frankrijk.nl

Salade pissenlit: zo vieren de Fransen het voorjaar

Elk seizoen heeft zijn culinaire verleidingen en de Fransen vinden die soms zelfs letterlijk langs de kant van de weg. Sabine en Marc – Nederlanders in de Lot-et-Garonne – werken aan een kook- en leesboek over de Franse keuken en haar historie. ‘Want geschiedenis gaat in het eten zitten.’

Mijn Brusselse oma behoorde zeker tot de goede koks. Van de hele pure, eenvoudige gerechten wel te verstaan. Ze groeide op met de cuisine ménagère, de keuken van de Franse huisvrouw. In haar kast stond dan ook een exemplaar van L’économie culinaire, het populaire kookboek van de chef-kok Philippe Cauderlier bedoeld voor iedereen die ‘eene goede en gezonde keuken willen doen’. Geen overdaad dus.

(Groot)moeder natuur

Wat mijn oma klaarmaakte was sterk gerelateerd aan wat moeder natuur te bieden had. Veel ingrediënten kwamen namelijk niet uit een winkel. Van de cantharellen die mijn moeder als kind met haar zusjes in het bos plukten, bakte ‘granny’ een heerlijke omelet. De oogst van witte weidechampignons kwam vaak – gebakken in roomboter – op een toast terecht. Hun oom kwam eens thuis met een jute zak vol kikkers, maar daarover een andere keer. En regelmatig kwam er in de lente een heerlijke salade pissenlit (salade van paardenbloemblad) op tafel.

paardenbloem pissenlit dandelion

Zelf plukken

In Frankrijk is het niet nodig de paardenbloem zelf te gaan plukken, pissenlit is in Frankrijk gewoon als groente op markten te koop. Toch zelf doen? Zorg dan dat je het jong plukt, de blaadjes zijn dan nog zacht en niet zo bitter. Als je je eigen oogst niet direct in de keuken gaat verwerken, kun je de paardenbloembladeren ongewassen zo’n drie dagen in een vershoudzakje bewaren. Anders drogen ze uit. Je kunt er ook soep van maken, ze in een omelet gebruiken, stoven als groente of er een tapenade van maken. En de gele bloem is ook eetbaar en kun je prima als garnering gebruiken.

Toulouse-Lautrec

In het recept van deze heerlijk frisse salade gebruikte mijn oma gebakken spekjes, gekookte aardappelen en een dressing van olie en azijn. Je kunt er nog een andere slasoort, een sjalotje, en per persoon een gepocheerd eitje aan toevoegen. En de suggestie van niemand minder dan kunstschilder Henri de Toulouse-Lautrec zou ik zeker niet in de wind slaan: ‘Geef er op een apart bord verse, met knoflook ingewreven stukjes broodkorst bij.’ Maar bak die dan wel eerst even. Serveer met het eerste glaasje rosé van het jaar erbij…!

salade pissenlit

Recept Salade pissenlit

Ingrediënten (4 personen)

150g paardenbloemblad
100 g andere slasoort (jeunes pousses, veldsla, andijvie, rucola, spinazie)
100 g ontbijtspek in plakjes
250 g krieltjes
(4 eieren)
4 sneetjes witbrood (desem)
1 el wittewijnazijn
3 el olijfolie
1 teentje knoflook
zout en peper

salade pissenlit met spek en ei

Bereiding

-Was de aardappelen en kook ze gaar in hun schil. Was de paardenbloembladeren en de andere slasoort en droog ze in een theedoek of een slacentrifuge.

-Bak de plakjes spek uit. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier en bewaar het vet in de pan.

-Maak een vinaigrette van olijfolie, wijnazijn, zout en peper.

-Als je gepocheerd ei aan de salade wilt toevoegen: breek een ei in een kommetje. Breng water aan de kook en maak een draaikolkje. Schenk het ei in het kolkje. Haal de eieren na 3 minuten uit het hete water en laat ze op een natte doek uitlekken. Herhaal dit voor elk ei.

-Haal de paardenbloembladeren en de andere sla door het vet in de pan. Meng deze in een kom met de vinaigrette. Snij de nog lauwwarme aardappels doormidden en meng deze met de bladgroenten. Bak de sneetje brood bruin in een beetje olie en wrijf deze in met knoflook.

-Maak het bord op: eerst de paardenbloembladeren en sla, schik de aardappelen en spek erover en, als laatste, het brood (en het gepocheerde ei).

Auteurs Sabine en Marc wonen met hun kinderen afwisselend in de Lot-et-Garonne en Haarlem en zijn de eigenaren van Domaine du Merlet. Op dit landelijke vakantiedomein verhuren ze gîtes en safaritenten. Momenteel schrijven ze samen een boek over de Franse keuken, dat bestaat uit hun eigen culinaire avonturen en korte portretten van ingrediënten, gerechten en historische figuren.

Domaine du Merlet Lot et Garonne

LEES OOK:
Landelijk vakantiedomein voor gezinnen in de Lot-et-Garonne
15x geluk op het Franse platteland
5 Franse hapjes met verse lente-groente

Tekst: Sabine de Kroon en Marc Zwartjes Beeld: CC-BY Florence Bouche (salade groen), Vindi Green-UNP (bloemen), CC-BY Michel Laurent (salade ei)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *