frankrijk.nl

De mooiste eilanden van de Côte d’Azur

Grote liefhebbers van de Provence weten het. Vanuit diverse badplaatsen kun je bootuitstapjes maken naar beeldschone eilanden, waarvan sommige ook hoogzomer verrassend rustig blijven. Ken je deze spectaculaire eilanden van Zuid-Frankrijk? 

Ile des Embiez & Ile de Bendor

Ile d Embiez Cote d'Azur

Pastis-koning Paul Ricard was eigenaar van deze eilanden vlak bij Sanary-sur-Mer. Embiez ligt zo dicht bij de kust dat je er ook naartoe kunt kajakken en sommige mensen steken zelfs zwemmend over. Maar met het veerpontje gaat het nog sneller (15 minuten). Een makkelijk te bereiken eiland dus en daardoor is  het des te verrassender hoe rustig het hier zelfs in de zomer kan zijn! Een stukje verderop ligt Ile de Bendor (foto), waarvan Ricard een kunstenaarseiland maakte.

Bereikbaar vanaf: Six-Fours-Les-Plages – Mooi filmpje van de sfeer op Embiez!  Ter plekke slapen? Dat kan in Hotel Hélios.


Sainte-Marguerite & Ile Saint-Honorat (Les Lérins)

Ile-Sainte-Marguerite

Voor de kust van Cannes ligt de eilandengroep Les Lérins, waar onder andere Île de Sainte-Marguerite (foto) en Saint-Honorat bijhoren. Op dat laatste eiland staat de fotogenieke abdij van Les Lérins, waar je in retraite kunt gaan. Beide zijn prachtige eilanden met stranden en mediterrane bloemen en planten, zoals palmbomen, eucalyptus, citrusbomen en cipressen. Je krijgt er een mooi beeld van hoe ongerept de Côte d’Azur er ooit uitzag!

Bereikbaar vanaf: Cannes, lees hier de tips van Christine voor een bezoek aan Sainte-Marguerite & haar leuke reportagefilmpje van het eiland!


Ile du Levant (Iles d’Or)

 

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk LevantOok hier weer die prachtige azuurblauwe kreken waar de Côte d’Azur bekend om staat! lle du Levant heeft nog een troef: dit 7,8 km lange eiland is sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw een trekpleister voor naturisten. Lekker met je blote billen in de zon, pourquoi pas.

Bereikbaar vanaf: Le Lavandou, Hyères


Porquerolles (Iles d’Or)

Porquerolles

Het kristalheldere zeewater in de baaien van Porquerolles is vaak 27 graden warm! Vandaar dat dit paradijselijke eiland voor Hyères ’s zomers veel zeilers en snorkelaars trekt. Er is één dorp op Porquerolles, met diverse hotels, en restaurants. De rest van het eiland bestaat uit pure natuur en mooie stranden die je wandelend of met de fiets kunt bereiken. Ook bijzonder: sinds 2018 heeft het eiland La Fondation Carmignac, een museum met hedendaagse kunst en een beeldentuin tussen olijfbomen en wijnstokken.

Bereikbaar vanaf: Hyères, Le Lavandou, Toulon. Tip voor mooie, bosrijke natuurcamping in Hyères: La Pascalinette, met diverse accommodaties te huur en staplaatsen. 

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Porquerolles


Port-Cros (Iles d’Or)

eiland zuid-frankrijk Port Cros

Net als Porquerolles en Le Levant behoort Port-Cros tot de ‘Iles d’Or’. Die worden zo genoemd omdat de bruinrode rotskust aan het einde van de dag een gouden gloed krijgt. Dit eiland is een beschermd natuurgebied en is begroeid met steeneiken, pijnbomen, oleander en andere geurende gewassen. Erg mooi! Port-Cros is om die reden stiller dan buureiland Porquerolles en er is een snorkelroute uitgezet waar het onderwaterleven spectaculair is.

Bereikbaar vanaf: Le Lavandou, Hyères

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Port Cros


Les Iles de Frioul

Chateau d'If

Het zijn maar kleine rotseilandjes pal voor de Vieux-Port van Marseille. Maar op één van de Iles de Frioul staat het mythische Château d’If, de gevangenis die een hoofdrol speelt in De graaf van Monte-Christo van Alexandre Dumas. Op een van de andere eilanden staat een fort en een vroeger ziekenhuis. Ook zijn er prachtige strandjes waar het water helblauw is en de witte rotsen doen denken aan de calanques rond Cassis.

Ile de Frioul

Bereikbaar vanaf: Marseille

Meer informatie op: Visit Var, Hyères Tourisme, Marseille Tourisme en Iles Pauls Ricard.

LEES OOK:
De mooiste calanques bij Cassis en Marseille
Rondreizen op Corsica: de plekken die je gezien moet hebben
Top 10 eilanden van Frankrijk
Marseille, 15 x zien en doen

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Les Embiez Antoine Rakotozafy Unsplash (boten in baai) Le Levant CC/Var Tourisme Port-Cros CC/Var Tourisme  &  Sofina Unsplash (boten), Porquerolles en  Sainte-Marguerite Depositphotos Frioul /Chateau d’If: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *