frankrijk.nl

Bietencarpaccio met geitenkaas

Wat koken Nederlandse B&B-eigenaren in Frankrijk graag koken voor hun gasten? Een van de favoriete table d’hôtes-recepten van Marielle in de Aude is deze bietencarpaccio: een fris en kleurrijk voorgerecht!

Het eerste recept uit deze serie is van Marielle Zandvliet, die met haar man Rob en hun dochters Saar en Jet al 11 jaar het vakantiedomein Domaine en Birbès runt in Zuid-Frankrijk. De tables d’hôtes die zij meerdere keer per week bereidt is voor veel gasten het hoogtepunt van verblijf! Dankzij de gezellige sfeer (lampjesslingers boven het terras, Aznavour-liedjes uit de speakers!) en ook zeker door de kookkunsten van de gastvrouw.

Vegetarisch voorgerecht

Marielle: “Dit is een heel eenvoudige salade, maar de combinatie van het een en ander maakt het tot een verrassend fris en zomers voorgerecht. Wij serveren deze regelmatig, het is licht, net wat anders dan een gewone geitenkaassalade en helemaal vegetarisch, iets wat meer en meer gevraagd, dan wel gewaardeerd wordt!”

rode bieten recepten

Recept Salade van bietencarpaccio

Ingrediënten

gekookte bietjes, ca 1/2 bol per persoon
rode ui
frambozen
rucola
parelcouscous  (100 gram ongekookte meer dan voldoende voor 6 tot 8 personen)
walnoten
beetje harde kleine geitenkaasje, zoals bijvoorbeeld ‘Crottins de chèvre’, (1/2 kaasje p.p.)

Voor de vinaigrette:
olie
frambozenazijn
mosterd
verse rozemarijn (van takje geritst en klein gesnipperd)
peper en zout

Bereiding

– Schaaf de gekookte bietjes in dunne plakjes met een mandoline. Vang het bietensap op en bewaar het, dat gebruik je straks om de couscous te kleuren.

– Kook de parelcouscous zoals op de verpakking staat. Daarna afspoelen en een beetje laten afkoelen. Vervolgens het heldere rode sap van de bietjes bij de parelcouscous schenken en een tijdje laten staan. De couscous kleurt langzaam roze-rood.

– Snijd of schaaf de rode ui ondertussen in heel dunne ringen.*

– Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een kom en klop er een mooie egale dressing van. Wij maken de vinaigrette ruim van te voren en laten zo de smaak van de rozemarijn er goed intrekken. Tegen de tijd dat je de salade gaat opmaken en de vinaigrette er overheen wilt druppelen, zeven we eerst de vinaigrette, zodat de rozemarijnnaaldjes eruit zijn.

chambres dhotes recepten Bietensalade met geitenkaas

Salade opmaken:

– Verdeel de bietenschijfjes mooi op een bord. Strooi daaroverheen wat rucola, die eerst even licht besprenkeld is met de frambozenvinaigrette.

– Verdeel vervolgens de gekleurde parelcouscous (in kleine bergjes) over de rucola en leg er wat ringen rode ui erop. Dan leg je de frambozen en de geitenkaas (in stukjes of geschaafd) op de salade en strooi er nog wat stukjes walnoot overheen. Je maakt de salade helemaal af als je er nog wat druppels frambozenvinaigrette overheen druppelt. Serveer met vers stokbrood en zoute boter en een heerlijk frisse rosé!

* hele dunne ringen ui kun je gewoon rauw toevoegen, zijn ze wat dikker uitgevallen leg ze dan een halfuurtje in een schaaltje met frambozenazijn, om ze wat zachter te maken.

LEES OOK:
Safaritenten en gîtes op Domaine en Birbès in de Aude
Top 10 lekkere Franse geitenkaasjes
Hartige tarte tatin met witlof en geitenkaas

Recept & beeld: Marielle Zandvliet (behalve bietenfoto/Pixabay)

Eén reactie op “Bietencarpaccio met geitenkaas”

  1. Liesbet Pranger schreef:

    Lekker! Fijn recept, we gaan het uitproberen. Als andere B&B eigenaar zijn nieuwe recepten altijd welkom dus blij met deze rubriek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *