frankrijk.nl

Franse rockheldinnen op TV5MONDE

Ter ere van de Internationale Vrouwendag zendt TV5MONDE in maart diverse Franse films en reportages uit over sterke vrouwen. Zoals een documentairefilm over 10 iconische zangeressen met onder andere Françoise Hardy en Vanessa Paradis.

Haut les filles: documentairefilm over 10 mythische Franse zangeressen

Haut les Filles was voor het eerst te zien tijdens het filmfestival van Cannes in 2019. Deze documentairefilm laat 10 bekende Franse zangeressen aan het woord over vrouwelijkheid en feminisme in de muziek. Het levert innemende portretten op met iconische zangeressen van de jaren ’60 tot nu. Documentairemaker François Armanet vraagt zich onder meer af wat er was gebeurd als niet Elvis Presley, maar Edith Piaf de basis had gelegd voor de rockmuziek? Had dat de codes veranderd? Is rock per definitie stoer en mannelijk?

Van Edith Piaf naar Françoise Hardy

Hij sprak er onder meer over met François Hardy. De mooie gereserveerde zangeres brak in de jaren ’60 door met Tous les garçons et les filles. Ze droeg een leren jas en speelde zelf gitaar. Interessant om te horen hoe zij (net als Marianne Faithfull aan de andere kant van Het Kanaal) een plek verwierf in de rockmuziek, die toen gedomineerd werd door mannelijke artiesten. Ook de nu 81-jarige Brigitte Fontaine, een knotsgekke en zeer feministische zangeres, vertelt in de documentaire over die tijd (“À bas le sexe fort! à mort, à mort, à mort!”).

affiche Haut les femmes

Vanessa Paradis en Charlotte Gainsbourg

Ook veertigers  Charlotte Gainsbourg (dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin), haar halfzus Lou Douillon en  Vanessa Paradis leggen uit wat een vrijgevochten ‘attitude rock’ voor hen betekent. Alledrie vertellen ze dat vrouwelijke artiesten anders aan hun carrière moeten werken dan mannen.

Jane Added en Camelia Jordana

Leuk is dat in Haut les filles ook de jongere generatie aan het woord komt.  Zo zijn er bijdragen van diverse nieuwe Franse zangeressen die wij ook al een tijdje in de kijker hebben, zoals Imany, Jane Added en Camelia Jordana (lees ook Frans muziektalent om te kennen in 2021). Die combinatie van gesprekken met oudere artiesten en jonger talent, maakt deze documentaire een heerlijk tripje door de Franse muziek van de afgelopen decennia. En dat voor de verandering eens door een vrouwelijke bril bekeken… ! 🕶️🤘🏼

HAUT LES FILLES (Nederlands ondertiteld) is te zien op zondag 7 maart 2021, 21.00 uur op TV5MONDE. Trailer

TV5MONDE documentaire Haut les filles

Andere programma’s op TV5MONDE ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart

woensdag 3 maart 2021, 18.30 uur – NL ondertiteld
HARCELÉE: speelfilm over seksuele intimidatie
Karine heeft net een nieuwe baan gevonden. Haar aanvankelijk vriendelijke werkgever (Thibault de Montalembert bekend uit Dix Pour Cent) blijkt manipulatief te zijn en weet door te dringen in zowel haar professionele als persoonlijke leven. Hoe komt ze uit deze neerwaartse spiraal?

TV5MONDE documentaire tvfilm Harcélée

maandag 8 maart 2021, 12.30 uur – NL ondertiteld
LES FEMMES DES FRANCOS: sterke festivaldames

Meer muzikale bevrijding is er in deze documentaire over een bekend festival in La Rochelle: Les Francofolies. De film brengt er een bezoek achter de coulissen om te spreken met artiesten als Véronique Sanson, Jane Birkin, Charlotte Gainsbourg, Clara Luciani, Juliette Armanet, Jain (weer van die leuke nieuwkomers!) en ook de vrouwen die buiten de schijnwerpers werken aan het evenement.

TV5MONDE documentaire Franse muziekwereld

woensdag 10 maart om 21:00 – NL ondertiteld
AU BONHEUR DES FEMMES: huishoudster, een kwetsbaar beroep

Schoonmaaksters van 20 tot 65 jaar oud praten open en eerlijk over hun gekozen carrière, de angst in het begin, het gebrek aan erkenning en de onzekere werkgelegenheid.

TV5MONDE documentaire positie van de vrouw


Over TV5MONDE

TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse Franse cinema, goede documentaires, series en lifestyle-programma’s. Bijna alle prime-time uitzendingen zijn ondertiteld in het Nederlands. Ontdek hier de programmering: europe.tv5monde.com

Kijk op kanaal: Ziggo 71 • Caiway 41 • Delta 500 • T-Mobile 421

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *