frankrijk.nl

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Normaal reist fotograaf Thijs Heslenfeld voor zijn werk de hele wereld over. Toen de corona-crisis hem thuishield, besloot hij een lang gekoesterde wens uit te voeren. Sindsdien importeert hij bijzondere wijnen uit Frankrijk en brengt hij ze tot de voordeur van iedereen die wil meegenieten. 

Josee kent hem al jaren. Als reisfotograaf, als maker van fantastische fotoboeken en als avonturier. Zo ging zij zelfs 3 jaar geleden met hem mee op een expeditie door het noorden van Namibië. Corona maakte dit jaar een abrupt einde aan alle reisplannen. Thijs is echter niet het type dat bij de pakken neerzit en maakte een – op zijn zachtst gezegd – opmerkelijke carriëreswitch als wijnimporteur. We zijn nieuwsgierig hoe het nu met hem gaat. Even een digitale tête-a-tête…

Thijs Heslenfeld in Namibie

Omdat het leven te mooi is om confectie te drinken…

‘Ik koop mijn wijn al jaren in bij kleine en vaak onbekende wijnhuizen in Chablis, Sancerre of Pouilly’.  Het zijn plekken waar vader en zoon nog etiketten staan te plakken.  Zo ben ik steeds meer gaan beseffen hoe verdrietig het eigenlijk is om anonieme wijn te drinken als je ook kunt kiezen voor wijn met een ziel en een gezicht. Want zeg nou zelf: het leven is te mooi om confectie te drinken”.

Thijs Heslenfeld wijn importeren uit Frankrijk

Putten, Thijs Heslenfeld, van fotograaf tot wijnboer. Foto: Aldo Allessie

Op zoek naar de familiebedrijven waar wijnmaken een passie is 

“De corona-crisis gaf mij het duwtje dat ik nodig had om iets volslagen nieuws te gaan doen. Ver weg van wat ik deed, maar dicht bij mijn gevoel. En dicht bij mijn passie voor wijn. Dus ik vroeg een accijnsvergunning aan, regelde transport en opslag en nam ik contact op met de beste wijnboeren die ik ken. In april startte ik met een paar prachtige wijnen  van het kleine familiedomein Domaine Henry Pellé en ging van start met www.reisjelangsdewijn.nl.”

Reisje langs de wijn

Niet per se het goedkoopst, wel altijd écht goed

“Dat liep als een trein: er kwam tot drie keer toe een vrachtwagen vol Pellé’s naar Nederland! Diverse kranten en tijdschriften besteedden aandacht aan zijn overstap. Vast ook als een mooi voorbeeld van hoe een ZZP’er in coronatijden (noodgedwongen) het roer omgooit. Ik heb de indruk dat veel mensen het leuk vinden om zo’n initiatief te steunen. Maar ik zorg er ook voor dat ik echt topwijn aanbied. Niet per se het goedkoopst, wel altijd écht goed. Want als je daar één keer mee miskleunt, haken je klanten natuurlijk meteen af.”

Ideale wijnen voor de feestdagen

Deze herfst reed Thijs dwars door lockdown, avondklok en de Bourgogne om nieuwe wijnen voor het komende winterseizoen te kiezen. Zijn keuze viel uiteindelijk op een mooie witte wijn, een Chablis 1er Cru van Gautheron en een prachtige rode, Juliénas van Domaine Lamartine.

WIJN-fles-Julienas-Chablis

Thijs:  ‘Ik wilde wijnen die passen bij deze bijzondere tijd. Niet te lichtvoetig maar vooral ook niet zwaar op de hand. Een beetje feestelijk natuurlijk. Nu al goed op dronk maar met de potentie om nog een paar jaar rustig verder te groeien. En wijn die het ook als december-cadeau goed doet, omdat je zeker weet dat je iets schenkt dat zich onderscheidt’.

Als je minimaal 2 dozen bestelt levert Thijs zijn wijnen de wijnen persoonlijk bij je thuis zonder kosten. Dat levert leuke ontmoetingen én foto’s op. Maar je kunt (op afspraak) ook bij hem langskomen op zijn geheel atypische woonlocatie, kasteel Oldenaller in Putten, om kennis te maken met hem en zijn wijnen!

Prijzen: 
2019 Paul Spay Domaine de la Cave Lamartine Juliénas Côte de Bessay (rood): €14,50 per fles/ €87 per doos
2018 Gautheron Chablis 1er Cru Les Fourneaux (wit): €24,50 per fles? € 147 per doos

LEUK!: bij elke bestelling van minimaal 2 dozen geeft Thijs een gesigneerd exemplaar van één van zijn  fotoboeken over avontuurlijke reizen naar bijvoorbeeld Antarctica, De Australische outback en de Amazone cadeau.

www.reisjelangsdewijn.nl

Reisje langs de wijn

Tekst en beeld: Josee Schouten/Thijs Heslenfeld. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.