frankrijk.nl

5 tips voor veilig online werken in Frankrijk

Zit je tijdens je (werk)vakantie veel op het internet? Voorkom dat je persoonlijke gegevens voor het grijpen liggen of dat je gehackt wordt. Met deze handige tips minimaliseer je de risico’s.

Doet de Wifi het? Dat is voor veel reizigers de enige vraag die ze zich stellen als ze in het buitenland zijn. Maar internet op de luchthaven, de camping of in het hotel is lang niet altijd veilig. Bij een open Wifi-netwerk zonder toegangscodes is het voor hackers heel makkelijk om ‘in te breken’ op jouw smartphone of computer. Doe op publieke Wifi dus nooit dingen die gevoelige informatie bevatten. Zoals internetbankieren, inloggen op sociale media of het raadplegen van bedrijfsgevoelige gegevens.

Workation: werken op een vakantiebestemming

Een reis waarin vakantie en werk door elkaar lopen is steeds gebruikelijker geworden. En helemaal in opkomst is de ‘workation’, waarbij je je (thuis)werk verplaatst naar een zonnige of rustgevende bestemming in het buitenland. Frankrijk is er bij uitstek geschikt voor. Maar je moet dan wel een aantal zaken in de gaten houden, wil je geen risico lopen op internetfraude of gegevensverlies. Dit zijn belangrijke tips als je in het buitenland veelvuldig online gaat.

online werken in Frankrijk CAFE VPN

1.  Kies voor tweestapsverificatie

Bij veel maildiensten (Gmail, Yahoo), Dropbox en ook bij Social Media-accounts kunt je tweestapsverificatie inschakelen. Dat betekent dat je twee stappen nodig om in te loggen. De eerste stap is jouw eigen wachtwoord. De tweede stap is een code die naar een apparaat wordt toegestuurd dat jij vooraf hebt ingesteld. Dit kan bijvoorbeeld je mobiele telefoon of e-mailadres zijn. Zo krijgen hackers niet meteen toegang tot al je gegevens als ze over je inloggegevens beschikken. 

2. Gebruik een VPN

Ook is het verstandig om een VPN te installeren. Een VPN  is een applicatie of programma die de data die je met het internet uitwisselt versleuteld. De data krijgt een encryptie die pas door een ontvanger ontgrendeld kan worden. Alleen de ontvanger is in het bezit van de speciale code die nodig is om jouw data in te zien. Zo kun je veilig online werken met bedrijfsgevoelige informatie.

online werken in Frankrijk Nord VPN

Een ander voordeel van de VPN is dat jouw locatie verborgen wordt. Hierdoor kunnen hackers niet zien waar jij je op dat moment bevindt. Dit is ook erg handig bij het raadplegen van online content, zoals films en series. Je neemt namelijk de locatie aan van de server waarmee je verbonden bent. Wil je dus Amerikaanse series zien die in Frankrijk niet beschikbaar zijn, dan kun je dit omzeilen door verbinding te maken met een Amerikaanse server.

3. Installeer updates

Een erg belangrijke maar vaak vergeten maatregel: het updaten van software en apps. Het installeren van deze updates is belangrijk om hackers buiten de deur te houden. Ga naar de App Store als je een iPhone hebt of naar de Google Play Store voor Android-telefoons om applicaties en software te updaten. Op je laptop krijg je vaak een melding bij het opstarten van het programma dat er een update klaarstaat. Het is sterk aan te raden om deze updates direct te installeren.

Na verloop van tijd zetten de ontwikkelaars de verbeteringen die in de updates zitten online. Installeer je de updates niet, dan weten hackers precies waar jij nog veiligheidsgaten hebt. Hier kunnen zij handig gebruik van maken, waardoor je de kans loopt dat jouw apparaat gehackt wordt. Voorkom dit gemakkelijk door direct updates te installeren wanneer je hierop gewezen wordt.

5 tips voor veilig online werken in Frankrijk

4. Vergrendel je laptop, tablet of telefoon

Veel mensen vergeten hun apparaten te vergrendelen. Zeker onderweg is dat riskant. Even snel naar de wc of dat belletje plegen… Een tiental seconden is voor een hacker al voldoende om software op jouw apparaat te installeren. Daarmee krijgt de hacker toegang tot alles wat jij met je laptop doet.

Vergrendelen is een kleine moeite en kunt er veel problemen mee voorkomen. Zorg dat je wachtwoordvergrendeling wordt ingeschakeld zodra je je laptop dichtklapt. Of stel een timer in die je scherm automatisch vergrendeld als er een bepaalde tijd geen activiteit is geweest. Bij Windows-computers kun je ook het Microsoft-teken samen met de letter ‘L’ op je toetsenbord gebruiken om je laptop snel te vergrendelen.

5. Gebruik een passwordmanager

Kies veilige wachtwoorden met behulp van een passwordmanager. Daarmee kun je verschillende wachtwoorden genereren, zonder dat je deze allemaal hoeft te onthouden. Op tablets en telefoons kun je in de App Store of Google Play Store zoeken naar een passwordmanager. Gebruik je een laptop, dan is het programma KeyPass een aanrader.

Bij passwordmanagers kun je eigen voorkeuren aangeven. Zoals het gebruik van cijfers, hoofdletters, nummer of speciale tekens. Dit zorgt ervoor dat jouw wachtwoorden nooit meer allemaal hetzelfde zijn of eenvoudig aan jou te relateren zijn, zoals bij een hobby of de naam van je huisdier het geval is. Het enige wat je wél moet onthouden, is het wachtwoord van je passwordmanager. Dit kun je zien als een ‘master’ wachtwoord waarmee je al jouw andere wachtwoorden kunt vrijgeven.

Met behulp van bovenstaande tips kun je zonder grote risico’s online kunt werken in Frankrijk. Heb je zelf nog andere suggesties? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel!

LEES OOK:

Veilig internetten op vakantie via een VPN: 5 tips

Beeld: CC Unsplash en Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *