frankrijk.nl

Voor het eerst kamperen in Frankrijk? Dit is handig om te weten.

Al jaren prijkt Frankrijk hoog op de ladder van favoriete vakantiebestemmingen. En elke francofiel zal beamen dat dit vooral komt door de combinatie van prachtige en heel diverse landschappen, aangename temperaturen, lekker eten en de goede bereikbaarheid.

Waar moet je aan denken?

Frankrijk is vooral heel populair als kampeerbestemming. De keuze is groot en wellicht heb je zelf al campings in Frankrijk op het oog om deze zomer een paar heerlijke weken door te brengen. Wordt dit je Frankrijkdebuut, dan is het verstandig om je ook even te verdiepen in de bijzondere regels en gebruiken. En daarbij geven we je graag een aantal basistips:

Tijdig boeken

Hoewel Frankrijk veel kampeermogelijkheden kent, is het toch van belang om op tijd te boeken, zeker nu naar het zich laat aanzien alle drukte op het zomerseizoen komt te liggen. Met name de campings aan de kust en bij de meren dreigen snel volgeboekt te worden, dus wees op tijd.

Met de auto door Frankrijk: dit moet verplicht mee in de auto

Met de auto door Frankrijk rijden betekent je houden aan de aldaar geldende verkeersregels. Dit houdt onder meer in dat je verplicht een gevarendriehoek en een reflecterend vest in de auto moet hebben. Dat vest moet binnen handbereik zijn, dus niet in de kofferbak!  Kom je met pech te staan, dan ben je als bestuurder verplicht om dat vest te dragen. Bij voorkeur neem je voor alle inzittenden een reflecterend vest mee!

autorijden vakantie cc Matthew Henry

Milieuzones en de tolwegen

Voor bepaalde gebieden in Frankrijk gelden beperkingen. Er zijn diverse milieuzones waar je alleen doorheen mag rijden als je een milieusticker op je auto hebt. Beschik je niet over zo’n sticker, dan riskeer je een geldboete. Dergelijke milieuzones kunnen overigens in elke stad worden uitgeroepen en zijn soms permanent, maar soms ook van tijdelijke aard. In dit artikel lees je de laatste update en hoe je dat aanvraagt. En als je besluit de reis te maken over de Autoroutes (betalend) dan reis je met een tolbadge sneller en contactloos langs de tolpoorten.

Elektriciteit

De spanning op het elektriciteitsnet is in Frankrijk hetzelfde als in Nederland, maar het kan voorkomen dat je op sommige plekken nog de contactdozen met een uitstekende aardepin tegenkomt. Het is dus slim om een extra stekkerdoos mee te nemen van huis, om al je stekkers te kunnen aansluiten.

Documenten

Natuurlijk heb je zelf een geldig paspoort nodig, maar denk ook aan een dierenpaspoort als je de hond of kat meeneemt naar de camping. Gebruik je geneesmiddelen? Dan is het zaak om ook een medisch paspoort te hebben. En volgens de laatste berichten komt daar ook nog het coronapaspoort bij…

Passeport

De Franse keuken

Tot slot, ga nu niet denken hoeveel je de hagelslag en pindakaas gaat missen, maar bedenk vooral en wat je in Frankrijk allemaal wel kunt eten. Het knapperige stokbrood, de Franse kazen, verser dan verse vis en schaaldieren, fruit bomvol smaak… Bezoek vooral de lokale markt, waar je meteen een geweldig voorproefje krijgt van de smaakmakers van het seizoen. Of neem de tijd om uitgebreid door de mega-supermarkt te lopen en producten te kiezen, die je zo mee naar huis wilt nemen. Geloof ons, Frankrijk is niet alleen liefde op het eerste gezicht maar ook heel veel liefde door de maag!

Pain Baguette

Bon voyage  &  bonnes vacances!

Beeld: koffer – Pixabay, baguette – Pixabay, camping Vacanceselect, auto CC-BY/matthew-henry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *