelijkheden om binnen Frankrijk te reizen vanaf 11 mei.

 245. Gré van der Loos schreef:

  Goedenavond Ons 2e huis in Haute Saone staat te koop, op 19 mei zijn er een aantal bezichtigingen gepland. Omdat we sinds februari niet meer geweest zijn willen we ons huis en tuin ´aan kant maken´ vóór de bezichtigingen. Onze makelaar wil ook graag dat we er zelf zijn, mogelijk om ook een voorlopig koopcontract te kunnen tekenen. Is dit een gegronde reden om naar Frankrijk te kunnen reizen?

  • Nicky schreef:

   Beste Gré, Dat klinkt als een geldige (want ‘dwingende’) reden, maar zeker weten doen we het niet: de Franse overheid heeft nog geen details gegeven over bezoek door buitenlanders aan Frankrijk na 11 mei. Tot 11 mei gelden de voorwaarden uit dit formulier:
   file:///Users/nickybouwmeester/Downloads/07-04-20-Attestation-etranger-metropole-FR.pdf

 246. Johan Groenewoud schreef:

  Onder het kopje “Waar vind je actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?” wordt gesproken over de nieuwssite France24, met daarbij de opmerking “(als je Frans spreekt)”, maar die site is er ook in het Engels: https://www.france24.com/en/.
  Dat geldt trouwens ook voor de tv-zender met dezelfde naam: ook in het Frans en Engels.

 247. Met veel plezier lees ik altijd de artikelen, zelfs nu we al een aantal jaren zelf een hotel in de Creuse (Limousin) hebben. Daarom wil ik graag een kleine correctie geven op dit artikel: hotels, gites en chambres d’hôtes zijn niet verplicht om te sluiten. Zoals juist vermeld in uw update mag er echter geen ontbijt geserveerd worden in een gemeenschappelijke ruimte, wel als roomservice. Er zijn echter veel hotels gesloten omdat personeel op deeltijdwerkloosheid is gestuurd.

  • Nicky schreef:

   Lisette, merci, we hebben het iets aangepast en (hopelijk) iets duidelijker opgeschreven. In praktijk zijn de meeste hotels dicht inderdaad en diverse departementen langs de Atlantische kust hebben alle toeristische accommodaties gesloten tot 11 mei.

 248. nescio schreef:

  Hallo Josee,
  Ja dat weet ik en de papieren zijn op orde. Ik vroeg me alleen af of we elke grensovergang kunnen gebruiken of dat er bepaalde overgangen geblokkeerd zijn met containers o.i.d.

 249. Nescio schreef:

  Zijn er grenzen in Frankrijk fysiek gesloten? Dus echt geblokkeerd? Wij gaan terug naar Portugal (ons primair huis) en willen bij Rocroi de grens overgaan, kan dit?

  • Josee schreef:

   Vooralsnog zijn de Franse/Belgische grenzen gesloten en kunt u alleen met de benodigde formulieren (zie artikel) door Frankrijk reizen. Zie ook de informatie in ons artikel.

 250. Vilters Patricia schreef:

  ik had begin van het jaar Disneyland geboekt voor 22 mei tot 24 mei en de treintickets via sncf. maar voor disneyland zijn de tickets omgeboekt naar 2021 maar voor de treintickets kan ik niet kosteloos annuleren.
  wie weet meer info??

 251. Lia schreef:

  Wie weet of wij 21 mei naar ons vakantiehuis kunnen gaan?
  Gaat de grens voor toeristen open na 11 mei?
  Weet wel dat voor niet schengelanden de grens wel gesloten blijft na 11 mei.

 252. R. Kaper schreef:

  Ik heb hout nodig voor de kachel. Valt dit onder eerste levensbehoeften en mag ik dat dan bij een houtboer ophalen?

  • Nicky schreef:

   Dat lijkt ons wel, maar houtleverancier staat niet specifiek genoemd bij de winkels die nog open mogen blijven we hebben gekeken. Maar een quincaillerie (huishoudwinkel) wel, dus dat wijst de goede kant op..

 253. Fred van Vliet schreef:

  Goedemorgen ,
  Volgens andere nieuwsmedia zijn openbare gelegenheden, bars, restaurants, bioscopen enz. gesloten zijn tot half juli.
  Is dit waar of niet waar !!

 254. Joan de Bont schreef:

  Wij hebben een tweede huisje in Montfaucon, nabij Verdun. Wij zijn nu in Nederland.
  Een paar weken geleden hebben we in ons Franse huis door de storm schade gekregen aan het dak. De verzekering aldaar heeft al toestemming gegeven het te laten repareren, en ook hebben we al een afspraak met de reparateur dat hij het in april kan repareren.
  Is dat een geldige reden om naar ons huis te gaan zodat de schade hersteld kan worden? Bij voorbaat dank voor de reactie.

 255. Brinkmann schreef:

  Wij kunnen niet naar ons tweede huis in Pas de Calais en vragen ons af wanneer dat weer kan

  • Josee schreef:

   Dat kan pas weer als in/uit- en doorreisverbod naar Frankrijk en overige persoonsrestricties in Frankrijk worden versoepeld. We houden dat in onze update bij.

 256. Nathalie schreef:

  I.v.m de vraag van A. Versloot. Wij wilden ook vanaf mei naar frankrijk, ons hotel heeft ivm corona besloten dat de overnachtingen in mei kunnen worden uitgesteld en dat deze dan tot december kunnen worden verplaatst onder dezelfde conditie. Misschien een idee om na te vragen?

 257. Adrie schreef:

  We hebben de huur van ons huis in Frankrijk (twee weken geleden) opgezegd i.v.m. Corona.
  Het moet over 2,5 maand leeg zijn, kunnen we daar dan toestemming voor krijgen en bij wie moeten we dan aankloppen ?

 258. willy schreef:

  Ik heb een tweede verblijf in Sainte maxime , kan niet meer terug naar België ,verplaatsingen zijn strikt genomen beperkt tot 1KM ,gelukkig zijn hier tot nu geen gevallen geregistreerd , dus ben ik misschien veiliger hier ? ik hoop echter dat de berichtgeving wel correct is ??? Ik moet wel zeggen dat als je een vraag stelt aan gendarmerie ze je heel goed helpen .

  • Josee schreef:

   Beste Willy, er zit niets anders op dan te blijven zitten in Sainte Maxime (als plaats geen straf lijkt ons) en de lokale en nationale richtlijnen voor zowel FR als België te blijven volgen.

 259. Lia schreef:

  Bij booking.com is je vaak gratis annuleren.
  Dat kan je zelf heel makkelijk in je account zien.

 260. A Versloot schreef:

  Wij vertrekken 4 en 5 juni naar Frankrijk deze twee zijn voor twee overnachtingen ! Daarna 6 juni tot 27 juni op de camping in AIGUES-MORTES
  DAARNA WEER TWEE HOTELS NAAR HUIS.
  WE KOMEN ER MAAR NIET ACHTER OF DIT DOOR GAAT.
  TOTAAL NIETS VAN DE ACCOR HOTELS Gehoord en van yellow village en alles is betaald alleen de camping nog een restant.

 261. Andre schreef:

  Wij hebben een vakantie geboekt eind mei is Frankrijk dan alweer te bereiken
  En zo ja is het dan veilig om te gaan naar Frejus en omgeving.

  • Josee schreef:

   Wij kunnen dat onmogelijk beantwoorden want het is aan de Franse overheid om besluiten te nemen over de toegankelijkheid van Frankrijk. Als hierover meer nieuws komt zullen wij dat met een update verwerken in dit artikel.

 262. Age Wierstra schreef:

  wij hebben een vakantiehuis in frankrijk ,daar zijn we nu, je hebt hier voor alle verplaatsingen een ingevuld formulier nodig ,en er zijn maar 5 redenen om je te mogen verplaatsen , onze franse auto moet een nieuwe APK dat wordt niet gezien als een geldige reden om je te mogen verplaatsen,wat adviseert u ons ?

 263. Pien schreef:

  Wij hebben een huis nabij Limoges en wilde daar met de auto heen met Pasen, is dit mogelijk?

 264. H.A. van Arnhem schreef:

  Wij hebben gereserveerd en betaald voor een hotel in Parijs van 4 april t.m 6 april 2020 dit i.v.m.de marathon. waar kan ik de betaalde kosten terug krijgen, wij hebben geboekt bij Booking.com.
  Hopende vrucht van u te mogen ontvangen, met vriendelijke groet, H.A. van Arnhem

  • Josee schreef:

   Ik raad u aan de corona informatie na te kijken van booking.com op hun site, en/of contact op te nemen met hun helpcenter als u niet meteen de informatie vindt die u zoekt.

 265. W. Bijen schreef:

  hebben jullie gegevens in welke departementen en hoeveel positieve coronagevallen zich hebben voorgedaan

  • Josee schreef:

   Wij hebben de link naar een kaart verwijderd omdat die niet meer synchroon liep met actuele situatie en we hebben nog geen goed alternatief gevonden. In het artikel staat wel welke regio’s het hardst zijn geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *