frankrijk.nl

20 interessante Eiffeltoren-weetjes

Wist je dat de Eiffeltoren af en toe krimpt? En dat al 300 miljoen mensen de IJzeren Dame beklommen hebben? En zo zijn er meer verrassende feitjes over de IJzeren Dame die je vast nog niet kende.

1. Sinds 2021 wordt de Eiffeltoren helemaal overgeschilderd! De IJzeren Dame krijgt een geelbruine kleur, alvast voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024.

2. Dat betekent dat er 250.000 m2 meter met de hand geschilderd moet worden, een klus die zeker 3 jaar gaat duren.

3. De Eiffeltoren is sinds zijn opening in 1889 al 19 keer geschilderd en wisselde 4 keer van kleur. De afgelopen 50 jaar was de toren bruin, daarvoor was de Eiffeltoren Venetiaans rood en vanaf 1907 was de toren dezelfde kleur geelbruin als hij nu weer gaat krijgen met de 20ste verflaag.

4. Verder is de Eiffeltoren in 3 tinten van dezelfde kleur geschilderd: het donkerst bij de voet, het lichtste bij de top, zodat de toren van een afstand gezien een uniforme kleur krijgt. (zie hier een filmpje met uitleg).

5. Hoe hoog is de Eiffeltoren? Lang was het antwoord daarop: 324 meter. Maarrrr… sinds maart 2022 is de Eiffeltoren 6 meter gegroeid door een nieuwe en hogere radioantenne op de top en nu is de officiële hoogte 330 meter! Ook daarmee is de IJzeren Dame overigens niet (meer) het hoogste monument in Frankrijk, dat is tegenwoordig het Viaduct van Millau (343 meter).

6. Gustave Eiffel kreeg de Eiffeltoren met behulp van 300 arbeiders en 50 ingenieurs in iets meer dan 2 jaar van de grond: een recordtijd. Ter vergelijking: de bouw van het Viaduct van Millau uit 2004 duurde 3 jaar en daar waren op het hoogtepunt 600 werknemers bij betrokken.

Eiffeltoren voorkant

7. De Eiffeltoren werd  tijdens de bouw niet erg warm ontvangen: een groep bekende Franse schrijvers begon zelfs een petitie voor de spoedige afbraak van de ’tragische lantaarnpaal’.

8. De Eiffeltoren zou 5 jaar na de bouw alweer afgebroken worden, maar deed in die tijd zo goed dienst als radiozendmast, dat zij gespaard werd.

9. Op de top kun je de Eiffeltoren voelen bewegen: bij flinke wind kan het hoogste punt zelfs tot 8 cm uitzwiepen. Bij extreme koude kan de smeedijzeren 10 cm krimpen.

10. Een paar jaar geleden kreeg de eerste verdieping van de Eiffeltoren een glazen vloer, waarop je 57 meter de diepte in kijkt.

11. Het beste uitzicht vanaf de Eiffeltoren heb je gek genoeg niet vanaf de derde verdieping, maar vanaf de tweede. Ten eerste is daar het enige uitkijkplatform zonder hek ervoor (voor foto’s de gunstigste plek). Ook heeft de stad vanaf deze hoogte een mooier perspectief (minder kleinschalig en afgeplat) dan vanaf de top.

12. De Eiffeltoren is ’s avonds verlicht en op elk vol uur knipperen 20.000 Philips-lampjes gedurende 10 minuten. Vanaf najaar 2022 wordt de Eiffeltoren al vanaf 23.45 uur gedoofd, als onderdeel van een energiebesparingsplan van de gemeente. 

Eiffeltoren donker

13. Elk jaar in oktober licht de Eiffeltoren roze op ter ere van ‘Octobre Rose’ de maand voor de preventie van borstkanker.

14. De Eiffeltoren heeft een sjiek restaurant op de 2e etage: Le Jules Verne, van topchef Frédéric Anton. Er vinden in dat restaurant gemiddeld 2 huwelijksaanzoeken per dag plaats en je moet minstens 3 maanden van te voren reserveren voor een tafeltje bij het raam.

15. Wie helemaal te voet naar de top zou gaan moet 1665 treden afleggen. Helaas kan dat niet voor gewone bezoekers: alleen de eerste en tweede verdieping zijn te voet bereikbaar, voor het laatste stuk naar de top moet je de lift nemen.

16. Er bestaat een jaarlijkse traploopwedstrijd op de Eiffeltoren: La Verticale. Het record voor het afleggen van die 1665 traptreden tot aan de top staat nu op 7,48 minuten!

17. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht. Dat is net zoveel als alle inwoners van de Verenigde Staten!

Eiffeltoren praktische tips bezoek

18. Wereldwijd bestaan er tientallen replica’s van de Eiffeltoren, de grootste staat in Las Vegas en is 165 meter hoog.

19. Toen de nazi’s Parijs binnenkwamen, saboteerde het personeel van de Eiffeltoren de liften. De ‘gebroken onderdelen’ waren na de oorlog ineens opvallend snel weer beschikbaar… Hitler bracht overigens in 1940 een flitsbezoek aan Parijs en liet zich toen wel fotograferen voor de Eiffeltoren.

20. In 2024 opent een groot nieuw park rond de Eiffeltoren dat van de Champs de Mars doorloopt tot boven de fonteinen van Trocadero. Het hele gebied wordt autovrij en Pont d’Iéna wordt deel van het park.

nieuw park Eiffeltoren Parijs

Meer informatie over kaartjes kopen voor de Eiffeltoren? Lees: 10 praktische tips voor een bezoek aan de Eiffeltoren

LEES OOK:
De 10 mooiste uitzichtpunten van Parijs
Josee test de glazen vloer van de Eiffeltoren
De leukste winkelstraten van Parijs

Beeld: PhilRieley427 (Pixabay, CC/Ben Smith (selfie), restaurant 58 Eiffel, keyvan-mansouri-UNP (3 sleutelhangers), CC-BY NakNakNak (close-up), CC/trvlto (Las Vegas).

2 reacties op “20 interessante Eiffeltoren-weetjes”

  1. N.T. van der valk schreef:

    ik vond deze informatie erg nuttig

  2. P.H. van den Heuvel schreef:

    Welke en hoevel kunstenaars waren voor de bouw tegen die bouw en waarom? Het lijkt me nuttige kennis om over te beschikken bij bijv. het beoordelen van moderne kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *