frankrijk.nl

Le Sens de la Fête: geniale Franse komedie

In hommage aan acteur en scenarioschrijver Jean-Pierre Bacri, onlangs overleden, herinneren we graag aan een van zijn laatste films: ‘C’est la vie’. Deze subtiele topkomedie is gemaakt door de regisseurs van ‘Intouchables’. Huur ‘m vooral online, want zo’n prettige feelgoodfilm kan iedereen goed gebruiken op het moment…

Bruiloft met wat tegenvallers

De leukste Franse film van 2017 was wat ons betreft Le Sens de la Fête (in Nederland in de bioscoop uitgebracht als C’est la Vie), een komedie van Eric Toledano en Olivier Nakache, de regisseurs van Intouchables. Het verhaal gaat over een cateringbedrijfje dat het beste probeert te maken van een chique Franse bruiloft in een 17e-eeuws kasteel. Maar de bruidegom is een veeleisende hufter (type arrogante jonge Parijzenaar met te veel geld) en de elektriciteit van het kasteel is krakkemikkig dus al snel slaan letterlijk alle stoppen door… En nee, die situatie levert geen flauwe klucht op, maar juist een warme en subtiele feelgoodfilm!

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables

Subtiele humor, goede dialogen

Het team van koks, bediening, trouwfotograaf en dj probeert er onder leiding van de geweldige acteur Jean-Pierre Bacri (bekend van Un Air de Famille) op alle mogelijke manieren nog wat van te maken en dat pakt verrassend uit. Zo krijgen de Pakistaanse afwassers ineens de rol van hun leven (magisch moment!). En de nogal lompe dj/weddingsinger (briljante Gilles Lellouche) blijkt toch fijngevoeliger dan je in eerste instantie denkt.

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables Gilles Lellouche

Dat de personages nou eens geen vlakke clichés zijn, maakt van C’est la vie een topkomedie van de intelligente en hartverwarmende soort. De dialogen zijn goed geschreven, het ritme is perfect en ook filmstijl (vooral de belichting) is prachtig. Gaan zien dus dit Franse bruiloftsfeest, want het is er eentje waar je gegarandeerd met een glimlach vandaan komt!

C’est la vie (international titel) of Le Sens de la Fête (Franse titel), geregisseerd door Eric Toledano en Olivier Nakache. Te zien bij Netflix of  te huur bij Pathé Thuis.

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables

Tekst: Nicky Bouwmeester Dit artikel verscheen voor het eerst in november 2017.Eén reactie op “Le Sens de la Fête: geniale Franse komedie”

  1. Joke van Sandijk schreef:

    Chez les Chiti, was erg grappig.