frankrijk.nl

C’est la Vie: geniale Franse komedie

Een pareltje, deze nieuwe Franse speelfilm van de regisseurs van ‘Intouchables’. Een cateringbedrijfje probeert het beste te maken van een chique Franse bruiloft, maar alles loopt mis… En nee, dat levert geen flauwe klucht op, maar juist een slimme en subtiele komedie.

Bruiloft met wat tegenvallers

De leukste Franse film van 2017 was wat ons betreft Le Sens de la Fête – in Nederland in de bioscoop uitgebracht als C’est la Vie -, een komedie van Eric Toledano en Olivier Nakache, de regisseurs van Intouchables. Het verhaal gaat over een cateringbedrijfje dat het beste probeert te maken van een chique Franse bruiloft in een 17e-eeuws kasteel. Maar de bruidegom is een veeleisende hufter (type arrogante jonge Parijzenaar met te veel geld) en de elektriciteit van het kasteel is krakkemikkig dus al snel slaan letterlijk alle stoppen door… En nee, die situatie levert geen flauwe klucht op, maar juist een warme en subtiele feelgoodfilm!

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables

Subtiele humor, goede dialogen

Het team van koks, bediening, trouwfotograaf en dj probeert er onder leiding van de geweldige acteur Jean-Pierre Bacri (bekend van Un Air de Famille) op alle mogelijke manieren nog wat van te maken en dat pakt verrassend uit. Zo krijgen de Pakistaanse afwassers ineens de rol van hun leven (magisch moment!). En de nogal lompe dj/weddingsinger (briljante Gilles Lellouche) blijkt toch fijngevoeliger dan je in eerste instantie denkt.

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables Gilles Lellouche

Dat de personages nou eens geen vlakke clichés zijn, maakt van C’est la vie een topkomedie van de intelligente en hartverwarmende soort. De dialogen zijn goed geschreven, het ritme is perfect en ook filmstijl (vooral de belichting) is prachtig. Gaan zien dus dit Franse bruiloftsfeest, want het is er eentje waar je gegarandeerd met een glimlach vandaan komt!

C’est la vie (internationale titel) of Le Sens de la Fête (Franse titel), geregisseerd door Eric Toledano en Olivier Nakache. Te zien op Netflix of  te huur bij Pathé Thuis.

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables

Tekst: Nicky Bouwmeester Dit artikel verscheen voor het eerst in november 2017.Eén reactie op “C’est la Vie: geniale Franse komedie”

  1. Joke van Sandijk schreef:

    Chez les Chiti, was erg grappig.