frankrijk.nl

De magnifieke bruggen van Parijs

Ze maken Parijs zo vreselijk fotogeniek! Vrijwel alle 37 bruggen in de Franse hoofdstad zijn romantisch, maar dit zijn wat ons betreft de allermooiste.

Parijs bruggen Seine

1. Pont Neuf

Pont Neuf, de oudste brug van Parijs (gebouwd tussen 1578 en 1607), was lange tijd dé grootste toeristenattractie van de stad, totdat de Eiffeltoren het symbool van Parijs werd.

Pont-Neuf Parijs

2. Pont de Bir-Hakeim

Pont de Bir-Hakeim werd beroemd door Marlo Brando die er overheen slenterde in Last Tango in Paris. Opvallend is dat deze brug uit twee verdiepingen bestaat: een voetgangers/fietsgedeelte en een spoor voor metrolijn 6.

Bir Hakeim brug Parijs

3. Pont Marie

Pont Marie, uit 1635, verbindt het chique Ile Saint-Louis met de rive droite ter hoogte van de Marais. Grappig om te bedenken: tot de 18e eeuw stonden er tientallen woonhuizen op deze brug van maar 92 meter lengte.

Pont Marie Parijs

4. Pont des Arts

De Pont des Arts is bekend door alle liefdessloten die de brug zo ernstig verzwakten dat er delen vanaf begonnen te vallen. De sloten zijn sindsdien verwijderd en de hekken op de brug zijn vervangen. De brug blijft echter romantici trekken.. die de sloten inmiddels aan naburige lantaarnpalen bevestigen!

Parijs bruggen Seine Pont des Arts

5. Pont Alexandre III

De deftigste brug van Parijs, versierd met lantaarns, waternimfen en en vergulde vliegende paarden. Net als de Eiffeltoren is de Pont Alexandre III vlak voor 1900 gebouwd, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling: een cadeautje van de Russische tsaar aan Parijs. Je kunt tegenwoordig onder de brug eten in het trendy restaurant Faust of borrelen in de hippe tenten op de Berges de Seine.

Pont Alexandre III

6. Pont au Change

Op deze plek in de Seine, naast de Conciergerie, was er in de middeleeuwen een houten brug met huizen erop. Maar de huidige Pont au Change is van steen en werd gebouwd in 1858, ten tijde van koning Napoleon III, vandaar de grote N op de zijkanten.

Pont au Change

7. Passerelle Léopold-Sédar-Senghor

Een van de jongste bruggen van Parijs, geopend in 1999. Brengt voetgangers van het Musée d’Orsay naar het Louvre en de Tuilerieën of andersom. Heette eerst Pont de Solferino, maar werd in 2006 hernoemd naar deze Senegalese schrijver en president.

Passerelle Leopold

8. Pont d’Iéna

Pont d’Iéna is de 140 meter lange brug tussen de fonteinen van Trocadéro en de Eiffeltoren. Een tikje streng qua architectuur maar de locatie maakt haar alsnog bijzonder. En leuk om te weten: Napoleon gaf in 1807 opdracht voor de bouw van deze brug.

Pont d'Iena in Parijs

9. De bruggen van Canal Saint-Martin

De Seine heeft 37 bruggen, maar over de kanalen van Parijs lopen er nog ruim 20. Zoals de 19e-eeuwse (loop)bruggen over het Canal Saint-Martin, die een mooi uitzicht bieden op de vele sluizen van dit 4,5 km-lange kanaal.

Canal Saint-Martin

10. Pont au double

Gietijzeren voetbrug naast de Notre-Dame die ook van onderen (gezien vanuit een bateau-mouche) heel mooi is, door de combinatie van bakstenen en ‘baleinen’ van ijzer.

Pont double in Parijs


En misschien in de toekomst? 

Diverse jonge architectenbureaus in Parijs hebben gefantaseerd hoe een nieuwe generatie bruggen over de Seine eruit zou kunnen zien.

watervalbrug Seine Parijs

Watervalbrug, ontworpen door studio d’architecture Rescubika 

trampoline brug Seine Parijs

Trampolineburg, ontworpen door Atelier Zündel Cristea

LEES OOK:
Les Berges de Seine: strandtentjes onder Pont-Alexandre
De mooiste plekken om te zoenen in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/BikerNormand (Bir-Hakeim), CC-BY Ming Yen Hsu (Bir-Hakeim dichtbij) CC/Jean-Pierre (Iéna), CC/Milton Corréa (Pont au Change), CC/OliBac & Unsplash (Alexandre III), CC/Gustave Deghilage (Leopold), CC-BY Marie Eklind (Pont Neuf), CC/ Ho Visto Nina Volare (Saint-Martin), CC/Celso Flors (Pont au Double), CC/Gustave Deghilage (Léopold), Pixabay (Pont des Arts 2x), CC/Jodah Morfort. Unsplash (avondbeeld)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *