frankrijk.nl

15 gekke cijfers&weetjes over Frankrijk

Hoeveel vakantiedagen hebben de Fransen? Hoe vaak gaan ze naar de dokter? Hoeveel burgemeester en ambtenaren zijn er in Frankrijk? En hoeveel stokbroden eten alle Fransen samen in een jaar? Grappige statistieken en weetjes die iets zeggen over Frankrijk en de Franse gewoontes!

1. Frankrijk heeft de meeste ambtenaren van Europa: 5,5 miljoen

Maar… omgerekend naar aantal inwoners valt het weer mee! Frankrijk neemt pas een 6e wereldwijde plaats in wat betreft het aantal ambtenaren per burger (89 per 1.000 Fransen). Ver na landen als Noorwegen, Denemarken, en Zweden.

2. Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht

Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.

3. Fransen gaan gemiddeld 6 keer per jaar naar de huisarts

In Nederland is het landelijke gemiddelde maar 4 keer per jaar. In veel rurale gebieden in Frankrijk zijn er maar weinig huisartsen, dus in de Franse steden ligt dit gemiddelde nog (veel) hoger. Ook bijzonder: in Franse steden vind je gemiddeld er 1 apotheek per 3.000 inwoners. In Nederland is dit 1 apotheek per 9.500 inwoners, dus 3 keer zo weinig.

4. Frankrijk telt meer dan 80 eilanden

En dat is nog zonder de overzeese gebieden! De grootste eilanden van La France métropolitaine (ofwel Frankrijk in Europa) zijn: Corsica, Ile d’Oléron, Belle Île, Ile de Ré en Noirmoutier. Lees ook: de mooiste eilanden van Frankrijk

5. De Fransen hebben gemiddeld 35 vrije dagen ofwel ruim 7 weken vakantie per jaar

Eh oui, dat is best veel vergeleken met de 29 van de Nederlanders… Maar daarmee zijn de Fransen geen uitzondering in Europa: ook de Engelsen en Zweden hebben 36 vrije dagen (vakantiedagen + feestdagen), terwijl de Spanjaarden er wel 44 hebben (bron: Toute l’Europe).

6. Het Franse leger heeft 150 postduiven in dienst

Frankrijk heeft als enige Europese land nog postduiven in het leger, ze worden gehouden in het fort van Mont-Valérien, vlak bij Parijs.

7. In het dunst bevolkte Franse departement wonen maar 15 inwoners per km2

Lekker rustig is in de Lozère (Occitanie), het dunbevolkste departement van Frankrijk. Dat departement wordt qua bevolkingsdichtheid direct gevolgd door de Creuse (Limousin/Nouvelle Aquitaine) met 21 inwoners/km2. Zie hier de bevolkingsdichtheid van alle Franse departementen.

8. Frankrijk produceert 1.200 verschillende kazen

Volgens een beroemde uitspraak van De Gaulle waren het er 365: eentje voor elke dag van het jaar. Maar volgens recente schattingen van het nationale zuivelinstituut zijn er zeker 1.200 soorten Franse kaasjes, waaronder 46 Franse AOP-kazen.

rondrijden zonder geldig rijbewijs

9. Minstens 600.000 Franse automobilisten rijden zonder geldig rijbewijs

En dat is een voorzichtige schatting sommige bronnen hebben het over 700.000 en andere zelfs over 1 miljoen automobilisten zonder rijbewijs. Een cijfer dat al 10 jaar alleen maar stijgt. Bovendien gaan 700.000 Franse auto’s onverzekerd de weg op.

10. Frankrijk heeft 35.000 burgemeesters

Ter vergelijking: Nederland heeft nog geen 400 burgemeesters voor 17,2 miljoen inwoners. Frankrijk heeft 66,9 miljoen inwoners. Overigens is maire zijn in Frankrijk vaak maar een bijbaan. In een dorp met minder dan 3.500 inwoners verdient een burgemeester maximaal 1.600 euro per maand.

stadhuis Frans dorpje

11. De Franse cinema leeft: elk jaar worden er 300 Franse films gemaakt

In 2019 telden de Franse bioscopen maar liefst 213 miljoen verkochte filmkaartjes. Dat zijn gemiddeld 3,2 bioscoopbezoeken per Fransman (Nederland=2). De grootste Franse filmsuccessen van vorig jaar waren Qu’est qu’on a encore fait au Bon Dieu? en Nous finirons ensemble (vervolg op Les Petits Mouchoirs).

12. Frankrijk telt 30.000 rotondes: een curieus wereldrecord!

En de meeste van deze ronds-points zijn voorzien van opvallende kunst, lees ook 10 dingen die de Fransen nét even anders doen.

13.  Dat is bijna net zoveel als het aantal kastelen in Frankrijk: daarvan zijn er 40.000

De regio’s met de meeste kastelen zijn Centre-Val de Loire, Ile-de-France en Aquitaine (waar ook de Dordogne onder valt).

14. Met 90 miljoen toeristen in 2019 was Frankrijk nog steeds de eerste toeristische bestemming ter wereld

In 2019 was een toeristisch recordjaar in Frankrijk, met het hoogste aantal bezoekers sinds 2011. Franse topattracties bleven: Disneyland Paris, het Louvre, Versailles en de Eiffeltoren. De vraag is natuurlijk hoe dit cijfer en deze positie er na 2020 uitziet.

15. De gemiddelde huizenprijs in de duurste straat van Parijs is €22.000/m2 ofwel €1 miljoen voor een studio

Deze eer gaat naar Avenue Montaigne, een luxe straat vlak bij de Champs-Elysées, met veel bekende modehuizen. De duurste wijk in Parijs is Saint-Germain-des-Près, waar de gemiddelde woningprijs €13.000/m2 is.

LEES OOK:
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
10 opvallende Franse wetten

Copyright frankrijk.nl. Beeld: mairie CC-Josee S., stokbroden CC-BY/Gary Knight

Eén reactie op “15 gekke cijfers&weetjes over Frankrijk”

  1. Sara schreef:

    Hallo http://www.frankrijk.nl wat leuk dat deze site is gemaakt. Maar misschien kunnen jullie er een site van maken genaamd http://www.cijfersenweetjesoverlanden.nl. Want dan kunnen jullie er meer landen op zetten. Want wij doen bij ons in de klas een bingo, een verhaaltjes bingo. Het thema van na de vakantie is dus Frankrijk maar het was moeilijk om alle 75 cijfers een zin te geven. Het moet we kloppen maar ik lees het verhaal voor bijvoorbeeld: Fransen eten per persoon ongeveer 10 miljard stokbroden per jaar.
    Ze moeten dan op kun kaart kijken of 10 erop staat. Maar we kunnen niet iedere keer Frankrijk kiezen, toen ik op deze site kwam kon ik de rest van de cijfers ook een zin geven. Dus als jullie ook wat andere landen doen bijvoorbeeld: Italië, Spanje en nog veel maar landen dan kan deze site de kinderen heel blij maken want ze vinden deze thema’s heel leuk en zeker de bingo het zou leuk zijn als we door deze site de landen thema’s verder af kunnen maken.
    Met vriendelijke groet juf Sara.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *