frankrijk.nl

Coco, Nederlands rugbytalent in de Aude

Coco Lindelauf, 20 jaar oud, kan binnen een paar jaar geselecteerd worden voor het Franse nationale vrouwenteam voor rugby. Sinds de Nederlandse met haar ouders naar de Languedoc verhuisde, blinkt ze uit in deze stoere sport die ongekend populair is Zuidwest-Frankrijk.

Duwen, trekken, beuken en tackelen. Toen Coco de jongens op haar Franse school elk speelkwartier wild over elkaar heen zag buitelen wist ze al snel: dat wilde ze ook. Haar ouders verhuisden 13 jaar geleden naar de omgeving van Narbonne, om daar een chambres d’hôtes te beginnen. Coco (toen 6 jaar) en haar zusje vonden opvallend snel hun draai in Frankrijk. “De eerste schooldag kwamen we niet verder dan ‘oui’ en ‘non’, maar drie maanden later spraken we al vloeiend Frans. Daarna hebben we ons nooit meer anders gevoeld dan de andere kinderen.”

Coco Nederlands meisje rugbytalent in FrankrijkCoco, rechtsonder, in 2015

Eerste meisje in het schoolteam

Qua lengte viel Coco in die jaren echter wel degelijk op. Ze was een kop groter dan de meeste jongens in haar klas. Een voordeel in rugby, dus haar klasgenootjes lieten haar maar al te graag meespelen. Zo werd Coco het eerste meisje van haar basisschool dat zich met passie overgaf aan scrums en drop-kicks. Ook op de middelbare school was ze lang het enige meisje in het gemengde rugbyteam. En in de regionale competities speelde de Nederlandse als 15-jarige nog steeds tussen de jongens, omdat de wedstrijden op die leeftijd nog ‘mixed’ mogen zijn.

Coco Nederlands meisije rugbytalent in FrankrijkCoco tackelt een mannelijke tegenspeler

Rake klappen

Voor meiden gelden daarbij overigens geen aangepaste regels. Ze gaan gelijk op met de jongens en krijgen dezelfde rake klappen. Coco lachend en met licht Frans accent: “Tja, sommige bewegingen kunnen er violent uitzien. Mijn moeder stond in het begin wel eens geschrokken langs de lijn. Maar ik heb me zelden erge pijn gedaan en mijn ouders raakten er snel aan gewend. Bovendien is rugby meer dan alleen knokken. Het gaat om beweging, snelheid, spelverdeling. Er zijn zo veel regels. Ik ben er maar mee opgehouden om die uit te leggen aan mijn familie in Nederland!”

Coco Nederlands meisje rugbytalent in Frankrijk

Geen tijd om te feesten in Toulouse

Van haar 15e tot haar 17e jaar volgde Coco de exclusieve rugbyopleiding (Pôle Espoir de Toulouse) waarvoor ze geselecteerd werd met slechts 25 andere meisjes uit heel Zuid-Frankrijk. Sinds twee jaar zit ze zelfs bij de landelijke talentselectie: Pôle France Rugby. Elke maand heeft ze daarvoor (in niet-coronatijden) 1 week trainingskamp bij Parijs, samen met het beste jonge rugbytalent van Frankrijk. De overige weken traint ze in Toulouse twee keer per dag, elke ochtend en elke avond. Coco: “Ik heb niet veel tijd voor mezelf, want ik moet tussendoor ook nog studeren. Ik woon in Toulouse op kamers, maar als mijn vriendinnen de stad in gaan moet ik meestal thuisblijven, omdat ik de volgende ochtend weer een vroege wedstrijd of training heb.”

Coco Nederlands meisije rugbytalent in Frankrijk

Nationale vrouwenteam

Coco’s droom is geselecteerd worden voor het nationale vrouwenteam en voor Frankrijk uitkomen bij de Wereldcup in 2025. Sinds kort heeft ze daarom ook een Frans paspoort. Ze speelt nu al bij het vrouwenteam van Blagnac, een bekende eredivisieclub uit de omgeving van Toulouse. Als ze daar nu verder uitblinkt is de weg naar de nationale selectie in zicht.

Coco Nederlands meisije rugbytalent in Frankrijk

Een dapper parcours, want de jonge Nederlandse weet nu al dat ze als vrouw niet van de sport zal kunnen leven. Dit in tegenstelling tot mannelijke rugbyspelers in Frankrijk. Coco: “Daarom volg ik overdag ook nog een opleiding Business Management. Als ik weer eens op een koude of natte ochtend de modder in moet om te rugbyen, vraag ik me weleens af waar ik mee bezig ben… Maar ik wil dit absoluut een kans geven, anders zal ik me altijd afvragen hoe ver ik had kunnen komen.”

Coco Nederlands meisije rugbytalent in FrankrijkCoco (links) met ouders Micky en Roger en haar zusje Roxy, in 2019

Lees ook: Domaine des Agnelles, de B&B van de ouders van Coco

Rugby: geliefde sport in Frankrijk

In Zuidwest-Frankrijk is rugby een heel belangrijke sport. Er zijn 1630 Franse rugbyclubs en een half miljoen geregistreerde spelers. Het is echt een familiesport grappig genoeg: jong en oud zit in de tribunes te kijken naar stevige worstelpartijen. Maar de sport is vanouds ook omgeven door een hoog fairplay-gehalte. Zoals een Engels gezegde beweert: ‘Rugby is een hooligan-sport voor gentlemen, voetbal een gentleman’s sport gespeeld door hooligans’. Coco: “Mijn vader is dol op die uitdrukking, haha.”

Naschrift 7/2022 Coco was dit voorjaar voor het Tournoi des Six Nations 2022 geselecteerd in de basisopstelling van het vrouwenteam. Gaat helemaal volgens plan dus en ook de Franse media beginnen haar te spotten als toptalent. Zie dit artikel waarin ze ‘la nouvelle petite bombe‘ van het team genoemd wordt!

Coco Nederlands meisije rugbytalent in FrankrijkPôle France, trainingscentrum voor sportief toptalent bij Parijs (Coco 3e rij van onder, midden)Coco Nederlands meisje rugbytalent in FrankrijkCoco in 2020

LEES OOK:
Hippe B&B en gîtes in de Aude

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Coco Lindelauf en Laurent Bonnet

Eén reactie op “Coco, Nederlands rugbytalent in de Aude”

 1. Bert Rompen schreef:

  Beste Coco,

  Als oud gymnastiek docent las ik vandaag 180121 met interesse het artikel Coco Nederlands rugbytalent in de Aude!!!!
  Bij de naam Lindelauf ging bij mij een lampje branden. Je opa, Leo Lindelauf , was immers een neef van mij. De moeder van opa Leo was een zus van mijn vader overigens was je opa (voor mij oom Jozef) Lindelauf mijn peetoom.
  Ben verder op internet gaan spitten en kwam je ouders tegen. Toen was de link duidelijk.
  Ik vond het leuk om hierop te reageren hopelijk jij ook?! Uiteraard blijf ik je rugby gebeuren volgen.
  Verder wens ik je veel succes met je sportieve carrière en je studie.
  Groeten ook aan je ouders.

  Bert Rompen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.