frankrijk.nl

Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE

Sinds vorige week geldt in heel Frankrijk een vervroegde avondklok en ook reizigers uit Schengenlanden moeten nu een negatieve coronatest bij zich hebben. Lees de laatste berichten over de corona-situatie in Frankrijk.

Laatste update van dit artikel: 23 januari, 12.00 uur

Update 23/1 België verbiedt per 27/01 alle niet-essentiële reizen van en naar het buitenland en zegt grenscontroles te gaan uitvoeren. Deze maatregel zal voorlopig van kracht zijn tot 1 maart.

Update 22/1 Vanaf a.s. zondag, 24/1 moeten reizigers uit Schengenlanden die naar Frankrijk komen een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) kunnen laten zien. Dit geldt in ieder geval voor vervoer per vliegtuig en boot. Het is nog niet helemaal duidelijk of deze verplichting ook geldt voor automobilisten en treinreizigers. Het Elysée heeft namelijk laten weten dat ‘verkeer over het land’ uitgezonderd is (zie ook helemaal onder)* We houden de officiële berichten van de Franse overheid in de gaten en vullen hier aan.

Reizigers van buiten de EU moesten al een negatieve PCR-test laten zien. Zij moeten na aankomst in Frankrijk bovendien 7 dagen in thuisisolatie en daarna een tweede test doen.

Ook zei de Franse minister van Gezondheid op 22/1 dat het gebruik van stoffen mondkapjes vanaf nu wordt afgeraden in Frankrijk. Chirurgische maskers zouden beter beschermen tegen de nieuwste Covid-varianten dan stoffen en zelfgemaakte maskers. Over een nieuwe lockdown in Frankrijk (sluiting winkels), iets waarover druk gespeculeerd wordt, sprak de minister niet.

I. Huidige Franse lockdownregels

– Sinds 16/1 geldt een avondklok vanaf 18.00 uur tot 6.00 uur in heel Frankrijk (was eerder 20.00 uur). Wie zich ’s avonds zonder geldige reden op straat bevindt, riskeert een boete van  €135.

–  Tijdens de avondklok moeten de Fransen opnieuw een ingevuld uitgaansformulier (attestation de déplacement) bij zich hebben. Geldige redenen om ’s avonds of ’s nachts het huis te verlaten zijn onder andere: vanwege werk, voor ziekenhuisbezoek, voor een dringende familiereden (motif familial impérieux), voor internationale reizen (per trein of vliegtuig), voor het uitlaten van de hond (max. 1 km van huis). Zie hier het online-formulier.

– De Fransen kunnen zich overdag vrij verplaatsen (ook tussen departementen/regio’s), het verplichte uitgaansformulier vervalt overdag.

Mondkapjes bijna overal verplicht zelfs buiten in drukke gebieden.

Alle winkels zijn sinds eind november weer open, net als de kerken en de kappers.

Thuiswerken blijft verplicht in Frankrijk, als mogelijk.

De crèches en scholen waren en blijven open. Wel moeten nu ook scholieren vanaf 6 jaar mondkapjes dragen in de klas (eerder gold dit voor 11+ jaar).

– Privé-bijeenkomsten moeten tot een minimum beperkt blijven. Thuis maximaal 6 volwassenen bijeen.

– Evenementen en grote bijeenkomsten blijven verboden.

Hotels mogen open zijn, maar er is alleen roomservice mogelijk, ook alle hotelhoreca moet sluiten.

Benzinestations, garages, autoverhuurbedrijven zijn open.

– Bejaardenhuizen mogen bezoek blijven ontvangen en de Fransen mogen naar de kerk (maar niet naar collectieve kerkdiensten).

– De parken, bossen en stranden zijn toegankelijk (vorige lockdown waren ze afgesloten).

Voorlopig nog gesloten in Frankrijk: restaurants, café’s, musea, bioscopen, sportscholen en ook de wintersportgebieden (liften mogen niet draaien en nog geen heropeningsdatum in zicht).

 II. Actuele situatie in Frankrijk

Nadat de situatie vanaf november verbeterde in Frankrijk, stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen (= positieve tests) weer sinds de derde week van december: nu rond 20.000 nieuwe besmettingen per dag. Het R-cijfer ligt in Frankrijk nu rond 1,09. De landelijk gemiddelde bezettingsgraad van de IC’s in Franse ziekenhuizen is op het moment circa 56%. De regionale verschillen zijn echter groot. Globaal gaat het in de westelijke helft van Frankrijk vrij goed, terwijl de situatie in het oosten en zuidoosten van Frankrijk nog steeds zorgwekkend is.

Het gaat het slechtst in de regio’s Grand Est (Franse Ardennen en de Lorraine), Provence-Alpes-Côte d’Azur (Alpes-Maritimes, Hautes-Alpes), Bourgogne-Franche-Comté (vooral in de Jura, Nièvre en Yonne), Auvergne-Rhône-Alpes (Ardèche, Allier).

Franse departementen met weinig besmettingen zijn onder meer: Charente-Maritime, Finistère, Morbihan, Côtes d’Armor (Bretagne), Calvados, Manche (Normandië), Gironde (Bordeaux), Vendée, Loire-Atlantique (Nantes).

actuele corona situatie

Kaart van besmettingen per departement France 3  (30/12) Copyright Carto

Op deze website van de Franse overheid zijn recente cijfers te zien uit de departementen(kijk onder tabje Taux d’incidence) maar dit overzicht van France 3 is duidelijker.

III. Grote lijnen van het Franse coronabeleid 

De gezondheidsnoodstand (état d’urgence sanitaire) is opnieuw uitgeroepen in Frankrijk en duurt tot minstens 16 februari 2021. Deze politieke maatregel betekent dat de Franse regering versneld wetten en corona-regels mag doorvoeren als de situatie daarom vraagt.

De Franse aanpak van de corona-epidemie berust op drie uitgangspunten.

1. Beschermen

Er zijn in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar, zowel bij de apotheek als in de supermarkten. Op steeds meer plekken is het dragen daarvan verplicht (zie boven). De Franse overheid raadt aan om chirurgische maskers te gebruiken, omdat die beter beschermen dan stoffen mondbedekking.

2. Testen

Er wordt enorm veel getest in Frankrijk: meer dan 2 miljoen testen per week.Daarvan zijn er steeds meer sneltesten (antigeen), waarvan de uitslag binnen 30 minuten bekend is. Van de PCR-testen is de uitslag voor 75% binnen 24 uur bekend.

3. Isoleren

Sinds juni bestaat er een nationale corona-app beschikbaar: Tous AntiCovid. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied en handig: de app toont de laatste officiële coronacijfers uit Frankrijk.

Vaccineren

Frankrijk is eind december gestart met vaccineren (Pfizer, Moderna), maar het gaat langzaam. De overheid verwacht dat alle Fransen met voorrang (ouderen, risicogroepen, zorgpersoneel) pas in augustus gevaccineerd zullen zijn.

Vaccinatie is vrijwillig en gratis (op vertoon van een ziektekostenkaart) in Frankrijk. 

social distance

Lees ook: Corona-vocabulaire, Franse woordenlijst voor de epidemie

Lees ook: Corona-protocol in de Franse wintersportgebieden

Lees hier meer over alle praktische coronaregels in Frankrijk

IV. Reisadvies voor Frankrijk vanuit Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert sinds 13/10 een oranje reisadvies voor heel FrankrijkDit reisadvies duurt in elk geval tot half maart, kondigde Rutte aan in zijn toespraak van 14/12.

Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk afgeraden worden. Dit geldt ook voor reizen naar een tweede (vakantie)huis. Reizigers uit Frankrijk moeten bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine. Ook heeft een oranje reisadvies mogelijk gevolgen voor de dekking van je reis- en ziektekostenverzekering. Dit is bij elke verzekeraar weer anders, dus mocht je toch willen afreizen, check dan vooraf de voorwaarden van je verzekeringen. 

Mogen Nederlanders en Belgen naar Frankrijk reizen?

Update 23/1 België sluit zijn grenzen voor niet-essentiële reizen en zegt grenscontroles te gaan uitvoeren. Deze regel geldt voorlopig tot 1 maart.

Franse reisrestricties

Update 22/1 Reizigers uit Schengenlanden die per vliegtuig of boot naar Frankrijk komen, moeten een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) kunnen laten zien. Het is op het moment niet duidelijk of dat ook van toepassing is voor automobilisten en treinreizigers.

Reizigers van buiten de EU moeten een negatieve PCR-test laten zien bij binnenkomst in Frankrijk en daarna 7 dagen in ‘thuisisolatie’ gevolgd door een tweede test. Dit geldt ook voor reizigers uit het Verenigde Koninkrijk.

Nederlandse reizigers:

Als je toch een ‘essentiële’ reis moet maken naar Frankrijk dan raadt BZ verder aan om dit Franse formulier in te vullen, waarin staat dat je geen Covid-19 symptomen hebt (ereverklaring). Maar wij hebben geen berichten gehoord/niet de persoonlijke ervaring dat de Franse douane hier ook echt naar vraagt (zelfs niet bij vliegreizen). Neem ook een Europese ziekteverzekeringskaart mee, mocht je plots een coronatest moeten of willen doen.

Bij terugkomst uit Frankrijk wordt Nederlandse reizigers zoals gezegd gevraagd 10 dagen in zelfquarantaine te gaan.

Nederlandse reizigers die per vliegtuig, trein, boot of bus reizen vanuit het buitenland terugkeren naar Nederland, moeten ook bij terugkomst een negatieve coronatest (PCR/ max. 72 uur oud) laten zien.

Hier een link naar alle informatie over het reisadvies: www.nederlandwereldwijd.nl

Vragen over een specifieke reissituatie? Je kunt het contactcenter van Buitenlandse Zaken een appje sturen met je vraag op dit nummer: +31 6 8238 7796 (alleen per Whatsapp). Je krijgt vaak al binnen 1 uur een reactie.

Belgische reizigers:

Update 23/1 België verbiedt per 27/01 alle niet-essentiële reizen en zegt grenscontroles te gaan uitvoeren.

Per oktober 2020 heeft de Belgische overheid heel Frankrijk bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden en een 10-daagse quarantaine is verplicht na terugkeer. Daarbij kan na 7 dagen een Covid-test gedaan worden en bij negatief resultaat mag de quarantaine worden gestopt.

Het complete reisadvies voor Belgische reizigers staat hier

Met de auto rijden in Frankrijk: wat mag wel en niet?

Reizen tussen de Franse regio’s mag weer, maar er geldt momenteel een avondklok van 18.00 uur tot 6.00 uur in Frankrijk (ook voor buitenlandse reizigers). ’s Avonds of ’s nachts rijden op de autoroutes is volgens dat principe dus niet toegestaan zonder urgente reden. Ook heb je een ingevuld uitgaansformulier nodig.

Er zijn in Frankrijk zijn geen regels over een maximumaantal huishoudens per auto en mondkapjes zijn ook niet verplicht. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open. Ook de wc’s. Wel moet je binnen verplicht een mondmasker dragen en bij de ingang handgel gebruiken. Lees ook: 10x corona-regels op de Franse autosnelwegen

Trein-, vlieg- en busverkeer tijdens de Franse lockdown

Thalys rijdt op het moment met 1 dagelijkse trein tussen Parijs en Nederland, en 4 dagelijkse treinen tussen Parijs en Brussel. In de Thalys zijn mondkapjes verplicht gedurende de hele reis. Het openbaar vervoer in Frankrijk blijft verder functioneren tijdens de lockdown, maar veelal geldt een aangepaste dienstregeling (veel minder metro’s, trams, bussen en regionale treinen dan gewoonlijk). FlixBus, het lowcost busbedrijf, heeft busreizen naar en binnen Frankrijk hervat in december.

KLM en Air France blijven vliegen op Frankrijk maar heb het aantal vluchten op veel bestemmingen flink teruggebracht. Kijk voor de laatste informatie op de websites van de betreffende luchtvaartmaatschappijen.

Let op, vanaf 24/1 moet je een negatieve coronatest (PCR/max. 72 uur oud) kunnen laten zien bij een vliegreis of bootreis naar Frankrijk.

V. Waar vind je meer actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de nieuwste maatregelen uitgelegd (in het Frans). Een andere goede nieuwssite is France 24.

The Local, een Engelstalige krant over het leven in Frankrijk, heeft ook veel actuele artikelen over de situatie.

Voor het officiële reisadvies en de actuele kleurencodes per land kun je ook kijken op deze pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Stuur voor persoonlijk reisadvies een berichtje naar de Whatsapp-advieslijn van BZ: op +31 6 8238 7796 (meestal binnen 1 uur antwoord). Of vul het contactformulier van BZ in (antwoord binnen 5 dagen.)

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je hier een donatie doen. Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

* Wel of niet PCR-test verplichting voor automobilisten? 

Franse media die melden dat deze verplichting niet geldt voor automobilisten zijn o.a. France Info en TF1 (volg de links voor het artikel). Verder liet de Franse staatssecretaris van Europese Zaken vrijdagochtend in een radiointerview op Europe 1 weten dat controles bij de grens en op treinstations om praktische redenen sowieso niet haalbaar zijn.

reisgids Parijs met kinderen LEES OOK:
Corona-regels op de autoroutes in Frankrijk
15 Franse uitdrukkingen bij corona-stress

173 reacties op “Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE”

 1. Peter Riebeek schreef:

  De verplichte negatieve PCR-test geldt ook voor autoverkeer.
  Op de website van de Franse ambassade staat:
  “Vanaf 24 januari 2021 geldt dat alle reizigers die aankomen in Frankrijk, ongeacht het land waaruit ze zijn vertrokken en ongeacht het door hen gebruikte vervoermiddel, het negatieve resultaat moeten overleggen die minder dan 72 uren voor hun reis is afgenomen. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en voor vervoer over land. Deze testverplichting geldt ook voor reizigers die vanuit een Europees land naar Frankrijk reizen. ”
  https://nl.ambafrance.org/Covid-19-Reizen-naar-Frankrijk

 2. Reeuwert Tromp schreef:

  Klopt jullie laatste up-date over het reizen naar Frankrijk? Ik heb bericht gekregen uit Frankrijk dat het ook voor automobilisten geldt

 3. Reeuwert Tromp schreef:

  T.a.v. de verplichte negatieve PCR-test.
  Klopt het zeker dat het niet geldt voor autoverkeer?
  Op de NOS-app krijgt je de indruk dat het voor iedereen geldt, behalve voor pendelaars, die in Frankrijk/Belgie werken en voor het vrachtverkeer.
  Wij willen eigenlijk naar ons huis in Frankrijk rijden, maar niet teruggestuurd worden bij de grens

 4. Anna schreef:

  Hallo,
  Bedankt voor de actuele info. Wat betreft reizen binnen EU, begreep ik dat een neg test ook voor de auto geldt vanaf zondag. Het gaat in vanaf middernacht toch? Dus maandag?

 5. C. Koetsier schreef:

  Mag je wel zonder maatregelen door Belgie rijden als je naar Frankrijk wilt?

 6. Chantal schreef:

  In de update van 14/1 staat dat er uniforme regels komen voor inwoners uit schengen landen. Wat betekent dit? Ik wil namelijk 30 januari een week verblijven in een appartement in de natuur in frankrijk en reis daar dan naartoe met de auto.
  Ik weet dat het dringende advies geldt om dit niet te doen maar het is geen verbod dus ik wil gewoon gaan. Het enige waar ik nu op hoef te letten is dat het reizen tussen regio’s geoorloofd is toch in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Voor zover wij nu weten kàn het zijn dat er straks voor Schengenlanden waar de situatie slechter is dan Frankrijk (de Franse premier noemde o.a. Denemarken) ook een negatieve test gevraagd wordt, maar er is nog niets gezegd over wélke landen precies. De Franse premier zei dat Frankrijk dat op Europees niveau wil afstemmen.

 7. filipa schreef:

  hoi, wanneer is het zeker dat de musea en bioscopen weer open gaan op 07/01? of staat dat al vast? dank u wel in ieder geval.

 8. H.B.Kramer schreef:

  Beste Nicky,
  Dat van de kappers daar kan u gelijk in hebben, niettemin werd me verzekerd dat het eigenlijk niet mocht door de kapperszaken zelf. Dus dat was heel verwarrend.
  Wat de verplichte PCR-test betreft: minister van Nieuwenhuizen gaf op TV schoorvoetend toe dat Nederlanders die zonder PCR-test Nederland inreizen niet geweigerd kunnen worden, wat correct is.
  Wat mijn persoonlijke situatie betreft: nog voor de lockdown in maart (of wat daar voor door moest gaan) kreeg ik zelf Corona. Een week hoge koorts en daarna een maand voelde ik me zeer vermoeid. Verder goed doorheen gekomen. Kortom ik ben niet besmettelijk meer (of er moet al iets aan m’n kleren meezweven) en
  ben zelf immuun. Als ik niet in die situatie zou zijn zou ik inderdaad waarschijnlijk niet afgereisd zijn naar Frankrijk en heeft u groot gelijk.
  Het was niet mijn bedoeling tot onverantwoordelijk gedrag aan te zetten. Wat me alleen stoort is de onjuiste formuleringen waarbij er net gedaan wordt of er een juridische grondslag voor is. De overheid is in haar taalgebruik niet eerlijk.
  Maar anderzijds: gelet op de super lage bevolkingsdichtheid van mijn regio is het besmettingsrisico daar lager dan waar ook in Nederland. Ik werk dus liever thuis in Frankrijk dan in Nederland.
  En wat de wel of niet slordigheid betreft, ik begrijp uw opmerking. Maar ik kan alleen maar meedelen wat ik zelf zag. Dat zal per regio verschillen. Ik was m.n. in Cluny waar veel studenten wonen waar toch een behoorlijk aantal zich maar weinig aantrokken van de regels. En ook dat begrijp ik als je met grote groepen samenwoont in de studentenhuizen daar, maar is niet zoals het moet.

 9. H.B.Kramer schreef:

  Nederlanders kan juridisch geen enkele verplichting worden opgelegd tot het voorhanden hebben van een negatieve covid-verklaring bij inreizen in Nederland. Nederlanders kunnen namelijk niet geweigerd worden bij de Nederlandse grens. Dat zou ook wat moois zijn! Ook de minister gaf dit schoorvoetend toe op de TV.
  Ik vind het ronduit storend dat steeds allerlei verplichtingen worden genoemd die geen verplichtingen zijn. Er is echt geen quarantaine-plicht bijvoorbeeld bij terugkeer in Nederland. Het is slechts een dringend advies; ook dat wordt toegegeven als je de overheid belt of mailt.

  Wanneer je naar Frankrijk wilt afreizen ben je afhankelijk van de Franse overheid. Niet van de Nederlandse overheid. Dat het bezoeken van een tweede huis een niet noodzakelijke reis is dat bepalen de Nederlanders zelf wel, daar gaat de Nederlandse overheid helemaal niet over. Niemand hoeft ooit het motief van zijn reis aan te geven als hij reist binnen Europa.
  Juridisch houdt de taal die de overheid hanteert echt geen steek. (NB ben zelf jurist.)

  En dan een kort reisverslag:
  Waarschuwing: Ik ben net geweest in Frankrijk (Zuid Bourgogne, stil gebied met 19 inwoners per vierkante kilometer). In de steden en op de markten zijn de Fransen echt zeer onzorgvuldig met afstand houden of mondkapjes. Handen geven gebeurd overal (!) Op een NB overdekte kerstmarkt voor 40 bezoekers max. telde ik meer dan 80 personen. Geen controle.
  Winkelwagentjes zijn niet verplicht, er zijn geen max bezoekersaantallen bij (kleine) winkels. Dus dat is echt oppassen geblazen.
  De kappers waren vorige week gewoon open ook al was dat officieel verboden. Als je dan vraagt hoe het komt krijg je te horen: ach ja kerst komt eraan. En dan niet een enkel kappertje, nee twee grote kapperszaken in de mall voor de Auchan. Politie liep langs maar greep niet in.
  Het enige waar de Fransen zich aan houden is de avondklok.

  • Nicky schreef:

   Beste heer Kramer, uw laatste alinea is niet juist: kappers in Frankrijk mochten weer open vanaf 28 november dus logisch dat de politie niet ingreep. Ik woon in Bordeaux en uw constatering is niet de mijne: de Fransen houden zich op markten en winkels opvallend netjes aan de voorschriften. Ieder heeft hier een mondkapje op op straat, op vrijwel elke winkeldeur hangt een affiche met het max. aantal klanten dat tegelijk binnen mag. Dus er zijn in elk geval duidelijke regionale verschillen…

   Ik ben het eens met uw redenering dat de Nlse overheid naar de letter geen reisverbod kan opleggen. Maar voorwaarden op terugkeer lijken me wel degelijk mogelijk, getuige ook de nu verplichte PCR-test?
   Verder snap ik niet dat als u de coronamaatregelen in Frankrijk zo onverantwoord en slecht gecontroleerd vindt, u het dan toch als een individueel recht beschouwt erheen te mogen reizen en dat risico weer mee terug te nemen naar NL. Dat klinkt tegenstrijdig.. Persoonlijke vrijheid houdt toch op waar deze die van anderen inperkt?

 10. Reeuwert Tromp schreef:

  Peter, ik denk dat je gelijk hebt. Wij gaan wel naar ons huis in Fr. , maar het zou zo maar eens kunnen, dat het over een paar weken als wij terug gaan wel verplicht wordt. Hou daarom de berichtgeving goed in de gaten. Doen wij ook.

 11. Peter schreef:

  De update van 24/12 stelt dat “Bij terugkeer uit het buitenland moeten reizigers een negatieve conronatest (PCR/ max. 72 uur oud) kunnen laten zien.”.
  Volgens Rijksoverheid.nl geldt dit niet als men met de auto inreist

 12. Reeuwert Tromp schreef:

  Groen Links heeft terecht opgemerkt in de kamer dat ze het vreemd vinden dat er wel vliegtuigen vertrekken met vakantiebestemmingen.
  Maar ik vind het ook vreemd, dat wij niet naar ons tweede huis in Frankrijk zouden mogen, terwijl Frankrijk met ingang van vandaag grotendeels uit de “confinement”gaat. In Frankrijk kunnen we ons helemaal isoleren en lopen minder gevaar dan hier in NL. En wij vinden het wel degelijk noodzakelijk om te gaan vóór de winter te gaan , of je moet eventuele schade kunnen verhalen op NL.

 13. jacky schreef:

  BELGEN // op deze site staat ( op 13dec): Belgische reizigers: Per 21/10 heeft de Belgische overheid heel Frankrijk bestempeld als rode zone. Reizen naar Frankrijk wordt daarmee afgeraden, maar een COVID-test en quarantaine zijn niet verplicht bij terugkeer in België.
  Dat klopt niet. zie; https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/07/reizen-quarantaine/
  Quarantaine = VERPLICHT bij terugkeer uit rode zone // zie nodige links in het artikel…

 14. Reeuwert Tromp schreef:

  De berichtgeving over de mogelijkheden om weer naar Frankrijk te reizen zijn een beetje verwarrend.
  Deze site geeft aan, vanaf 15 december weer meer
  mogelijk is, waaronder het reizen van de Fransen tussen de regio’s.
  Ik begrijp dan ook voor buitenlanders? Andere sites spreken over een “verzwaring” van de maatregelen, waaronder het vervroegen van de avondklok. Misschien dat er vandaag nog wat meer duidelijkheid komt.

  • Nicky schreef:

   Beste Reewert, je hebt gelijk, die alinea hadden we nog niet aangepast gisteravond. Nu wel. Zie hieronder de actuele info. Verder: de eerder aangekondigde Franse versoepeling is iets teruggedraaid. De avondklok was twee weken geleden aangekondigd als durend van 21.00 uur tot 7.00 uur. Maar hij gaat nu toch gelden van 20.00 tot 6.00 uur. En de heropening van musea, theaters en bioscopen is uitgesteld (niet 15/12 maar pas 7/12) Dat kun je evt een ‘verzwaring’ noemen of rem op de versoepeling. Komt op hetzelfde neer.

   Franse grensrestricties

   Er zijn geen reisbeperkingen voor reizigers uit EU-landen. Er is dus geen verplichte coronatest of quarantaine voor reizigers uit Schengen-landen. Wel geldt vanaf 15 december een avondklok (20.00-6.00 uur) en ook buitenlandse reizigers moeten zich daaraan houden. Dat betekent dat je vanaf die datum en tot nader order niet ‘buitenshuis’ mag zijn zonder geldige reden. Dus dat geldt in principe ook voor rijden op de autoroutes.

   Nederlandse reizigers:

   Vanaf 15 december mag iedereen weer vrij reizen tussen de Franse departementen, met in acht name van de avondklok (20.00-6.00 uur, alle dagen behalve 24 december). Vanuit Frankrijk gezien zijn er vanaf die datum dus ook voor buitenlanders geen beperkingen meer om door het land te reizen. Wil je echter naar Frankrijk reizen: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken hanteert nog steeds een oranje reisadvies voor heel Frankrijk. Daarmee worden alle ‘niet-noodzakelijke’ reizen afgeraden. Het winterklaar maken van een tweede huis in Frankrijk geldt volgens Nederland niet als noodzakelijke reden.

 15. Ridwan A20 schreef:

  Dank voor de snelle update. Petje af, voor jullie ook best wel wat werk.

  Mooi, de Nederlandse overheid kan van alles vertellen maar we mogen dus blijkbaar naar Frankrijk vanaf 15 december. Ik overweeg rond de kerst naar Parijs te gaan, maar vraag me wel af of de Franse douane controles uitvoert.

  Mijn ouders werden in oktober (nog geen confinement) bij Lyon aan de kant gezet door de politie om te vragen naar de reden van hun reis. En ook in de Thalys werden mensen naar het doel van hun reis gevraagd (18 september). Al sloegen ze mij over (Nederlands paspoort?).

  • Nicky schreef:

   Vragen naar doel van de reis in de Thalys komt al langer voor:dat zijn ‘steekproeven’ van de Franse douane op zoek naar drugskoeriers.. Dus denk niet dat dat met corona te maken heeft. Of werd daar in dit geval specifiek aan gerefereerd?

 16. caroline schreef:

  We reizen van Rhodos ,Griekenland naar Nederland waar we woonachtig zijn . We hebben beide de Nederlandse nationaliteit . Kunnen we één nacht overnachten in Frankrijk ?

 17. Alexander schreef:

  Ik ben een tijdje op zoek geweest naar wie nu wat verbied. De laatste stand van zaken is dat Buitenlandse Zaken uiteindelijk klip en klaar heeft gesteld dat “De regels betreffende het naar of door Frankrijk reizen zijn bepaald door de Franse autoriteiten”. Er is dus geen sprake van een verbod vanuit Nederland. Wel van een negatief reisadvies.

 18. Ridwan schreef:

  Het is onwaar dat volgens Buitenlandse Zaken ‘niet-noodzakelijke’ reizen naar Frankrijk niet zijn toegestaan. Het wordt sterk afgeraden, maar juridisch kunnen ze je niets maken.

  Zodra de horeca daar weer opengaan, sla ik mijn slag. In Frankrijk lijken ze minder bang te zijn voor het virus, is mijn indruk.

 19. Helga Michiels schreef:

  Heel mooie en goede informatie.

 20. Christian Pické schreef:

  Ik ben reeds meer dan een week in Frankrijk om vanuit mijn woning aldaar te (tele)werken aan een project.

  1) Ik veronderstel dat ik hier mag blijven (mijn officiële domicilie staat in België)? Ik ben zelfstandig ondernemer.

  2) Mijn vriendin (we wonen samen) zou vanavond naar Frankrijk komen om me te vervoegen en ook volgende week van hieruit te telewerken. Het materiaal dat zij nodig heeft voor haar werk ligt grotendeels hier in Frankrijk. Is ‘werk’ een geldige reden om de verplaatsing naar hier te maken, gezien zij haar materiaal nodig heeft om dat werk te doen en anders niet in staat is om dit werk vanuit België te doen?

  • Nicky schreef:

   Vooral alle persoonlijk vragen over reizen van en naar Frankrijk verwijzen we u naar het Nederlandse of Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. contactgegevens staan in het artikel!

 21. Arnold schreef:

  Gedachten, heb ik het goed begrepen dat we dit WE nog naar ons verblijf in Frankrijk kunnen gaan zonder problemen?

 22. Wouter schreef:

  Hallo,

  Ik vlieg op 10 november naar mijn vriendin toe in Toulouse. Mag ik hier nog steeds naartoe vliegen? Moet ik dan een negatieve COVID-19 test hebben of iets dergelijks?

  • Nicky schreef:

   Afreizen wordt sterk afgeraden door BZ en bij terugkeer moet je in quarantaine. Maar nee, de Franse overheid eist geen negatieve COVID-test voor reizigers uit Schengenlanden

 23. Koen schreef:

  Momenteel verblijven wij nog in ons tweede huis in Frankrijk. Wij zijn van plan volgend weekend (7 of 8 november) terug naar Nederland te rijden. Is dit mogelijk met bijvoorbeeld een
  attestation de déplacement?

 24. Arjen schreef:

  Wij zitten met een omgekeerd probleem, wij zijn nu in Frankrijk en de vraag is of we hier mogen blijven of moeten we juist blijven omdat je niet tussen de regios mag reizen.
  Stel dat we naar NL terug willen/moeten; zijn daar regels voor en weet iemand waar ik die kan vinden?

  Tot slot, ik schrik wel een beetje van de onbegrip in de reacties, wees ajb een beetje solidair met dit mooie land dat gewoon in de problemen zit momenteel. Hoe zuur dat ook is voor iedereen.

 25. R. Sliepenbeek schreef:

  Mag ik gezien de nieuwe maatregelen door Frankrijk reizen naar ons huis in de Dordogne om dit klaar te maken voor de winter. Reis door veschillende regio’s maar hoef niet te stoppen voor te tanken.

 26. Reeuwert Tromp schreef:

  Weet iemand of er al iets bekend is, hoe Frankrijk om gaat met tweede huisbezitters in het land als er weer een lockdown komt?
  Je kunt je n.l afvragen of je op vakantie gaat naar Frankrijk of dat je je woonomgeving gewoon van het ene huis naar het andere huis verplaatst.
  Bovendien zal ik er heen moeten voor onderhoud en afsluiten water .e.d. Er wordt nu gezegd dat jongeren veelal het virus hebben meegenomen naar NL. Nou ik vind dat je dus niet iedereen over 1 kam kunt scheren.
  Meestal zijn ouderen zeer voorzichtig. Bovendien betaal ik wel belasting aan de Franse staat en dan zou ik er niet heen mogen/kunnen. Dat wringt.

 27. Janneke schreef:

  Voor ons geldt hetzelfde. Zouden ook gaan klussen, en zoveel mogelijk boodschappen mee. Ons huis staat in een departement dat door Frankrijk niet is gekleurd als een risico zone. Nederland heeft in 1 keer heel Frankrijk als risicovol om te reizen aangemerkt. Wij wonen in Amsterdam, ben hier veel meer blootgesteld aan het virus dan op het Franse platteland.
  Heel frustrerend

 28. Kaat schreef:

  We hebben een 2e woning in Frankijk…. wel belasting betalen en er niet heen mogen!!!
  NL overheid zegt ‘niet op vakantie’, echter wij gaan naar onze eigen woning (voor onderhoud, niet wegens vakantie!!), die niet wordt verhuurd en we nemen eten mee om een bezoek aan de supermarkt te voorkomen….
  Wat is hierop tegen??? Waarom zou ik in quarantaine moeten? Ik zit alleen in de auto en in mijn eigen huis!!
  Ik loop hier in NL minstens zoveel risico in de supermarkt!

 29. Ridwan A20 schreef:

  Voor alle duidelijkheid: ze kunnen echt niet controleren waar je hebt getankt of bent gestopt. Ik denk dat het een ontmoedigingsmaatregel is. Ik ben vorige maand nog naar Parijs geweest, en quarantaine is een papieren verplichting (oké, ik werk vanuit huis). Je reis wordt niet geregistreerd.

  Misschien in de herfstvakantie nog ergens in Frankrijk een terrasje pakken, want hier mag het niet meer. Bon voyage!

 30. Dirk Ranzijn schreef:

  Ik ga eind oktober naar mijn (klein)kinderen in Nederland. In Frankrijk rijk ik alleen op de peage. In Parijs (A86 CARREFOUR POMPADOUR
  94000 CRETEIL) ga ik pal naast de snelweg (Pompadour) tanken. Heeft dat gevolgen voor een verplichte quarantaine

 31. Ridwan schreef:

  Dank dat we weer helemaal op de hoogte zijn. Jammer dat zoveel gebieden op code oranje staan. De Fransen mogen gewoon vrij reizen door de hele EU, zonder beperkingen.

  De thuisquarantaine is formeel niet verplicht, iets waar vooral mensen die thuiswerken van kunnen profiteren. Neem thuis wel je verantwoordelijkheid en houd in ieder geval voldoende afstand, zou ik zeggen. Je kunt los daarvan gewoon tanken onderweg. Er is geen haan die er naar kraait. Ik heb nog een aantal prachtige dagen in Parijs gehad.

  Bon voyage !

 32. Ineke Gerritsen schreef:

  Zo jammer dat dit allemaal gebeurd en nodig is. Voor veel mensen zo verwarrend ook. We zitten nog steeds heerlijk op,een camping in de Vaucluse. Op de dag dat kode oranje door Nederland werd afgegeven voor dit gebiedc raakten veel Nederlanders in paniek. Velen gingen inpakken en naar huis. De nodige spookverhalen gingen de camping rond. Zo triest dat mensen mekaar gek maakten.. iedereen verzint maar wat en iedereen overtuigd van zijn/haar gelijk. Wij deden aan deze paniekzaaierij niet mee. Ee volgen ons eigen verstand en gevoel. We kregen juiste info van onze zorgverzekeraar.. die ons liet weten dat wij gewoon en aanvullend verzekerd bleven,zelfs in een kode oranje of rood gebied! Dat was voor ons zeer belangrijk. Voor evt repatriëring is voor ons geen sprake, we hebben immers eigen vervoer en hutje op wielen bij. Dat is natuurlijk ook een punt. We voelen ons hier veilig ! Ruimte en afstand genoeg op de camping ! Ook hier houden we ons aan de regels.. net als we dat thuis ook doen en deden. Geen verschil dus. We zoeken geen markten op en gaan zeker niet overbodig shoppen. Wel zijn we elke dag heerlijk buiten en genieten! Een anders dan anders vakantie? In bepaalde zin wel…m aar evengoed is het fijn om hier te zijn

 33. paul albers schreef:

  Is er een reden waarom Bas-Rhin als enige departement wel een code rood in Frankrijk heeft maar geen code oranje krijgt van Nederland? Bas Rhin kreeg zondag een code rood met 5 anderen. Die anderen hebben sinds gistren code oranje. Bas Rhin niet…. Misschien omdat het EU parlement in Straatsburg moet vergaderen? Iets anders kan ik me niet bedenken.

 34. Fenja Sepers schreef:

  Weet iemand of je nog steeds op Bordeaux kunt vliegen en vanaf daar een auto huren en meteen naar het zuiden (en code geel) kunt rijden?

 35. N. Bernard schreef:

  Hallo, wij hebben op 12-9 een burgerlijk huwelijk in Versailles van de zus van mijn man. Hij is getuige van de bruid. Nu is dat departement sinds vannacht ineens oranje gebied geworden en ik vraag me af of we wel moeten gaan. Is het zijn van getuige een noodzakelijkheid? Het is voor ons geen vakantie maar zouden misschien wel in quarantaine moeten? En is dat het waard?

 36. Nicky schreef:

  Hoi Monique, Reims ligt in departement de Marne, dat staat vooralsnog niet op de lijst met rode gebieden van de Franse overheid. Het Nederlandse reisadvies voor dit gebied is geel. Dus in principe kan/mag het…

 37. Caroline schreef:

  Ik ben teruggekomen van een vakantie in de Alpes-Maritimes afgelopen maandag. Op dinsdagavond werd dit gedeelte van Frankrijk ineens oranje. Moet ik nu wel of niet in quarantaine voor 10 dagen?

  • Nicky schreef:

   Hai Caroline, het officiële reisadvies ‘oranje’ voor Soanje en delen van Frankrijk ging pas maandag 24/8 om middernacht in. Naar de letter hoef jij dus niet in quarantaine, maar je kunt zelf het beste inschatten of je risico op besmetting hebt gelopen..

 38. Béatrice van Langenhove schreef:

  AUB KAN ME IEMAND ZEGGEN WELKE KLEUR DE REGIO NICE HEEFT….. AUB…. VOLGENS MIJ GEEL….. NIEMAND WIL ME IETS ZEGGEN….. KAN IK GEWOON EEN B & B BOEKEN EN MET MASKER HET OPENBAAR VERVOER GEBRUIKEN?????

 39. Ronald van den Berg schreef:

  Weet iemand of eigenaren hun B&B mogen aanbieden aan toeristen in een gebied gemarkeerd als code rood (Bouches-du-Rhône)?
  Bouches-du-Rhône is rood gemarkeerd door de Franse overheid en code oranje door Buza.

  Het gaat mij om de Franse regels voor code rood.

 40. Tim schreef:

  Zo blij met deze site!
  Zaterdag gaan we weer naar Frankrijk. We rijden altijd door België. Kan dat nog steeds, ook over de E19 dwars door Antwerpen?

 41. Op dit moment zijn er in Frankrijk, 172,377 inwoners positief getest op corona. 492 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 30,029 overleden in Frankrijk aan corona. Gelukkig zijn er ook al 78,597 corona patiënten hersteld van corona (covid-19).

 42. G.H.Ooms schreef:

  Is er geen up-date?
  2e ronde is nu toch voorbij ( was tot 22e)?

  • Nicky schreef:

   Sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open, staat in bovenstaand artikel. Verder gene verdere versoepeling bekend, maar bijna alles is weer zoals hiervoor in Frankrijk en/of de voorzorgsmaatregelen zijn nagenoeg gelijk als in Nederland. behalve dat de Franse vaker mondmaskers (moeten) dragen. Dat zal voorlopig nog zo blijven.

 43. Lia schreef:

  Ridwan..ook in Frankrijk geld nog steeds de 1 meter samenleving.
  Die is niet opgeheven hoor!

  De virus is er nog steeds,net zo erg als in maart.
  Alleen door de hygiëne en afstand houden is hij onder controle.
  Fijne vakantie iedereen!
  Wij kunnen niet wachten tot september.

 44. Ron schreef:

  Hallo, wij vertrekken woensdag 19 juni naar ons huis in Frankrijk. Ik weet eigenlijk niet wat ik aan de grens zal tegenkomen. Als iemand maandag de grens passeert, hoor ik graag wat de situatie is. Alvast gedankt.

 45. Sef schreef:

  Dit pokerspel is werkelijk niet te volgen en tenenkrommend. Wij vertrekken 15 juni naar Frankrijk, naar ons eigen huis. Ik heb een Franse minister één en andermaal horen verklaren dat we welkom zijn. Ik hoor berichten van mensen die twee weken geleden al met de auto naar Frankrijk zijn vertrokken. Ze zijn geen enkele grenscontrole tegen gekomen.

 46. Ridwan schreef:

  Volgens mij gunt de Nederlandse overheid het gewoon niet dat we naar het buitenland gaan. Op de website van de Rijksoverheid staat: “Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis”. De default lijkt te zijn: niet op vakantie.

  Het gaat in Frankrijk beter dan verwacht met het indammen van het coronavirus. Misschien gaat Macron zondag wel vertellen dat de regering de versoepelingen wil versnellen.

  13 juli voor mij een vakantie in Parijs. Vrijheid, blijheid en even weg van de 1.5 meter-‘samenleving’!

  Waar in Frankrijk je ook heengaat, veel plezier allemaal met de voorbereiding 🙂

 47. Lia schreef:

  Volgens mij gaat Nederland hier niet over.
  Maar moet Frankrijk beslissen of ze Nederlanders willen toelaten.
  En ze zijn niet zo vlot in Frankrijk.
  Je zou nu toch wel eens willen weten of je maandag de grens over kan.

 48. Marina schreef:

  Ik kon kennelijk niet antwoorden op iemands bericht, daarom even zo:
  Volgens mij kan je 15 juni prima de grens met Frankrijk over, dat heeft de Franse overheid inmiddels meermaals gezegd.
  Het probleem is dat er vanuit Nederland nog geen duidelijkheid is of het reisadvies van oranje naar geel gezet gaat worden vanaf die datum. Dus dit is verzekering technisch gezien het eigen risico als u toch besluit om de 15e naar Frankrijk af te reizen.

 49. Bernard schreef:

  Hoe moeilijk kan het kennelijk zijn om het vertrouwen in Europese overheden te bewaren.
  Waarom al die bureaucratie? Gaat de grens nu open voor Nederlanders op 15 juni of niet…….??

 50. Rick Reiding schreef:

  Misschien vragen naar de bekende weg (ijdele hoop), maar geven de uitlatingen van de staatssecretaris van Frankrijk in de AD ons de ruimte om op 15-6 als toerist Franse de grens over te steken en Frankrijk te betreden (dus ook wanneer het niet gaat om het bereiken van een primaire woning of het uitoefenen van een internationaal beroep en zonder formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’)? Kunnen wij er vanuit gaan dat we op 15-6 het land in mogen?

 51. Marja Harms schreef:

  Wij willen de 15e ook dolgraag naar ons huis in de Auvergne afreizen om de nieuwe vloer in onze cuisine te bekijken. Waar wachten we toch op? Nederland zegt dat Frankrijk eerst de grenzen open moet stellen. Dit gaat de 15e gebeuren voor Schengenlanden, maar Nederland geeft nog steeds geen positief reisadvies.
  Hoe lang wordt ons geduld nog op de proef gesteld.

 52. Luuk schreef:

  Wanneer komt er witte rook vwb de 15e? Krijg een beetje kip ei gevoel van het feit dat Nederland wacht op Frankrijk en Frankrijk op Nederland, zijn er al bilaterale afspraken in de maak? Of worden deze nu op EU (schengen) niveau genomen? Wij willen de de 15/16e richting de provence dus de grens MOET open 😉 zsm code geel graag 🙂

 53. Leonard schreef:

  Ik hoop niet dat Rutte c.q. Nederland het reisadvies baseert op fase 2 déconfinement in Frankrijk, die tot 21 juni loopt. Maar het blijft een reisadvies.
  Wij willen graag 15 juni naar onze fermette in Hauts-de-France, waar medio april werd ingebroken.
  De Belgische grens vanuit Nederland is dan opengesteld. Frankrijk laat Belgen vanaf 15 juni ook toe.
  Zouden de Fransen dan Nederlanders aan de grens tegenhouden?

  • Nicky schreef:

   Hai Leonard, we verwachten dat er volgende week nu echt duidelijkheid komt.; De Europese ministers hebben vrijdag samen overlegd, Fr schijnt nog steeds 15 juni als streefdatum genoemd te hebben voor Schengenlanden..

 54. Nina schreef:

  Wanneer is de volgende persconferentie? Dan zal er toch wel duidelijkheid komen?
  Mag je via Duitsland wel Frankrijk binnen de 15e juni?
  Bedankt voor je reactie.

 55. Reeuwert Tromp schreef:

  Ik begin het gevoel te krijgen, dat er door Rutte een spelletje wordt gespeeld. Ben bang dat hij een verborgen agenda heeft om te proberen te voorkomen dat mensen naar Frankrijk gaan. Wat zou het geweldig zijn, als het hem lukt om de mensen hier te houden. Dan spekt dat in ieder geval de kas van de Nederlandse toeristenindustrie. Dat kun je natuurlijk niet hardop zeggen, dus laat je nog steeds in het midden of we nu wel of niet naar Frankrijk kunnen. Laten we dus op onze hoede zijn, want ik wil wel naar Frankrijk, al moet ik er voor om rijden.

 56. Rick Reiding schreef:

  Frankrijk opent de grenzen vanaf 15-6 o.a. mits het ander land dit vice versa ook doet (zo staat het hierboven vrij vertaald). Nu hoor ik net Rutte vanavond op 3-6 zeggen dat (ingaande 15-6) alle Europeanen welkom zijn in Nederland uitgezonderd Zweden en van VK. Waarom noemt Rutte Frankrijk dan niet onder de landen waar vanaf 15-6 gereisd kan worden, maar ergens tussen 15-6 en 1-7? Ik vraag dit omdat ik een AirBnB heb geboekt in Frankrijk vanaf 16-6.

  • Nicky schreef:

   Zeer verwarrend, we zijn het met je eens Rick. we hebben geprobeerd een en ander uit te leggen, zie bovenaan het artikel. Het terughoudende bericht van Rutte van gister betekent helaas dat er nog steeds geen zekerheid is voor 15 juni… Maar beide landen hebben ‘hoop’ en ‘intentie’ uitgesproken, dus we blijven duimen dat er voor die datum volledige helderheid komt.

 57. Bob schreef:

  Goedemiddag,

  Weet iemand of je vanaf 15 juni een vakantiehuisje met 8 vrienden kan huren? Die vrienden vormen natuurlijk geen huishouden en 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk als je een week met z’n allen op vakantie gaat. Ik ben benieuwd!

 58. Lia schreef:

  Sorry,maar weer typische Nederlands om te zeuren over een paar €
  Dit is pure overmacht,niemand zit hierop te wachten.
  Het is niet zo dat Frankrijk gewoon maar de grens dicht houd.
  Ook wij zouden nu lekker in Frankrijk moeten zitten.
  Maar helaas.
  Wij moeten nu wachten tot we in september weer op vakantie kunnen.
  Wees blij dat je nog gezond bent.
  En weinig last hebt gehad van onze lockdown.
  We zijn zo vrij geweest,vergeleken bij de Fransen.

 59. Richard schreef:

  Weet iemand wat de regels/richtlijnen zijn voor het reizen met de auto in Frankrijk? Ik bedoel dan o.a., met hoeveel personen mag je in de auto zitten?; mag je personen meenemen die niet tot je huishouden behoren?; Zo ja, zijn dan mondkapjes verplicht omdat de 1m regel niet kan worden aangehouden? Ik ben benieuwd, ik kan er namelijk nog niets over vinden.

 60. Emerald schreef:

  Waar de 1 meter afstand niet gehouden kan worden zijn mondkapjes verlicht. Maar ik zag zojuist een filmpje van een bedrijf waar je kano’s kan huren in zuid frankrijk en ik zag iedereen daar met een mondkapje op. Ook is het mij niet duidelijk of je mondkapjes moet dragen op een terras of op campings. Ik wil dit wel graag weten want als de beperkingen meer zijn dan in Nederland dan is mijn vakantiegevoel weg en beter om daar niet naartoe te gaan.

  • Nicky schreef:

   Hai Emerald, het aantal plekken waar een mondkapje verplicht zal zijn in Frankrijk is zeer beperkt en het geldt bijna alleen voor binnenruimtes. In de OV is zeker, in sommige winkels ook. Over campings zijn de details nog niet bekend, maar wij proberen voor a.s. zondag zo veel mogelijk op een rijtje te krijgen > dat zetten we in een nieuw/apart artikel, dus kijk die dag op onze homepage.

 61. m. martina schreef:

  Weet iemand of het nu dus ook mogelijk is naar het eiland Lá Réunion af te reizen? Aangezien het deel uitmaakt van Frankrijk lijkt het mij van wel, maar ik zou het graag meer zekerheid hebben.
  Dankjewel!

 62. Ad schreef:

  Dag S. Visser
  Je schreef: “Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.”
  Ik sluit me daar graag bij aan.
  Vandaag heb ik wel een briefje naar de ambassade gestuurd dat ik teleurgesteld ben. De grenzen gaan op zijn vroegst op 15 juni open, terwijl ik hoopte – omdat er al wat geruchten gingen- dat we op 8 juni naar Zuid Frankrijk konden. Ik schreef dat ik het niet erg vind om een zomervakantie over te slaan vanwege de Corona risico’s , maar wel jammer dat het noodzakelijke onderhoud er nu niet van komt. Ik denk dat dit ook is wat bij veel mensen speelt.. reparaties, grasland, tuinonderhoud, mogelijke lekkage, sceptic tank plaatsen, …
  .. en volgens mij is het momenteel ook een beetje de bureaucratie waardoor het vertraagt, want om een regeling te maken die hier aan tegemoet komt ( ‘er noodzakelijke reis van kunnen maken als er onderhoud gepleegd moet worden’) lijkt me niet zo lastig.. ook niet als de Europese landen dat samen willen of moeten afspreken..

 63. Ad schreef:

  Dag Marja
  Ik ben op zoek gegaan naar deze petitie.
  Waar staat ie?
  “Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.”

 64. Will schreef:

  Ik ben 74 jaar en wij moeten als ouderen in Nederland thuisblijven en mogen alleen voor noodzakelijke dingen de deur uit.
  Kan ik straks , als de grenzen voor Nederlanders open zijn, ook vrij op vakantie in Frankrijk.

  • Nicky schreef:

   Beste Wil, Er zijn in Frankrijk na 2 juni geen andere regels voor ouderen dan voor de rest van de bevolking. Dus het antwoord is ‘ja’.

 65. Ines schreef:

  Behalve de regio rond Parijs (Ile-de-France) zijn ook de twee overzeese departementen Mayotte en Frans Guyana oranje.

 66. olav schreef:

  Hallo

  Ik woon in Spanje en moet voor een begrafenis naar Nederland (volgende week)
  Kan ik zonder problem Frankrijk door. Ik zie familie omstandigheden niet op het formulier staan

  alvast bedankt

  • Josee schreef:

   Beste Mario, ook dit is aan de hand van een uitspraak gedaan door Staatsecretaris Lemoyne en ook hiervoor geldt: wij wachten nog op een officiële bevestiging hiervan door de regering.

 67. Marja Harms schreef:

  Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.

 68. Jan Jouko Mulder schreef:

  Dag, ik heb een huis in Normandië én zit voor een klein deel in een BV van mijn in Fr. woonachtige broer. Ik wil naar mijn huis en wil zakelijk overleg met mijn broer.
  Ik denk dat ik aan een dag of 10 genoeg heb. Weet iemand of dat kan, maar vooral hoe dat te regelen valt.

 69. Ingrid tromp schreef:

  Goedemorgen

  Ik heb kleding laten maken voor mijn bedrijf zou dit 17 maart ophalen maar ivm corona is dit uitgesteld
  Mag ik inmiddels voor zaken/ handel naar parijs en welke papier3n heb ik nodig

 70. Reeuwert Tromp schreef:

  Vandaag hoorde ik op het NOS-nieuws, dat de Franse regering zinspeelt met de gedachte om buitenlandse toeristen in de zomer niet toe te laten. Als tweede huis-bezitter vind ik dat niet zo’n leuk bericht. Bovendien zie ik mezelf niet als een toerist, maar ik woon gewoon 2 maanden in Frankrijk in mijn eigen huis.
  Is er iemand, die er meer van weet? Heb nu wel de neiging, als de plannen door gaan, om inderdaad de Franse belastingdienst een verzoek te doen toekomen om een deel van de onroerend goed belasting terug te storten, cq te verrekenen. Ook geprobeerd om de Nederlandse ambassade in Parijs te bellen, maar die nemen niet op.

 71. JHE Stoffels schreef:

  Mijn broer woont permanent in Frankrijk en is zeer ernstig ziek. Mag ik voor enkele weken naar Frankrijk om hem bij te staan en te helpen? En zo ja, welk formulier heb ik dan nodig?

  • Josee schreef:

   Het zou moeten vallen onder de uitzonderingsvoorwaarden om naar Frankrijk te reizen en daar dient u het ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘ voor in te vullen. Wij raden u echter aan ook te verifiëren bij de Ambassade voor evt aanvullende bewijsdocumenten (Zie telefoonnummer in het artikel)

 72. Van hamme jeanine schreef:

  Ik heb een vriendin die vastzit aan de cote yvoir nml Abidjan maar woonachtig is in Frankrijk,wat kan zij doen om terug naar haar land te gaan….

 73. Agaath schreef:

  Hallo
  Wij wonen permanent in Frankrijk.
  Onze dochter trouwt op 6 juni.
  Ik neem aan dat dit geen urgente reden is om te mogen reizen?

  • Nicky schreef:

   In Frankrijk moeten bruiloften voorlopig nog uitgesteld worden, maar wij durven niet te zeggen, of je om die reden Frankrijk mag verlaten om naar NL te gaan.

 74. Reeuwert schreef:

  Ja, wij hebben ook een huis in Frankrijk en balen er van dat we er nu niet heen kunnen. Hoewel goede hoop hebben we dat de situatie zal veranderen, afgaande op de discussies over “open grenzen”, zowel in Frankrijk en Duitsland.
  Wat betreft de taxe d’habitation” zou je kunnen proberen om contact met de belastingdienst op te nemen . Wij hebben daar al eens succes mee gehad in een ander verband, maar wellicht doen we het ook nu weer.
  Overigens dit zal nu ook gelden voor de Fransen zelf met een tweede huis. Voor het eerste huis wordt de taxe d’habitation afgebouwd, maar dit geldt niet voor een tweede huis.

 75. Ton schreef:

  kan ik ergens een lijst vinden van hotels die open zijn langs de snel weg richting nederland van uit spanje

 76. Nicolas schreef:

  Wij wonen permanent in Frankrijk en hebben vorig jaar een “voorlopige koopakte”getekend voor een woning in Nederland voor. permanente bewoning. Het transport moest op 1 mei plaatsvinden maar toen konden wij niet reizen.De druk van verkopers wordt hoog en dus willen we, per auto, rechtstreeks naar Nederland om de akte te tekenen. Mi.i. is dit een “convocation administrative” Klopt dit?

 77. ed peeren schreef:

  Toch nog een reactie op enkele reacties met betrekking tot een mogelijk reisverbod als je oa een huis in frankrijk hebt, Ik vind vooral dat we Europeanen zijn en het is weer treurig dat ieder land nu op nationalisme terug valt. Ik voel mij geen gast in frankrijk, en vind dat je je overal goed moet gedragen. Toevallig draag je met belasting bij aan het systeem en vind ik een reisverbod alleen acceptabel als dat ook na 15 juni voor de fransen geld. Anders ga je wel heel makkelijk aan een gelijkheidsbeginsel [dus discriminatie] voorbij. Deze crisis maakt helaas weer heel duidelijk hoever we nog van een Europa af zijn . Hiernaast super bedankt voor het heldere artikel omtrent de mogelijkheden ..Lof voor de samenstellers omtrent de snelle en goede informatie

 78. J.Fortuijn schreef:

  Onze dochter in zuid Frankrijk (Perpignan) gaat verhuizen ze blijft in Perpignan wonen.
  Mijn vraag is zou ik vanuit Nederland daar spulletjes heen mogen brengen? Ik blijf in haar huis slapen dus alleen brengen en 1 of 2 dagen klussen en dan weer direct terug zonder onderweg
  te stoppen hooguit sanitaire stop.
  Zou dat mogen en zo ja wat heb ik nodig aan formulieren.

 79. Maria Ebben schreef:

  Dank je wel voor de heldere samenvatting van het ‘plan de déconfinement’. Ik heb premier Edouard Philippe en zijn collega’s zelf gevolgd, maar het is wel heel veel informatie! Heel fijn om het nu op het gemak in het Nederlands na te kunnen lezen.

 80. Sjoerd schreef:

  Als ik het goed begrijp blijven de grenzen dus dicht tot 15 juni voor niet noodzakelijke reizen?

 81. Mario van Gend schreef:

  Leuk zo’n reactie, maar wij hebben er een flink bedrag voor betaald, het is onze eigendom en wij betalen jaarlijks ook flinke bedragen om er te mogen “ gasten”

  Het is toch een beetje vreemd dat je NIET naar je eigen woning mag!

  Dat u het niet erg vindt, prima, maar svp niet in mijn portemonnee kijken!

 82. s. visser schreef:

  Ik lees een aantal vragen en kan het niet laten hier een reactie op te geven.
  Plaatsvervangende schaamte komt bij mij naar boven tijdens het lezen hiervan.

  Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.
  Dat Frankrijk het mogelijk maakt om een deel van het jaar in hun prachtige land te mogen verblijven is een groot goed. Wij zijn er te gast!

  We verkeren in een bizarre tijd waarin heel veel mensen in een verschrikkelijke situatie verkeren.

  En u vraagt of u geld terug kunt krijgen, wel kunt vissen , etc.

  Misschien even nadenken hierover ….

 83. Mario van Gend schreef:

  Wij zitten met hetzelfde probleem als Marja Harms.
  Wij hebben ook een tweede woning in Frankrijk en een losstaande Gite die wij willen klaar maken voor de verhuur, plus al het tuinonderhoud natuurlijk, ruim één hectare!
  Het zwembad kan gaan overlopen met dramatische gevolgen!!
  Kunnen wij geen belasting terug vragen omdat wij geen gebruik kunnen maken van de woningen?

  Dit begint echt wel dramatisch te worden!!

 84. ed peeren schreef:

  Ook wij hebben een huis in soulac sur mer [alantique bij Bordeaux] geen vakantiepark of zo.. Ik betaal € 2000 aan tax hiervoor . Zouden er mogelijkheden zijn om een deel terug te krijgen aangezien de overheid mij verbied er heen te gaan, terwijl ik weet dat div. fransen wel naar hun 2. huis gaan of al zijn.. Ik hoop wel dat het na 2 juni mogelijk zal zijn..

 85. natasja schreef:

  wij willen vanaf 25 juli naar frankrijk voor onze vakantie maar ik ben bang of is der nog een super klein beetje hoop we hebben namelijk voor dat heel dit begon al nederlandse camping besproken in frankrijk

  • Josee schreef:

   Beste Natasja, daar is nu nog niets over te zeggen, want de regering heeft nog geen uitspraken gedaan over reizen in/naar Frankrijk. Als dat er komt, zullen wij het in dit artikel opnemen. Let op: verwar de noodtoestand tot 24 juli niet met een reisverbod, dat zijn 2 verschillende zaken!

 86. Marja Harms schreef:

  Wij hebben een 2e huis in de Auvergne. Deze week wordt onze vloer in de keuken geegaliseerd en pvc laminaat gelegd. Wij kunnen het resultaat niet zien voordat wij de rekening betalen en krijgen dus foto’s toegestuurd.
  Ik hoop echt dat na volgende week de grenzen voor mensen met een 2e huis opengaan. Wij zijn geen gewone recreanten/vakantiegangers.
  Wij betalen belasting en willen onze tuinen en huizen onderhouden. Is het niet mogelijk om als groep hierin iets te doen om een vrijbrief te krijgen om in Frankrijk te reizen en te verblijven?

 87. Frans. Stok schreef:

  Onze wagen moet naar de keuring mogen wij deze gaan halen in ons tweede verblijf in frankrijk

 88. Josee schreef:

  Beste Sandra, als dit puur voor recreatieve doeleinden is dan raden we aan de informatie even af te wachten over versoepeling reisbeleid.

 89. Freddy Verleye schreef:

  Hallo

  Nu pas de website: Frankrijk.nl gevonden… tof

  Als Belg val ik dus niet onder de regel die misschien op 4 mei zal bekendgemaakt worden… Belgen moeten langer in hun “kot” blijven dan de Nederlanders. Benelux en Europa?

  Afwachten voor ons?

 90. Monika Klinge schreef:

  Beste Jose,

  waar kan ik informatie vinden over de gang van zaken in de Franse jachthavens? En of er uit gevaren mag worden. Wij hebben namelijk een catamaran besteld in La Rochelle die 11 mei kan wordt opgeleverd en naar Nederland moet worden gezeild. kun jij mij helpen aan informatie of zoiets al mogelijk is? Het gaat om een zakelijke reis aangezien wij de Catamaran gekocht hebben voor verhuur in Nederland. Hoor graag van je

 91. Erik Verveld schreef:

  Ook na de rede van de premier eerder vandaag blijft er onduidelijkheid over de periode na 11 mei. Veel van de vragen van Nederlanders en bezoekers van deze site gaan over de mogelijkheid om zich binnen Frankrijk te begeven en daar te verplaatsen.
  De premier zei vandaag over dit specifieke onderwerp (beperking van vrijheid van verplaatsing) dat er nog deze week een wetsvoorstel zal komen waarin een wettelijke basis wordt gelegd voor het beperken van verplaatsingen over grotere afstanden binnen Frankrijk. Hij zei daarover: Tijdens de opsluitingsperiode was het mogelijk om deze bewegingen te beperken binnen het algemene kader van de wet van 23 maart. Dit is niet meer mogelijk zodra de confinement is opgeheven. Willen we voorkomen dat de viruscirculatie in voorheen beschermde gebieden versnelt, dan zullen we deze mogelijkheid tot verplaatsing in ieder geval in eerste instantie moeten beperken. Over deze twee onderwerpen, en over enkele andere, zal er dus wetgeving moeten komen. Ik zal het Parlement binnenkort voorstellen een wet goed te keuren die, naast de verlenging van de noodtoestand tot 23 mei, misschien tot 23 juli, de uitvoering van de maatregelen ter ondersteuning van van deconfinement toestaat.
  Het ontwerp wordt zaterdag ter behandeling voorgelegd aan de Ministerraad en volgende week aan de Senaat en de Nationale Assemblee.
  Zodra de tekst van die wet bekend is, weten we meer over de mogelijkheden om binnen Frankrijk te reizen vanaf 11 mei.

 92. Gré van der Loos schreef:

  Goedenavond Ons 2e huis in Haute Saone staat te koop, op 19 mei zijn er een aantal bezichtigingen gepland. Omdat we sinds februari niet meer geweest zijn willen we ons huis en tuin ´aan kant maken´ vóór de bezichtigingen. Onze makelaar wil ook graag dat we er zelf zijn, mogelijk om ook een voorlopig koopcontract te kunnen tekenen. Is dit een gegronde reden om naar Frankrijk te kunnen reizen?

  • Nicky schreef:

   Beste Gré, Dat klinkt als een geldige (want ‘dwingende’) reden, maar zeker weten doen we het niet: de Franse overheid heeft nog geen details gegeven over bezoek door buitenlanders aan Frankrijk na 11 mei. Tot 11 mei gelden de voorwaarden uit dit formulier:
   file:///Users/nickybouwmeester/Downloads/07-04-20-Attestation-etranger-metropole-FR.pdf

 93. Johan Groenewoud schreef:

  Onder het kopje “Waar vind je actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?” wordt gesproken over de nieuwssite France24, met daarbij de opmerking “(als je Frans spreekt)”, maar die site is er ook in het Engels: https://www.france24.com/en/.
  Dat geldt trouwens ook voor de tv-zender met dezelfde naam: ook in het Frans en Engels.

 94. Met veel plezier lees ik altijd de artikelen, zelfs nu we al een aantal jaren zelf een hotel in de Creuse (Limousin) hebben. Daarom wil ik graag een kleine correctie geven op dit artikel: hotels, gites en chambres d’hôtes zijn niet verplicht om te sluiten. Zoals juist vermeld in uw update mag er echter geen ontbijt geserveerd worden in een gemeenschappelijke ruimte, wel als roomservice. Er zijn echter veel hotels gesloten omdat personeel op deeltijdwerkloosheid is gestuurd.

  • Nicky schreef:

   Lisette, merci, we hebben het iets aangepast en (hopelijk) iets duidelijker opgeschreven. In praktijk zijn de meeste hotels dicht inderdaad en diverse departementen langs de Atlantische kust hebben alle toeristische accommodaties gesloten tot 11 mei.

 95. nescio schreef:

  Hallo Josee,
  Ja dat weet ik en de papieren zijn op orde. Ik vroeg me alleen af of we elke grensovergang kunnen gebruiken of dat er bepaalde overgangen geblokkeerd zijn met containers o.i.d.

 96. Nescio schreef:

  Zijn er grenzen in Frankrijk fysiek gesloten? Dus echt geblokkeerd? Wij gaan terug naar Portugal (ons primair huis) en willen bij Rocroi de grens overgaan, kan dit?

  • Josee schreef:

   Vooralsnog zijn de Franse/Belgische grenzen gesloten en kunt u alleen met de benodigde formulieren (zie artikel) door Frankrijk reizen. Zie ook de informatie in ons artikel.

 97. Vilters Patricia schreef:

  ik had begin van het jaar Disneyland geboekt voor 22 mei tot 24 mei en de treintickets via sncf. maar voor disneyland zijn de tickets omgeboekt naar 2021 maar voor de treintickets kan ik niet kosteloos annuleren.
  wie weet meer info??

 98. Lia schreef:

  Wie weet of wij 21 mei naar ons vakantiehuis kunnen gaan?
  Gaat de grens voor toeristen open na 11 mei?
  Weet wel dat voor niet schengelanden de grens wel gesloten blijft na 11 mei.

 99. R. Kaper schreef:

  Ik heb hout nodig voor de kachel. Valt dit onder eerste levensbehoeften en mag ik dat dan bij een houtboer ophalen?

  • Nicky schreef:

   Dat lijkt ons wel, maar houtleverancier staat niet specifiek genoemd bij de winkels die nog open mogen blijven we hebben gekeken. Maar een quincaillerie (huishoudwinkel) wel, dus dat wijst de goede kant op..

 100. Fred van Vliet schreef:

  Goedemorgen ,
  Volgens andere nieuwsmedia zijn openbare gelegenheden, bars, restaurants, bioscopen enz. gesloten zijn tot half juli.
  Is dit waar of niet waar !!

 101. Joan de Bont schreef:

  Wij hebben een tweede huisje in Montfaucon, nabij Verdun. Wij zijn nu in Nederland.
  Een paar weken geleden hebben we in ons Franse huis door de storm schade gekregen aan het dak. De verzekering aldaar heeft al toestemming gegeven het te laten repareren, en ook hebben we al een afspraak met de reparateur dat hij het in april kan repareren.
  Is dat een geldige reden om naar ons huis te gaan zodat de schade hersteld kan worden? Bij voorbaat dank voor de reactie.

 102. Brinkmann schreef:

  Wij kunnen niet naar ons tweede huis in Pas de Calais en vragen ons af wanneer dat weer kan

  • Josee schreef:

   Dat kan pas weer als in/uit- en doorreisverbod naar Frankrijk en overige persoonsrestricties in Frankrijk worden versoepeld. We houden dat in onze update bij.

 103. Nathalie schreef:

  I.v.m de vraag van A. Versloot. Wij wilden ook vanaf mei naar frankrijk, ons hotel heeft ivm corona besloten dat de overnachtingen in mei kunnen worden uitgesteld en dat deze dan tot december kunnen worden verplaatst onder dezelfde conditie. Misschien een idee om na te vragen?

 104. Adrie schreef:

  We hebben de huur van ons huis in Frankrijk (twee weken geleden) opgezegd i.v.m. Corona.
  Het moet over 2,5 maand leeg zijn, kunnen we daar dan toestemming voor krijgen en bij wie moeten we dan aankloppen ?

 105. willy schreef:

  Ik heb een tweede verblijf in Sainte maxime , kan niet meer terug naar België ,verplaatsingen zijn strikt genomen beperkt tot 1KM ,gelukkig zijn hier tot nu geen gevallen geregistreerd , dus ben ik misschien veiliger hier ? ik hoop echter dat de berichtgeving wel correct is ??? Ik moet wel zeggen dat als je een vraag stelt aan gendarmerie ze je heel goed helpen .

  • Josee schreef:

   Beste Willy, er zit niets anders op dan te blijven zitten in Sainte Maxime (als plaats geen straf lijkt ons) en de lokale en nationale richtlijnen voor zowel FR als België te blijven volgen.

 106. Lia schreef:

  Bij booking.com is je vaak gratis annuleren.
  Dat kan je zelf heel makkelijk in je account zien.

 107. A Versloot schreef:

  Wij vertrekken 4 en 5 juni naar Frankrijk deze twee zijn voor twee overnachtingen ! Daarna 6 juni tot 27 juni op de camping in AIGUES-MORTES
  DAARNA WEER TWEE HOTELS NAAR HUIS.
  WE KOMEN ER MAAR NIET ACHTER OF DIT DOOR GAAT.
  TOTAAL NIETS VAN DE ACCOR HOTELS Gehoord en van yellow village en alles is betaald alleen de camping nog een restant.

 108. Andre schreef:

  Wij hebben een vakantie geboekt eind mei is Frankrijk dan alweer te bereiken
  En zo ja is het dan veilig om te gaan naar Frejus en omgeving.

  • Josee schreef:

   Wij kunnen dat onmogelijk beantwoorden want het is aan de Franse overheid om besluiten te nemen over de toegankelijkheid van Frankrijk. Als hierover meer nieuws komt zullen wij dat met een update verwerken in dit artikel.

 109. Age Wierstra schreef:

  wij hebben een vakantiehuis in frankrijk ,daar zijn we nu, je hebt hier voor alle verplaatsingen een ingevuld formulier nodig ,en er zijn maar 5 redenen om je te mogen verplaatsen , onze franse auto moet een nieuwe APK dat wordt niet gezien als een geldige reden om je te mogen verplaatsen,wat adviseert u ons ?

 110. Pien schreef:

  Wij hebben een huis nabij Limoges en wilde daar met de auto heen met Pasen, is dit mogelijk?

 111. H.A. van Arnhem schreef:

  Wij hebben gereserveerd en betaald voor een hotel in Parijs van 4 april t.m 6 april 2020 dit i.v.m.de marathon. waar kan ik de betaalde kosten terug krijgen, wij hebben geboekt bij Booking.com.
  Hopende vrucht van u te mogen ontvangen, met vriendelijke groet, H.A. van Arnhem

  • Josee schreef:

   Ik raad u aan de corona informatie na te kijken van booking.com op hun site, en/of contact op te nemen met hun helpcenter als u niet meteen de informatie vindt die u zoekt.

 112. W. Bijen schreef:

  hebben jullie gegevens in welke departementen en hoeveel positieve coronagevallen zich hebben voorgedaan

  • Josee schreef:

   Wij hebben de link naar een kaart verwijderd omdat die niet meer synchroon liep met actuele situatie en we hebben nog geen goed alternatief gevonden. In het artikel staat wel welke regio’s het hardst zijn geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *