De mooiste Bûches de Noël van Parijs
Boomstammetjes raken nooit uit in Frankrijk: elke Kerst strijden beroemde patissiers en chef-koks weer om de origineelste vormen en lekkerste smaken. Zelfs voor deze stille Kerst…
Het is een eeuwenoude Franse traditie: bij kerstavond hoort een boomstammetje. Ooit ging het om een echt stuk hout dat langzaam moest opbranden in de haard om de familie van een goede oogst te verzekeren in het komende jaar. Hoe langer de boomstam bleef branden, hoe beter de volgende oogst zou uitpakken, zo was het bijgeloof.
Later werd het een nagerecht dat de vorm van het blok hout imiteerde. Traditioneel is de bûche de Noël een opgerolde cake gevuld met een crème au beurre van chocolade. Tegenwoordig kan eigenlijk alles, zowel qua vorm als qua vulling – zolang het maar opvalt!
De mooiste bûches van bekende patissiers en luxehotels in Parijs uit de afgelopen jaren:
Klassiek uitziend stammetje van de gevierde patissier Sébastien Gaudard (2015)
Bûche in de vorm van een treintje van het topchique hotel Shangri-La in Parijs
Toppatissier Yann Couvreur doet elk jaar iets met vosjes en chcolade! (2019)
Kerstbellen van chocolatier Pierre Marcolini (2018)
IJstaart met kersensorbet van Picard (2016)
De daken van Parijs door Senoble, een bekende patissier uit de Bourgogne (2018)
Funky bûche van Brach Hotel, een hotel ontworpen door Starck, lees ook ons artikel over dit adres (2020)
Levensechte kerststam bij paleishotel Plaza Athénée van Alain Ducasse (2019)
Montblanc: kerststam met kastanjecrème van de bekende theesalon Angelina in Parijs (2020)
Ski-ongelukje van chocoladewinkel À La Mère de Famille (2016)
De Elzas is hot op het moment in Frankrijk: gevalletje van gprentenboekennostalgie in lockdowntijden? Bûche van Lenôtre (2020)
Kunstige kerstballen-bûche van Hôtel de Berri (2018)
De tuinen van Le Notre in een kerststam van het restaurant bij het kasteel van Chantilly (2019)
Poolvosje van Yann Couvreur met een vulling van karamel en geroosterde pecannoten (2020)
Restaurant Fouquet’s op de Champs-Elyséees serveerde deze elegante bûche in 2017.
French cancan volgens Pierre Hermé, de bekende macaronkoning in Saint-Germain-des-Prés (2016)
Nét echt! Stapeltje eetbare kerstboeken bij vijfsterrenhotel La Réserve in Parijs (2019)
Hotel Park Hyat Vendôme (2017)
Stekelige sinaasappel-merengue-stam van patissiersduo Victor+Hugo (2015)
Engelse knipoog van sterrenchef Anne-Sophie Pic (2016)
Lees ook: Wat doen de Fransen eigenlijk met de Kerst?
Ladurée: luxe kersstammetje in de stijl van Marie Antoinette (2020)
Levensechte rauwe cacaoboon in het Park Hyatt Paris Vendôme (2017)
Doosje met truffels, helemaal van chocolade, zelfs het ‘hout’! Hotel Bristol in Parijs (2018)
LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Mmm, moelleux au chocolat
5 Franse desserts voor de feestdagen
