frankrijk.nl

Mediterraan diëten : 3 kookboeken

Januari, goede voornemens! Deze Nederlandstalige kookboeken brengen de voordelen van het mediterrane dieet in kaart. Ook laten ze zien hoe je die doorvoert in gezonde en caloriearme recepten.

Het mediterrane dieet is weer helemaal in: afgelopen jaar verschenen er drie lifestyle/kookboeken die de Zuid-Europese manier van leven in het zonnetje zetten. Omdat wij in januari allemaal besluiten dat we (nu echt!) ons leven gaan beteren, hierbij een bloemlezing.

1. Het mediterrane dieet, Wilma van Grinsven-Padberg

Olijfolie-expert Wilma van Grinsven-Padberg duikt in dit dieet- en kookboek in de keuken van ‘onze zuiderburen’, zoals ins de ondertitel staat. Daarmee doelt ze op mediterrane landen waar mensen het gezondst oud worden. De eerste 100 pagina’s van het boek leggen uit waar dit precies aan ligt en om welke ingrediënten het draait. Daarbij heeft olijfolie onmiskenbaar een glansrol: dankzij de hoge concentratie polyfenolen is dit een van de gezondste plantaardige vetten.

Mediterraan dieten

Als olijfoliekenner (Van Grinsven mag zich officieel olijfolie-sommelier noemen, dankzij een studie behaald in New York) gaat de schrijfster uitgebreid in op hoe je een goede olijfolie kunt herkennen (en ontkracht daarbij ook een bekende mythe: je mag heus bakken in extra vierge-olijfolie, dat is niet ongezond). In het laatste deel van het boek staan ook een paar recepten, waaronder Franse, maar in hoofdzaak gaat dit boek over leefstijl en gezonde voeding. Uitgeverij Lannoo €24,99 o.a. bij Bol.com

2. Mooi mediterraan, Jansen & Jansen

He beste dieet is geen dieet, maar een structurele nieuwe manier van leven! Dat zeggen de zussen Annemieke en Janine Jansen, al heel wat jaren enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane leefstijl. Annemieke, cardioloog, en Janine, grafisch ontwerper en foodstylist, schreven eerder al Hartstikke Mediterraan.

Mooi mediterraan kookboekHet nieuwste boek van het duo, Mooi mediterraan, richt zich echt op afvallen en hoe je op lange termijn slank en gezond kunt blijven. Met veel ontbijtsuggesties, soepen, salades (met groente én fruit) en smakelijke hoofdgerechten (vegetarisch, vis, vlees). Toegankelijk geschreven en alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden bij de supermarkt. Ook heeft het boek een maandprogramma en er staan voedingswaarden bij alle recepten. Fontaine Uitgevers, €24,99 o.a. bij Bol.com

3. Het mediterrane dieet kookboek, Susie Theodorou

Susie Theodorou is een Grieks-Cypriotische foodstylist en kok. Zij laat zich graag inspireren door de keukens van landen als Griekenland, Spanje, Italië en – in iets mindere mate – het zuiden van Frankrijk.

Mediterraan dieet kookboekDit dieetkookboek bevat 120 recepten gemaakt met verse en vaak seizoengebonden ingrediënten. Daarbij is er veel aandacht voor het pimpen van groente met verse kruiden, zoals courgette met munt of sugar snaps met dragon. Pluspunt: erg mooie fotografie, veel beeld. Mnpuntje: niet alle ingrediënten zijn even makkelijk te vinden als je niet in een grote stad woont. Uitgeverij Spectrum, 20,99 o.a. bij Bol.com

olijfolie

7 mediterrane dieet-tips

 1. Gebruik vooral olijfolie als vet (zowel om mee te bakken als in dressings).

2. Hoe kleurrijker de groente en het fruit, hoe meer antioxidanten ze bevatten (dus hup met die ratatouille!)

3. Eet elke dag een handvol noten, zaden en olijven.

4. Breng je eten op smaak met verse kruiden, ui en knoflook, zodat je minder zout hoeft te gebruiken.

5. Eet veel vis (vooral vette vis), wit vlees en eieren (2-4 stuks/week).

6. Eet weinig rood vlees en haal extra proteïne uit peulvruchten.

7. Drink met mate, maar één rood wijntje per dag kan geen kwaad.

LEES OOK:
5 gezonde en 5 ongezonde Franse eetgewoontes
7 Franse eetgewoontes die aan het veranderen zijn

Eén reactie op “Mediterraan diëten : 3 kookboeken”

  1. Lisa schreef:

    Leuk geschreven, bedankt voor alle info!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *