frankrijk.nl

5 nieuwe Franse regels: boetes, bonussen & voorschriften

Altijd interessant, wetten en voorzieningen in andere landen. Zoals deze nieuwe regels in Frankrijk. Wat gebeurt er met de mythische Franse sigaretten van Gitanes? En waarom mogen de Fransen hun fiets laten repareren op kosten van de staat? 

1. Boete bij onnodig bezoek Eerste Hulp

Om de drukte op de Eerste Hulp in Franse ziekenhuizen te verlichten, heeft Frankrijk sinds kort een forfait d’Urgences. Als een bezoek aan de Eerste Hulp niet leidt tot een ziekenhuisbehandeling, dan moet de patiënt 18 euro betalen. Zwangere vrouwen en chronisch zieken betalen minder. Hiermee hoopt de Franse overheid de ‘misbruik’ van nooddiensten voor niet-urgente zaken te verminderen.

2. Fietsreparaties tot €50 vergoed door overheid

Om het openbaar vervoer te ontlasten tijdens de coronacrisis probeert de Franse regering het fietsverkeer te stimuleren in alle grote steden. Er zijn veel extra fietspaden aangelegd en alle Fransen hebben tot eind 2020 recht op een Coup de Pouce Vélo (‘een fiets-duwtje-in-de-rug’). Dankzij deze bonus krijgt elke Fransman die zijn fiets laat repareren bij een erkende fietsenwinkel €50 vergoed (direct aan de kassa). Gouden tijden voor Franse fietsenmakers dus! Het totaalbudget voor dit fietsenplan is namelijk 60 miljoen euro.

3. Strengere taaltest bij aanvraag Franse nationaliteit

Buitenlanders die de Franse nationaliteit willen krijgen moeten sinds augustus 2020 een zwaardere  taaltest doen. Tijdens het 1,5 uur durende examen (TCF ANF) krijgen aanvragers een luistertest, een orale test en nu ook een schrijftest van B1-taalniveau. In Nederland en België is het lagere A2-taalniveau voldoende.

4. Pakje Gitanes-sigaretten bijna €12 in Frankrijk

In lijn met een meerjarenplan van de Franse overheid tegen roken is de prijs van sigaretten de afgelopen jaren flink gestegen. Sinds 2018 is de prijs van pakjes sigaretten elk half jaar met €0,40 tot €0,50 verhoogd in Frankrijk. Vanaf 1 november 2020 kost een pakje Gitanes €11,60 en Marlboro-rokers betalen €10,40.

5. Plastic wegwerpartikelen verder uitgebannen

In Frankrijk geldt sinds begin van dit jaar een verbod op de verkoop van plastic wegwerpservies, bestek, rietjes en wattenstaafjes. Vanaf 1 januari 2021 wordt deze Loi anti-gaspillage (meerjarige anti-verspillingswet) verder uitgebreid. Zo wordt het gratis verspreiden van plastic waterflessen tijdens evenementen of op de werkvloer verboden. Er gaat een verbod gelden op plastic confetti. Ook komen er gescheiden-afvalbakken bij de kassa van supermarkten in Frankrijk, zodat consumenten de verpakkingen van gekochte producten meteen kunnen achterlaten. En nog opvallender: nieuwe elektronische apparaten krijgen in Frankrijk vanaf 2021 een sticker die aangeeft of het apparaat reparabel is als het stukgaat en hoe lang de reserve-onderdelen beschikbaar blijven. Bravo!

LEES OOK:
10 bijzondere Franse wetten die je vast niet kende

Beeld: Peugeot-fiets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.