frankrijk.nl

De slechtste chauffeurs van Frankrijk, waar wonen die?

In welke Franse departementen rijden ze als gekken? En waar wonen de ‘hoffelijkste’ automobilisten van Frankrijk? Een onderzoekje van een Franse verzekeringsvergelijker vergeleek de regionale verschillen in rijgedrag.

Deze week publiceerde Les Furets, een Frans internetplatform dat de prijzen van verzekeringen vergelijkt, een onderzoek naar de ‘slechtste autobestuurders van Frankrijk‘. De gegevens van dit onderzoek zijn gebaseerd op schadeclaims die sinds 2019 zijn ingediend bij autoverzekeringen. En voordat je nu meteen visoenen krijgt van slingerende oude boertjes op het platteland…

Vooral jonge mannen

Volgens die cijfers behoort 14% van de Franse automobilisten tot de topcategorie van slechte chauffeurs in dit onderzoek. Van hen is 70% man, het merendeel kinderloos (67%), alleenstaand (58%) en slechts de helft werkt (50%). Verder is het merendeel van deze brokkenmakers jonger dan 35 jaar (65%).

Regionale verschillen

Verder toont het onderzoek belangrijke geografische verschillen. Ile-de-France (Groot-Parijs) gaat aan kop, gevolgd door de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Lyon) en Hauts-de-France (Noord-Frankrijk). Terwijl de minste autoschade gemeld wordt in Centre-Val-de-Loire (Orléans en Loirestreek), Bretagne en Bourgogne-Franche-Comté.

En de winnaar is?

Op departementsniveau vind je de slechtste Franse chauffeurs in de Rhône (3e plaats), Bouches-du-Rhône (2e plaats) en Nord (1e plaats). Oppassen geblazen dus als je in de buurt rijdt van respectievelijk Lyon, Marseille of Lille!

Overigens zijn de automodellen die het vaakst bij ongelukken betrokken waren de Peugeot 308, de Peugeot 206 en de Renault Clio IV. Logisch, want deze drie behoren tot de populairste modellen die tegenwoordig op de Franse wegen rijden. Aan het cliché-beeld van bejaarde Fransen die landwegen terroriseren in rammelende  2CV’s en Renault 4’s valt dus wel wat af te dingen…

Lees het hele onderzoek van Le Furets hier (in het Frans)

Beeld: Giphy.com en opening filmaffiche van Taxi 1 (Luc Besson).

Luc Besson taxi autorijden

2 reacties op “De slechtste chauffeurs van Frankrijk, waar wonen die?”

  1. Jaap van blitterswijk schreef:

    Is allemaal helemaal waar ! Maar rij je in een auto met een Frans nummerbord is dat gedrag ineens verdwenen. Dan word je als Fransman behandeld; hoffelijk, geduldig etc. Het verschil zit m in het nummerbord ! Wij rijden dus in de Vaucluse het liefst in onze oude Picasso met lokaal Frans nummerbord met 84. Dan zijn we een van hun.

  2. Ineke Gerritsen schreef:

    Nou…uit persoonlijke ervaring weet ik dat er bijzonder roekeloos gereden wordt in de Vuaucluse. Wanneer je een auto ziet met departementnummer 84 ziet..pas dan extra op. Ze scheuren als gekken, met name over zeer bochtige wegen. Bumperkleven is daar heel gewoon. Inhalen op zeer onoverzichtelijke plekken doen ze graag. Met een wijntje op rjjden..het gebeurt gewoon. Jong en oud doen dit allemaal, maakt niet uit. Politie die controleert en handhaaft..die zie je niet. Je moet van goed huize komen wil je het verkeer in de Vaucluse overleven ! Trouwens wat voor de autocoureurs geldt…geldt in de Vaucluse ook voor de motorcoureurs en de wielrenners ! Die denken echt dat de weg er alleen voor hun gelegd is. Ik spreek uit rrvaring..kom al 40 jaar in de Vaucluse..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.