frankrijk.nl

Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE

In heel Frankrijk geldt een vroege avondklok en ook moeten reizigers uit Schengenlanden nu een negatieve coronatest bij zich hebben. Lees de laatste berichten over de corona-situatie in Frankrijk.

Laatste update van dit artikel: 23 februari

Update 23/2 Ook in de stad Duinkerke, in het departement Nord, komen extra maatregelen vanwege de hoge besmettingscijfers (5x zo veel als het landelijke gemiddelde). Welke nieuwe regels is nog niet bekend.

Update 22/2 De situatie in het departement Alpes-Maritimes is zoveel slechter dan de rest van Frankrijk, dat in dit gebied strengere coronaregels gelden. In de hele kuststrook van Menton tot Cannes geldt vanaf a.s. weekend een ‘weekend-lockdown‘. Dat betekent dat je in de steden Menton, Nice, Théoule-su-Mer, Cannes en de hele kust rond die steden op zaterdagen en zondagen niet op straat mag zonder geldige reden en uitgaansformulier. Ook sluiten alle winkels en winkelcentra van meer dan 5.000 m2, behalve supermarkten en apotheken.

I. Huidige Franse lockdownregels

– Sinds 16/1 geldt een avondklok vanaf 18.00 uur tot 6.00 uur in heel Frankrijk (was eerder 20.00 uur). Wie zich ’s avonds zonder geldige reden op straat bevindt, riskeert een boete van  €135. In Alpes-Maritimes (Nice en omgeving) geldt dit voorlopig ook overdag in de weekenden.

–  Tijdens de avondklok moeten de Fransen opnieuw een ingevuld uitgaansformulier (attestation de déplacement) bij zich hebben. Geldige redenen om ’s avonds of ’s nachts het huis te verlaten zijn onder andere: vanwege werk, voor ziekenhuisbezoek, voor een dringende familiereden (motif familial impérieux), voor internationale reizen (per trein of vliegtuig), voor het uitlaten van de hond (max. 1 km van huis). Zie hier het online-formulier.

Mondkapjes bijna overal verplicht zelfs buiten in drukke gebieden.

De winkels zijn sinds eind november weer open, net als de kerken en de kappers. Maar vanaf eind januari moesten de grootste winkelcentra (20.000 m2+) weer dicht in Frankrijk.

Thuiswerken blijft verplicht in Frankrijk, als mogelijk.

De crèches en scholen waren en blijven open. Wel moeten nu ook scholieren vanaf 6 jaar mondkapjes dragen in de klas (eerder gold dit voor 11+ jaar).

– Privé-bijeenkomsten moeten tot een minimum beperkt blijven. Thuis maximaal 6 volwassenen bijeen.

Evenementen, festivals en grote bijeenkomsten zijn nog steeds verboden. Update 21/2 De Franse Minister van Cultuur liet weten dat deze zomer in principe weer kunst- en popfestivals mogen plaatsvinden. Wel gelden er strenge voorwaarden: bezoekers moeten verplicht zitten, dansen is verboden en er mogen maximaal 5.000 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Hotels mogen open zijn, maar er is alleen roomservice mogelijk, ook alle hotelhoreca moet sluiten.

Benzinestations, garages, autoverhuurbedrijven zijn open.

– Bejaardenhuizen mogen bezoek blijven ontvangen en de Fransen mogen naar de kerk (maar verplicht afstandhouden in de kerkbanken).

– De parken, bossen en stranden zijn toegankelijk (vorige lockdown waren ze afgesloten).

Voorlopig nog gesloten in Frankrijk: restaurants, café’s, musea, bioscopen, sportscholen en ook de wintersportgebieden (liften mogen niet draaien en nog geen heropeningsdatum in zicht).

 II. Actuele situatie in Frankrijk

Sinds half januari is de situatie redelijk stabiel in Frankrijk. Het aantal nieuwe coronabesmettingen (= positieve tests) is momenteel gemiddeld 16.000 nieuwe besmettingen per dag. Het R-cijfer in Frankrijk is nu 0,98 (meetdatum: 6/2). De landelijk gemiddelde bezettingsgraad van de IC’s in Franse ziekenhuizen is 66%. Er zijn echter regionale verschillen. Algemeen kun je zeggen dat het in de westelijke helft van Frankrijk beter gaat dan in het oosten en met name het zuidoosten van Frankrijk.

De situatie is op het moment het slechtste in de Provence-Alpes-Côte d’Azur (met name in de Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Marseille, Hautes-Alpes). Verder zijn ook Hauts-de-France (Nord/Duinkerke, Pas-de-Calais, Somme), Grand Est (vooral in de Moselle/Metz) en Bourgogne-Franche-Comté (vooral de Jura) regio’s waar het minder goed gaat dan in de rest van het land.

Franse departementen met juist weinig besmettingen zijn onder meer: Charente-Maritime, Finistère, Morbihan, Côtes d’Armor (Bretagne), Calvados, Manche (Normandië), Gironde (Bordeaux), Vendée, Loire-Atlantique (Nantes), Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées.

coronakaart Frankrijk

Kaart van besmettingen per departement France 3  (16/2) Copyright Carto

Op deze website van de Franse overheid zijn recente cijfers te zien uit de departementen(kijk onder tabje Taux d’incidence) maar dit overzicht van France 3 is duidelijker.

III. Grote lijnen van het Franse coronabeleid 

De gezondheidsnoodstand (état d’urgence sanitaire) is opnieuw uitgeroepen in Frankrijk en duurt tot minstens 1 juni 2021. Deze politieke maatregel betekent dat de Franse regering versneld wetten en corona-regels mag doorvoeren als de situatie daarom vraagt.

De Franse aanpak van de corona-epidemie berust op drie uitgangspunten.

1. Beschermen

Er zijn in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar, zowel bij de apotheek als in de supermarkten. Op steeds meer plekken is het dragen daarvan verplicht (zie boven). De Franse overheid raadt sinds januari 2021 aan om vooral chirurgische maskers te gebruiken, omdat die beter beschermen dan stoffen mondbedekking. Op veel plekken zijn dat soort mondkapjes (Type 2) nu verplicht, onder andere op de scholen.

2. Testen

Er wordt enorm veel getest in Frankrijk: meer dan 2 miljoen testen per week. Daarvan zijn er steeds meer sneltesten (antigeen), waarvan de uitslag binnen 30 minuten bekend is. Van de PCR-testen is de uitslag voor 75% binnen 24 uur bekend.

3. Isoleren

Sinds juni bestaat er een nationale corona-app beschikbaar: Tous AntiCovid. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied en handig: de app toont de laatste officiële coronacijfers uit Frankrijk. Update 19/2 Mensen die in Frankrijk positief getest worden, moeten 10 dagen in zelfquarantaine.

Vaccineren

Frankrijk is eind december gestart met vaccineren (Pfizer, Moderna), het begin was erg traag, maar de snelheid is iets opgevoerd. Inmiddels zijn er nu circa 3 miljoen Fransen gevaccineerd. De overheid houdt echter vol dat alle Fransen die het willen, voor het einde van de zomer het vaccin kunnen krijgen. Vaccinatie is vrijwillig en gratis op vertoon van een ziektekostenkaart (carte vitale) in Frankrijk. 

social distance

Lees ook: Corona-vocabulaire, Franse woordenlijst voor de epidemie

Lees ook: Corona-protocol in de Franse wintersportgebieden

Lees hier meer over alle praktische coronaregels in Frankrijk

IV. Reisadvies voor Frankrijk 

Franse restricties voor reizigers uit Schengenlanden

Een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) is sinds 31/1 verplicht voor ALLE reizigers uit Schengenlanden die Frankrijk  binnenreizen. Volgens de website van de Franse ambassade geldt dit nu voor reizigers per vliegtuig, boot, bus, trein én auto

Reizigers van buiten de EU mogen voorlopig alleen naar Frankrijk reizen voor ‘dringende redenen’.

Naast een negatieve PCR-test moeten alle reizigers vanaf 11 jaar ook een getekende ereverklaring bij zich hebben, waarop ze aangeven dat ze géén Covid-symptomen hebben en de afgelopen 14 dagen niet in contact geweest zijn met Covid-patiënten. Zie hier het printbare formulier (>’déplacement vers la France depuis un pays de l’espace européen’).  

Ook België hanteert sinds 27/1 grensrestricties. De Belgische overheid verbiedt alle niet-essentiële reizen van en naar België en voert grenscontroles uit. Het land alleen doorreizen mag nog wel. Reizigers moeten wel in het bezit zijn van een ingevulde verklaring op eer dat de reis dringend is of dat je alleen op doorreis bent. Deze maatregel geldt in elk geval tot 1 april. Lees hier de laatste info uit België.

Mogen Nederlanders en Belgen naar Frankrijk reizen?

Nederlandse reizigers

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert sinds 13/10 een oranje reisadvies voor Frankrijk. Dit reisadvies duurt in elk geval tot half maart. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk sterk afgeraden worden. Dit geldt ook voor reizen naar een tweede (vakantie)huis.

Als je toch een ‘essentiële’ reis moet maken naar Frankrijk neem dan ook een Europese ziekteverzekeringskaart mee, voor een coronatest ter plaatse (verplicht voor terugkeer naar Nederland, behalve voor automobilisten).

Regels voor de terugreis vanuit FR naar NL:

– Reizigers per vliegtuig, boot, trein of bus moeten een negatieve PCR-test (max 72 uur oud) kunnen laten zien bij terugkeer naar Nederland.

– Reizigers per vliegtuig en boot moeten daarnaast ook een negatieve sneltest (max 4 uur oud) kunnen laten zien.

– Alle reizigers moeten bij terugkomst in Nederland 10 dagen in zelfquarantaine

Hier een link naar alle informatie over het reisadvies: www.nederlandwereldwijd.nl

Vragen over een specifieke reissituatie? Je kunt het contactcenter van Buitenlandse Zaken een appje sturen met je vraag op dit nummer: +31 6 8238 7796 (alleen per Whatsapp). Je krijgt vaak al binnen 1 uur een reactie.

Belgische reizigers

België verbiedt per 27/1 alle niet-essentiële reizen vanaf en naar Belgisch grondgebied en zegt grenscontroles te gaan uitvoeren. Deze maatregel zal voorlopig van kracht zijn tot 1 maart en men dient in het bezit te zijn van een ingevulde verklaring op eerMeer info

Per oktober 2020 heeft de Belgische overheid heel Frankrijk bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden en een 10-daagse quarantaine is verplicht na terugkeer. Daarbij kan na 7 dagen een Covid-test gedaan worden en bij negatief resultaat mag de quarantaine worden gestopt.

Het complete reisadvies voor Belgische reizigers staat hier

Met de auto naar Frankrijk: wat zijn de regels?

Bovenstaande alinea’s samenvattend heb je dus de volgende papieren nodig bij een autoreis van Nederland naar Frankrijk en weer terug:

Lees verder de ervaringen en adviezen van Nederlanders die onlangs naar Frankrijk afreisden in de reacties onder dit artikel (alleen zichtbaar als je onze site bekijkt op een computer, niet op een smartphone).

Reizen tussen verschillende Franse regio’s mag , maar er geldt momenteel wel een avondklok van 18.00 uur tot 6.00 uur in Frankrijk (geldt ook voor buitenlandse reizigers). ’s Avonds of ’s nachts rijden op de autoroutes is volgens dat principe dus niet toegestaan zonder urgente reden. Ook heb je een ingevuld uitgaansformulier nodig.

Er zijn in Frankrijk geen regels over een maximumaantal huishoudens per auto en mondkapjes zijn ook niet verplicht. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open. Ook de wc’s. Wel moet je binnen verplicht een mondmasker dragen en bij de ingang handgel gebruiken. Lees ook: 10x corona-regels op de Franse autosnelwegen

Trein-, vlieg- en busverkeer tijdens de Franse lockdown

Thalys rijdt op het moment met 1 dagelijkse trein tussen Parijs en Nederland, en 4 dagelijkse treinen tussen Parijs en Brussel. In de Thalys zijn mondkapjes verplicht gedurende de hele reis. Het openbaar vervoer in Frankrijk blijft verder functioneren tijdens de lockdown, maar veelal geldt een aangepaste dienstregeling (veel minder metro’s, trams, bussen en regionale treinen dan gewoonlijk). FlixBus, het lowcost busbedrijf, heeft busreizen naar en binnen Frankrijk hervat in december.

KLM en Air France blijven vliegen op Frankrijk maar heb het aantal vluchten op veel bestemmingen flink teruggebracht. Kijk voor de laatste informatie op de websites van de betreffende luchtvaartmaatschappijen.

Let op, vanaf 24/1 moet je een negatieve coronatest (PCR/max. 72 uur oud) kunnen laten zien bij een vliegreis of bootreis naar Frankrijk.

V. Waar vind je meer actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de nieuwste maatregelen uitgelegd (in het Frans). Een andere goede nieuwssite is France 24.

The Local, een Engelstalige krant over het leven in Frankrijk, heeft ook veel actuele artikelen over de situatie.

Voor het officiële reisadvies en de actuele kleurencodes per land kun je ook kijken op deze pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Stuur voor persoonlijk reisadvies een berichtje naar de Whatsapp-advieslijn van BZ: op +31 6 8238 7796 (meestal binnen 1 uur antwoord). Of vul het contactformulier van BZ in (antwoord binnen 5 dagen.)

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je hier een donatie doen. Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

reisgids Parijs met kinderen

LEES OOK:
Corona-regels op de autoroutes in Frankrijk
15 Franse uitdrukkingen bij corona-stress

193 reacties op “Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE”

 1. Henk schreef:

  Wij zijn heel benieuwd naar recente ervaringen van automobilisten op doorreis België en Frankrijk naar Comunidad Valencia in Spanje.

  In december vorig jaar zijn wij ongehinderd zonder enige controle in twee dagen incl. overnachting met een Spaanse auto naar Nederland gereden.

  Nu met alle Covid restricties is het bijna onmogelijk geworden om weer naar ons tweede huis terug te rijden naar Spanje omdat wij de Nederlandse nationaliteit hebben.

  Enerzijds vanwege de doorreis door Belgie en Frankrijk en anderzijds vanwege het verbod om in Spanje de diverse provincies binnen te rijden of te verlaten.

  In december was dat geen probleem omdat je als Nederlander altijd naar huis mag rijden maar nu op dit moment is andersom naar Spanje rijden in principe verboden.

 2. Ridwan A20 schreef:

  In reactie op Kramer: dank dat je je positieve ervaringen deelt en goed om te weten dat het er in Frankrijk relaxter aan toe gaat. Die visie deel ik en mensen kunnen er hun voordeel mee doen. Het verbaast me niet dat er losser met de avondklok wordt omgegaan. Dat drukte vermijden er geen basisregel is, ondervond ik in Parijs in september 2020. Volle terrassen en in de straten passeerde men elkaar vaak rakelings. De boot over de Seine was zeer druk bezet (introductiemiddag van studenten, wel mondkapjes), ben speciaal nog op een rustiger gedeelte gaan zitten om niet thuis te hoeven komen met klachten.

  Ik hoop weer snel naar Frankrijk te kunnen reizen, weg van dat starre en zeer belerende gedoe in Nederland, waar bijna elke overtreding wordt bestraft (met name avondklok).

 3. Reeuwert Tromp schreef:

  Nou, leuk de reacties op het bericht van dhr Kramer.
  Wij hebben besloten om 1maart te gaan, maar wel met de “pesttest-verklaringen”. Jammer dat het moet, maar het is even niet anders. Mijn aanname is dat het tegen de zomer voorbij is, omdat Frankrijk natuurlijk ook nog wel iets wil verdienen aan het tourisme.
  Dat wij gaan, levert wel het nodige commentaar op, maar wij gaan eerst 11 uur in quarantaine in onze auto en daarna grotendeels ( boodschappen uitgezonderd) in quarantaine in ons huis in de Auvergne. We hebben het gevoel dat we daar veiliger zitten dan hier in NL, waar we in een drukke plaats wonen.

 4. Frits Geel schreef:

  Vanmorgen (20 feb) om 6:20 de grens bij Lille A22 gepasseerd. Er stond een auto van de gendarmerie bij het controlepunt maar verder geen activiteit, we konden via de parallelbaan van afrit 17 gewoon doorrijden. Met alle benodigde covid papieren bij de hand voelde dit toch een beetje als deceptie. Verder op de route richting Limoges slechts 2 andere Nederlanders gezien.

 5. Tom schreef:

  Dank H.B.Kramer voor uw uitgebreide toelichting. Fijn dat u zonder problematiek in de Dordogne bent aangekomen.

  Is er echter iemand dit recentelijk vanuit Spanje bij Irun de grens over is gestoken richting Biaritz / Bayonne / Bordeaux?

  Verder lijkt het uit het artikel en de updates dat er ‘voor bij de grens’ een test en verklaring wordt gevraagd. Nu is dat natuurlijk al apart. Zeker na Rutte’s opmerking ‘ik ben nog nooit getest, dat heeft ook geen zin, want ik heb geen symptomen’. (Handig zo’n diplomatiek paspoort).

  Op de heenreis in oktober kan ik enkele reactie beamen. De enige Nederlandse auto op de weg. Bij Parijs kilometers een auto achter mij gehad die vergeten was dat er op de zonneklep buitenzijde POLICE stond denk ik. Niet anagehouden. Toen was het mij wel duidelijk; maatregelen zitten weer tussen de oren.

  Ook bij de tolwegpoort net voor de brug bij Irun naar Spanje; geen enkele problemen. Maar mij viel wel op dat de controles meestal staan bij de tolpoorten waar (ook) cash betaald kan worden. Ik heb deze route dit jaar twee keer heen en één keer terug gereden. Enkele jaren geleden op de terugweg richting Frankrijk bij deze grensovergang anagehouden en gehele auto leeg gehaald. Achter een lijntje blijven staan, flessen wijn op het asfalt, tassen er uit, alles binnenstebuiten gedraaid. Zelf tot het motor compartement aan toe. Niks gevonden en u kunt gaan. Om ‘ja en nu? pak je alles ook weer even in?’ Een voorzichtig lachje kon er nog net van af.

  Ik heb dus wat voorzichtigheid met deze overgang. Er staan strebers soms. Ik ben met name benieuwd wat er gebeurt als je de verklaring netjes bij je hebt en het er op waagt. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Rechtsomkeer maken richting Spanje en het via de bergweg opnieuw proberen?

  Mocht iemand deze rit gereden hebben recentelijk dan hoor ik het graag in een bericht. Zo niet dan houd ik jullie net als H.B.Kramer op de hoogte.

 6. Baukje schreef:

  Hallo meneer Kramer, ik word hartstikke blij van je verhaal! Heel erg bedankt voor het fantastische reisverslag en de feitelijke situatie aan de grenzen. Dit geeft hoop!
  Ja het afschrikbeleid is verschrikkelijk, evenals de pesttest.
  De lente is begonnen, de Zin naar France wordt alleen maar groter bij ons 🙂
  Ik wens jullie heel veel plezier in de Bourgogne. Na de dappere tocht! Geniet er van et a bientot.

 7. Hemelse schreef:

  @H.B. Kramer
  Bedankt voor de terugkoppeling. Dan zal het in de meivakantie ook wel loslopen.

 8. H.B.Kramer schreef:

  De beloofde terugkoppeling:
  Gisteren naar Frankrijk gereisd met de auto en geen enkele controle gehad bij inreis Frankrijk. Niet in Belgie (grensovergang Maastricht), niet in Frankrijk (grensovergang Dudelange/Thionville). Zelfs geen kantoortje of niks. Luxemburgers zie je en masse de grens met Frankrijk oversteken en je beweegt als Nederlander gewoon met die golf auto’s mee. Controle is feitelijk daar bijna niet te doen. Veel Luxemburgers wonen in Frankrijk dus controleren is voor de Fransen nauwelijks te doen. Na Ongeveer 50 km in Frankrijk te hebben geregden hangt er een bord boven de weg met de mededeling dat je als je Frankrijk in wilt reizen je een PCR test moet tonen. Tsja, dat bord zou je in Belgie verwachten. Als ik eenmaal in Frankrijk ben ligt de bewijslast van inreis toch echt bij de Fransen en niet bij mij.
  Verder geen gendarmerie gezien, en ook geen enkele Nederlandse personenauto. Het afschrikbeleid van Nederland werkt dus.

  In Nederland houdt men zich in de supermarkten helaas niet goed aan de 1,5 meter, maar hier schrik je echt hoor: de 1 meter hier wordt niet gehanteerd in de winkels, mensen dringen zich gewoon aan je voorbij en staan dicht op elkaar bij de kassa. Dat is niet netjes en we gaan nu alleen nog winkelen als het rustig is.

  Om de avondklok lacht men hier gewoon. Er is geen enkele controle op het platteland. Ik zie gewoon auto’s rijden en mensen wandelen ‘s avonds al is het wel aanmerkelijk rustiger.

  Samenvattend: de PCR test doe ik de volgende keer niet meer, of misschien zo’n gratis GGD test. De controledruk ik te laag, heb het idee dat ik 200 euro nu heb weggegooid (2 personen). Zeker wanneer ik een prik heb gehad (ik ben 64) dan doe ik dat al helemaal niet meer. Komt bij: ik heb al eerder Corona gehad en ben al immuun. Maar dit is geen oproep tot ongehoorzaamheid hoor het is slechts mijn persoonlijke inschatting.

  Frankrijk is het land van de vele regels volgens een ancienne regime royale, dat nog nooit van bestuurlijke vernieuwing heeft gehoord. Gevolg: strenge regels waar niemand zich aan houdt.

  Voor nu prachtig weer en genieten in de Bourgogne, we zitten alweer buiten.

 9. H.B.Kramer schreef:

  Dankuwel meneer Tromp, ik heb even naar de Franse tekst van dat formulier gekeken; daar staat bij `éventuelle` dus het is gelukkig niet zo dat je meteen weer naar zo´n teststation moet.
  Je moet alleen bereid zijn om je te laten testen, maar wanneer staat er niet bij.
  Morgen 18-2 naar Frankrijk met de auto met alle papieren voor doorreis Belgie en Frankiijk op zak. Met een PCR/Reisverklaring van de huisarts opgesteld met sofi nr. paspoortnummer, extra stempel en handtekening. Ziet er indrukwekkend genoeg uit.
  We gaan het zien ..

 10. Baukje schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik heb de GGD gebeld om te vragen of zij op verzoek een schriftelijke verklaring van de test met: datum, naam, testuitslag en laboratorium kunnen opstellen. Zij hebben al deze gegevens. En wij hebben recht om deze persoonlijke gegevens van ze te krijgen. Er is ook niets geheims aan. Op verzoek kun je dit opvragen bij het Team Uitslagen (zij hebben inzage in al deze gegevens). Na de testuitslag moet je hiervoor de GGD bellen en hierom vragen; ze kunnen een mail sturen met deze gegevens erop vermeld. Meer doen ze niet. Waarom niet? Geen idee. Krijg steeds meer het gevoel dat het een ‘pesttest’ is geworden.

 11. Reeuwert Tromp schreef:

  Heer Kramer.
  Ik heb inmiddels een test verklaring van mijn zoon ingezien. Die kun je inzien via DigiD. Dan krijg je een soort algemene verklaring te zien, met verder nog een heel verhaal, waarop staat of je positief of negatief bent. Geen naam dus!! Deze voldoet dus niet aan de 5 punten, die u op opnoemt. Het is dus jammer.
  Verder staat op de site van de Franse ambassade in NL een aanvulling ( 15/2), dat je naast je PCR-verklaring aan de grens, je ook een verklaring moet invullen, dat je bereid bent in Frankrijk, na aankomst op de plaats van bestemming, alsnog een nieuwe test moet ondergaan. Ik hoop dat ik het juist heb geïnterpreteerd.

 12. Menno schreef:

  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus
  Le 14 janvier 2021, le Premier ministre a annoncé l’avancée du couvre-feu de 20h00 à 18h00 sur l’ensemble du territoire métropolitain à partir du samedi 16 janvier 2021 pour une durée minimum de 15 jours.
  Dan zou het nu na de 2 februari afgelopen zijn?

 13. H.B.Kramer schreef:

  Na een beleefd maar toch verbaasd mailtje van mij op de eerste reactie van BUZA, reageerde BUZA op zaterdagmorgen met een antwoord van een hogere ambtenaar.
  Deze verwees me voor de Nederlandse eisen naar:
  https:/www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen

  Alwaar te lezen valt:
  De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

  Vereisten PCR-test:
  ‘*Type test: dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig.
  *Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn.
  *Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
  *Datum en tijd van afname van de test: De test is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  *Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.’

  Welbeschouwd zijn dat geen onredelijke eisen en dit zou ook voor Frankrijk waarschijnlijk hetzelfde zijn. Nergens staat dat alleen bepaalde commerciële instanties dit mogen opstellen. Voor Nederland is het zo dat als je deze 5 vragen kunt beantwoorden op 1 document het klaar is. Dit is vormvrij.
  Maar … ik weet nog steeds niet of een GGD-testuitslag ook dat lab vermeldt.

  Heb BUZA netjes bedankt voor deze info maar er wel op geattendeerd dat het vreemd is dat het ministerie van Buitenlandse zaken op dit punt niets weet van het buitenland, maar wel kennis heeft van het binnenland. Misschien weet het ministerie van Binnenlandse zaken wel iets van het buitenland dan? Het zijn toch vreemde tijden.

 14. Vingerhoeds schreef:

  Evenals H.B. kramer ben ik ook benieuwd welke eisen de Franse overheid stelt aan een reiscertificaat.
  Maar weet ondertussen iemand tot hoe lang deze maatregel zou moeten gelden (i.i.g. voorlopig)?
  En is de sanctie inderdaad dat je aan de grens wordt teruggestuurd? (Dus niet alleen een boete krijgt).
  En: zou het zo zijn dat een bewijs van vaccinatie t.z.t. kan gelden als geldig reiscertificaat?

 15. Reeuwert Tromp schreef:

  Ja, heer Kramer. Je hebt helemaal gelijk. Het is om het eens plat te zeggen: een zootje. En dat leidt af en toe tot flinke verwarring. En dat zal de komende tijd nog wel blijven, denk ik. De commerciële bureaux spelen er aardig op in . Een week geleden deed een bureau in Lelystad het nog voor € 79,—. Inmiddels hebben ze het maar even aangepast naar € 99,— Misschien heb je gelijk dat het met een GGD-test en verklaring ook gewoon de grens over komt, maar voor een GGG-test kom je alleen maar in aanmerking als je klachten hebt. 😉. Ik hoor het graag.

 16. H.B.Kramer schreef:

  Inmiddels heb ik aan de Rijksoverheid /ministerie van Buitenlandse zaken gevraagd of zij weten welke eisen de Franse overheid stelt aan een reiscertificaat.
  Antwoord: (natuurlijk) dat moet u aan de Franse overheid vragen. De Franse ambassade gebeld, maar dat kan niet (alleen voor bepaalde zaken mag dat), verbinding wordt verbroken. Gemaild dan maar: geen reactie.

  Vervolgens dan maar eens Buitenlandse Zaken in Den Haag gevraagd naar de eisen die Nederland zelf stelt aan het reiscertificaat voor inreis in NL. Ik mag namelijk toch aannemen dat die eisen gelijk zijn aan de Franse, we zijn hier in Europa.
  Vervolgens krijg ik een link naar instanties waar ik me kan laten testen in Frankrijk en die een reiscertificaat afgeven!!
  Oftewel :vragen over Frans recht daar krijg je geen antwoord op, maar vragen over Nederlands recht worden beantwoord met verwijzing naar organisaties die onder Frans recht vallen!
  Zwart op wit krijg je deze onkunde of het onvermogen gemaild.

  Dit is echt absurd: de Nederlandse overheid heeft dus geen idee welke eisen worden gesteld aan het reiscertificaat voor Frankrijk en neemt dus een risico, namelijk dat Nederlanders stranden voor de Franse grens.
  Maar, onze overheid heeft ook geen idee welke eisen er gesteld worden aan het reiscertificaat voor Nederland zelf…! Zijn die er dan wel? Ook het RIVM een dienst van de overheid geeft geen uitsluitsel.

  Het is me inmiddels wel duidelijk dat al die commerciële bureaus op basis van pure bangmakerij de reiziger een duur reiscertificaat van 125 euro pp proberen te verkopen.

  Elk bewijs voldoet nu kennelijk omdat er geen eisen te vinden zijn voor de burger. Een met Digid verkregen printje van een uitslag met datum van de afname en gratis test door de GGD volstaat waarschijnlijk net zo goed.
  Als iemand stelt: dat dat niet geldig is: op basis van welke geldende regelgeving zou dat dan niet kunnen? Ik hoor het heel graag!

 17. Sjon schreef:

  Ik ben vanochtend (8/2) met een bestelbus op hoop van zegen naar Frankrijk gereden om onze openstaande bestellingen aan klanten te kunnen leveren in Normandie en de Morvan. Ik heb geen testuitslag bij me omdat goederenvervoer en transport uitgesloten zouden zijn van deze maatregel. Echter is daar ook lang niet alles duidelijk over, dus toch spannend.

  Omdat er steeds gewaarschuwd wordt voor drukte bij Lille wegens de controles ben ik richting Duinkerken gereden en op de A16 de grens over gegaan. Je wordt daar de snelweg af geleid en rijdt langs een douanekantoortje, maar geen mens te zien en geen enkele controle. Ik kon zo de snelweg weer op. Echter val je nu met Nederlandse kentekenplaten wel op. Op wat vrachtwagens na vrijwel alleen maar franse kentekenplaten gezien.

 18. H.B.Kramer schreef:

  Dank voor het antwoord.
  Inmiddels wat verder gepuzzeld en gewoon de huisarts gebeld. Die neemt nu de test af en stuurt hem op. Van de uitslag stelt hij een reiscertificaat op en de declaratie gaat naar mijn zorgverzekeraar. Kijk, dat levert in elk geval het voordeel op dat het ten laste komt van mijn eigen risico en dat dit geen kosten zijn buiten de zorgverzekering om!
  Over een dag of tien gaan we. Daarna zal ik een update geven van deze procedure. Vooralsnog is het heel vreemd dat je dit nergens op internet kunt vinden. Maar hopelijk wordt dit een gouden tip.
  Alhoewel .. voor een paar mensen: ik was 10 dagen geleden nog in Frankrijk en zag ditmaal maar 1 Nederlandse auto op 2000 kilometer..

 19. Reeuwert Tromp schreef:

  Het klopt zo goed als zeker; dat je met een printje van de GGD niet de Franse grens over komt. Je moet dus bij een commercieel bureau zijn om een test + document. te krijgen. En ja, het is een commercieel bureau en die willen er wel iets aan verdienen, Maar ik ben het met je eens dat het een dure grap is. En onzs regweing vindt het natuurlijk prima, want veel mensen hebben er geen zin in zo’n duur grapje. Probeer maar even wat te googlen om de juiste website te vinden. Ik kan hem zo gauw niet vinden, maar het klopt wel!!

 20. H.B.Kramer schreef:

  Tsja, een negatieve PCR-verklaring is nu verplicht als je met de auto naar Frankrijk gaat. Wordt daarmee een reiscertificaat bedoeld? Dat wordt dan een heel dure grap en ben je zo tussen de 100 a 125 euro per persoon kwijt. Een GGD-testuitslag is gratis maar je komt met een printje van de uitslag dus de grens niet over? Ik kan het nergens vinden.
  Wie weet het antwoord?

 21. Peter Riebeek schreef:

  De verplichte negatieve PCR-test geldt ook voor autoverkeer.
  Op de website van de Franse ambassade staat:
  “Vanaf 24 januari 2021 geldt dat alle reizigers die aankomen in Frankrijk, ongeacht het land waaruit ze zijn vertrokken en ongeacht het door hen gebruikte vervoermiddel, het negatieve resultaat moeten overleggen die minder dan 72 uren voor hun reis is afgenomen. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en voor vervoer over land. Deze testverplichting geldt ook voor reizigers die vanuit een Europees land naar Frankrijk reizen. ”
  https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk

 22. Reeuwert Tromp schreef:

  T.a.v. de verplichte negatieve PCR-test.
  Klopt het zeker dat het niet geldt voor autoverkeer?
  Op de NOS-app krijgt je de indruk dat het voor iedereen geldt, behalve voor pendelaars, die in Frankrijk/Belgie werken en voor het vrachtverkeer.
  Wij willen eigenlijk naar ons huis in Frankrijk rijden, maar niet teruggestuurd worden bij de grens

  • Nicky schreef:

   Hai Reeuwert, ja het klopt echt. Wij schreven al vanaf vrijdag dat deze verplichting NIET geldt voor automobilisten, de Franse ambassade in Nederland heeft dat vandaag bevestigd. Zie ook de link naar hun website in ons artikel.

 23. Anna schreef:

  Hallo,
  Bedankt voor de actuele info. Wat betreft reizen binnen EU, begreep ik dat een neg test ook voor de auto geldt vanaf zondag. Het gaat in vanaf middernacht toch? Dus maandag?

 24. C. Koetsier schreef:

  Mag je wel zonder maatregelen door Belgie rijden als je naar Frankrijk wilt?

 25. Chantal schreef:

  In de update van 14/1 staat dat er uniforme regels komen voor inwoners uit schengen landen. Wat betekent dit? Ik wil namelijk 30 januari een week verblijven in een appartement in de natuur in frankrijk en reis daar dan naartoe met de auto.
  Ik weet dat het dringende advies geldt om dit niet te doen maar het is geen verbod dus ik wil gewoon gaan. Het enige waar ik nu op hoef te letten is dat het reizen tussen regio’s geoorloofd is toch in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Voor zover wij nu weten kàn het zijn dat er straks voor Schengenlanden waar de situatie slechter is dan Frankrijk (de Franse premier noemde o.a. Denemarken) ook een negatieve test gevraagd wordt, maar er is nog niets gezegd over wélke landen precies. De Franse premier zei dat Frankrijk dat op Europees niveau wil afstemmen.

 26. filipa schreef:

  hoi, wanneer is het zeker dat de musea en bioscopen weer open gaan op 07/01? of staat dat al vast? dank u wel in ieder geval.

 27. H.B.Kramer schreef:

  Beste Nicky,
  Dat van de kappers daar kan u gelijk in hebben, niettemin werd me verzekerd dat het eigenlijk niet mocht door de kapperszaken zelf. Dus dat was heel verwarrend.
  Wat de verplichte PCR-test betreft: minister van Nieuwenhuizen gaf op TV schoorvoetend toe dat Nederlanders die zonder PCR-test Nederland inreizen niet geweigerd kunnen worden, wat correct is.
  Wat mijn persoonlijke situatie betreft: nog voor de lockdown in maart (of wat daar voor door moest gaan) kreeg ik zelf Corona. Een week hoge koorts en daarna een maand voelde ik me zeer vermoeid. Verder goed doorheen gekomen. Kortom ik ben niet besmettelijk meer (of er moet al iets aan m’n kleren meezweven) en
  ben zelf immuun. Als ik niet in die situatie zou zijn zou ik inderdaad waarschijnlijk niet afgereisd zijn naar Frankrijk en heeft u groot gelijk.
  Het was niet mijn bedoeling tot onverantwoordelijk gedrag aan te zetten. Wat me alleen stoort is de onjuiste formuleringen waarbij er net gedaan wordt of er een juridische grondslag voor is. De overheid is in haar taalgebruik niet eerlijk.
  Maar anderzijds: gelet op de super lage bevolkingsdichtheid van mijn regio is het besmettingsrisico daar lager dan waar ook in Nederland. Ik werk dus liever thuis in Frankrijk dan in Nederland.
  En wat de wel of niet slordigheid betreft, ik begrijp uw opmerking. Maar ik kan alleen maar meedelen wat ik zelf zag. Dat zal per regio verschillen. Ik was m.n. in Cluny waar veel studenten wonen waar toch een behoorlijk aantal zich maar weinig aantrokken van de regels. En ook dat begrijp ik als je met grote groepen samenwoont in de studentenhuizen daar, maar is niet zoals het moet.

 28. H.B.Kramer schreef:

  Nederlanders kan juridisch geen enkele verplichting worden opgelegd tot het voorhanden hebben van een negatieve covid-verklaring bij inreizen in Nederland. Nederlanders kunnen namelijk niet geweigerd worden bij de Nederlandse grens. Dat zou ook wat moois zijn! Ook de minister gaf dit schoorvoetend toe op de TV.
  Ik vind het ronduit storend dat steeds allerlei verplichtingen worden genoemd die geen verplichtingen zijn. Er is echt geen quarantaine-plicht bijvoorbeeld bij terugkeer in Nederland. Het is slechts een dringend advies; ook dat wordt toegegeven als je de overheid belt of mailt.

  Wanneer je naar Frankrijk wilt afreizen ben je afhankelijk van de Franse overheid. Niet van de Nederlandse overheid. Dat het bezoeken van een tweede huis een niet noodzakelijke reis is dat bepalen de Nederlanders zelf wel, daar gaat de Nederlandse overheid helemaal niet over. Niemand hoeft ooit het motief van zijn reis aan te geven als hij reist binnen Europa.
  Juridisch houdt de taal die de overheid hanteert echt geen steek. (NB ben zelf jurist.)

  En dan een kort reisverslag:
  Waarschuwing: Ik ben net geweest in Frankrijk (Zuid Bourgogne, stil gebied met 19 inwoners per vierkante kilometer). In de steden en op de markten zijn de Fransen echt zeer onzorgvuldig met afstand houden of mondkapjes. Handen geven gebeurd overal (!) Op een NB overdekte kerstmarkt voor 40 bezoekers max. telde ik meer dan 80 personen. Geen controle.
  Winkelwagentjes zijn niet verplicht, er zijn geen max bezoekersaantallen bij (kleine) winkels. Dus dat is echt oppassen geblazen.
  De kappers waren vorige week gewoon open ook al was dat officieel verboden. Als je dan vraagt hoe het komt krijg je te horen: ach ja kerst komt eraan. En dan niet een enkel kappertje, nee twee grote kapperszaken in de mall voor de Auchan. Politie liep langs maar greep niet in.
  Het enige waar de Fransen zich aan houden is de avondklok.

  • Nicky schreef:

   Beste heer Kramer, uw laatste alinea is niet juist: kappers in Frankrijk mochten weer open vanaf 28 november dus logisch dat de politie niet ingreep. Ik woon in Bordeaux en uw constatering is niet de mijne: de Fransen houden zich op markten en winkels opvallend netjes aan de voorschriften. Ieder heeft hier een mondkapje op op straat, op vrijwel elke winkeldeur hangt een affiche met het max. aantal klanten dat tegelijk binnen mag. Dus er zijn in elk geval duidelijke regionale verschillen…

   Ik ben het eens met uw redenering dat de Nlse overheid naar de letter geen reisverbod kan opleggen. Maar voorwaarden op terugkeer lijken me wel degelijk mogelijk, getuige ook de nu verplichte PCR-test?
   Verder snap ik niet dat als u de coronamaatregelen in Frankrijk zo onverantwoord en slecht gecontroleerd vindt, u het dan toch als een individueel recht beschouwt erheen te mogen reizen en dat risico weer mee terug te nemen naar NL. Dat klinkt tegenstrijdig.. Persoonlijke vrijheid houdt toch op waar deze die van anderen inperkt?

 29. Reeuwert Tromp schreef:

  Peter, ik denk dat je gelijk hebt. Wij gaan wel naar ons huis in Fr. , maar het zou zo maar eens kunnen, dat het over een paar weken als wij terug gaan wel verplicht wordt. Hou daarom de berichtgeving goed in de gaten. Doen wij ook.

 30. Peter schreef:

  De update van 24/12 stelt dat “Bij terugkeer uit het buitenland moeten reizigers een negatieve conronatest (PCR/ max. 72 uur oud) kunnen laten zien.”.
  Volgens Rijksoverheid.nl geldt dit niet als men met de auto inreist

 31. Reeuwert Tromp schreef:

  Groen Links heeft terecht opgemerkt in de kamer dat ze het vreemd vinden dat er wel vliegtuigen vertrekken met vakantiebestemmingen.
  Maar ik vind het ook vreemd, dat wij niet naar ons tweede huis in Frankrijk zouden mogen, terwijl Frankrijk met ingang van vandaag grotendeels uit de “confinement”gaat. In Frankrijk kunnen we ons helemaal isoleren en lopen minder gevaar dan hier in NL. En wij vinden het wel degelijk noodzakelijk om te gaan vóór de winter te gaan , of je moet eventuele schade kunnen verhalen op NL.

 32. jacky schreef:

  BELGEN // op deze site staat ( op 13dec): Belgische reizigers: Per 21/10 heeft de Belgische overheid heel Frankrijk bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden, maar een COVID-test en quarantaine zijn niet verplicht bij terugkeer in België.
  Dat klopt niet. zie; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/07/reizen-quarantaine/
  Quarantaine = VERPLICHT bij terugkeer uit rode zone // zie nodige links in het artikel…

 33. Reeuwert Tromp schreef:

  De berichtgeving over de mogelijkheden om weer naar Frankrijk te reizen zijn een beetje verwarrend.
  Deze site geeft aan, vanaf 15 december weer meer
  mogelijk is, waaronder het reizen van de Fransen tussen de regio’s.
  Ik begrijp dan ook voor buitenlanders? Andere sites spreken over een “verzwaring” van de maatregelen, waaronder het vervroegen van de avondklok. Misschien dat er vandaag nog wat meer duidelijkheid komt.

  • Nicky schreef:

   Beste Reewert, je hebt gelijk, die alinea hadden we nog niet aangepast gisteravond. Nu wel. Zie hieronder de actuele info. Verder: de eerder aangekondigde Franse versoepeling is iets teruggedraaid. De avondklok was twee weken geleden aangekondigd als durend van 21.00 uur tot 7.00 uur. Maar hij gaat nu toch gelden van 20.00 tot 6.00 uur. En de heropening van musea, theaters en bioscopen is uitgesteld (niet 15/12 maar pas 7/12) Dat kun je evt een ‘verzwaring’ noemen of rem op de versoepeling. Komt op hetzelfde neer.

   Franse grensrestricties

   Er zijn geen reisbeperkingen voor reizigers uit EU-landen. Er is dus geen verplichte coronatest of quarantaine voor reizigers uit Schengen-landen. Wel geldt vanaf 15 december een avondklok (20.00-6.00 uur) en ook buitenlandse reizigers moeten zich daaraan houden. Dat betekent dat je vanaf die datum en tot nader order niet ‘buitenshuis’ mag zijn zonder geldige reden. Dus dat geldt in principe ook voor rijden op de autoroutes.

   Nederlandse reizigers:

   Vanaf 15 december mag iedereen weer vrij reizen tussen de Franse departementen, met in acht name van de avondklok (20.00-6.00 uur, alle dagen behalve 24 december). Vanuit Frankrijk gezien zijn er vanaf die datum dus ook voor buitenlanders geen beperkingen meer om door het land te reizen. Wil je echter naar Frankrijk reizen: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken hanteert nog steeds een oranje reisadvies voor heel Frankrijk. Daarmee worden alle ‘niet-noodzakelijke’ reizen afgeraden. Het winterklaar maken van een tweede huis in Frankrijk geldt volgens Nederland niet als noodzakelijke reden.

 34. Ridwan A20 schreef:

  Dank voor de snelle update. Petje af, voor jullie ook best wel wat werk.

  Mooi, de Nederlandse overheid kan van alles vertellen maar we mogen dus blijkbaar naar Frankrijk vanaf 15 december. Ik overweeg rond de kerst naar Parijs te gaan, maar vraag me wel af of de Franse douane controles uitvoert.

  Mijn ouders werden in oktober (nog geen confinement) bij Lyon aan de kant gezet door de politie om te vragen naar de reden van hun reis. En ook in de Thalys werden mensen naar het doel van hun reis gevraagd (18 september). Al sloegen ze mij over (Nederlands paspoort?).

  • Nicky schreef:

   Vragen naar doel van de reis in de Thalys komt al langer voor:dat zijn ‘steekproeven’ van de Franse douane op zoek naar drugskoeriers.. Dus denk niet dat dat met corona te maken heeft. Of werd daar in dit geval specifiek aan gerefereerd?

 35. caroline schreef:

  We reizen van Rhodos ,Griekenland naar Nederland waar we woonachtig zijn . We hebben beide de Nederlandse nationaliteit . Kunnen we één nacht overnachten in Frankrijk ?

 36. Alexander schreef:

  Ik ben een tijdje op zoek geweest naar wie nu wat verbied. De laatste stand van zaken is dat Buitenlandse Zaken uiteindelijk klip en klaar heeft gesteld dat “De regels betreffende het naar of door Frankrijk reizen zijn bepaald door de Franse autoriteiten”. Er is dus geen sprake van een verbod vanuit Nederland. Wel van een negatief reisadvies.

 37. Ridwan schreef:

  Het is onwaar dat volgens Buitenlandse Zaken ‘niet-noodzakelijke’ reizen naar Frankrijk niet zijn toegestaan. Het wordt sterk afgeraden, maar juridisch kunnen ze je niets maken.

  Zodra de horeca daar weer opengaan, sla ik mijn slag. In Frankrijk lijken ze minder bang te zijn voor het virus, is mijn indruk.

 38. Helga Michiels schreef:

  Heel mooie en goede informatie.

 39. Christian Pické schreef:

  Ik ben reeds meer dan een week in Frankrijk om vanuit mijn woning aldaar te (tele)werken aan een project.

  1) Ik veronderstel dat ik hier mag blijven (mijn officiële domicilie staat in België)? Ik ben zelfstandig ondernemer.

  2) Mijn vriendin (we wonen samen) zou vanavond naar Frankrijk komen om me te vervoegen en ook volgende week van hieruit te telewerken. Het materiaal dat zij nodig heeft voor haar werk ligt grotendeels hier in Frankrijk. Is ‘werk’ een geldige reden om de verplaatsing naar hier te maken, gezien zij haar materiaal nodig heeft om dat werk te doen en anders niet in staat is om dit werk vanuit België te doen?

  • Nicky schreef:

   Vooral alle persoonlijk vragen over reizen van en naar Frankrijk verwijzen we u naar het Nederlandse of Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. contactgegevens staan in het artikel!

 40. Arnold schreef:

  Gedachten, heb ik het goed begrepen dat we dit WE nog naar ons verblijf in Frankrijk kunnen gaan zonder problemen?

 41. Wouter schreef:

  Hallo,

  Ik vlieg op 10 november naar mijn vriendin toe in Toulouse. Mag ik hier nog steeds naartoe vliegen? Moet ik dan een negatieve COVID-19 test hebben of iets dergelijks?

  • Nicky schreef:

   Afreizen wordt sterk afgeraden door BZ en bij terugkeer moet je in quarantaine. Maar nee, de Franse overheid eist geen negatieve COVID-test voor reizigers uit Schengenlanden

 42. Koen schreef:

  Momenteel verblijven wij nog in ons tweede huis in Frankrijk. Wij zijn van plan volgend weekend (7 of 8 november) terug naar Nederland te rijden. Is dit mogelijk met bijvoorbeeld een
  attestation de déplacement?

 43. Arjen schreef:

  Wij zitten met een omgekeerd probleem, wij zijn nu in Frankrijk en de vraag is of we hier mogen blijven of moeten we juist blijven omdat je niet tussen de regios mag reizen.
  Stel dat we naar NL terug willen/moeten; zijn daar regels voor en weet iemand waar ik die kan vinden?

  Tot slot, ik schrik wel een beetje van de onbegrip in de reacties, wees ajb een beetje solidair met dit mooie land dat gewoon in de problemen zit momenteel. Hoe zuur dat ook is voor iedereen.

 44. R. Sliepenbeek schreef:

  Mag ik gezien de nieuwe maatregelen door Frankrijk reizen naar ons huis in de Dordogne om dit klaar te maken voor de winter. Reis door veschillende regio’s maar hoef niet te stoppen voor te tanken.

 45. Reeuwert Tromp schreef:

  Weet iemand of er al iets bekend is, hoe Frankrijk om gaat met tweede huisbezitters in het land als er weer een lockdown komt?
  Je kunt je n.l afvragen of je op vakantie gaat naar Frankrijk of dat je je woonomgeving gewoon van het ene huis naar het andere huis verplaatst.
  Bovendien zal ik er heen moeten voor onderhoud en afsluiten water .e.d. Er wordt nu gezegd dat jongeren veelal het virus hebben meegenomen naar NL. Nou ik vind dat je dus niet iedereen over 1 kam kunt scheren.
  Meestal zijn ouderen zeer voorzichtig. Bovendien betaal ik wel belasting aan de Franse staat en dan zou ik er niet heen mogen/kunnen. Dat wringt.

 46. Janneke schreef:

  Voor ons geldt hetzelfde. Zouden ook gaan klussen, en zoveel mogelijk boodschappen mee. Ons huis staat in een departement dat door Frankrijk niet is gekleurd als een risico zone. Nederland heeft in 1 keer heel Frankrijk als risicovol om te reizen aangemerkt. Wij wonen in Amsterdam, ben hier veel meer blootgesteld aan het virus dan op het Franse platteland.
  Heel frustrerend

 47. Kaat schreef:

  We hebben een 2e woning in Frankijk…. wel belasting betalen en er niet heen mogen!!!
  NL overheid zegt ‘niet op vakantie’, echter wij gaan naar onze eigen woning (voor onderhoud, niet wegens vakantie!!), die niet wordt verhuurd en we nemen eten mee om een bezoek aan de supermarkt te voorkomen….
  Wat is hierop tegen??? Waarom zou ik in quarantaine moeten? Ik zit alleen in de auto en in mijn eigen huis!!
  Ik loop hier in NL minstens zoveel risico in de supermarkt!

 48. Ridwan A20 schreef:

  Voor alle duidelijkheid: ze kunnen echt niet controleren waar je hebt getankt of bent gestopt. Ik denk dat het een ontmoedigingsmaatregel is. Ik ben vorige maand nog naar Parijs geweest, en quarantaine is een papieren verplichting (oké, ik werk vanuit huis). Je reis wordt niet geregistreerd.

  Misschien in de herfstvakantie nog ergens in Frankrijk een terrasje pakken, want hier mag het niet meer. Bon voyage!

 49. Dirk Ranzijn schreef:

  Ik ga eind oktober naar mijn (klein)kinderen in Nederland. In Frankrijk rijk ik alleen op de peage. In Parijs (A86 CARREFOUR POMPADOUR
  94000 CRETEIL) ga ik pal naast de snelweg (Pompadour) tanken. Heeft dat gevolgen voor een verplichte quarantaine

 50. Ridwan schreef:

  Dank dat we weer helemaal op de hoogte zijn. Jammer dat zoveel gebieden op code oranje staan. De Fransen mogen gewoon vrij reizen door de hele EU, zonder beperkingen.

  De thuisquarantaine is formeel niet verplicht, iets waar vooral mensen die thuiswerken van kunnen profiteren. Neem thuis wel je verantwoordelijkheid en houd in ieder geval voldoende afstand, zou ik zeggen. Je kunt los daarvan gewoon tanken onderweg. Er is geen haan die er naar kraait. Ik heb nog een aantal prachtige dagen in Parijs gehad.

  Bon voyage !

 51. Ineke Gerritsen schreef:

  Zo jammer dat dit allemaal gebeurd en nodig is. Voor veel mensen zo verwarrend ook. We zitten nog steeds heerlijk op,een camping in de Vaucluse. Op de dag dat kode oranje door Nederland werd afgegeven voor dit gebiedc raakten veel Nederlanders in paniek. Velen gingen inpakken en naar huis. De nodige spookverhalen gingen de camping rond. Zo triest dat mensen mekaar gek maakten.. iedereen verzint maar wat en iedereen overtuigd van zijn/haar gelijk. Wij deden aan deze paniekzaaierij niet mee. Ee volgen ons eigen verstand en gevoel. We kregen juiste info van onze zorgverzekeraar.. die ons liet weten dat wij gewoon en aanvullend verzekerd bleven,zelfs in een kode oranje of rood gebied! Dat was voor ons zeer belangrijk. Voor evt repatriëring is voor ons geen sprake, we hebben immers eigen vervoer en hutje op wielen bij. Dat is natuurlijk ook een punt. We voelen ons hier veilig ! Ruimte en afstand genoeg op de camping ! Ook hier houden we ons aan de regels.. net als we dat thuis ook doen en deden. Geen verschil dus. We zoeken geen markten op en gaan zeker niet overbodig shoppen. Wel zijn we elke dag heerlijk buiten en genieten! Een anders dan anders vakantie? In bepaalde zin wel…m aar evengoed is het fijn om hier te zijn

 52. paul albers schreef:

  Is er een reden waarom Bas-Rhin als enige departement wel een code rood in Frankrijk heeft maar geen code oranje krijgt van Nederland? Bas Rhin kreeg zondag een code rood met 5 anderen. Die anderen hebben sinds gistren code oranje. Bas Rhin niet…. Misschien omdat het EU parlement in Straatsburg moet vergaderen? Iets anders kan ik me niet bedenken.

 53. Fenja Sepers schreef:

  Weet iemand of je nog steeds op Bordeaux kunt vliegen en vanaf daar een auto huren en meteen naar het zuiden (en code geel) kunt rijden?

 54. N. Bernard schreef:

  Hallo, wij hebben op 12-9 een burgerlijk huwelijk in Versailles van de zus van mijn man. Hij is getuige van de bruid. Nu is dat departement sinds vannacht ineens oranje gebied geworden en ik vraag me af of we wel moeten gaan. Is het zijn van getuige een noodzakelijkheid? Het is voor ons geen vakantie maar zouden misschien wel in quarantaine moeten? En is dat het waard?

 55. Nicky schreef:

  Hoi Monique, Reims ligt in departement de Marne, dat staat vooralsnog niet op de lijst met rode gebieden van de Franse overheid. Het Nederlandse reisadvies voor dit gebied is geel. Dus in principe kan/mag het…

 56. Caroline schreef:

  Ik ben teruggekomen van een vakantie in de Alpes-Maritimes afgelopen maandag. Op dinsdagavond werd dit gedeelte van Frankrijk ineens oranje. Moet ik nu wel of niet in quarantaine voor 10 dagen?

  • Nicky schreef:

   Hai Caroline, het officiële reisadvies ‘oranje’ voor Soanje en delen van Frankrijk ging pas maandag 24/8 om middernacht in. Naar de letter hoef jij dus niet in quarantaine, maar je kunt zelf het beste inschatten of je risico op besmetting hebt gelopen..

 57. Béatrice van Langenhove schreef:

  AUB KAN ME IEMAND ZEGGEN WELKE KLEUR DE REGIO NICE HEEFT….. AUB…. VOLGENS MIJ GEEL….. NIEMAND WIL ME IETS ZEGGEN….. KAN IK GEWOON EEN B & B BOEKEN EN MET MASKER HET OPENBAAR VERVOER GEBRUIKEN?????

 58. Ronald van den Berg schreef:

  Weet iemand of eigenaren hun B&B mogen aanbieden aan toeristen in een gebied gemarkeerd als code rood (Bouches-du-Rhône)?
  Bouches-du-Rhône is rood gemarkeerd door de Franse overheid en code oranje door Buza.

  Het gaat mij om de Franse regels voor code rood.

 59. Tim schreef:

  Zo blij met deze site!
  Zaterdag gaan we weer naar Frankrijk. We rijden altijd door België. Kan dat nog steeds, ook over de E19 dwars door Antwerpen?

 60. Op dit moment zijn er in Frankrijk, 172,377 inwoners positief getest op corona. 492 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 30,029 overleden in Frankrijk aan corona. Gelukkig zijn er ook al 78,597 corona patiënten hersteld van corona (covid-19).

 61. G.H.Ooms schreef:

  Is er geen up-date?
  2e ronde is nu toch voorbij ( was tot 22e)?

  • Nicky schreef:

   Sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open, staat in bovenstaand artikel. Verder gene verdere versoepeling bekend, maar bijna alles is weer zoals hiervoor in Frankrijk en/of de voorzorgsmaatregelen zijn nagenoeg gelijk als in Nederland. behalve dat de Franse vaker mondmaskers (moeten) dragen. Dat zal voorlopig nog zo blijven.

 62. Lia schreef:

  Ridwan..ook in Frankrijk geld nog steeds de 1 meter samenleving.
  Die is niet opgeheven hoor!

  De virus is er nog steeds,net zo erg als in maart.
  Alleen door de hygiëne en afstand houden is hij onder controle.
  Fijne vakantie iedereen!
  Wij kunnen niet wachten tot september.

 63. Ron schreef:

  Hallo, wij vertrekken woensdag 19 juni naar ons huis in Frankrijk. Ik weet eigenlijk niet wat ik aan de grens zal tegenkomen. Als iemand maandag de grens passeert, hoor ik graag wat de situatie is. Alvast gedankt.

 64. Sef schreef:

  Dit pokerspel is werkelijk niet te volgen en tenenkrommend. Wij vertrekken 15 juni naar Frankrijk, naar ons eigen huis. Ik heb een Franse minister één en andermaal horen verklaren dat we welkom zijn. Ik hoor berichten van mensen die twee weken geleden al met de auto naar Frankrijk zijn vertrokken. Ze zijn geen enkele grenscontrole tegen gekomen.

 65. Ridwan schreef:

  Volgens mij gunt de Nederlandse overheid het gewoon niet dat we naar het buitenland gaan. Op de website van de Rijksoverheid staat: “Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis”. De default lijkt te zijn: niet op vakantie.

  Het gaat in Frankrijk beter dan verwacht met het indammen van het coronavirus. Misschien gaat Macron zondag wel vertellen dat de regering de versoepelingen wil versnellen.

  13 juli voor mij een vakantie in Parijs. Vrijheid, blijheid en even weg van de 1.5 meter-‘samenleving’!

  Waar in Frankrijk je ook heengaat, veel plezier allemaal met de voorbereiding 🙂

 66. Lia schreef:

  Volgens mij gaat Nederland hier niet over.
  Maar moet Frankrijk beslissen of ze Nederlanders willen toelaten.
  En ze zijn niet zo vlot in Frankrijk.
  Je zou nu toch wel eens willen weten of je maandag de grens over kan.

 67. Marina schreef:

  Ik kon kennelijk niet antwoorden op iemands bericht, daarom even zo:
  Volgens mij kan je 15 juni prima de grens met Frankrijk over, dat heeft de Franse overheid inmiddels meermaals gezegd.
  Het probleem is dat er vanuit Nederland nog geen duidelijkheid is of het reisadvies van oranje naar geel gezet gaat worden vanaf die datum. Dus dit is verzekering technisch gezien het eigen risico als u toch besluit om de 15e naar Frankrijk af te reizen.

 68. Bernard schreef:

  Hoe moeilijk kan het kennelijk zijn om het vertrouwen in Europese overheden te bewaren.
  Waarom al die bureaucratie? Gaat de grens nu open voor Nederlanders op 15 juni of niet…….??

 69. Rick Reiding schreef:

  Misschien vragen naar de bekende weg (ijdele hoop), maar geven de uitlatingen van de staatssecretaris van Frankrijk in de AD ons de ruimte om op 15-6 als toerist Franse de grens over te steken en Frankrijk te betreden (dus ook wanneer het niet gaat om het bereiken van een primaire woning of het uitoefenen van een internationaal beroep en zonder formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’)? Kunnen wij er vanuit gaan dat we op 15-6 het land in mogen?

 70. Marja Harms schreef:

  Wij willen de 15e ook dolgraag naar ons huis in de Auvergne afreizen om de nieuwe vloer in onze cuisine te bekijken. Waar wachten we toch op? Nederland zegt dat Frankrijk eerst de grenzen open moet stellen. Dit gaat de 15e gebeuren voor Schengenlanden, maar Nederland geeft nog steeds geen positief reisadvies.
  Hoe lang wordt ons geduld nog op de proef gesteld.

 71. Luuk schreef:

  Wanneer komt er witte rook vwb de 15e? Krijg een beetje kip ei gevoel van het feit dat Nederland wacht op Frankrijk en Frankrijk op Nederland, zijn er al bilaterale afspraken in de maak? Of worden deze nu op EU (schengen) niveau genomen? Wij willen de de 15/16e richting de provence dus de grens MOET open 😉 zsm code geel graag 🙂

 72. Leonard schreef:

  Ik hoop niet dat Rutte c.q. Nederland het reisadvies baseert op fase 2 déconfinement in Frankrijk, die tot 21 juni loopt. Maar het blijft een reisadvies.
  Wij willen graag 15 juni naar onze fermette in Hauts-de-France, waar medio april werd ingebroken.
  De Belgische grens vanuit Nederland is dan opengesteld. Frankrijk laat Belgen vanaf 15 juni ook toe.
  Zouden de Fransen dan Nederlanders aan de grens tegenhouden?

  • Nicky schreef:

   Hai Leonard, we verwachten dat er volgende week nu echt duidelijkheid komt.; De Europese ministers hebben vrijdag samen overlegd, Fr schijnt nog steeds 15 juni als streefdatum genoemd te hebben voor Schengenlanden..

 73. Nina schreef:

  Wanneer is de volgende persconferentie? Dan zal er toch wel duidelijkheid komen?
  Mag je via Duitsland wel Frankrijk binnen de 15e juni?
  Bedankt voor je reactie.

 74. Reeuwert Tromp schreef:

  Ik begin het gevoel te krijgen, dat er door Rutte een spelletje wordt gespeeld. Ben bang dat hij een verborgen agenda heeft om te proberen te voorkomen dat mensen naar Frankrijk gaan. Wat zou het geweldig zijn, als het hem lukt om de mensen hier te houden. Dan spekt dat in ieder geval de kas van de Nederlandse toeristenindustrie. Dat kun je natuurlijk niet hardop zeggen, dus laat je nog steeds in het midden of we nu wel of niet naar Frankrijk kunnen. Laten we dus op onze hoede zijn, want ik wil wel naar Frankrijk, al moet ik er voor om rijden.

 75. Rick Reiding schreef:

  Frankrijk opent de grenzen vanaf 15-6 o.a. mits het ander land dit vice versa ook doet (zo staat het hierboven vrij vertaald). Nu hoor ik net Rutte vanavond op 3-6 zeggen dat (ingaande 15-6) alle Europeanen welkom zijn in Nederland uitgezonderd Zweden en van VK. Waarom noemt Rutte Frankrijk dan niet onder de landen waar vanaf 15-6 gereisd kan worden, maar ergens tussen 15-6 en 1-7? Ik vraag dit omdat ik een AirBnB heb geboekt in Frankrijk vanaf 16-6.

  • Nicky schreef:

   Zeer verwarrend, we zijn het met je eens Rick. we hebben geprobeerd een en ander uit te leggen, zie bovenaan het artikel. Het terughoudende bericht van Rutte van gister betekent helaas dat er nog steeds geen zekerheid is voor 15 juni… Maar beide landen hebben ‘hoop’ en ‘intentie’ uitgesproken, dus we blijven duimen dat er voor die datum volledige helderheid komt.

 76. Bob schreef:

  Goedemiddag,

  Weet iemand of je vanaf 15 juni een vakantiehuisje met 8 vrienden kan huren? Die vrienden vormen natuurlijk geen huishouden en 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk als je een week met z’n allen op vakantie gaat. Ik ben benieuwd!

 77. Lia schreef:

  Sorry,maar weer typische Nederlands om te zeuren over een paar €
  Dit is pure overmacht,niemand zit hierop te wachten.
  Het is niet zo dat Frankrijk gewoon maar de grens dicht houd.
  Ook wij zouden nu lekker in Frankrijk moeten zitten.
  Maar helaas.
  Wij moeten nu wachten tot we in september weer op vakantie kunnen.
  Wees blij dat je nog gezond bent.
  En weinig last hebt gehad van onze lockdown.
  We zijn zo vrij geweest,vergeleken bij de Fransen.

 78. Richard schreef:

  Weet iemand wat de regels/richtlijnen zijn voor het reizen met de auto in Frankrijk? Ik bedoel dan o.a., met hoeveel personen mag je in de auto zitten?; mag je personen meenemen die niet tot je huishouden behoren?; Zo ja, zijn dan mondkapjes verplicht omdat de 1m regel niet kan worden aangehouden? Ik ben benieuwd, ik kan er namelijk nog niets over vinden.

 79. Emerald schreef:

  Waar de 1 meter afstand niet gehouden kan worden zijn mondkapjes verlicht. Maar ik zag zojuist een filmpje van een bedrijf waar je kano’s kan huren in zuid frankrijk en ik zag iedereen daar met een mondkapje op. Ook is het mij niet duidelijk of je mondkapjes moet dragen op een terras of op campings. Ik wil dit wel graag weten want als de beperkingen meer zijn dan in Nederland dan is mijn vakantiegevoel weg en beter om daar niet naartoe te gaan.

  • Nicky schreef:

   Hai Emerald, het aantal plekken waar een mondkapje verplicht zal zijn in Frankrijk is zeer beperkt en het geldt bijna alleen voor binnenruimtes. In de OV is zeker, in sommige winkels ook. Over campings zijn de details nog niet bekend, maar wij proberen voor a.s. zondag zo veel mogelijk op een rijtje te krijgen > dat zetten we in een nieuw/apart artikel, dus kijk die dag op onze homepage.

 80. m. martina schreef:

  Weet iemand of het nu dus ook mogelijk is naar het eiland Lá Réunion af te reizen? Aangezien het deel uitmaakt van Frankrijk lijkt het mij van wel, maar ik zou het graag meer zekerheid hebben.
  Dankjewel!

 81. Ad schreef:

  Dag S. Visser
  Je schreef: “Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.”
  Ik sluit me daar graag bij aan.
  Vandaag heb ik wel een briefje naar de ambassade gestuurd dat ik teleurgesteld ben. De grenzen gaan op zijn vroegst op 15 juni open, terwijl ik hoopte – omdat er al wat geruchten gingen- dat we op 8 juni naar Zuid Frankrijk konden. Ik schreef dat ik het niet erg vind om een zomervakantie over te slaan vanwege de Corona risico’s , maar wel jammer dat het noodzakelijke onderhoud er nu niet van komt. Ik denk dat dit ook is wat bij veel mensen speelt.. reparaties, grasland, tuinonderhoud, mogelijke lekkage, sceptic tank plaatsen, …
  .. en volgens mij is het momenteel ook een beetje de bureaucratie waardoor het vertraagt, want om een regeling te maken die hier aan tegemoet komt ( ‘er noodzakelijke reis van kunnen maken als er onderhoud gepleegd moet worden’) lijkt me niet zo lastig.. ook niet als de Europese landen dat samen willen of moeten afspreken..

 82. Ad schreef:

  Dag Marja
  Ik ben op zoek gegaan naar deze petitie.
  Waar staat ie?
  “Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.”

 83. Will schreef:

  Ik ben 74 jaar en wij moeten als ouderen in Nederland thuisblijven en mogen alleen voor noodzakelijke dingen de deur uit.
  Kan ik straks , als de grenzen voor Nederlanders open zijn, ook vrij op vakantie in Frankrijk.

  • Nicky schreef:

   Beste Wil, Er zijn in Frankrijk na 2 juni geen andere regels voor ouderen dan voor de rest van de bevolking. Dus het antwoord is ‘ja’.

 84. Ines schreef:

  Behalve de regio rond Parijs (Ile-de-France) zijn ook de twee overzeese departementen Mayotte en Frans Guyana oranje.

 85. olav schreef:

  Hallo

  Ik woon in Spanje en moet voor een begrafenis naar Nederland (volgende week)
  Kan ik zonder problem Frankrijk door. Ik zie familie omstandigheden niet op het formulier staan

  alvast bedankt

  • Josee schreef:

   Beste Mario, ook dit is aan de hand van een uitspraak gedaan door Staatsecretaris Lemoyne en ook hiervoor geldt: wij wachten nog op een officiële bevestiging hiervan door de regering.

 86. Marja Harms schreef:

  Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.

 87. Jan Jouko Mulder schreef:

  Dag, ik heb een huis in Normandië én zit voor een klein deel in een BV van mijn in Fr. woonachtige broer. Ik wil naar mijn huis en wil zakelijk overleg met mijn broer.
  Ik denk dat ik aan een dag of 10 genoeg heb. Weet iemand of dat kan, maar vooral hoe dat te regelen valt.

 88. Ingrid tromp schreef:

  Goedemorgen

  Ik heb kleding laten maken voor mijn bedrijf zou dit 17 maart ophalen maar ivm corona is dit uitgesteld
  Mag ik inmiddels voor zaken/ handel naar parijs en welke papier3n heb ik nodig

 89. Reeuwert Tromp schreef:

  Vandaag hoorde ik op het NOS-nieuws, dat de Franse regering zinspeelt met de gedachte om buitenlandse toeristen in de zomer niet toe te laten. Als tweede huis-bezitter vind ik dat niet zo’n leuk bericht. Bovendien zie ik mezelf niet als een toerist, maar ik woon gewoon 2 maanden in Frankrijk in mijn eigen huis.
  Is er iemand, die er meer van weet? Heb nu wel de neiging, als de plannen door gaan, om inderdaad de Franse belastingdienst een verzoek te doen toekomen om een deel van de onroerend goed belasting terug te storten, cq te verrekenen. Ook geprobeerd om de Nederlandse ambassade in Parijs te bellen, maar die nemen niet op.

 90. JHE Stoffels schreef:

  Mijn broer woont permanent in Frankrijk en is zeer ernstig ziek. Mag ik voor enkele weken naar Frankrijk om hem bij te staan en te helpen? En zo ja, welk formulier heb ik dan nodig?

  • Josee schreef:

   Het zou moeten vallen onder de uitzonderingsvoorwaarden om naar Frankrijk te reizen en daar dient u het ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘ voor in te vullen. Wij raden u echter aan ook te verifiëren bij de Ambassade voor evt aanvullende bewijsdocumenten (Zie telefoonnummer in het artikel)

 91. Van hamme jeanine schreef:

  Ik heb een vriendin die vastzit aan de cote yvoir nml Abidjan maar woonachtig is in Frankrijk,wat kan zij doen om terug naar haar land te gaan….

 92. Agaath schreef:

  Hallo
  Wij wonen permanent in Frankrijk.
  Onze dochter trouwt op 6 juni.
  Ik neem aan dat dit geen urgente reden is om te mogen reizen?

  • Nicky schreef:

   In Frankrijk moeten bruiloften voorlopig nog uitgesteld worden, maar wij durven niet te zeggen, of je om die reden Frankrijk mag verlaten om naar NL te gaan.

 93. Reeuwert schreef:

  Ja, wij hebben ook een huis in Frankrijk en balen er van dat we er nu niet heen kunnen. Hoewel goede hoop hebben we dat de situatie zal veranderen, afgaande op de discussies over “open grenzen”, zowel in Frankrijk en Duitsland.
  Wat betreft de taxe d’habitation” zou je kunnen proberen om contact met de belastingdienst op te nemen . Wij hebben daar al eens succes mee gehad in een ander verband, maar wellicht doen we het ook nu weer.
  Overigens dit zal nu ook gelden voor de Fransen zelf met een tweede huis. Voor het eerste huis wordt de taxe d’habitation afgebouwd, maar dit geldt niet voor een tweede huis.

 94. Ton schreef:

  kan ik ergens een lijst vinden van hotels die open zijn langs de snel weg richting nederland van uit spanje

 95. Nicolas schreef:

  Wij wonen permanent in Frankrijk en hebben vorig jaar een “voorlopige koopakte”getekend voor een woning in Nederland voor. permanente bewoning. Het transport moest op 1 mei plaatsvinden maar toen konden wij niet reizen.De druk van verkopers wordt hoog en dus willen we, per auto, rechtstreeks naar Nederland om de akte te tekenen. Mi.i. is dit een “convocation administrative” Klopt dit?

 96. ed peeren schreef:

  Toch nog een reactie op enkele reacties met betrekking tot een mogelijk reisverbod als je oa een huis in frankrijk hebt, Ik vind vooral dat we Europeanen zijn en het is weer treurig dat ieder land nu op nationalisme terug valt. Ik voel mij geen gast in frankrijk, en vind dat je je overal goed moet gedragen. Toevallig draag je met belasting bij aan het systeem en vind ik een reisverbod alleen acceptabel als dat ook na 15 juni voor de fransen geld. Anders ga je wel heel makkelijk aan een gelijkheidsbeginsel [dus discriminatie] voorbij. Deze crisis maakt helaas weer heel duidelijk hoever we nog van een Europa af zijn . Hiernaast super bedankt voor het heldere artikel omtrent de mogelijkheden ..Lof voor de samenstellers omtrent de snelle en goede informatie

 97. J.Fortuijn schreef:

  Onze dochter in zuid Frankrijk (Perpignan) gaat verhuizen ze blijft in Perpignan wonen.
  Mijn vraag is zou ik vanuit Nederland daar spulletjes heen mogen brengen? Ik blijf in haar huis slapen dus alleen brengen en 1 of 2 dagen klussen en dan weer direct terug zonder onderweg
  te stoppen hooguit sanitaire stop.
  Zou dat mogen en zo ja wat heb ik nodig aan formulieren.

 98. Maria Ebben schreef:

  Dank je wel voor de heldere samenvatting van het ‘plan de déconfinement’. Ik heb premier Edouard Philippe en zijn collega’s zelf gevolgd, maar het is wel heel veel informatie! Heel fijn om het nu op het gemak in het Nederlands na te kunnen lezen.

 99. Sjoerd schreef:

  Als ik het goed begrijp blijven de grenzen dus dicht tot 15 juni voor niet noodzakelijke reizen?

 100. Mario van Gend schreef:

  Leuk zo’n reactie, maar wij hebben er een flink bedrag voor betaald, het is onze eigendom en wij betalen jaarlijks ook flinke bedragen om er te mogen “ gasten”

  Het is toch een beetje vreemd dat je NIET naar je eigen woning mag!

  Dat u het niet erg vindt, prima, maar svp niet in mijn portemonnee kijken!

 101. s. visser schreef:

  Ik lees een aantal vragen en kan het niet laten hier een reactie op te geven.
  Plaatsvervangende schaamte komt bij mij naar boven tijdens het lezen hiervan.

  Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.
  Dat Frankrijk het mogelijk maakt om een deel van het jaar in hun prachtige land te mogen verblijven is een groot goed. Wij zijn er te gast!

  We verkeren in een bizarre tijd waarin heel veel mensen in een verschrikkelijke situatie verkeren.

  En u vraagt of u geld terug kunt krijgen, wel kunt vissen , etc.

  Misschien even nadenken hierover ….

 102. Mario van Gend schreef:

  Wij zitten met hetzelfde probleem als Marja Harms.
  Wij hebben ook een tweede woning in Frankrijk en een losstaande Gite die wij willen klaar maken voor de verhuur, plus al het tuinonderhoud natuurlijk, ruim één hectare!
  Het zwembad kan gaan overlopen met dramatische gevolgen!!
  Kunnen wij geen belasting terug vragen omdat wij geen gebruik kunnen maken van de woningen?

  Dit begint echt wel dramatisch te worden!!

 103. ed peeren schreef:

  Ook wij hebben een huis in soulac sur mer [alantique bij Bordeaux] geen vakantiepark of zo.. Ik betaal € 2000 aan tax hiervoor . Zouden er mogelijkheden zijn om een deel terug te krijgen aangezien de overheid mij verbied er heen te gaan, terwijl ik weet dat div. fransen wel naar hun 2. huis gaan of al zijn.. Ik hoop wel dat het na 2 juni mogelijk zal zijn..

 104. natasja schreef:

  wij willen vanaf 25 juli naar frankrijk voor onze vakantie maar ik ben bang of is der nog een super klein beetje hoop we hebben namelijk voor dat heel dit begon al nederlandse camping besproken in frankrijk

  • Josee schreef:

   Beste Natasja, daar is nu nog niets over te zeggen, want de regering heeft nog geen uitspraken gedaan over reizen in/naar Frankrijk. Als dat er komt, zullen wij het in dit artikel opnemen. Let op: verwar de noodtoestand tot 24 juli niet met een reisverbod, dat zijn 2 verschillende zaken!

 105. Marja Harms schreef:

  Wij hebben een 2e huis in de Auvergne. Deze week wordt onze vloer in de keuken geegaliseerd en pvc laminaat gelegd. Wij kunnen het resultaat niet zien voordat wij de rekening betalen en krijgen dus foto’s toegestuurd.
  Ik hoop echt dat na volgende week de grenzen voor mensen met een 2e huis opengaan. Wij zijn geen gewone recreanten/vakantiegangers.
  Wij betalen belasting en willen onze tuinen en huizen onderhouden. Is het niet mogelijk om als groep hierin iets te doen om een vrijbrief te krijgen om in Frankrijk te reizen en te verblijven?

 106. Frans. Stok schreef:

  Onze wagen moet naar de keuring mogen wij deze gaan halen in ons tweede verblijf in frankrijk

 107. Josee schreef:

  Beste Sandra, als dit puur voor recreatieve doeleinden is dan raden we aan de informatie even af te wachten over versoepeling reisbeleid.

 108. Freddy Verleye schreef:

  Hallo

  Nu pas de website: Frankrijk.nl gevonden… tof

  Als Belg val ik dus niet onder de regel die misschien op 4 mei zal bekendgemaakt worden… Belgen moeten langer in hun “kot” blijven dan de Nederlanders. Benelux en Europa?

  Afwachten voor ons?

 109. Monika Klinge schreef:

  Beste Jose,

  waar kan ik informatie vinden over de gang van zaken in de Franse jachthavens? En of er uit gevaren mag worden. Wij hebben namelijk een catamaran besteld in La Rochelle die 11 mei kan wordt opgeleverd en naar Nederland moet worden gezeild. kun jij mij helpen aan informatie of zoiets al mogelijk is? Het gaat om een zakelijke reis aangezien wij de Catamaran gekocht hebben voor verhuur in Nederland. Hoor graag van je

 110. Erik Verveld schreef:

  Ook na de rede van de premier eerder vandaag blijft er onduidelijkheid over de periode na 11 mei. Veel van de vragen van Nederlanders en bezoekers van deze site gaan over de mogelijkheid om zich binnen Frankrijk te begeven en daar te verplaatsen.
  De premier zei vandaag over dit specifieke onderwerp (beperking van vrijheid van verplaatsing) dat er nog deze week een wetsvoorstel zal komen waarin een wettelijke basis wordt gelegd voor het beperken van verplaatsingen over grotere afstanden binnen Frankrijk. Hij zei daarover: Tijdens de opsluitingsperiode was het mogelijk om deze bewegingen te beperken binnen het algemene kader van de wet van 23 maart. Dit is niet meer mogelijk zodra de confinement is opgeheven. Willen we voorkomen dat de viruscirculatie in voorheen beschermde gebieden versnelt, dan zullen we deze mogelijkheid tot verplaatsing in ieder geval in eerste instantie moeten beperken. Over deze twee onderwerpen, en over enkele andere, zal er dus wetgeving moeten komen. Ik zal het Parlement binnenkort voorstellen een wet goed te keuren die, naast de verlenging van de noodtoestand tot 23 mei, misschien tot 23 juli, de uitvoering van de maatregelen ter ondersteuning van van deconfinement toestaat.
  Het ontwerp wordt zaterdag ter behandeling voorgelegd aan de Ministerraad en volgende week aan de Senaat en de Nationale Assemblee.
  Zodra de tekst van die wet bekend is, weten we meer over de mogelijkheden om binnen Frankrijk te reizen vanaf 11 mei.

 111. Gré van der Loos schreef:

  Goedenavond Ons 2e huis in Haute Saone staat te koop, op 19 mei zijn er een aantal bezichtigingen gepland. Omdat we sinds februari niet meer geweest zijn willen we ons huis en tuin ´aan kant maken´ vóór de bezichtigingen. Onze makelaar wil ook graag dat we er zelf zijn, mogelijk om ook een voorlopig koopcontract te kunnen tekenen. Is dit een gegronde reden om naar Frankrijk te kunnen reizen?

  • Nicky schreef:

   Beste Gré, Dat klinkt als een geldige (want ‘dwingende’) reden, maar zeker weten doen we het niet: de Franse overheid heeft nog geen details gegeven over bezoek door buitenlanders aan Frankrijk na 11 mei. Tot 11 mei gelden de voorwaarden uit dit formulier:
   file:///Users/nickybouwmeester/Downloads/07-04-20-Attestation-etranger-metropole-FR.pdf

 112. Johan Groenewoud schreef:

  Onder het kopje “Waar vind je actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?” wordt gesproken over de nieuwssite France24, met daarbij de opmerking “(als je Frans spreekt)”, maar die site is er ook in het Engels: https://www.france24.com/en/.
  Dat geldt trouwens ook voor de tv-zender met dezelfde naam: ook in het Frans en Engels.

 113. Met veel plezier lees ik altijd de artikelen, zelfs nu we al een aantal jaren zelf een hotel in de Creuse (Limousin) hebben. Daarom wil ik graag een kleine correctie geven op dit artikel: hotels, gites en chambres d’hôtes zijn niet verplicht om te sluiten. Zoals juist vermeld in uw update mag er echter geen ontbijt geserveerd worden in een gemeenschappelijke ruimte, wel als roomservice. Er zijn echter veel hotels gesloten omdat personeel op deeltijdwerkloosheid is gestuurd.

  • Nicky schreef:

   Lisette, merci, we hebben het iets aangepast en (hopelijk) iets duidelijker opgeschreven. In praktijk zijn de meeste hotels dicht inderdaad en diverse departementen langs de Atlantische kust hebben alle toeristische accommodaties gesloten tot 11 mei.

 114. nescio schreef:

  Hallo Josee,
  Ja dat weet ik en de papieren zijn op orde. Ik vroeg me alleen af of we elke grensovergang kunnen gebruiken of dat er bepaalde overgangen geblokkeerd zijn met containers o.i.d.

 115. Nescio schreef:

  Zijn er grenzen in Frankrijk fysiek gesloten? Dus echt geblokkeerd? Wij gaan terug naar Portugal (ons primair huis) en willen bij Rocroi de grens overgaan, kan dit?

  • Josee schreef:

   Vooralsnog zijn de Franse/Belgische grenzen gesloten en kunt u alleen met de benodigde formulieren (zie artikel) door Frankrijk reizen. Zie ook de informatie in ons artikel.

 116. Vilters Patricia schreef:

  ik had begin van het jaar Disneyland geboekt voor 22 mei tot 24 mei en de treintickets via sncf. maar voor disneyland zijn de tickets omgeboekt naar 2021 maar voor de treintickets kan ik niet kosteloos annuleren.
  wie weet meer info??

 117. Lia schreef:

  Wie weet of wij 21 mei naar ons vakantiehuis kunnen gaan?
  Gaat de grens voor toeristen open na 11 mei?
  Weet wel dat voor niet schengelanden de grens wel gesloten blijft na 11 mei.

 118. R. Kaper schreef:

  Ik heb hout nodig voor de kachel. Valt dit onder eerste levensbehoeften en mag ik dat dan bij een houtboer ophalen?

  • Nicky schreef:

   Dat lijkt ons wel, maar houtleverancier staat niet specifiek genoemd bij de winkels die nog open mogen blijven we hebben gekeken. Maar een quincaillerie (huishoudwinkel) wel, dus dat wijst de goede kant op..

 119. Fred van Vliet schreef:

  Goedemorgen ,
  Volgens andere nieuwsmedia zijn openbare gelegenheden, bars, restaurants, bioscopen enz. gesloten zijn tot half juli.
  Is dit waar of niet waar !!

 120. Joan de Bont schreef:

  Wij hebben een tweede huisje in Montfaucon, nabij Verdun. Wij zijn nu in Nederland.
  Een paar weken geleden hebben we in ons Franse huis door de storm schade gekregen aan het dak. De verzekering aldaar heeft al toestemming gegeven het te laten repareren, en ook hebben we al een afspraak met de reparateur dat hij het in april kan repareren.
  Is dat een geldige reden om naar ons huis te gaan zodat de schade hersteld kan worden? Bij voorbaat dank voor de reactie.

 121. Brinkmann schreef:

  Wij kunnen niet naar ons tweede huis in Pas de Calais en vragen ons af wanneer dat weer kan

  • Josee schreef:

   Dat kan pas weer als in/uit- en doorreisverbod naar Frankrijk en overige persoonsrestricties in Frankrijk worden versoepeld. We houden dat in onze update bij.

 122. Nathalie schreef:

  I.v.m de vraag van A. Versloot. Wij wilden ook vanaf mei naar frankrijk, ons hotel heeft ivm corona besloten dat de overnachtingen in mei kunnen worden uitgesteld en dat deze dan tot december kunnen worden verplaatst onder dezelfde conditie. Misschien een idee om na te vragen?

 123. Adrie schreef:

  We hebben de huur van ons huis in Frankrijk (twee weken geleden) opgezegd i.v.m. Corona.
  Het moet over 2,5 maand leeg zijn, kunnen we daar dan toestemming voor krijgen en bij wie moeten we dan aankloppen ?

 124. willy schreef:

  Ik heb een tweede verblijf in Sainte maxime , kan niet meer terug naar België ,verplaatsingen zijn strikt genomen beperkt tot 1KM ,gelukkig zijn hier tot nu geen gevallen geregistreerd , dus ben ik misschien veiliger hier ? ik hoop echter dat de berichtgeving wel correct is ??? Ik moet wel zeggen dat als je een vraag stelt aan gendarmerie ze je heel goed helpen .

  • Josee schreef:

   Beste Willy, er zit niets anders op dan te blijven zitten in Sainte Maxime (als plaats geen straf lijkt ons) en de lokale en nationale richtlijnen voor zowel FR als België te blijven volgen.

 125. Lia schreef:

  Bij booking.com is je vaak gratis annuleren.
  Dat kan je zelf heel makkelijk in je account zien.

 126. A Versloot schreef:

  Wij vertrekken 4 en 5 juni naar Frankrijk deze twee zijn voor twee overnachtingen ! Daarna 6 juni tot 27 juni op de camping in AIGUES-MORTES
  DAARNA WEER TWEE HOTELS NAAR HUIS.
  WE KOMEN ER MAAR NIET ACHTER OF DIT DOOR GAAT.
  TOTAAL NIETS VAN DE ACCOR HOTELS Gehoord en van yellow village en alles is betaald alleen de camping nog een restant.

 127. Andre schreef:

  Wij hebben een vakantie geboekt eind mei is Frankrijk dan alweer te bereiken
  En zo ja is het dan veilig om te gaan naar Frejus en omgeving.

  • Josee schreef:

   Wij kunnen dat onmogelijk beantwoorden want het is aan de Franse overheid om besluiten te nemen over de toegankelijkheid van Frankrijk. Als hierover meer nieuws komt zullen wij dat met een update verwerken in dit artikel.

 128. Age Wierstra schreef:

  wij hebben een vakantiehuis in frankrijk ,daar zijn we nu, je hebt hier voor alle verplaatsingen een ingevuld formulier nodig ,en er zijn maar 5 redenen om je te mogen verplaatsen , onze franse auto moet een nieuwe APK dat wordt niet gezien als een geldige reden om je te mogen verplaatsen,wat adviseert u ons ?

 129. Pien schreef:

  Wij hebben een huis nabij Limoges en wilde daar met de auto heen met Pasen, is dit mogelijk?

 130. H.A. van Arnhem schreef:

  Wij hebben gereserveerd en betaald voor een hotel in Parijs van 4 april t.m 6 april 2020 dit i.v.m.de marathon. waar kan ik de betaalde kosten terug krijgen, wij hebben geboekt bij Booking.com.
  Hopende vrucht van u te mogen ontvangen, met vriendelijke groet, H.A. van Arnhem

  • Josee schreef:

   Ik raad u aan de corona informatie na te kijken van booking.com op hun site, en/of contact op te nemen met hun helpcenter als u niet meteen de informatie vindt die u zoekt.

 131. W. Bijen schreef:

  hebben jullie gegevens in welke departementen en hoeveel positieve coronagevallen zich hebben voorgedaan

  • Josee schreef:

   Wij hebben de link naar een kaart verwijderd omdat die niet meer synchroon liep met actuele situatie en we hebben nog geen goed alternatief gevonden. In het artikel staat wel welke regio’s het hardst zijn geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *