frankrijk.nl

Baai van de Somme: ongerept Picardië

Mooie dichtbijbestemming voor als het weer kan: de Baie de Somme! Deze rivierdelta in de vroegere regio Picardië biedt strand, prachtige natuur en charmante kustplaatsjes.

7 redenen om de Somme-baai te bezoeken:

1. Prachtige natuur

Kliffen, duinen, stranden, schorren, moeras: de Baai van de Somme heeft veel verschillende landschappen in een relatief compact gebied van 71 km2. Samen met de kleitinten van de zee, zorgt deze diverse en beschermde natuur voor uitzichten die eruitzien als levende aquarellen. Super-rustgevende plek!

Baie de Somme

2. Veel dieren

Die pure natuur biedt een woonplaats voor prachtige diersoorten. Watervogels waar je maar kijkt, grazende schapen in de schorren, krabbetjes op het strand, zeehonden in het water en een prachtig lokaal paardenras, de Henson-paarden… In het Vogelreservaat van Marquenterre kun je bovendien veel zeldzame vogels zien: volg de wandelpaden langs de houten observatiehuisjes, waar je zo een uurtje staat te turen..!

zeehonden Baie de Somme

3. Zeehonden spotten 

Er zwemt een flinke zeehondenkolonie (400 dieren!) in de Baai van de Somme en die zijn op verschillende manieren van dichtbij te bewonderen. Een natuurgids kan je tijdens een wandeling bij eb meenemen naar een mooi uitzichtpunt op de dieren. Ook kun je een boottochtje maken met een kleine open motorboot (vanuit haven Saint-Valéry). Een derde mogelijkheid is te water gaan met een kajak of groeps-kajak (pirogues de mer).

4. ‘Wadlopen’: de baai oversteken bij laagwater

Bij laagwater kunt je met een natuurgids in zo’n 2 uur dwars door de drooggevallen baai wandelen van Saint-Valéry naar Le Crotoy. Best spannend, want je loopt daarbij soms over bewegende zandbanken en het tij komt best snel weer op. En heel interessant, want de gids (gewapend met een schep) laat je onderweg allerlei schelpdieren, algen en eetbare planten zien, terwijl je geniet van een ongewoon uitzicht op zee en het vasteland.

Strandwandeling

Baai van de Somme

Le Crotoy Somme-baaiLe Crotoy

5. Saint-Valéry-sur-Somme en Le Crotoy

Rond de baai liggen diverse stadjes, waarvan Saint-Valery-sur-Somme het meest pittoresk is. Met een middeleeuws centrum met oude keienstraatjes, mooie villa’s, stadswallen, diverse restaurants en brocantewinkels. En in het lage deel van het stadjes de charmante visserswijk. Een historisch stoomtreintje brengt je van Saint-Valéry-sur-Somme naar Le Crotoy, de enige echte badplaats van de Sommebaai, met een strand van 6 km.

Saint-Valery-sur-Somme

6. Strandzeilen: ook voor kinderen

Ten noorden van de baai vind je de uitgestrekte stranden van Marquenterre, waar je kunt paardrijden of (leren) strandzeilen. Dat laatste is een bijzondere ervaring (gaat al snel lekker hard!) en zelfs kinderen vanaf 7 jaar kunnen het leren.

strandzeilen

7. Krijtkliffen Ault en Bois de Cise vlakbij

Op een halfuurtje rijden vanaf de Somme-baai maken de zachte zandstranden plaats voor hoge krijtkliffen. Dat zie je mooi bij Ault en vooral vanaf het kleine dorp Bois de Cise heb je een prachtig uitzicht op de krijtrotsen!

krijtrotsen Ault

krijtrotsen Ault

Slaaptips!

Hotels en B&B’s aan de Baie de Somme

In Le Crotoy zit het knusse strandhotel Les Tourelles</a (tijdig reserveren, heel vaak volgeboekt!) In Saint-Valéry-sur-Mer zitten de geweldige B&B Le Vélocipède (zulke leuke kamers en goed restaurant!) en het boetiekhotel Les Pilotes.

Andere slaapadressen op Booking

B&B Saint Valéry sur SommeChambres d’hôtes La Vélocipède

Vakantiehuizen

Dit is een mooi boerderijtje vlak bij de Somme-baai, dat te huur is als vakantiehuis.

Ecolodges bij natuurreservaat Marquenterre

Saint-Valery-sur-SommeSaint-Valéry-sur-Somme

LEES OOK:
De prachtige Opaalkust van Noord-Frankrijk
Montreuil-sur-Mer, stadje voor foodies vlak bij Opaalkust

Beeld: Flickr/CC-BY Bernard Niess (droogevallen baai), CC-BY Ylliab Photo (opening), CC-BY Julian Maury (Saint-Valery 2x), CC-BY Stefan Schmitz (kajak), CC-BY Etienne Baudon (Ault), Pexels (kliffen), CC-BY Openroadscom (Le Crotoy), La Vélocipède, Pixabay (zeehonde, strandzeilen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *