frankrijk.nl

Schaatsen op de Doubs in de Jura

In Nederland genieten we dit weekend nog snel van het alweer dooiende natuurijs. In de Jura kunnen schaatsliefhebbers zich élke winter uitleven op de meren en de Doubs. Als deze rivier bevriest, kun je zo de grens met Zwitserland over schaatsen. Mooie filmpjes!

Genieten in Frankrijk kent vele vormen. Eén ding ontbreekt: schaatsen op natuurijs. Dat mogen wij Nederlanders geweldig vinden, Fransen hebben er weinig mee. Sterker nog: als je het in Frankrijk toch doet, is de kans groot dat de politie je naar de kant haalt. “Veel te gevaarlijk…”

Goed schaatsijs in de Jura

Maar in één deel van Frankrijk hoort schaatsen op natuurijs wél tot een vast winterritueel. In de Jura, waar diverse meren en ook een deel van de Doubs elke winter bevriezen. Vooral daar waar de rivier de Doubs het meer van Chaillexon vormt in het Jura-massief , kun je in de winter doorgaans prima schaatsen.

Hier een paar mooie filmpjes die daar in recente winters zijn gemaakt!

Op drukke dagen schijnen hier op de Frans-Zwitserse grens zelfs wel duizend mensen te zwieren. Met zo’n oppervlak (80 hectare!) heb je dan natuurlijk nog heerlijk de ruimte voor jezelf, maar voor Franse begrippen is dat druk. Op die dagen verschijnen er zelfs koek-en-zopies aan de kant. Verwacht geen erwtensoep, wel gepofte kastanjes.

Spectaculaire waterval

Het Lac de Chaillexon (op zijn Zwitsers het Lac des Brenets) ontstond doordat bij aardverschuivingen miljoenen jaren geleden natuurlijke drempels in het gletsjerdal van de Doubs ontstonden. Aan het eind van het meer stort het water letterlijk over de rand. Deze spectaculaire waterval, Le Saut du Doubs, is maar liefst 27 meter hoog en bijna net zo breed. Hoewel hij zijn volle glorie vooral toont na perioden van hevige regenval, is de waterval in de winter beslist ook de moeite waard. De randen van de waterval bevriezen dan. IJzingwekkend mooi! Aan de Franse kant zijn diverse uitzichtpunten aangelegd.

Bevroren waterval Saut du Daubs

LEES OOK:
7 verrassende tips voor de Jura

Teks & beeld (foto waterval): Peter Koster/Hurktoilet-2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *