frankrijk.nl

Hoe beter samenwerken met de Fransen?

Communiceren met Fransen. Velen vinden dat best moeilijk, want naast het taalaspect zijn het ook de cultuurverschillen die leiden tot misverstanden. Fabienne van Dillen houdt met haar boek ‘Samenwerken in het Frans’ een pleidooi voor beter contact!

Samenwerken in het Frans is een interessant nieuw boek over hoe je zakelijk contact in Frankrijk soepel kunt laten verlopen. Fabienne van Dillen, taalcoach en eigenaresse van trainingsbureau C’est Fab, richt zich in dit boek primair op Nederlanders die zakendoen op de Franse markt of die professionele relaties met Franse klanten willen opbouwen. Maar ook bezitters van een tweede huis, camping-eigenaren en zelfs vakantiegangers kunnen er nuttige tips in terugvinden.

Fabiennen van Dillen C'est

Cultuurverschillen

De schrijfster haakt in op cultuurverschillen die op diverse vlakken levensgroot zijn. Denk aan de wijze van communiceren (direct vs indirect), plannen (gestructureerd vs chaotisch) of leidinggeven (poldermodel vs hiërarchie). Ook laat Van Dillen zien dat soepele communicatie veel verder gaat dan alleen de basiskennis van de Franse taal. Zo zijn er hoofdstukken over Franse handgebaren of geliefde straattaal. Ook is er een heel hoofdstuk over humor, waarbij ze onder meer laat zien dat veel Fransen dol zijn op taalgrappen (jeux de mots).

Samenwerken in het Frans zakelijk contact

Verleiden en leren kletsen

Ook benadrukt het boek dat ‘verleiding’ een belangrijke rol speelt in de Franse cultuur en zelfs in zakendoen. Doe alsof je verliefd bent, is daarom Van Dillen’s advies. “Nederlanders staan niet zo goed bekend om hun verleidingskunsten. Maar als je een goede band wilt opbouwen met je Franse zakenpartner, dan zul je het verleidingsspel mee moeten spelen.” Ook legt ze uit hoe we onze Nederlandse directheid, onze drang om snel tot concrete zaken te komen, kunnen omzeilen door ons voor te bereiden op smalltalk. Welke gespreksonderwerpen zijn handig en veilig, welke niet?

Maar 300 basiswoorden nodig om Frans te spreken

Het tweede deel van het boek bevat een compacte taaltraining. Met praktische woorden, zinnen en voorbeelden om een zakelijk gesprek te voeren. Want wist je dat je je met 300 woorden en wat basisgrammaticaregels al kunt redden? Als je dat verdeelt over vijf weken dan zijn dat nog geen 10 woordjes per dag. Nou, Fabienne, als je het zo stelt, dan valt dat best mee!

Samenwerken in het Frans. Succesvol zakendoen met Franstaligen, Fabienne van Dillen/C’est Fab, €19,95, online te bestellen

Samenwerken in het Frans zakelijk contact

LEES OOK:
7 Franse handgebaren om te kennen
Modern Frans: populaire tienerwoorden
NL-FR cultuurverschillen op de werkvloer
Handen schudden op z’n Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *