frankrijk.nl

Cadeautip! Lavendel-honing uit de Ardèche

Het lijkt wel of deze tijd ons meer bewust maakt van hoe we willen leven, werken, reizen en vooral ook wat we willen eten. Daarom aandacht voor Maia en Manu, die puur natuurlijke honing maken in de Ardèche. Profiteer van de speciale lezerskorting!

Het is weer zo’n mooi verhaal van een jong stel dat besluit hun hart te volgen. De Belgisch Maia en Manu, van origine uit Gent, volgden als landbouwstudenten diverse stages in Frankrijk. Aangetrokken door de natuur, de mooie landschappen en het zachte klimaat, gingen ze op zoek naar een droomplek om een eigen boerderij te beginnen. Die vonden ze in 2005 in de Cevennen van de Ardèche, in het regionale natuurpark Monts d’Ardèche, te midden van een boomgaard vol oude kastanjebomen. Hier legden ze de basis voor een leven als echte ‘agriculteurs’ met niet-alledaagse producten.

Kastanjes, bloemen en bijenkorven

Inmiddels zijn ze 15 jaar en 2 kinderen verder en leven ze van de oogst van hun biologische kastanjes, die ze verwerken tot allerlei producten, zoals kastanjecrème en kastanjepuree. Daarnaast kweken ze eetbare bloemen op de velden, waar ze heerlijke siropen en geleien van maken. En sinds enkele jaren hebben ze zich ook toegelegd op de imkerij. Maia: “Ja, de natuur van de Ardèche leent zich daar heel goed voor, onze bijenkorven staan grotendeels in het regionaal natuurpark, waar je een grote diversiteit aan bloemen vindt. Door regelmatig de korven te verplaatsen kunnen we verschillende soorten honing oogsten. Zo heeft elke honingsoort zijn typische kleur, smaak en textuur en dit jaar zijn er smaken als acacia-, kastanje- lentebloesem- en lavendelhoning.

manu imkerij

Honing met de smaak van de natuur

We zijn een en al oor! Hoe gaaf dat zij daar in het zuiden van Frankrijk de aroma’s van de natuur weten te ‘vangen’ in producten waar wij ook van kunnen genieten! Enthousiast vertelt Maia: “Vers geoogste honing is altijd vloeibaar, maar deze gaat, naargelang de soort, snel of minder snel kristalliseren (versuikeren). Om geen al te harde honing te krijgen, of honing met een grove korrel, gebruiken we de techniek van het enten. Door een kleine hoeveelheid romige honing te mengen met de verse honing, krijgen we een vat vol romige, vrij stabiele honing. Voor mensen die op zoek zijn naar blijvend vloeibare honing, verwarmen we een deel van de oogst heel lichtjes. Zo blijft de honing veel langer vloeibaar én behoudt deze toch zijn voedingskwaliteit. Wat niet het geval is bij industriële honing die zeer sterk wordt opgewarmd.

Speciale aanbieding voor frankrijk.nl-lezers

De oogst van Maia en Manu wordt verkocht in biowinkels in België, maar hun grootste afzet vindt normaalgesproken plaats op de grote kerstmarkt van Gent, hun oude woonplaats. Dit jaar is natuurlijk alles anders en verkopen ze alleen online.

Op ons verzoek hebben Maia en Manu pakketten samengesteld met diverse soorten honing, kastanje en/of bloemenproducten, in prijs variërend van €23 tot €34 (3-4 potten/pakket). Bovendien ontvang je nog extra 5% korting als je voor minimaal €25 bestelt. Vul dan de kortingscode FRANKRIJK.NL in bij je bestelling. Maia denkt dat het pakket zo’n 8 dagen onderweg zal zijn.  Kijk meteen op de website!
Let op: voor elke bestelling onder de €45 komt er €7 bij voor verzendkosten.

pakketten maia manu

Goed voor de bijen én een origineel cadeau

Geweldige manier om een duurzaam project te steunen én daarbij te profiteren van superlekkere producten. Die overigens ook meteen leuke en milieubewuste cadeaus vormen voor de feestdagen. Hup, uitdelen aan heel je familie, die mooie potten lavendel- of kastanjehoning. En dan samen al lekker wegdromen van een spoedig weerzien met Zuid-Frankrijk!

LEES OOK:
Mooie vakantiehuizen in de Ardèche
Top 10 dunbevolkste departementen

Tekst: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.