frankrijk.nl

Feestelijke kerstboom gemaakt van pizzadeeg

In het kader van zelf ‘de slingers ophangen’ deze feestdagen, voilà een leuk kerstboompje waar we blij van worden! Met een vulling van reblochon, peren en walnoten. En versierd met uien, olijven en rozemarijnnaalden.

Feestelijke kerstboom

Kerstbroodboom

Ingrediënten voor 6 personen.

Voor het pizzadeeg:

400 g bloem
1 pakje droge gist (of 18 g verse gist)
22 cl water
2 el olijfolie (bv. Huile d’Olive de Provence)
snufje zout
klein beetje suiker

Voor de vulling:

Een kwart van een Reblochon kaas
2 peren
2 eetlepels honing
ca. 20 zwarte olijven
2 uien
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
1 theelepel rietsuiker
1 el fijngehakte walnoten
rozemarijn

reblochon kaas

Tijdsduur: Voorbereiding: 25 minuten. Rusttijd deeg: 1,5 uur. Baktijd: 15 minuten

Bereiding van het pizzadeeg:

Meng de gist met 100 g lauw water en 50 g bloem, laat het 30 minuten gisten (tip: verwarm de oven voor op 40 of 50°C, zet hem uit en zet de kom erin; de gist gaat bubbelen en het deeg sneller rijzen). Meng de rest van de bloem met zout, suiker en olijfolie, voeg het gistmengsel en de rest van het (koude) water toe. Kneed ongeveer 10 minuten, het deeg moet van de randen wegkomen en zacht zijn. Zet weg.

Feestelijke kerstboom Recept

Voorbereiding van de vulling:

Snijd de peren in kleine blokjes. Bak ze vervolgens in een eetlepel olijfolie met honing tot ze licht gekarameliseerd zijn.

Hak 2 eetlepels rozemarijn. Pit de olijven en snijd ze doormidden. Snij de Reblochon in kleine blokjes (leg wat blokjes apart voor de decoratie; zie onder). Meng de peren met de Reblochon en voeg de helft van de gehakte rozemarijn, walnoten en olijven toe. Zet aan de kant.

Schil de uien, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes.  Roerbak ze in een eetlepel olijfolie. Voeg de balsamico-azijn en rietsuiker toe. Breng het op smaak met zout en peper en laat het op laag vuur enkele minuten sudderen.

Vorm bolletjes deeg met een diameter van ongeveer 5 cm. Maak met je duim een goed gat in de bal en vul het met het mengsel van Reblochon, peer, rozemarijn, walnoten en olijven. Sluit de ballen en leg ze op een bakplaat. Vorm een kerstboom van de losse ballen (de ballen mogen elkaar niet raken, ze zwellen namelijk op!). Laat 1 uur staan op een plaats zonder tocht (bijv. in een uitgeschakelde oven).

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de kerstboom met olijfolie. Bestrooi met de resterende gehakte rozemarijn en de gekarameliseerde uien. Bak gedurende 15 minuten. Laat 5 minuten staan voor het opdienen.

Onze tip: Versier de kerstboom net voor het einde van de baktijd met nog wat Reblochon-blokjes en/of olijven.

Bon appétit & Joyeux Noël!

olijfoil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *