Mmm, lekker! Deze wortel-walnoot-vijgencake
Nu we voorlopig onze eigen ontdekkingsreisjes in en om het huis maken is Josee vaker te vinden in de keuken. Met de producten van het seizoen maakte ze deze cakejes gevuld met wortel, walnoten en vijgen. Délicieux! En zo gemaakt. Hier het recept.
Wortel-walnoot-vijgencake
Ingrediënten:
• 150 gr roomboter (ongezouten)
• 200 gr. zelfrijzend bakmeel
• 100 gr. fijn kristalsuiker
• 2 eieren
• 1 winterpeen
• 50 gr fijngehakte walnoten
• 2 of 3 vijgen, in partjes gesneden
• ½ theelepel zout
• 1 theelepel kaneel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rasp de peen en smelt de boter in een pannetje. Doop met een kwastje in de vloeibare boter om de cakevorm in te smeren. Meng vervolgens de boter samen met de suiker, eieren, wortelen en zout tot een dikke vloeibare massa. Zeef het bakmeel en voeg toe aan het deeg, samen met het kaneel. Meng dit tot een soepel deeg. Schep op het laatst de walnoten er doorheen.
Vul vervolgens de cakevorm (of taartvorm of de muffinvormpjes (2) zoals Josee dit keer gebruikte) en leg/druk vervolgens de vijgenpartjes met het vel naar beneden in het deeg. Bak de cake in de oven gedurende 40 minuten. Let op: gebruik je de muffinvormpjes dan zijn ze sneller klaar (ca. 30 minuten).
Het lekkerst te serveren als ze nog halfwarm zijn, bijvoorbeeld als dessert met wat geklopte slagroom of crème fraîche. Maar ook heerlijk bij de koffie!
Teveel cakejes gemaakt voor één keer? Bewaar de rest in de diepvries, voor later!
Bon appétit!
Tekst en beeld: Josee Schouten
LEES OOK:
Recept voor Franse vijgentaart
Nog 100+ lekkere Franse recepten!
