frankrijk.nl

Dit zijn dé Franse muziekartiesten van 2021

Nieuwsgierig naar wat er zoals gebeurt in de Franse muziekwereld? Welke artiesten je veel hoort op de Franse radio? Ontdek jong muziektalent uit Frankrijk, zoals Pomme, Clara Luciani en Vianney!

Christine and the Queens

Christine and the Queens is een van de vernieuwendste Franse popartiesten van het moment. Deze zangeres uit Nantes heeft een grote schare fans opgebouwd met haar catchy Franse-Engelse liedjes, androgyne look en ongewone choreografieën. De afgelopen jaren had ze hits met nummers als Saint-ClaudeParadis PerdusChristine en recenter met People, I’ve been sad (2020). Ook heeft ze samen met de eighties-band Indochine net een cover uitgebracht van hun succesnummer 3SEX (je kent het zéker, luister hieronder!).

Benjamin Biolay

Een ‘jong’ artiest is Benjamin Biolay in letterlijke zin misschien niet meer te noemen, toch is deze zanger en liedjesschrijver nog steeds stevig aanwezig in de jonge Franse muziekscène. Dat bleek ook weer tijdens de Victoires de la Musique 2021, de belangrijkste popprijs van Frankrijk (ongeveer wat bij ons vroeger de TMF Awards waren). Biolay was voor maar liefst 3 Victoires genomineerd en hij won voor de Beste mannelijke artiest en het Beste album (voor Grand Prix, zijn 9e album). De 48-jarige zanger is overigens de ex-schoonzoon van Catherine Deneuve en zelf ook een talentvol filmacteur. Op muzikaal gebied werkte hij samen met Franse artiesten als Henri Salvador, Juliette Gréco, Keren Ann en Vanessa Paradis.

Barbara Pravi

Deze jonge Franse zangeres is genomineerd voor een ànder beroemd concours, Barbara Pravi is namelijk de Franse inzending voor het Songfestival. Daar gaat ze optreden met liedje Voilà. Dat nummer laat goed zien hoeveel Pravi in haar mars heeft: prachtige stem en een présence met veel passie. Zeker geen Eurovisie-eendagsvlieg deze artieste, die ook liedjes heeft geschreven voor Yannick Noah, Florent Pagny en Louane.

Camélia Jordana

Camélia Jordana brak tien jaar geleden door tijdens Nouvelle Star, een bekende Franse zangwedstrijd op televisie. Sindsdien bracht deze zangeres uit Toulon al drie albums uit. Ook liet ze zien een heel goed actrice te zijn. Met name in de film Le Brio, waarin ze de hoofdrol speelt naast Daniel Auteuil. Jordana’s muzikale carrière wordt steeds interessanter en volwassener. Haar recente single Silence (hieronder) was genomineerd voor een Victoire de la Musique 2021.

Bigflo et Oli

Bigflo et Oli, twee jonge broers uit Toulouse, maken sympathieke Franstalige rap met een positieve boodschap. Hun grootste hit tot nu toe is Dommage (2017), waarin je een vleugje Stromae hoort. Dat laatste is geen toeval, want de Belgische zanger hielp bij het schrijven van het nummer. Ook een ander succesvol nummer van Bigflo et Oli, Plus tard (2018), gaat over opgroeien en kindervragen die daarbij niet per se ingelost worden. In het recentere liedje Bienvenue chez moi (2019), hieronder, reist en rapt het duo heel Frankrijk door.

Clara Luciani

Een Franse artieste die de afgelopen jaren flink van zich doet spreken is Clara Luciani. Deze 27-jarige dame uit Marseille is beïnvloed door stoere zangeressen als Françoise Hardy en Patti Smith. Ook Luciani zelf heeft een vrijgevochten stijl en dito teksten, zoals het mooie nummer La Grenade. Met de tekst: ‘Hé toi, qu’est-ce que tu regardes. T’as jamais vu une femme qui se bat? Prends garde, sous mon sein la grenade’ (Joh, waar kijk jij naar? Heb je nog nooit een vrouw zien vechten? Pas op: onder mijn borst, een granaat”). De Franse zangeres heeft overigens een relatie met de zanger van de Schotse band Franz Ferdinand, wat al leidde tot een eerste muzikale samenwerking in een mooie cover van  Summer wine (2020).

Angèle

Beetje valspelen: deze piepjonge zangeres komt eigenlijk uit België. Maar Angèle zingt in het Frans en ze had in 2019 een gigantisch succes in Frankrijk met haar album Brol. Grootste hit daarvan is Tout oublier, een duet met haar broer, de rapper Roméo Elvis. Uit dat liedje blijft vooral één zinnetje flink in je hoofd hangen: ‘Le spleen n’est plus à la mode. C’est pas compliqué d’être heureux (spleen is uit, het is niet moeilijk om gelukkig te zijn). Andere recente hits van Angèle zijn: Balance ton quoi (over foute me too-mannen) en Oui ou Non. Eind 2020 bracht Angèle ook een duet uit met Dua Lipa: Fever.

Eddy de Pretto

Franse muziekrecensenten roemen Eddy de Pretto om zijn veelzijdige muzikale invloeden: hij laat zich zowel inspireren door harde hiphop als door klassieke chansons van Aznavour, Nougaro en Brel. De 27-jarige rapper schrijft bovendien geëngageerde teksten over thema’s als homofobie en machogedrag. Zoals het succesvolle liedje Kid, waarin een vader zijn zoon opjut (“Tu seras viril mon kid. Je veux voir ton teint pâle se noircir de bagarres” (Jij wordt later viriel mijn zoon, ik wil je blanke huid zwart zien worden door de vechtpartijen’).

Pomme

Deze piepjonge zangeres uit Lyon timmert al enkele jaren hard aan de weg en dat is beloond: op de Victoires de la Musique 2021 werd ze uitgeroepen tot Vrouwelijke artiest van het jaar. Pomme treedt al op sinds haar negentiende en stond in het voorprogramma bij onder meer Benjamin Biolay, Vianney en Angus & Julia Stone. Ze heeft inmiddels twee studioalbums geschreven en dit hieronder is een van haar nieuwste liedjes: Grandiose (2020).

Hervé

Prettig gestoord, zo zou je deze zanger uit Bretagne kunnen noemen! Hervé maakt energieke Franstalige electro-pop en drum-‘n-bass liedjes. Hij stond eerder in het voorprogramma van Eddy de Pretto (zie boven) en bij de Victoires de la Musique is hij gelauwerd als Beste mannelijke ontdekking van 2021. Een recente hit van hem is het zonnige Si bien du mal, kijk eens wat een energie!

Jeanne Added

Een andere vrouwelijke Franse artiest om in de gaten te houden is Jeanne Added (twee prijzen tijdens de Victoires van 2019). Ze heeft een conservatoriumopleiding en begon als jazz-zangeres, maar sinds enkele jaren maakt Jeanne Added indringende, Engelstalige elektropop met een tikje buitenaardse sfeer. Zoals het nummer Mutate (luister hieronder). Als de concertzalen weer open mogen, dan staat Jeanne Added in mei 2021 in principe in een uitverkocht l’Olympia in Parijs.

Vianney

Vianney is een zeer succesvolle zanger uit Frans Baskenland. Deze ideale schoonzoon met een dromerig troubadours-stijltje had de afgelopen jaren grote hits met Pas là (over liefdesverdriet) en met Je m’en vais (waarin hij zelf besluit zijn koffers te pakken). Hij zong bovendien duo’s met Véronique Sanson en Maître Gimms. Zijn recentste hit is Beau-papa (2020), luister hieronder.

Eerder door ons genoemd en ook nog steeds actueel: Imany, Christophe Mae, Jain, Zaz, Juliette Armanet en Julien Doré!

Verder is R&B-koningin Aya Nakamura – bekend van Djadja –  een van de bestverkopende Franse artiesten van het moment.

LEES OOK:
Top 30 klassieke Franse chansons
7 Franse radiozenders om naar te luisteren
Claude François, de vergeten Franse discokoning

Beeld linksboven: albumhoezen van Barbara Parvi, Benjamin Biolay, Christine & the Queens

Eén reactie op “Dit zijn dé Franse muziekartiesten van 2021”

  1. André schreef:

    Maar jullie vergeten de meest (?) populairste zangeres Aya Nakamura ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *