frankrijk.nl

Recept voor Franse chocolademelk

Geen cacaopoeder maar brokken pure chocolade gebruiken, dat is het grootste geheim van een echte chocolat chaud à l’ancienne. Lees hier het recept. Plus adressen in Parijs waar je de lekkerste drinkt!

Iedere chocoladeliefhebber die in Parijs eens een ouderwetse chocolat chaud heeft geproefd is daarbij vast bijna van z’n (bistro)stoel gevallen. Drinken wij in Nederland chocoladeMELK, in Frankrijk lijkt het wel gesmolten chocolade, zo dik en fluwelig! Machtig ook, dat is waar, het is een halve maaltijd… Maar ook pure verwennerij en op ijskoude dagen het enige alcoholvrije drankje waar je compleet van opwarmt, probeer maar eens! ;- )

Met water of melk?

In oude Franse kookboeken kom je twee varianten tegen: eentje met water – chocolat chaud à l’eau – en eentje met melk. De eerste variant betreft stukjes gesmolten chocolade aangelengd met heet water. Hierbij proef je chocolade natuurlijk in puurste vorm: bitter en donker. Zachter van smaak – en gek genoeg ook lichter verteerbaar, lijkt het – is deze variant met melk. Ook hier vormen blokjes gesmolten chocolade de basis en niet cacaopoeder.

Recept Franse chocolademelk Parijs
Chocolat chaud – 
voor 2 personen

4 dl melk
100 gr pure chocolade in blokjes gebroken of in stukjes gehakt
Evt. snufje kaneel

1. Verwarm de melk in een pannetje.

2. Leg de blokjes erin en laat heel langzaam smelten terwijl je continu blijft roeren met een garde, totdat het geheel goed heet is.

3. Laat heel even staan. Roer daarna opnieuw door (en haal evt. eerst het melkvelletje eraf als dat zich gevormd heeft) en klaar!

Liefhebbers kunnen er eventueel nog een heel klein beetje kaneel doorheen roeren. En voor wie van zoet-zout combi’s houdt: op het laatste moment een klein snufje fleur de sel op de chocolademelk strooien geeft ook een bijzondere smaak.

Recept Franse chocolademelk Parijs

5x chocolademelk drinken in Parijs

La Charlotte de L’Isle Op Ile Saint-Louis vlak bij de Notre Dame, zit deze zonnige gekleurde theesalon die goddelijke chocolat chaud à l’ancienne schenkt. 24, rue Saint-Louis en l’Isle, Paris 4e

Angelina De beroemdste chocolademelk van Parijs! Hij heet daar l’Africain en is zo dik dat ie bijna niet van je lepel wil komen. 226 rue de Rivoli, Paris 2e

Jean Hévin Heuse chocolat chaud-bar op de bovenverdieping van een bekende chocolatier in de Marais. Met bijzondere melanges zoals chocolademelk gemengd met groene thee of frambozencoulis. 41 rue de Bretagne, Paris 3e

Mamie Gâteaux Theesalon ingericht met brocante niet ver van warenhuis Le Bon Marché. De chocolademelk zit hier in een kom zoals bij het petit-déjeuner en is niet zo dik als de andere adressen in dit lijstje, maar ook erg lekker!

Un Dimanche à Paris ‘Chocolade-conceptstore’ in prachtig steegje bij Odéon waar ze de chocolademelk serveren in een ouderwetse chocoladekan met schuimklopper. 4-8 Cour du Commerce Saint André, Paris 6e

Ontdek al onze bezoektips en adresjes in Parijs HIER!

hot-chocolat-charlotte-disle-paris

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl, laatste foto Flickr/CC (Charlotte de L’Isle)

LEES OOK:
Makkelijk recept voor tarte tatin
De beste patisseriewinkels in Parijs
Perfect crêpe-deeg volgens een Bretonse

2 reacties op “Recept voor Franse chocolademelk”

  1. Nicky schreef:

    dank voor je oplettenheid Bibi! We hebben meteen gebeld. Foutje van een jonge medewerkster van Amayzine, die ons artikel zonder bronvermelding heeft overgenomen. Het wordt zsm aangepast schijnt!

  2. Ronald Bant van den Driessche schreef:

    Angelina is werkelijk fabelachtig goed en lekker. Geweldige aankleding ook. Een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *