frankrijk.nl

De Gaulle-maand bij TV5MONDE

Frankrijk herdacht onlangs de 50ste sterfdag van Charles de Gaulle. Ook tv-zender TV5MONDE brengt een hommage aan de Franse oud-president. Met komende maand diverse boeiende documentaires en een gave miniserie over de generaal die het Franse Verzet leidde.

De Gaulle. Met zijn 1,96 meter lengte was het in àlle opzichten een Fransman van indrukwekkende proporties. Verzetsleider, oprichter van de Vijfde Franse republiek en een raspoliticus die ook zeker niet vrij zou blijven van controverses, zo bleek met name in de jaren ’60. Kortom, een veelzijdig en invloedrijk personage uit de moderne Franse geschiedenis, van wie we nog lang niet alles weten…

December 2020: Charles de Gaulle-maand op TV5MONDE

Komende maand kun je daar verandering in brengen bij TV5MONDE. De Franstalige zender belicht leven en werk van De Gaulle in een historische miniserie en 5 spraakmakende documentaires. Ontdek hieronder het programma!

TV5 De Gaulle Special

De programma’s:

MINISERIE: De Gaulle, l’éclat et le secret 
woensdag 9, 16 en 23 december om 18.40 uur (Nederlands ondertiteld)

De man achter de legende
Deze prachtig gemaakte historische miniserie schetst een intiem portret van generaal De Gaulle. Welke persoon schuilde er achter zijn heldenstatus en het politieke dier? Wat bewoog de generaal op de cruciale momenten in zijn carrière? Van de beroemde radiotoespraak op 18 juni 1940 tot zijn vertrek in 1969. Met Samuel Labarthe in de rol van De Gaulle.

TV5 De Gaulle Special

De Gaulle in Londen


DOCUMENTAIRE: Secrets d’histoire – De Gaulle, le dernier des géants 

zaterdag 12 december om 18.40 uur (Nederlands ondertiteld)

De verborgen kant van de generaal
Presentator Stéphane Bern duikt in deze aflevering van het succesvolle  programma Secrets d’histoire in het privé-leven van De Gaulle. De generaal was voor sommigen een providentieel man, voor anderen een megalomane autocraat. In deze documentaire zien we hem ook als liefhebbende echtgenoot en aandachtig vader. En een eveneens bijzonder moment: je ziet hoe De Gaulle woonde en werkte op Versailles, waar hij als president een tijd zijn intrek nam!

DOCUMENTAIRE: De Gaulle, histoire d’un géant 
woensdag 2 december om 21.00 uur (Nederlands ondertiteld)

De man die de Franse republiek veranderde
Terugblik op het leven van Charles de Gaulle, van zijn geboorte in 1890 tot zijn dood op 9 november 1970. De documentaire toont de visionaire blik van De Gaulle en hoe hij daarmee de loop van de geschiedenis beïnvloedde.


TV5 De Gaulle Special


DOCUMENTAIRE: De Gaulle, premières batailles
zondag 6 december om 19.30 uur (Nederlands ondertiteld) 

Het begin van de legende
Op 17 mei 1940 valt de 4e tankdivisie de Duitse troepen aan in Noord-Frankrijk: dit is het eerste grote tegenoffensief van de Tweede Wereldoorlog. De tanks staan onder leiding van een 49-jarige kolonel, Charles de Gaulle.

TV5 De Gaulle Special

TV5 De Gaulle Special

TV5 De Gaulle Special


DOCUMENTAIRE: Des Français libres, sauver l’honneur 
zondag 13 december om 19.30 uur (Nederlands ondertiteld)

Het hart van het Franse Verzet
Tussen juni 1940 en begin 1943 gaat een handjevol vrouwen en mannen rond generaal De Gaulle een enorme uitdaging aan. In ballingschap een oppositie vormen, een geheime dienst opzetten en een leger vormen. Het tweede deel van deze documentaire wordt een week later uitgezonden, zie onder.

TV5 De Gaulle Special


DOCUMENTAIRE: Des Français libres, les combats pour la libération

zondag 20 december om 19.30 uur (Nederlands ondertiteld)

De bevrijding van Frankrijk

Het jaar 1943 is een beslissend jaar voor de rekruten van La France Libre. Zij staan onder leiding van De Gaulle die steeds meer Fransen om zich heen verzamelt. Een exclusief portret van vier verzetsleden die bijgedragen hebben aan de bevrijding van Frankrijk.

TV5 De Gaulle Special


Over TV5MONDE

TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse Franse cinema, goede documentaires, series en lifestyle-programma’s. Bijna alle prime-time uitzendingen zijn ondertiteld in het Nederlands. Ontdek hier de programmering: europe.tv5monde.com

Kijk op kanaal: Ziggo 71 • Caiway 41 • Delta 500 • T-Mobile 421

Beeld: TV5MONDE, copyright Bridgeman / Rémy Grandroques / Gamma Rapho / Solo & Co/Siècle Productions

Algemeen 728x90

2 reacties op “De Gaulle-maand bij TV5MONDE”

  1. cornelia van der wacht schreef:

    wat en onvoorstelbaar genoegen, deze serie te hebben mogen gezien op Ziggo TV5, zeer goed, geschiedenis, en zo’n prachtig beeld van deze ‘reus’in de geschiedenis in al zijn bescheidenheid…alles juist op de plek, compliment voor spelers en “Wat een kanjer deze man, en wat fenomenaal neergezet in deze serie, CHAPEAU!!!!!

  2. De Cock Lucien schreef:

    Goeie dag. vooreerst lijn felicitaties met uw mooie artikels en de toezending hiervan. Herhaaldelijk bezocht is de Boisserie, het huis van De Gaulle. In de grote zaal hangt centraal een schilderij van Karel Van Vlaanderen. Een heel verwonderlijke keuze van De Gaulle en zeker geen artistieke grootmeester in de schilderkunst. Aan alle gidsen en vele historici heb ik al mijn grote verwondering uitgedrukt dat dit schilderij daar hangt en gevraagd of zij mij de reden of de keuze van De Gaulle hiervoor kunnen verklaren. Tot nogtoe heeft niemand mij hiervoor enige uitleg of verklaring kunnen geven. Is er toch ergens iemand die met grote zekerheid me hieromtrent meer uitleg kan verschaffen . Met beste groeten en dank, Lucien De Cock.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *