frankrijk.nl

12 handige trucjes van een Franse thuiskok

Egbert, geboren en getogen Elzasser, heeft al jaren een cateringbedrijfje in Maastricht. Koken is voor hem een dagelijks plezier en deze handige hacks voor in de keuken helpen daarbij.

Je loopt de keuken binnen en weet ineens niet meer wat je er kwam doen of zoeken. Waarom sta ik hier? Ik herinner me het kenteken van mijn eerste auto (1529 QW 67), de pincode van mijn moeder bij de Banque Populaire (5394) en het vluchtnummer van Zaventem naar Corsica twee jaar geleden (FR4566). Allerlei informatie waar ik op dit moment niets aan heb, want waarom ik nu in de keuken sta… geen idee.

Dingen die ik wél weet

Zo gaat dat. Gelukkig zijn er ook dingen die ik wél altijd paraat heb in de keuken. Ik weet bijvoorbeeld dat als je een schroefdop niet open krijgt, je deze dan voorzichtig aan de zijkant moet aantikken, zodat hij loskomt. Zo zijn er meer handigheden die ik ooit heb opgeslagen en die soms van pas komen. Zoals deze:

1. Als je een aardappel meekookt in de soep, dan bindt de soep bij het mixen.

2. Om knoflook makkelijk te pellen kun je het teentje eerst met de platte kant van een keukenmes platslaan, daarna haal je het vel eenvoudig los.

3. Als je wilt controleren hoe vers een ei is, kun je het in een glas met water leggen. Als het ei op de bodem blijft liggen dan is het heel vers. Hoe meer het ei naar boven drijft, hoe minder vers het is. Als het ei aan het wateroppervlak drijft, dan kun je het beter niet meer eten.

lifehacks kooktips Franse koks

4. Uien- of knoflook-geur verwijderen? Wrijf je handen langs de binnenkant van een RVS-gootsteen: de geur verdwijnt meteen. Werkt ook met een koksmes (vingers voorzichtig langs botte kant halen).

5. Knoflook behoudt zijn beste smaak als je die klein hakt in plaats van persen (waarom dat zo is weet ik ook niet).

6. Als je een perssinaasappel op het aanrecht rolt voor dat je die perst, dan komt er meer sap uit. Geldt ook voor citroen en limoen.

7. Om een friteuse snel schoon te krijgen: vul deze met water, voeg een afwasblokje toe en zet je friteuse aan. Laat 5 minuten doorkoken en giet dan het water weg. Je kunt de friteuse nu makkelijk schoonvegen.

8. Wil jij de uitgesproken nasmaak van knoflook vermijden, snij het teentje dan doormidden en haal de groene kern eruit met de punt van je mes.

lifehacks kooktips Franse koks

9. Als je een truffel in een pot met rijst bewaart kun je met die rijst héérlijke risotto maken, de smaak van de truffel wordt door de rijst opgenomen.

10. Paprika zonder vel is veel lichter verteerbaar. Je kunt paprika makkelijk schillen door deze even in de oven te leggen en daarna in een plastic zak te stoppen. Laat de paprika afkoelen in die hermetisch gesloten zak. Het vel haal je daarna zo eraf.

11. Als je krop salade slapjes uit de koelkast komt, kun je de bladeren oppeppen door deze 5 minuten in koud water met ijsklontjes te leggen. De bladeren worden door de kou weer hard en knapperig.

12. Als je een gepocheerd ei wilt maken, dan kun je daarvoor een boterhamzakje gebruiken. Breek het eitje in het boterhamzakje, laat dit voorzichtig in een pan met kokend water hangen. Zet het vuur laag (water mag alleen trillen) en haal het zakje na 4 minuten uit de pan. Draai voorzichtig het zakje binnenste buiten. Et voilà een perfect perfect oeuf poché!

Egbert Ausems GastbloggerTekst & tekeningen: Egbert Ausems Beeld: Unsplash (Caroline Attwood)

Eén reactie op “12 handige trucjes van een Franse thuiskok”

  1. Hermien schreef:

    Dank je wel voor de Trucjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *