frankrijk.nl

Nieuwe boeken die in Frankrijk spelen

Het leuke van lezen is dat je – op papier – duizenden levens kunt leven. In deze nieuwe boeken verplaats je je in het hoofd van een beroemde Franse schilder. Dring je binnen in het Mekka van de Franse gastronomie. Of verdwaal je in het Parijs van de toekomst.

Mrs. Degas: het geheime leven van schilder Degas

In Vaslav (over danser Nijinsky) en in Kolja (over de broers Tsjaikovski) kroop schrijver Arthur Japin al in de huid van bekende 19e-eeuwse kunstenaars. In Mrs. Degas portretteert hij de impressionist Edgar Degas, onder meer beroemd geworden door zijn schilderijen van balletdanseressen. Het boek speelt grotendeels in Parijs, in het jaar 1912. De schilder is blind aan het worden en moet verhuizen. Hij krijgt hulp bij het uitzoeken van zijn inboedel door een geheimzinnige huishoudster, die niet is wie ze zegt te zijn. Door haar observaties ontdek je geleidelijk de familiegeheimen van de schilder, die hem in het verleden tot New Orleans gebracht hebben. Estelle, de Amerikaanse vrouw van zijn broer, blijkt namelijk de grote liefde van zijn leven… Een sfeervol, spannend en als altijd erg mooi geschreven boek van Japin.

Mrs. Degas, Arthur Japin, De Arbeiderspers, €23,99 

Mrs Degas Japin recensie

Oui, Chef!: achter de schermen van de Franse culinaire wereld

Bill Buford is een culinair journalist die bekend werd door het boek Hitte, een soort undercover-verhaal over de macho keukenstijl van een van de beste chef-koks van New York. Voor zijn nieuwe boek Oui, Chef ! (oorspronkelijke titel: Dirt), besloot de journalist naar Lyon af te reizen, om dit keer de Franse gastronomische wereld te bestuderen. Daar een voet tussen de deur krijgen blijkt nog niet makkelijk, maar Buford kan een opleiding volgen op het  Institut Bocuse en belandt uiteindelijk als chef de partie in het legendarische restaurant La Mère Brazier (drie sterren). Met branie en humor beschrijft hij zijn bevindingen in dit culinaire Mekka van Lyon. Met interessante bespiegelingen over de oorsprong van de Franse keuken (toch een Italiaanse basis?) en geweldige inside-informatie over Franse producten en gerechten. Zo mag Buford in het begin van het boek meedraaien bij de bakker in zijn straat en ontdek je samen met hem de geheimen van goed Frans stokbrood… Mmm. Niet lezen als je honger hebt!!

Oui, Chef! Avonturen in Lyon: op zoek naar het geheim van de Franse keuken, Bill Buford, €24,99

Bill Buford over Lyon

Bloemen van de duisternis: Tatiana de Rosnay in futuristisch Parijs

De nieuwste roman van de Franse bestsellerauteur Tatiana de Rosnay (Haar naam was Sarah, De familiereünie) is uit in Nederlandse vertaling. Bloemen van de duisternis speelt in een Parijs van de nabije toekomst, waarin klimaatproblemen en kunstmatige intelligentie al een flinke een impact hebben gehad op het dagelijks leven. Een schrijfster gaat wonen in een nieuw appartementencomplex voor kunstenaars: ze krijgt de enige woning op de verder lege 8e verdieping. Al snel heeft ze het gevoel dat ze bespied wordt. Of verbeeldt ze zich dat? Ook in deze roman weet meestervertelster De Rosnay de spanning weer flink op te bouwen.

Bloemen van de duisternis, Tatiana de Rosnay, Ambo/Anthos, €21,99

E Rosnay Bloemen van de duisternis

LEES OOK:
De leukste Franse Netflix-series en films

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.