frankrijk.nl

10 mooie bezienswaardigheden in de Drôme

Waar gaan we deze zomer naartoe? Wat dacht je van de Drôme: de niet-drukke Provence? Waar je ook lavendel kunt zien. Prachtige dorpen en kastelen hebt. En geweldige wandelingen kunt maken. Sabine woont al jaren in deze prachtige streek en schreef zelfs een boek over de mooiste plekken. Dit zijn een paar van haar persoonlijke favorieten!

 1. Spectaculaire waterval: Chute de la Druise

Cascade de la Druise Drome Waterval

Echt een topper: Chute de la Druise is een schitterende waterval in het zuidelijkste puntje van de Vercors. Je komt hier vanuit het dal van de Drôme, maar daarna moet je even weten waar je moet zijn. Je bereikt de waterval na een steile afdaling van 20 minuten over een ezelpad. Vooral ’s zomers is het heel aangenaam bij het riviertje, maar er zijn dan wel veel families. Zelf geef ik dus de voorkeur aan een bezoek in mei, juni of september.

2. Wandelen in de kloof van Les Gueulards

uitzicht Drôme

Op een paar kilometer van deze waterval kun je ook een erg mooie wandeling maken door de canyon Les Gueulards. Je loopt hier door een kloof die ergens zo smal is dat je beide kloofmuren met je handen kunt aanraken! Aan het begin van de kloof vind je stalen treden om erin te klimmen. Eerder kom je langs een boerderij waar ze in het seizoen zelfgebakken brood en kaas verkopen. Als je de kloof verlaten hebt kun je via een bospad weer terugkomen bij je startpunt.

3. Het kasteel van Grignan

Grignan Drome lavendel

Grignan, in het zuidwesten van de Drôme, is omgeven door lavendelvelden. Het dorp is gebouwd rond een kasteel uit de 11e, 15e en 17e eeuw. Zoals in vele dorpen in de Drôme vind je hier hele charmante middeleeuwse straatjes. Met restaurants, kleine winkeltjes en de ateliers van schilders en pottenbakkers. Grignan is bij Fransen vooral bekend door de correspondentie tussen Madame de Sévigné en haar dochter,  gravin van Grignan in de 17e eeuw.

Lees ook: De mooiste dorpen in de Drôme

4. De vallei van de Roanne

Je kunt met de auto of de fiets een spectaculaire afdaling maken langs de rivier Roanne. Die heeft leuke plekjes om te zwemmen, te zonnen of een boek te lezen. Een paar kilometer voor het dorp Saint-Benoit-en-Diois kun je de D581 nemen net na Rimon-et-Savel, tot de televisieantenne: heel mooi uitzicht op de Vercors en de omgeving van Die! Daarna neem je dezelfde weg terug als je ook het dorpje even wilt te zien. Want het kleine Saint-Benoit – vroeger het eerste verdedigingspunt van de kloof – heeft een mooi kerkje en oude dorpshuizen.

5. De gieren bij Remuzat

Een ander lievelingsplekje is de Rocher du Caire, boven Remuzat. Je ziet daar veel gieren rondvliegen. Deze roofvogels zijn in 1987 uitgezet. Ze eten dode geiten en schapen uit de kuddes die in het gebied worden gehouden door de boeren. Je kunt de gieren al vanaf het dorp Remuzat zien, maar het mooiste is om naar de top te rijden.

Drome Wandeling Remuzat

Dan ben je niet alleen dichter bij de vogels, ook het uitzicht is er echt geweldig. Je bereikt de rots via een smal bergweggetje (niets voor mensen met hoogtevrees!) vanaf het plaatsje Saint-May. Je komt uit op een uitkijkpunt van ‘slechts’ 777 meter hoogte, maar je hebt het gevoel op het dak van de wereld te staan. Indrukwekkend!

6. Naar de markt in Nyons

Markt de Nyon Drome

Nyons is een gezellig stadje en voor mij het hart van de Drôme Povençale. Ik kan geen genoeg krijgen van de grote wekelijkse Provençaalse markt op de donderdagochtend! (en van half mei tot half september ook op zondagochtend). Met leuke snuisterijen, heerlijke lokale producten en dan ook nog gezellige terrassen en straatmuziek. Daar wil je toch naartoe? Kijk vooral uit naar de picodon, heerlijk lokaal geitenkaasje met AOC-label. De geitenboeren die ze verkopen op de markt doen echt alles zelf: ze houden de geiten, verbouwen het land voor het voer, melken de geiten en maken zelf de kaas.

7. Tocht langs de lavendelvelden

Drome Lavendeveleden

Vanaf de derde week van juni tot eind juli staat de lavendel in bloei. Behalve in de Drôme provençale kun je ook rond de rivier de Drôme en in de omgeving van Die lavendelvelden zien. Eind juli is het meeste wel geoogst, maar in augustus kom je hier en daar toch ook nog wel een bloeiend lavendelveldje tegen. Het domein L’essentiel de Lavande bij Clansayes heeft een bezoekerscentrum met veel leuke informatie over lavendel (ook in het Engels). De rondleiding begint bij de lavendelvelden die rond het domein liggen.

8. Kanoën op de Drôme

Drome Kanovaren

Het is heerlijk kanoën op de rivier de Drôme. In lente, zomer en het najaar. Mijn voorkeur gaat uit naar een hele warme dag. Dan is niks fijner dan in of op het verkoelende water te zijn, want voor alle andere activiteiten is het toch te warm! Het is geen moeilijke rivier. Je hoeft geen dammen over of te klunen (tenzij in hoogzomer de regen lang uitblijft). Er is een constante stroom die inspanningen beperkt en er zijn verschillende vaarroutes. Prachtig beschermde rivier bovendien, dus je ziet niets dan natuur. En heel ontspannend, zo’n kanotocht, want je kunt onderweg zwemmen, picknicken, vissen en uitrusten…

9. Wandeling Les Trois Becs en het dorpje Saoû

Drome wandelen Saou natuur

De wandeling van Les Trois Becs is heel bekend in de regio en een must voor de doorgewinterde wandelaar. Niet gemakkelijk alleen en je bent er wel een dagje zoet mee (circa 5 uur lopen en 1 km hoogteverschil). Je loopt namelijk naar het hoogste punt in de omgeving,  bergtop Le Veyou op 1589 meter. Erg mooi uitzicht: bij helder weer kun je zelfs de Mont-Blanc zien. Wie niet zo’n goede wandelaar is, kan het begin van het pad lopen tot een uitzichtpunt (circa 30 min.).

Drome restaurant Saou

In het dal ligt het dorpje Saoû, omgeven door hoge ruwe rotswanden en een bekend bos, waar je ook fijn kunt wandelen. Het dorp zelf is niet opvallend mooi maar het is bekend om de vele winkels van ambachtslieden (o.a. een hoedenmaakster, sieradenmaker, houtbewerkers en pottenbakkers). Ook zijn er een paar leuke terrassen zoals dat van restaurant L’Oiseau sur sa branche.

10. Prachtige dorpjes: Mirmande en Cliousclat

Drome Mirmande

Mijn favoriete dorp in de Drôme is Mirmande, een prachtig middeleeuws plaatsje op een heuvel. Begin vorig eeuw dreigde het in verval te raken, maar de kubistische schilder André Lhote ging er in 1926 wonen met een aantal leerlingen. Zij brachten het dorp weer tot leven en ook nu zijn er nog veel kunstenaars te vinden. Verder zijn hier leuke eetadressen, waaronder een ludiek café-restaurant in de oude jeugdherberg en een crêperie. Loop ook even door naar het buurdorpje Cliousclat: klein maar authentiek. Ook hier vind je pottenbakkers en zelfs een (museum-)aardewerkfabriek. Rond 1850 werkten er 100 pottenbakkers in deze fabriek waar ze potten maakten voor de olijven uit Nyons, geitenkaas en melk.

Lees hier meer over boek dat Sabine Dekker schreef over haar streek, ‘Verrassende Drôme’.

Sabine Dekker GastbloggerLEES OOK: 
Le Palais Idéal, magische plek in de Drôme

7 pittoreske dorpen in de Drome
De mooiste kastelen in de Drôme

Tekst Sabine Dekker Beeld: CDT Drôme/Lionel Pascale en Hape 662 (gieren & Remuzat)

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *