frankrijk.nl

Tulbandtaart met Grand Marnier

Gâteau savarin, zo heet deze tulbandcake doordrenkt met Grand Marnier. Mooi recept dat we tegenkwamen in het Franse kookboek ‘Joie de Vivre’.

In mei van dit jaar verscheen een nieuw Franse kookboek, Joie de Vivre. gemaakt door voormalig NOS-lezeres Sacha de Boer en twee vriendinnen:.Daarvoor vroegen zij 10 bekende Nederlandse en Vlaamse chefs te koken uit een oud Frans kookboek dat zij op de zolder van een vakantiehuis hebben gevonden. De recepten uit dit 19e-eeuwse ‘kookboek voor de campagnekregen zo een eigentijdse en gastronomische twist. De recepten uit Joie de Vivre zijn dus van gevorderd kookniveau, maar met een beetje aandacht zijn ze aardig te doen.

 

joie de vivre Franse kookboek

Klassiek Frans dessert

Jean Beddington is een van de chefs die meewerkten aan  dit kookboek. Ze maakte onder meer een gâteau savarin, vernoemd naar de 19e-eeuwse gastronoom Brillat-Savarin. De deegsoort met deze naam wordt onder meer gebruikt voor de baba au rhum, nog altijd een zeer geliefd Frans dessert. Voordeel van dit sponzige deeg is dat het goed likeur opneemt. Zo ook bij deze tulbandcake waar een siroop van Grand Marnier overgaat. En daarna garneren met verse stukjes sinaasappel: fris en elegant dessert om zeker eens te proberen!

Franse tulbandcake recept

Gâteau savarin

volgens chef Jean Beddington

Ingrediënten

Voor de tulband

15 g verse gist
3 el lauwwarme melk
350 g bloem + wat extra, om te bestrooien
40 g suiker
1/2 tl zout
150 g zachte boter
4 eieren
1/2 tl citroenrasp
1/2 tl sinaasappelrasp

voor de siroop
300 ml water
300 g suiker
3 el drank (Grand Marnier of bruine rum)

voor de garnering

vers fruit, bijvoorbeeld sinaasappelpartjes
room of crème fraîche, opgeklopt
amandelkoekjes, in stukjes
blaadjes Oost-Indische kers (suggestie)

Bereiding

Meng de gist met de melk tot een glad papje. Doe de bloem in de kom van een keukenmachine, maak in de bloem een kuil en giet het gistmengsel erin. Laat 15 min. staan zonder te mengen. Giet nu de suiker, het zout, de boter, eieren en citroenrasp erbij. Draai met een deeghaak tot een soepel deeg. Maak van het deeg een bal en dek af meteen theedoek. Laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Verwarm de oven voor op 210 ⁰C. Beboter een tulbandvorm. Neem de deegbal uit de kom en leg deze op een met bloem bestrooid werkblad. Plat de bovenkant van de deegbal iets af. Maak een gat in het midden en leg in de vorm. Dek weer af met een theedoek en laat ca. 15 min. op een warme plek rijzen.

Zet de vorm daarna 20-25 min. in de oven totdat de cake goudbruin is. Haal de vorm uit de oven en dan de tulband uit de vorm. Laat afkoelen op een rek.

Doe voor de siroop het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Laat de suiker oplossen en laat 2 min. zachtjes koken. Giet de drank erbij en laat afkoelen.

Zet de tulband in een bak en giet er wat siroop over. Herhaal deze handeling een paar keer. Haal de tulband voorzichtig uit de bak en zet op een schaal. Garneer met vers fruit, de room of crème fraîche, stukjes amandelkoek en blaadjes Oost-Indische kers.

Naschrift frankrijk.nl: een gâteau savarin kun je al een dag (of zelfs twee) van de voren maken, dus dit is ook een leuk recept voor de feestdagen. jJe kan d taart dan ’s ochtends overgieten met de siroop en vlak voor het opdienen versieren.

Chef Jean Beddington

Dit recept komt uit het kookboek Joie de Vivre, ode aan de Franse keuken, Sacha de Boer, Babs Assink, Janine Smits, Terra, €29,99, bestellen bij Bol.com

LEES OOK:
Joie de vivre: nieuw kookboek met Franse recepten
Meer dan 100 Franse gerechten in onze rubriek ‘Reecpten’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *