frankrijk.nl

7 Franse radiozenders om te beluisteren

Via internet kun je de Franse radio ook in Nederland beluisteren. France Inter opzetten om je Frans te verbeteren of opruimen terwijl je naar een hippe radiozender uit Parijs luistert: gegarandeerd vakantiegevoel in eigen huis!

FIP radio

Deze geweldige radiozender is een begrip in Parijs en andere grote Franse steden. Alle presentatrices bij FIP hebben de stemmen van sexy jazz-zangeressen. Zelfs de files kondigen ze zwoel en met droge humor aan! Maar ook de muziekkeuze van FIP is uitermate sterk, met een verrassende mix van jazz, folk-pop en wereldmuziek.

Muziekstijlen: jazz, blues, electromuziek, wereldmuziek, filmmuziek

Radio Nova

Nog zo’n pareltje, deze alternatieve radiozender uit Parijs, met als slogan ‘Nova: Le Grand Mix!‘. Inderdaad een eclectisch melange van wereldmuziek, electro, indie-pop en rock. Nova blinkt uit door originele playlists en muziek van onbekende internationale artiesten, zodat je bij het luisteren naar deze radio regelmatig denkt: hé, die zanger/res/band moet ik echt onthouden! Goeie podcasts ook op hun website.

Muziekstijlen: soul, underground, indie, wereldmuziek

Franse radiozenders Nova

France Inter

Bekende publieke Franse radiozender met een toegankelijk programmering. Nieuws, muziek, radiospelletjes, humor… een beetje van alles, voor een tamelijk breed publiek. Veel Fransen zijn opgegroeid met deze zender en sommige programma’s worden al uitgezonden sinds de jaren ’50!

Thema’s: cultuur, humor, samenleving, nieuws, spelletjes

Franse radiozenders France Inter

Radio Nostalgie

Nostalgie Chansons Françaises draait non-stop Franse klassiekers uit de jaren ’60, ’70 en ’80, van artiesten als Serge Gainsbourg, Michel Sardou, Charles Aznavour, Joe Dassin en vele anderen. Als dat je even te veel wordt dan is de ‘gewone’ zender van Nostalgie een lekker (meebrul-) alternatief. Hier vind je Franse en internationale hits uit de jaren ’70 en ’80, van Madness en Toto tot France Gall en Julien Clerc.

Muziekstijlen: Franse chansons en hits uit de jaren ’60-’80

Franse radio Nostalgie

NRJ

NRJ staat voor ENERGIE en die belofte maakt deze radiozender meer dan waar. ‘Music Only’ is de ondertitel en inderdaad worden de speellijsten minimaal onderbroken door de presentatoren. Grappige zender om eigentijdse Franse TOP40-popmuziek te ontdekken, al ontkom je ook niet aan Engelstalige hits. NRJ heeft overigens ook een online radiokanaal NRJ MADE IN FRANCE, met exclusief Franse artiesten.

Muziekstijlen: grootste hits van het moment, R&B, recente Franse muziek

Franse radiozenders NRJ Cherie FM

Chérie FM

Een wat rustige alternatief op NRJ is Chérie FM, met Franse en internationale ‘pop love music’. Dat betekent dat je net zo makkelijk Francis Cabrel voorbij hoor komen, Amerikaanse knuffelrock uit de 80’s als recente hits. En zelfs de Franstalige reclames brengen je al een vakantiestemming…

Muziekstijlen: (pop)muziek, eigentijdse Franse chansons, jazzy muziek

Frankrijk radio luisteren

TSF Jazz

Franse jazz-zender met heerlijke achtergrondmuziek als je werk moet doen, wilt lezen of gewoon rustige muziek zoekt bij de borrel of het diner. Je hoort de sfeer van Saint-Germain in de jaren ’60 (van Sidney Bechet tot grote Amerikaanse diva’s) maar ook recentere jazz, zoals Ibrahim Maalouf, de bekende Frans-Libanese trompettist. TSF JAZZ wordt uitgezonden in Groot-Parijs, maar je kunt de zender tijdens de vakantie ook via de de FM vinden aan de Côte d’Azur (Nice/Cannes). En online natuurlijk overal..

Muziekstijlen:  jazz, swing, blues, soul

TSFJazz

HOE LUISTEREN?

Alle Franse radiozenders zijn digitaal te beluisteren via hun eigen websites en ook via online radioportals zoals onlineradiobox.com of ecoouterradioenligne.com. Ook bestaan er tientallen apps voor smartphones en tablets die internationale radiozenders groeperen, zoals TuneIn Radio, Radio FM en MyTuner Radio. De Franse publieke omroep, Radio France, heeft bovendien een eigen app met een groot aanbod van Franse zenders (o.a. France Inter, France Culture, FIP, France Info) en site: radioenlignefrance.com

LEES OOK:
10 jonge Franse muziekartiesten om te kennen in 2021
Francis Cabrel, ideale autorij-muziek
Top 30 chansons: grootste Franse hits in Nederland

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Juja Han-unsp (koffie), CC/Dane Deaner-unsp (LP’s), CC/Milivoj Kuhar (autoradio) CC/Harry Grout (transistorradio)

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

2 reacties op “7 Franse radiozenders om te beluisteren”

  1. Peter v A. schreef:

    Leuk artikel over Franse radiozenders. Precíes wat jullie schrijven: alleen al de reclames doen je in Frankrijk wanen. Ik luister al jaren met veel genoegen naar Chérie FM. Dat kan prima via hun eigen app. Daarin ook de mogelijkheid om voor allerlei genres te kiezen, waaronder bijv. alleen Franse muziek. Heerlijk!! Groet en dank voor al jullie artikelen!! Peter

  2. Peter Bijdam schreef:

    Het eerste wat we doen als we Frankrijk binnen rijden is zoeken naar Radio Nostalgie