frankrijk.nl

Franse topfilms bij Tapis Rouge

Van 10 t/m 15 december vindt voor de tweede Tapis Rouge plaats. Bioscopen in Amsterdam en andere Nederlandse steden tonen een twintigtal uitstekende nieuwe Franse films.

Tapis Rouge: mooie naam voor een Nederlands filmfestival voor Franse films! Ook van het programma van deze 2e editie kregen wij meteen een glimlach op ons gezicht: 18 recente Franse films, waaronder 3 goede jeugdfilms! De opening van het festival is op 10 december in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Tapis Rouge filmfestival Amsetrdam

Het overige programma is van 5 t/m 10 november vooral te zien in De Filmhallen in Amsterdam, met 9 zalen een van de grotere bioscopen van de stad. Ook vertonen Pathé-bioscopen in Den Haag, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven de highlights van het festivalprogramma, zoals de openingsfilm Adieu les Cons. 

Hieronder een paar voorbeelden van de filmselectie van Tapis Rouge 2020!

Adieu les Cons: openingsfilm

Op 10 december opent het festival met de Franse komedie Adieu les Cons van regisseur Albert Dupontel (Au revoir Là Haut). Een kapster (Virginie Efira) hoort dat ze ongeneesbaar ziek is en gaat op zoek naar een verloren zoon. Ze krijgt daarbij hulp van een blinde archivaris en een doorgeslagen ICT’er (Dupontel), die ook niet veel meer te verliezen heeft.

DNA: raak familieportret met Maïwenn en Fanny Ardant

Nieuwe film van regisseuse Maïwenn (Polisse, Mon Roi) over een gescheiden vrouw die haar Algerijnse afkomst onderzoekt. Sinds het overlijden van haar opa staan de familierelaties op scherp. Met name haar contact met moeder Fanny Ardant. Deze film kwam net voor de lockdown in Frankrijk uit en trok toen al verrassend veel bezoekers! De film zal vanaf 17 december ook gaan draaien in de Nederlandse bioscopen.

Tapis Rouge filmfestival Amsetrdam

De Gaulle: smeulende Franse geschiedenis

Generaal De Gaulle vertrekt in 1940 naar Londen om vanaf daar het Franse verzet te organiseren. Terwijl zijn vrouw en kinderen – net als duizenden andere Franse gezinnen – moeten vluchten voor de oprukkende Duitse troepen. Voorafgaand aan de film is een interview te zien van Chazia Mourali met hoofdrolspeler Lambert Wilson (Des Hommes et des Dieux).

Lees ook: De Gaulle-maand op TV5MONDE, met een mini-serie en documentaires

Tapis Rouge filmfestival Amsetrdam

La Daronne: Isabelle Huppert als drugsbarones

Isabelle Huppert, een vertaalster Arabisch bij de politie, raakt zelf verwikkeld in een grote drugsdeal. Al snel groeit ze uit tot ‘La daronne‘, de meest gezochte drugsbaron van Frankrijk.

La Daronne Tapis Rouge

The Voice of Love: doldwaze nep-biografie van Céline Dion

De afsluiter van het filmfestival is de Nederlandse première van The Voice of Love (Franse titel: Aline). Dit over-the-top eerbetoon aan wereldster Céline Dion is geregisseerd door de Franse actrice Valérie Lemercier, die zelf de hoofdrol vertolkt. Schijnt geniaal te zijn, zowel voor fans als haters van Dion!

Tapis Rouge filmfestival Amsetrdam

Donne-moi des ailes: prachtige jeugdfilm

Prachtige Franse kinderfilm (Engelse titel: Spread your wings) van regisseur Nicolas Vanier, bekend door Belle et Sébastien. Een tiener helpt zijn vader bij een gek en avontuurlijk project: ze willen een groep wilde ganzen redden door hen met een zweefvliegtuig vanuit Noorwegen naar de Camargue te lokken.

Tapis Rouge filmfestival Amsetrdam

Meer over Tapis Rouge 2020

Tapis Rouge is een initiatief van de culturele organisaties L’Échappée Belle en Alliance Française Amsterdam, in samenwerking met filmdistributeur Cinéart Nederland. Het filmfestival vindt plaats 10 t/m 15 december 2020 in met name De Filmhallen in Amsterdam. Maar ook Pathé-bioscopen in Den Haag, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven tonen highlights uit de festivalselectie.

Voor meer informatie en kaarten: tapisrougefransfilmfestival.nl

Tapis Rouge filmfestival Amsetrdam

Beeld: copyright Voice of Love: Copyright-Jean-Marie-Leroy

LEES OOK:
21 Franse adressen in Amsterdam
De Gaulle-maand bij TV5MONDE: december 2020

Algemeen 728x90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *