frankrijk.nl

Champagne in 9 handige weetjes

Vandaag is het de internationale dag van de champagne. Mooi moment om een aantal misvattingen over deze beroemde drank te ontzenuwen. Én om te herinneren dat een flesje champagne ook op andere dagen dan Oud & Nieuw een fijne manier is om het leven te vieren.

Het jaar 2020 is er eentje die ook de inwoners van de Champagnestreek niet snel zullen vergeten.. Ten eerste begon de druivenoogst dit jaar al op 17 augustus: een all-time record, niet eerder begon de druivenpluk in de Champagne zo vroeg in het seizoen. Dat geeft de champagneboeren zorg over de toekomst, want champagnedruiven hebben nou juist een getemperd klimaat nodig.

Op het leven!

Het tweede trieste record is de historische vrije val waarin de champagneverkoop zich sinds het begin van de corona-epidemie bevindt… Zonder feesten en evenementen worden er een stuk minder bubbels gedronken. Logisch, maar ook zonde. Want nu we er thuis het beste van moeten maken, is af en toe een fles champagne opentrekken juist een goed idee. Deze 9 dingen zijn daarbij handig om te weten!

champagne

1. Champagnefles goed openmaken

Ploppen is eigenlijk zonde, want daarbij verlies je meestal een plens champagne en verdwijnt er in één klap veel koolzuurgas. Terwijl de champagneboer die mooie belletjes nou juist met zorg in de fles heeft gekregen. Maar hoe krijg je een fles champagne gecontroleerd open?

Bij het openmaken van een fles champagne draaien veel mensen uit automatisme al snel aan de kurk, maar dat is een vergissing. Die staat onder druk en wil alle kanten op. Je hebt veel meer controle over de beweging als je niet aan de kurk, maar aan de fles draait.

Druk je hand stevig op de kurk en draai de fles er als het ware vanaf. Zo kun je het zachte ‘zuchtje’ vrijlaten, zoals sommeliers doen.  Houdt wel- als de kurk bijna vrijkomt – de kurk wat schuin om de eerste lucht eruit te laten en dat ‘zuchtje’ te krijgen.

2. Champagne niet te lang in de koelkast bewaren

Sympathiek maar niet handig: een fles champagne maandenlang koud laten liggen voor het geval er plots iets te vieren valt. In de koelkast schommelt de temperatuur voortdurend (deur open, deur dicht) en dat is niet goed voor de smaak. Je kunt champagne dus beter in de kelder laten staan of onderin je kledingkast zetten, ook prima, en deze pas een dag van te voren in de koeling zetten.

3. Een fles champagne in korte tijd koud krijgen?

En heb je ‘m dan plots koud nodig, dan kun je het volgende doen. Leg de fles in een schaal met water, ijsklontjes en een flinke schep zout: dan koelt de champagne snel af.

4. Champagneglazen vasthouden bij de voet

Na de koelkast mag de fles best nog een paar minuten in de kamer blijven staan voordat je hem uitschenkt, want 8 tot 10 graden Celsius is de beste temperatuur voor ‘gewone’ champagne (bij millésimes en prestige cuvées is het anders). Maar erger nog dan te koude champagne is te warme champagne en die krijg je al snel als je een champagneglas met een volle hand om de kelk vasthoudt. Altijd vasthouden bij de steel of de voet dus, dan blijft je glas het langste fris en ‘op temperatuur’.

5. Champagneglazen niet te vol gieten

Om bovenstaande reden is het ook slimmer om het glas niet te vol te gieten: liever later nog een tweede keertje bijschenken met koele champagne. Meestal houd je bij het inschenken rekening met de ‘spiegel’ van het glas. Dat is het punt waar het glas het breedst is, daar stop je met gieten. Maar bij een smalle flûte is dat minder goed te zien, daar is tot driekwart vullen het beste.

6. Welke vorm glas is nou het beste voor champagne?

Wat de vorm van champagneglazen betreft: als je voor de optimale smaak gaat dan is een coupe (glas in halve-maanvorm) af te raden want daar verdwijnen de belletjes het snelste. Een smalle hoge flûte is eigenlijk ook niet handig, want daar steekt je neus overheen zodat je de champagne niet goed kunt ruiken. De beste keuze is een champagneglas met een tulpvorm (of een klein buikje). Maar als je dat te sjiek-de-friemel vindt, dan is een wittewijnglas een prima alternatief.

7. Borrelhappen die goed werken met champagne

Knoflookolijven en chorizo, dat zijn zo’n beetje de grootste dooddoeners bij een glas champagne. Pittige, overheersende en ook zuren smaken (zoals pepers, knoflook en augurkjes) zijn slechte combinaties met champagne. Maar verder past er opvallend veel bij deze drank, vooral zoute en vette dingen. Champagne ‘snijdt’ namelijk op een frisse en scherpe manier door vette en zoute smaken heen. Bitterballen en friet passen dus prima bij champagne!

Champagne met bitterballen 8. Champagne aan tafel

Er zijn enorm veel lekkere combinaties te maken van eten met champagne, daarom is het eigenlijk zonde dat we de drank vooral voor de borrel bewaren. Bij een voorgerecht kun je er met extra aandacht van genieten (bij zeevruchten bijv.) en eigenlijk is champagne met alle gangen wel goed te combineren. Zo gaan sommige champagnes perfect samen met een stuk tonijn, kaas of zelfs een gebakken biefstukje.

9. Een lepeltje in de hals voor de bubbels?

Een bekende tip van grootmoeder: hang een zilveren theelepeltje in de hals van een geopende champagnefles en de belletjes blijven in de fles. Helaas, dit is onzin. Wat wel werkt is een goede champagnestopper, maar veel hangt af van hoeveel champagne er nog in de fles zit. Als er alleen een bodempje champagne over is, dan verdwijnen de belletjes alsnog. Maar een halfvolle champagnefles kun je met een stopper gerust een dag in de koelkast laten staan. Of je dat wilt is overigens een tweede… Een champagne-ontbijtje is natuurlijk ook een mooie oplossing voor een fles die niet opging! ;- )

Lees ook: Bubbels uit de Bourgogne, waarom crémant top is

Met dank aan Clara de Nijs van Cotidie, champagneliefhebber en Nederlands importeur van champagnes van kleine huizen.

LEES OOK:
Wijnbluffen tegen een Fransman!
Champagne goed voor je geheugen
Moët et Chandon: hoe spreek je dat uit?

Tekst: Nicky Bouwmeester Afbeeldingen: Gipphy.com Foto linksboven: CC/Tristan Gassert-UPL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *