frankrijk.nl

Geniale Franse huishoudmiddelen

Het zijn middeltjes uit de tijd van Franse grootmoeders, maar ze werken nog altijd uitstekend! Deze producten zijn 100% natuurlijk, verbluffend handig en ook te vinden in Nederland, bij diverse speciaalzaken.

1. Papier d’Arménie

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Papier d Arménie

Vast weleens zien liggen bij de kassa van een Franse kruidenier, die kleine groene boekjes met een intrigerende naam: ‘Papier d’Arménie’.  Wat dat is? Uitscheurbare papiertjes die je je als een soort wierrook kunt branden om vervelende geuren uit huis te verjagen. Ruikt een beetje naar cederhout of een haardvuur en die geur blijft lang hangen. Al meer dan een eeuw een begrip in Frankrijk: sinds 1885 worden ze volgens hetzelfde recept gemaakt door een familiebedrijf onder de rook van Parijs.

2. Marseillezeep

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Marseille zeep

Wonderproduct uit de Provence, waar het helaas nog maar door een handjevol ambachtelijke zeepmakers gemaakt wordt. Zo bekend en banaal dat we het compleet vergeten lijken te zijn. Maar die blokken 100% natuurlijke zeep zijn voor 101 dingen te gebruiken. Zo kun je er zelf in een handomdraai goedkope allesreiniger, vloeibare handzeep of biologisch wasmiddel van maken (filmpje). Ook is het een goed vlekkenmiddel (o.a. voor kragen van overhemden) en je kunt de zeep zelfs als tandpasta gebruiken. Let alleen wel op dat je de echte Marseillezeep te pakken hebt (lees ook: Franse nepsouvenirs herkennen).

3. Savon noir

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Savon noir zwarte zeep

Nog zo’n alleskunner, deze vloeibare zeep op basis van olijfolie. Je kunt een scheut in een emmer water gieten en er vloeren of tegelmuren mee schoonmaken (ruikt daarna heerlijk ouderwets naar zeep !). Het werkt onverdund geweldig voor het streeploos schoonmaken van gasfornuizen of RVS-werkbladen in de keuken. Muren en deurposten afnemen gaat ook fluitend. De zeep schijnt zelfs goed te werken als anti-bladluismiddel in een plantenspuit én als shampoo voor huisdieren. En je doet eindeloos met zo’n fles! Diverse online drogisterijen voeren het merk Marius Fabre uit Marseille, dat wij ook gebruiken (= echt topspul!). O.a. bij Het Franse Warenhuis

4. Terre de Sommières

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Terre de Sommières

Dit bijna magische kleipoeder komt al eeuwenlang uit Sommières, een klein dorpje in de buurt van Montpellier. Het is een hele handige droge vlekkenverwijderaar, met name voor vetvlekken. Super voor ongelukken op de bank of op een houten vloer bijvoorbeeld.’s Avonds een beetje poeder op de vlek strooien, ‘s ochtends afborstelen. Weg vlek. Schijnt ook goed te werken bij vetvlekken op marmer of graniet. O.a. bij Dille & Kamille in de vorm van zeep.

LEES OOK:
5x zo herken je Franse nep-souvenirs
1.500 producten online te koop bij Het Franse Warenhuis
10x meenemen uit de Franse supermarkt
8 dingen die je kunt doen met Marseillezeep

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

3 reacties op “Geniale Franse huishoudmiddelen”

 1. Gijs schreef:

  Bij supermarkten hebben ze allerlei geuren schoonmaakalcohol.

  In Nederland kennen we alleen stinkende spiritus. Alcohol maakt hygiënisch schoon, terwijl je bacterien niet resistent maakt.

 2. Anna schreef:

  Savon noir is ook heel goed voor het wassen van je hond of andere dieren. Reinigt goed (ook als ze in iets stinkende hebben liggen woelen) en ruikt lekker natuurlijk. Niet zo’n geparfumeerd luchtje tenminste!

 3. Marijke schreef:

  Producten van Le Briochin zijn ook puur ouderwets en keigoed. Savon noir (groene zeep) in pot of verdund in fles, bicarbonate de soude los in zak of verwerkt in een uitstekend spulletje om de douche mee schoon te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *