frankrijk.nl

Kässknepfle: knoedels uit de Elzas

De textuur lijkt in de verte op die van spaetzle, maar kässkneple zijn toch net iets anders. In de Elzas maken ze deze heerlijke deegknoedels met kwark. En cantharellen!

Nog een recept uit onze serie over de Elzas, naar aanleiding van het kookboek van een bekende lokale chef, Gerard Goetz. Kässknepfle lijken een beetje op Duitse spaetzle (ook veel ei), maar deze Oost-Franse deegballetjes zijn verder gemaakt van kwark. Dat is de ‘käss” (kaas) in de receptnaam. Relatief luchtige balletjes dus, ook doordat ze in water gepocheerd worden, in de stijl van quenelles uit Lyon.

Recept voor Elzasser kaasknepfle met cantharellen

Ingrediënten

(voor 6 personen)

900 g kwark (40% vet)

5 eieren

400 g bloem

50 g sjalotten

50 g bladpeterselie

boter

zout, versgemalen peper

geraspte nootmuskaat

 

Voor de cantharellen

250 g verse cantharellen

1 teentje knoflook

1 gesnipperde sjalot

30 g bladpeterselie boter

Elzasser deegballetjes met paddenstoelen

Bereiding

Laat de kwark een nacht uitlekken. Wij gebruiken daarvoor een licht vochtige theedoek die we over een vergiet leggen en vervolgens een nacht in de gootsteen laten staan.

Schep de uitgelekte kwark de volgende dag in een kom.

Roer de eieren erdoor en schep daarna de bloem, sjalot en fijngehakte peterselie erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Ondertussen breng je in een pan water aan de kook waar je een klein beetje zout aan toevoegt. Vorm met behulp van 2 eetlepels quenelles van het kwarkmengsel en laat ze voorzichtig in het zacht kokende water glijden. Pocheer ze 5 minuten (zie ook onderstaand filmpje)

Laat ze afkoelen in ijswater en leg ze dan in een vergiet om uit te lekken.

Verhit wat boter in een koekenpan en bak de quenelles mooi goudbruin.

Bereiding cantharellen

Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de knoflook en sjalot glazig. Voeg de cantharellen toe en bak ze 3-4 minuten mee. Strooi dan de peterselie erbij. Voor het opdienen kun je de kässknepfle kort met de cantharellen meebakken, dat is nog lekkerder!

LEES OOK:
Kookboek met recepten uit de Elzas

Recept uit: Elzas (2020) Beeld: Beeld: Jean Grandadam- Elzas/Karakter Uitgevers (behalve knoflook: Michele Blackwell/Unsplash)

Algemeen 728x90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *